Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Τη σύμβαση Δημοσίου με τη Cisco για το σύστημα τηλε-εκπαίδευσης ζητούν Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Δημοσίευση: 09/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προς
την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Νίκη Κεραμέως

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Η «κατάρρευση» της ψηφιακής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης της εταιρείας CISCO, μόλις μέσα στις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας της, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020, συνιστά την πλέον πανηγυρική διάψευση των δηλώσεων «ετοιμότητας» της Κυβέρνησης. Προκύπτει ότι η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.» δεν φέρει τα εχέγγυα της απαιτούμενης αξιοπιστίας, ενώ το σύστημα φαίνεται ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες τεχνικές δυνατότητες και αντοχές.

Η Πολιτεία, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων, που δυστυχώς παραμένουν στα συρτάρια των αρμοδίων. Πολύ περισσότερο, όφειλε να γνωρίζει τις αληθείς δυνατότητες του συστήματος τηλεκπαίδευσης και να έχει καταστρώσει εναλλακτικό «Σχέδιο Β» για την απρόσκοπτη και ομαλή συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς, παρά την αναντίρρητη διεθνή διάσταση των τεχνικών προβλημάτων, καταδεικνύονται σοβαρές παραλείψεις του αρμόδιου Υπουργείου που βεβαίως φέρει την πολιτική ευθύνη για την έλλειψη επαρκούς και έγκαιρης προετοιμασίας.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αλλά και την πρόσφατη τροποποίησή της, η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.» δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δεν έχει τύχει οποιασδήποτε άλλης δημοσιότητας. Παρά τις επανειλημμένες σας διαβεβαιώσεις δεν έχετε δώσει μέχρι  σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο της συμβάσης, ενώ αρνείστε να το παρουσιάσετε στη Βουλή, προς ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πρόσφατη υπ’ αριθ. 4/07.09.2020 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και μάλιστα τάσσεται τρίμηνη προθεσμία συμμόρφωσης της Πολιτείας στις συστάσεις της Αρχής. Ανάμεσα στις λοιπές παρατηρήσεις της, η Αρχή διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από τους όρους της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου - «CISCO HELLAS Α.Ε.», ιδίως λόγω της διατήρησης δεδομένων από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, στοιχείο που καταδεικνύει την πολύ σοβαρή ανάγκη για πλήρη διαφάνεια σχετικά με την ως άνω σύμβαση και τους ειδικότερους όρους της, που αφορά -μεταξύ άλλων- και στα προσωπικά δεδομένα άνω του ενός εκατομμυρίου φυσικών προσώπων!

Τέλος, σημαντικά ερωτήματα εγείρονται για το αν η σύμβαση περιέχει ρήτρες και ασφαλιστικές δικλίδες στην περίπτωση τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος.

Με δεδομένες τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία του COVID-19, είναι πλέον βέβαιο ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον και για άγνωστο χρονικό διάστημα, την κύρια μορφή εκπαίδευσης. Απαιτείται, λοιπόν, σοβαρότητα, ορθός και έγκαιρος προγραμματισμός και ιδίως πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία τη δράση της Κυβέρνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Παρακαλείσθε κ. Υπουργέ να καταθέσετε άμεσα στη Βουλή, προς ενημέρωσή της, το πλήρες κείμενο της συμβάσης του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.», αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Οι αιτούντες

Χαρά Κεφαλίδου
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Δημήτρης Μπιάγκης
Γιώργος Παπανδρέου
Ανδρέας Λοβέρδος
Βασίλης Κεγκέρογλου

Σχόλια (3)

 
Εκπαιδευτικός
11 Νοε 2020 10:08

Να ρωτήσουν επίσημα γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε αίτηση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για χρηματοδότηση συσκευής σε μαθητές κ εκπαιδευτικους , ενώ η Πορτογαλία μοιράζει με το πρόγραμμα αυτό πάνω από 100000 ψηφιακές συσκευές για τηλεκπαίδευση.
Για να πωλούνται ξεπερασμένα laptop τάμπλετ κ chromebook 200%- 400% πάνω.

 
Οι βλάβες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση
10 Νοε 2020 07:03

Οι κύριοι βουλευτές ας διαβάσουν και καμιά εφημερίδα και ας ζητήσουν και την γνώμη των ειδικών πληροφορικής στο κόμμα τους: παρόμοιες και χειρότερες βλάβες συμβαίνουν καθημερινά σε όλους τους πολυεθνικούς κολοσσούς των ψηφιακών υπηρεσιών (Amazon, Google, Microsoft, Apple κλπ) με μεγάλες επιπτώσεις, στην οικονομία, στην αξία των μετοχών τους και πολλές φορές τα δεδομένα των χρηστών. Το μόνο που μπορεί να καταλογιστεί στο υπουργείο είναι η μή πρόβλεψη για εναλλακτικές λύσεις μικρότερης κλίμακας (π.χ. zoom, skype, teams κλπ) που θα μπορεί να εφαρμόσει σε στιγμή κρίσης ο κάθε εκπαιδευτικός.

Όσο για τη σύμβαση με την εν λόγω εταιρία, ας αναρωτηθείτε μήπως υπάρχουν και λόγοι εθνικής ασφαλείας (μήπως κατά τύχη είμαστε σε επιφυλακή;) και εθνικού συμφέροντος (μήπως τυχόν εκκρεμούν μεγάλες επενδύσεις;) για την οποία επελέγη αυτή και όχι κάποια άλλη. Την ίδια την σύμβαση δεν έχω καμία περιέργεια να τη δώ καθόσον δεν θα μου λύσει καμία απορία - πρόκειται για τεράστια πολυεθνική και δεν πρόκειται για απατεώνες.

 
Επιτέλους
09 Νοε 2020 21:06

Επιτέλους πηρανε χαμπάρι. Ήδη από τον Μάρτιο έπρεπε να την ειχαν ζητήσει

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.