Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Υποχρέωσή μας η προστασία του θεσμού των αιρετών

"Πιστεύω ότι οι παραιτήσεις όλων των «υποψηφίων» αποτελεί μονόδρομο"
Δημοσίευση: 11/11/2020
Παληγιάννης
Alt Text: 
Παληγιάννης
Title Text: 
Παληγιάννης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη

Η 7-11-2020 είναι μία ξεχωριστή μέρα για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος αφού το 95% των εκπαιδευτικών της Π.Ε. απείχε από τη διαδικασία των «εκλογών» ανάδειξης αιρετών, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αγωνιστικότητας του κλάδου των εκπαιδευτικών Π.Ε..

H 7-11-2020 είναι ταυτόχρονα μία μελανή σελίδα στην 94χρονη πορεία του θεσμού των αιρετών.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., χωρίς διάλογο και παρά την αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε., προχώρησε εν μέσω πανδημίας στη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Είχε προηγηθεί η απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων όλων των παρατάξεων, αφού το αίτημά τους για αναβολή των εκλογών των αιρετών σε χρόνο που οι υγειονομικές συνθήκες θα το επέτρεπαν για να υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας των υποψηφίων με τους εκπαιδευτικούς ώστε να γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητά τους και να ζητήσουν την ψήφο τους δια ζώσης, δεν έγινε αποδεκτό.

Η μη αποδοχή από την Υπουργό Παιδείας των προτάσεων Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. οδήγησε τις Ομοσπονδίες να εισηγηθούν την αποχή από τις διαδικασίες.

Το 95% της αποχής δεν αφήνει κανένα περιθώριο  νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Νοεμβρίου 2020.

Οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους προάσπισαν το κύρος και το ρόλο του αιρετού.

Ο αιρετός είναι θεσμός που επιβλήθηκε με αγώνες του κλάδου από το 1926 και υφάνθηκε με τα οράματά του. Είναι ένας δασκαλογένητος θεσμός με μεγάλη προσφορά στα 94 χρόνια λειτουργίας του.

Είναι ένας θεσμός πάλης και αλληλεγγύης, είναι η εγγύηση της νομιμότητας, είναι το μάτι, το αυτί και κυρίως η φωνή των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο αιρετός είναι αυτός που ενημερώνει τους συναδέλφους για τις αποφάσεις των συμβουλίων στα πλαίσια της διαφάνειας, ενώνοντας τη φωνή του με τη φωνή τους.

Η προσφορά του δεν αμφισβητείται και καθημερινά αποδεικνύεται η ομοφωνία και ομοψυχία των εκπαιδευτικών για τη στήριξη του θεσμού.

Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το θεσμό του αιρετού με όλες μας τις δυνάμεις.

Πιστεύω ότι οι παραιτήσεις όλων των «υποψηφίων» αποτελεί μονόδρομο. Εξάλλου οι δηλώσεις απόσυρσης από τα ψηφοδέλτια επί της ουσίας δηλώνουν και την πρόθεση να μην είναι αιρετοί μέσω αυτής της διαδικασίας.

Οι καιροί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η Δ.Ο.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο όχι μόνο τη διατήρηση του θεσμού αλλά και την ενίσχυσή του.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. οφείλει να επιδιώξει διάλογο. Να καλέσει άμεσα τις Ομοσπονδίες στο τραπέζι για έναν ειλικρινή γόνιμο διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που προέκυψε και όχι μόνο.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε τον αγώνα, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες για τη διεξαγωγή των εκλογών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ως αιρετός στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., αλλά και από όποια θέση κι αν βρεθώ, θα συνεχίσω με αίσθημα ευθύνης, αποφασιστικότητας και συνέπειας να αγωνίζομαι για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού, για την αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού και κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.    

 

Σχόλια (43)

 
Πόσα χρόνια είστε αιρετός
11 Νοε 2020 17:43

Πότε μπήκατε τελευταία φορά σε τάξη;

Πώς δεχόσασταν να είστε αιρετός και οι απεργίες του κλάδου σας να έχουν ελάχιστη συμμετοχή; Εκεί δε νιώθατε ότι είχατε χάσει τη στήριξη του κλάδου και ξεφτυλιζόσασταν;

 
Συγχαρήτήρια κ. Παληγιάννη
11 Νοε 2020 17:50

Συγχαρήτήρια για τη στάση σας όλα αυτά τα χρόνια... Για αυτό κλάδος σας τίμησε διαχρονικά...

 
ΧΨ
11 Νοε 2020 17:57

Αν κάποιος δεν παραιτηθεί τί σκέφτεστε να τον κάνετε?
Και αφού όπως λέτε είναι μια μελανή σελίδα γιατί δεν προτείνετε την προκήρυξη απεργιακων κινητοποιήσεων?

 
Όριο θητείας 12 έτη
11 Νοε 2020 18:04

Η ανώτατη θητεία όλων των πολιτών σε όλες τις αιρετές θέσεις θα πρέπει να είναι 12 το πολύ έτη - είτε πρόκειται για θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε για εκπροσώπηση σε εργασιακό κλάδο είτε για εκλογή σε βουλευτική έδρα.

Είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι δεν αρκεί μια δεκαετία για να προσφέρουν ολοκληρωμένο έργο όσοι το επιθυμούν. Η ανανέωση προσώπων είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία των θεσμών.

 
George
11 Νοε 2020 18:13

Οι εκλογές είναι νομιμότατες. Αυτοί που απείχαν έχουν και την ευθύνη του όποιου αποτελέσματος. Η διατήρηση στην "καρέκλα" των ίδιων προσώπων δεν νομίζω να είναι σύμφωνη με τη θέληση των απλών συναδέλφων.

 
εκπαιδευτικοs
11 Νοε 2020 18:58

Δεν σας προβληματιζει το ενδεχομενο να μεινει ο κλαδος χωρις αιρετους;Μια χαρα θα αποφασιζουν τα τρια διορισμενα μελη.Πως θα διατηρησει και ενισχυσει οκλαδος , οπως λετε,τον θεσμο του αιρετου;Με διαρκη αρνηση και επαναστατικες ανακοινωσεις οτι δηθεν παραβιαζεται το απορρητο με την ηλεκτρονικη οταν προηγηθηκε αντιστοιχη σταΑΕΙ;Δωσατε στην αρχη την εντυπωση στην κοινη γνωμη οτι σας πειραξε η καταργηση της αργιας με το επιχειρημα οτι δεν γινονται συνελευσεις για να λογοδοτησουν οι αιρετοι.Αληθεια που και ποτε εγινε συνελευση με απαρτια;Πρεπει καποτε να καταλαβετε οτι διαλογος δεν σημαινει επιβολη των αποψεων σας στον εκαστοτε υπουργο.Για καποιες παραταξεις ο,τι κι αν αποφασισει το υπουργειο,η αρνηση θα κυριαρχει.

 
Δάσκαλος
11 Νοε 2020 19:17

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι σε Νομό υπάρχει αιρετός της ΔΑΚΕ που είναι περισσότερα από 25 χρόνια εκτός
Τάξης; .....

 
Γιώργος
11 Νοε 2020 19:44

...γιατι μετά το θα κάνω εγώ;
Λέω τώρα.
Ανώτατο όριο θητειών.
Χθες

 
HΡΑ*
11 Νοε 2020 20:25

@ Πόσα χρόνια είστε αιρετός (11 Νοε 2020 17:43)

Φίλε, ανήκω στην Αριστερα, ουδέποτε ψήφισα ΔΑΚΕ με το ψηφοδέλτιο της οποίας ο Βασίλης Παληγιάννης ψηφίστηκε ξανά και ξανά και ξανά...., δείγμα ότι έχαιρε και εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης χιλιάδων συναδέλφων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα το Βασίλη Παληγιάννη για τήν χωρίς τις κομματικές παρωπίδες πολύχρονη παρουσία και πολύτιμη προσφορά του στον κλάδο των δασκάλων και διδασκαλισσών της πατρίδας μας. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει και τούτο ανεξάρτητα αν μπήκε περισσότερο ή λιγότερο από σένα στην τάξη. Σημασία έχει ότι ο Βασίλης Παληγιάννης στάθηκε δίπλα σ΄όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες ΚΑΙ σε εκείνος που τόν ψήφισαν και σε εκείνους που ΔΕΝ τον ψηφισαν. Κι αυτό είναι που μετράει...

 
@George
11 Νοε 2020 20:26

Εκτίθεστε.
Ακούτε τι γράφετε;
Δηλαδή αν γίνουν βουλευτικές και απέχει το 95% σημαίνει, "ας ερχότανε";;;
Τι κατήφορος ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ είναι αυτός;

Όταν το 51% + απέχει, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΡΕΣ.

 
ΜΑΡΙΑ
11 Νοε 2020 20:40

Η κριτική ειναι εύκολη θελει κότσια να εισαι σωστός συνδικαλιστης. Η εκλογες παρωδία πρεπει να ακυρωθούν να δοθεί παράταση μέχρι Μαιο στα τωρινά συμβούλια αιρετών και εκλογες κανονικά τον Ιουνίου και όλα καλα και γι την υπουργό. Είναι δε εξαφανισμένη με τα σοβαρά ζητήματα καλο ΜARKETING κανει

 
Παρατηρητής
11 Νοε 2020 20:51

είναι γνωστό ότι ο θεσμός του αιρετού είναι σημαντικός και πρέπει να υπάρχει. αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο. πιστεύω ότι η απόφαση της αποχής είναι ιστορικό λάθος. μου θυμίζει κάτι περασμένες μακρινές εποχές. η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι σωστή ενέργεια και μάλιστα σε τέτοια εποχή. η λογοδοσία των αιρετών ....ειδικά τα τελευταία χρόνια, ας μην το σχολιάσω. βέβαια επέρχεται και το νομοσχέδιο για τον συνδικαλισμό(ανατροπή του νόμου 1264), κι εκεί οι αποφάσεις θα παίρνονται με τον ίδιο τρόπο(ηλεκτρονικά).
κύριοι χάσατε μια μεγάλη ευκαιρία να επιβάλλεται στο υπουργείο τη θέληση του κλάδου στο βωμό άλλων συμφερόντων. είναι λυπηρό να δίνετε στην υπουργό το δικαίωμα να φαλκιδεύει τη θέληση του κλάδου και το συνδικάτο να χάνει τα ερείσματα στη κοινωνία. θα μπορούσα να γράψω περισσότερα αλλά ας τα αφήσουμε για άλλη φορά. είναι καιρός να κάνετε μία σύσκεψη για να εκφράσουν οι εκπαιδευτικοί τη γνώμη τους παρά μια μικρή ομάδα να παίρνει αποφάσεις. σε ποιον θα λογοδοτήσουν; πότε; και τι θα νόημα θα έχει;

 
Θόδωρος
11 Νοε 2020 20:54

Αγαπητέ μου @George εκτίθεσθε. Που το βρήκατε να ισχύει" Όταν το 51% + απέχει, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΕΣ."; Σας θυμιζω τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με αποχή περίπου 54%. Ήταν άκυρες; να μην αναφέρω εκλογές σε κράτη της Ευρώπης με ποσοστα συμμετοχής 20% ή 30%.

Όσο για την κατευθυνόμενη αποχή σας θυμίζω τις εκλογές του 1946 όπου το ΚΚΕ κύρηξε αποχή με τα γνωστά αποτελέσματα.

 
Μπάμπης
11 Νοε 2020 20:56

Μπες μέσα στην τάξη να δουλέψεις η πάρε σύνταξη και να γυρίσετε στα χωριά σας στη Λάρισα και πάψετε να ταλαιπωρείται την εκπαίδευση τα τελευταία τριάντα χρόνια

 
Βαρετός συνδικαλισμός
11 Νοε 2020 21:33

Τόσα χρόνια, όχι σε όλα δε βαρεθήκατε πια; Εμείς βαρεθηκαμε.
Έγινε δεύτερη φύση σας η άρνηση και η καταγγελία. Σε κάθε νέα καινοτόμα προσπάθεια λέτε όχι. Η ίδια κατάσταση με συνελεύσεις 20 ατόμων να αποφασίζουν για απεργίες στις οποίες συμμετέχει το 2% (αλήθεια τότε υπάρχει νομιμοποίηση;)
Οι καιροί αλλάζουν κι εσείς κολλημένοι στο χθες. Φτάνει πια.

 
Legend
11 Νοε 2020 21:38

Δεν είναι οι βουλευτικές εκλογές... ο κλάδος δεν ψήφισε. Άρα δεν θέλει αιρετούς; Εμείς που ψηφίσαμε θέλουμε αυτούς που ψηφίσαμε! Αν παραιτηθούν, άλλο ζήτημα. Και χωρίς αιρετούς για λίγο κάνουμε!

 
Δον Κιχώτης
11 Νοε 2020 21:42

...«στάθηκε δίπλα σ΄όλους τους δασκάλους και τις δασκάλες»...
Συμφωνώ απολύτως με τον ΗΡΑ*.

 
Αιρετός
11 Νοε 2020 22:02

Εσύ legend μάλλον δεν θέλεις αιρετούς γιατί τα πάς καλά με τους διορισμένους..

 
Εντός εκτός και επί τα αυτά
11 Νοε 2020 22:40

@Δάσκαλος
Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι υπάρχει χώρα, που τρεις οικογένειες είναι για περισσότερα από 100 χρόνια στην εξουσία;....
Δεν με νοιάζει ΚΑΘΟΛΟΥ πόσα χρόνια είναι εκτός τάξης ένας συνδικαλιστής. Με νοιάζει να είναι δίπλα στους συναδέλφους όταν τον χρειάζονται.
Εάν αύριο, βάζαμε συνδικαλιστή κάποιον που δεν βγήκε ποτέ από την τάξη, θα ήταν σίγουρα ικανός?

 
Τα ίδια και τα ίδια....
11 Νοε 2020 22:53

@Βαρετός συνδικαλισμός, απλά προσυπογράφω!!

 
Ερτ
11 Νοε 2020 22:54

Αν δεν εκλέχθηκε ή παραιτηθεί, μάλλον θα χρειαστεί gps για να πάει στην οργανική του...Μας κούρασαν οι μπλε συριζαίοι.

 
Παλαιοκομματισμός...
11 Νοε 2020 22:56

Αυτό είναι ο σημερινός συνδικαλισμός στην εκπαίδευση...Χρόνια εφαλτήριο για "αγώνες" και "προαγωγή" . Σας βαρέθηκε ο κλάδος, πάρτε το ... χαμπάρι!!!

 
φιλελεύθερος
12 Νοε 2020 03:58

Οι αιρετοί δεν θα μου λείψουν. Τα υπηρεσιακά συμβούλια θα λειτουργήσουν καλύτερα χωρίς αυτούς.

 
Αριστεία, όχι αστεία
12 Νοε 2020 07:57

Άλλο φιλελευθερισμός άλλο δημοκρατία και πλουραλισμός. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

 
Πόσα χρόνια είστε αιρετός
12 Νοε 2020 08:40

Από τον παραπάνω σχολιασμό συμπεραίνω ότι επιθυμία πολλών δασκάλων είναι ο συνδικαλιστής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να είναι ο πατερούλης. Επίσης 1-2 μόνο ανέδειξαν το οξύμωρο των κραυγών περί απονομιμοποίησης των εκλογών λόγω του ποσοστού συμμετοχής, όταν οι σημερινοί κραυγάζοντες συνδικαλιστές σιωπούσαν εκκωφαντικά μπροστά στα ανύπαρκτα ποσοστά συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Επίσης εκπλήσσομαι από το φασιστικής καταβολής επιχείρημα ότι δεν αναγνωρίζουμε μία νόμιμη διαδικασία γιατί δε μας αρέσει. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όταν αρνούμαστε την ηλεκτρονική εκλογή χωρίς να αναπτύσσουμε τους λόγους της άρνησής μας, ζητώντας παράταση της δικής μας θητείας. Εσείς -άραγε- με τι ποσοστό συμμετοχής των δασκάλων στις ελογές εκλεγήκατε;

Αφού εκφράζετε το επαναστατικό πνεύμα σας ενάντια στη χρήση της τεχνολογίας, μήπως ακολούθως χρησιμοποιήσατε την ηλεκτρονική τραπεζική για να κάνετε τις δουλειές σας, εμπιστευόμενος την περιουσία σας στις τράπεζες; Μήπως αναρτήσατε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μήπως αποστείλατε sms και ανταλλάξατε email με σημαντικό για εσάς περιεχόμενο; Μήπως δομούσατε το αγωνιστικό μήνυμά σας περνώντας αυτόματα από τα διόδια της Αττικής Οδού, όπου καταγράφονται οι κινήσεις σας; Φαντάζομαι ότι στο super market χρησιμοποιήσατε πιστωτική κάρτα ή την κάρτα πελάτη, αναλογιζόμενος, ταυτόχρονα, πόσο πίσω μας πάει ως κλάδο εργαζομένων η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 
Το λάθος σας...
12 Νοε 2020 09:14

...είναι ότι αρνείστε να δεχτείτε αλλαγές. Να ενσωματώσετε την νέα ψηφιακή τεχνολογία στις διαδικασίες της συμμετοχικής διαδικασίας. Ο κλάδος μας θα ισχυροποιηθεί όταν στις αποφάσεις θα λαμβάνουν μέρος όλοι. Φτάνει πλέον ο 'επιτελικός' ρόλος των ολίγων. Δεν μπορείτε να λέτε εσείς οι ολίγοι τι να κάνουμε εμείς οι πολλοί, αλλά πρέπει να δεχτείτε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να περάσουμε "στο εμείς οι πολλοί θα σας λέμε τι να διεκδικήσετε για μας εσείς οι λίγοι".
Διαβάζω ότι έχετε εμπειρία στα θέματα του κλάδου. Ας είστε μπροστάρης στη νέα πραγματικότητα που συνδιαμορφώνει και επηρεάζει η ψηφιακή τεχνολογία...

 
Το λάθος σας...
12 Νοε 2020 09:34

..."Να ενσωματώσετε την νέα ψηφιακή τεχνολογία στις διαδικασίες της συμμετοχικής διαμόρφωσης και διεκδίκησης προτάσεων".
Η δυσλεξία μου πάλι...

 
Δον Κιχώτης
12 Νοε 2020 09:41

Το λάθος σας είναι ότι δέχεστε, επιτρέπετε, να μπει στο σπίτι σας ο πεθερός ή η πεθερά για να σας πει τι πρέπει να κάνετε! Δεν την θέλω ρε φίλε την πεθερά!...
Θα τα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας!

 
@Δον Κιχώτης
12 Νοε 2020 10:06

Είστε δημόσιος υπάλληλος/λειτουργός και τα προβλήματα της παιδείας δεν αφορούν μόνον εσάς αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Εάν θέλετε να λύσετε μόνοι σας τα προβλήματά σας, να πάψετε να πληρώνεστε από το δημόσιο ταμείο.
Δεν είναι σπίτι σας το σχολείο και το ΠΥΣΔΕ, καθώς οι αποφάσεις του τελευταίου επηρεάζουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Εφόσον είστε δημόσιοι υπάλληλοι - με δική σας, μάλιστα, θέληση - θα υπακούσετε (κι ας μην σας αρέσει το ρήμα) στις νόμιμες αποφάσεις της που αφορούν στον κλάδο σας. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και καλά θα κάνετε να το πάρετε, πλέον, είδηση.

Τα τεράστια ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και οφείλονται -πιθανόν - και σε ανεπάρκειες της ηγεσίας, δεν αντιμετωπίζονται με αντιδράσεις σε κάτι που είναι απολύτως δημοκρατικό, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 
@ Το λάθος σας
12 Νοε 2020 10:47

Περιγράψατε ακριβώς την πραγματικότητα...εξαιρετικός! Ας ελπίσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με αναδιαμόρφωση νοοοτροπιων γιατί η πλήρης άρνηση μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα θα επιφέρει. Και επιτέλους οι συνδικαλιστές ας βγούν από τον θωκο της απόλυτης εξουσίας τους. Δεν πάει άλλο...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ