Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος της εφημερίδας του ΕΜΠ «Προμηθέας»

Δημοσίευση: 11/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κυκλοφόρησε το 16ο τεύχος της εφημερίδας του ΕΜΠ «Προμηθέας» με πλούσιο και σημαντικό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται από τη Σχολή Χημικών – Μηχανικών του ΕΜΠ και τους Καθηγητές της σχολής Ν. Χαμάκο, Μ. Καβουσανάκη και Α. Παπαθανασίου, έρευνα που αναφέρεται στον Βιομιμητισμό και στις «έξυπνες επιφάνειες» ελεγχόμενης διαβρεκτικότητας. «Εμπνεόμενοι από τη φύση μπορούμε να σχεδιάσουμε μικρο και νανοδομημένες «έξυπνες επιφάνειες» για τη διαχείριση αναλύσεως, την κατασκευή αυτοκαθαριζόμενων αντιβακτηριακών επιφανειών και για τη συλλογή νερού από την ομίχλη» και τονίζεται ότι «η μέθοδος που προτείνεται περιλαμβάνει τη χρήση μιας τροποποιημένης εξίσωσης Young-Laplace, που ενσωματώνει τις διαμοριακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ στερεού και υγρού». Τέλος, επισημαίνεται ότι «η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει και μια καινοτόμα τεχνική για γρήγορη και χαμηλού κόστους κατασκευή υδατοαπωθητικών υπερυδρόφοβων επιφανειών».  

ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ. Εις μνήμην του Σίμου Σιμόπουλου για τον αδόκητο χαμό του Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΜΠ. Στο συγκινητικό του μήνυμα ο συνάδελφος και φίλος του, Νίκος Μαρκάτος, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του ΕΜΠ, αναφέρει ότι «ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, υπήρξε διακεκριμένο πνευματικό τέκνο του Ιδρύματος μας, είχε πολυσχιδή επιστημονική δράση, πολυμερείς πνευματικές ανησυχίες και πολλαπλά ενδιαφέροντα» και καταλήγει λέγοντας ότι «ο Σιμόπουλος, έδειξε πως είναι εφικτή η εξειδίκευση και η αποθέωση της ανθρώπινης αξίας σε όλες τις διαστάσεις και τις πτυχές της».

Επιπλέον, στο τεύχος του «Προμηθέα», παρουσιάζεται η εφαρμογή ChildRescue, δηλαδή, μια πλατφόρμα Συλλογικής Επίγνωσης για την Αναζήτηση και Διάσωση Εξαφανισμένων Παιδιών». Ειδικότερα, υπό την καθοδήγηση του ΕΜΠ, ξεκίνησε πιλοτικά η υλοποίηση ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού έργου με στόχο την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων πρόβλεψης και πρόληψης των εξαφανίσεων. «Το   ChildRescue αναπτύσσει αλγόριθμους και διεπαφές για την ανάλυση πληροφοριών που αφορούν στο προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού ή του ασυνόδευτου ανήλικου μετανάστη», επισημαίνεται στη συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Χρήστο Ντάνο, Δρ. Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος και Μηχανικών Υπολογιστών και από τον Καθηγητή, Ιωάννη Ψαρρά, της Σχολής Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.    

Το επιχειρείν στην καινοτομία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο «Προμηθέας» δίνει βήμα στους νέους αποφοίτους του ΕΜΠ, που ίδρυσαν καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και καταγράφει την επιχειρηματική πορεία τους. «Το επίπεδο της τεχνολογικής κατάρτισης στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να συνεργάζονται με Έλληνες για να προσφέρουν υπηρεσίες στο εξωτερικό», δηλώνουν οι νέοι απόφοιτοι του ΕΜΠ και ενθαρρύνουν όσους θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους λέγοντας ότι «ξεκινήστε μια εταιρεία σε ένα αντικείμενο που σας αρέσει και στο οποίο είστε αποφασισμένοι να λύσετε ένα πρόβλημα που υπάρχει, δημιουργώντας κάτι από το μηδέν» και καταλήγουν τονίζοντας ότι «η επιτυχία είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Στην πορεία θα υπάρξουν περισσότερες αποτυχίες απ’ ό, τι επιτυχίες. Αυτό πρέπει να το διαχειριστεί κανείς και να το περιμένει πριν ξεκινήσει». Τα ονόματα των νέων αποφοίτων του ΕΜΠ είναι Ευθύμης Ιωαννίδης (Σχολή ΧΜ),Γιώργος Ελευθερίου (Σχολή ΗΜΜΥ), Αριστείδης Καραλής (Σχολή ΗΜΜΥ), Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης (Σχολή ΗΜΜΥ),Κωνσταντίνος Φαλιάγκας (Σχολή ΗΜΜΥ) και Νικόλας Στεφάνου (Σχολή ΗΜΜΥ).

Το επόμενο θέμα που παρουσιάζεται στον «Προμηθέα», αφορά το Περιβάλλον και το Βραβείο Διεθνούς Κύρους για το Green C Ports που υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ. Σύμφωνα, με τον Δρ. Άγγελο Αδμίτη, Διευθυντή Ερευνών ΕΠΙΣΕΥ και Διευθυντή του γκρουπ  I-SENSE, «το έργο στοχεύει στη δημιουργία πλατφόρμας μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης λιμένων και θα δοκιμαστεί πιλοτικά στον Πειραιά» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «στόχος των τεχνολογιών και των λύσεων που αναπτύσσει το έργο είναι να δοθούν στις Αρχές τα εργαλεία για την ανάπτυξη του λιμανιού με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Τέλος, μέσα από τον «Προμηθέα», παρουσιάζεται μια συνοπτική ιστορία της 100 χρονης αρχιτεκτονικής του κτιρίου Γκίνη, στο συγκρότημα της Πατησίων, από τον Κοσμήτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του ΕΜΠ, Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Ο Κοσμήτορας της σχολής, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, τονίζει ότι «το κτίριο Γκίνη είναι ξεχωριστό και μοναδικό, επειδή εκφράζει έναν κόσμο που εκτινάσσεται προς τα εμπρός χωρίς να αποδεσμεύεται από το παρελθόν του» και καταλήγει λέγοντας ότι «στο κτίριο Γκίνη αποτυπώνονται οράματα και αντιθέσεις του νέου ελληνισμού από το 1920 έως σήμερα».  

Διαβάστε εδώ το τεύχος

Ετικέτες: 
ΕΜΠ

Σχόλια (3)

 
Παναγιώτης
12 Νοε 2020 10:02

Κάποτε έβγαζε ένα ανάλογο περιοδικό με τίτλο "Ενημέρωση " και το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
από το οποίο αποφοίτησα .Αλλά δυστυχώς σταμάτησε. Εύχομαι και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να προβεί σε ανάλογη κίνηση.

 
Δον Κιχώτης
12 Νοε 2020 09:20

Το χάρτινο βιβλίο μυρίζει βροχή, θάλασσα, άγνωστο μπαχαρικό, καφέ και αναζωογονεί τις γλυκές αναμνήσεις της παιδικής ζωή μας, της φοιτητικής, της ενήλικης. Ακόμη και τώρα, στην αρχή της γεροντικής, που τα γέρικα μάτια μας δυστροπούν, εμείς πεισματικά συνεχίζουμε να αναζητούμε την απόλαυση στο περιοδικό, στην έντυπη εφημερίδα, στον έντυπο λόγο. Συγχαρητήρια στους καθηγητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, συγχαρητήρια και στο «ταπεινό Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ»!
Τα Παιδαγωγικά μας Τμήματα έχουν κάτι ανάλογο;
Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ μήπως πρέπει να αναλάβουν κάποια ανάλογη πρωτοβουλία;

 
Συγχαρητήρια!
12 Νοε 2020 07:00

Η άποψή μου είναι ότι το χαρτί δεν πέθανε ακόμα - η εφημερίδα σας μοιάζει περισσότερο με περιοδικό και ελπίζω να εκτυπώνεται και σε ικανό αριθμό αντιτύπων. Εξαιρετική προσπάθεια, και μάλιστα σε ιδρυματικό επίπεδο. Εμείς εδώ και 28 χρόνια στο ταπεινό Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ παλεύουμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε την παράδοση του δικού μας περιοδικού "φαινόμενον" αι ελπίζουμε εν μέσω και μετά την πανδημία να επιβιώσουμε. Αποστέλλουμε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο ΕΜΠ και σε όλους τους αναγνώστες που διψούν για επίσημη πληροφόρηση από τα ίδια τα ΑΕΙ και όχι μόνο μέσω τρίτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ