Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

91.613 tablet και laptop στα σχολεία, προϋπολογισμού άνω των 24 εκ. ευρώ

Τα κριτήρια κατανομής των συσκευών στις σχολικές μονάδες- Ποιοι μαθητές έχουν προτεραιότητα να δανιστούν τις συσκευές.
Δημοσίευση: 12/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά 91.613 tablet και  laptop διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού    άνω των 24 εκ. ευρώ .

Ειδικότερα , όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το  υπουργείο Παιδείας, 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχουν εξασφαλιστεί για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ποιοι μαθητές έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Τα κριτήρια  κατανομής των συσκευών στα σχολεία

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

Το υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Οι δωρεές

Το υπουργείο Παιδείας  , με ανακοινωθέν,  ευχαριστεί θερμά τους δωρητές του 4ου κύματος δωρεών αξίας άνω των 963.100 ευρώ:
-    το Junior Achievement Greece (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ) για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης #STAYTECH, η οποία αποτελεί προϊόν δωρεών των παρακάτω εταιρειών και ιδιωτών: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (430 συσκευές), RAYCAP, ΟΙΚ. ΠΑΡΙ & ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, VICTOR AND AMALIA PISANTE, THE SIGNAL GROUP, AΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΜΥΛOI ΘΡΑΚΗΣ I.OYZOYNOΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, KLEEMANN HELLAS, ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ, DELOITTE FOUNDATION και άλλους ανώνυμους δωρητές. Η δωρεά αφορά σε 1.215 φορητές συσκευές notebook,
-    το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ,  την ΕΥΔΑΠ, την Eurobank, την MYTILINEOS, την Boston Consulting Group και μεμονωμένους δωρητές, μέσω του προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο για Όλους» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για συνολική δωρεά 2.150 συσκευών tablet,
-    την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ για την δωρεά ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού,
-    την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, για την προσφορά 638 συσκευών tablet,
-    τους Θεόδωρο Αγγελόπουλο και Γιάννα Αγγελοπούλου για την δωρεά 500 συσκευών tablet,
-    την δωρεά του CY TWOMBLY FOUNDATION, μέσω του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, για την προσφορά 325 συσκευών tablet,
-    την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, για την δωρεά 100 συσκευών tablet,
-    την LEASEPLAN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., για την δωρεά 80 συσκευών tablet,
-    την εταιρεία Μινέττα Ασφαλιστική, για την δωρεά 52 συσκευών tablet,
-    την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., για την δωρεά 20 συσκευών tablet,
-    την εταιρεία iSquare, επίσημο διανομέα Apple, για την δωρεά 18 συσκευών tablet (iPad),

για τις δωρεές τους, συνολικού ύψους άνω των 961.300 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.098 συσκευές φορητών υπολογιστών και tablets για δομές, καθώς και επιπρόσθετο εξοπλισμό, που διατίθεται σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει στο ανακοινωθέν ότι «Κράτος και ιδιώτες από κοινού συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές, ενισχύουμε τα σχολεία μας με τεχνολογικό εξοπλισμό, στηρίζουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας, βγαίνουμε από την κρίση νικητές».

Σχόλια (22)

 
Ευαγγελία
16 Νοε 2020 10:48

Λένε ψέματα!
Δεν έχουν παραλάβει τίποτα τα περισσότερα σχολεία. Και αυτοί που παρέλαβαν
ο αριθμός συσκευών είναι για γέλια. 5 συσκευές για σχολείο 350 μαθητών. Ντροπή τους!

 
Έλλειψη προετοιμασίας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση
16 Νοε 2020 03:41

Οι ταμπλέτες δεν βοηθούν στην ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών, και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει οργανωμένο ψηφιακό υλικό μαθημάτων ειδικά για τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Πού είναι οι επαναληπτικές ασκήσεις και το ηλεκτρονικό αποθετήριο; Πού είναι τα πρότυπα μαθήματα που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα πανελλαδικά; Χιλιάδες μαθητές ουσιαστικά από τον Μάρτιο δε βρίσκονται σε ομαλή εκπαιδευτική πορεία και έχουν αποκοπεί από το σχολικό περιβάλλον. Περιττό να τονιστεί πόσο καταστροφικές επιπτώσεις θα έχει αυτό, κυρίως για τα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης με άλλα μέσα ή μέσω της οικογένειάς τους.

Είναι απαράδεκτη η έλλειψη προετοιμασίας όταν υπήρχαν 4-5 μήνες διαθέσιμοι και ήδη από το καλοκαίρι είχαν γίνει προτάσεις για οργάνωση μαθημάτων από τα Πρότυπα Σχολεία.

 
Σωτήρης
14 Νοε 2020 10:44

Έλεος... κάναμε την αλήθεια προπαγάνδα...ας διαβάζετε καλύτερα τις στατιστικές και των τωρινών και των παλαιότερων χρόνων... Πότε η Εκπαίδευση είχε λάβει τόσο μεγάλο αριθμό συσκευών από οποιονδήποτε υπουργό των προηγούμενων χρόνων; Ο αριθμός δε παιδιών των τμημάτων... ασχολίαστο με τόσες μελέτες έχει καταντήσει ανέκδοτο το 27 με 28...

 
Μμαν
13 Νοε 2020 15:06

Κάντε τώρα κάτι και για το ίντερνετ

 
Τερης
13 Νοε 2020 14:09

Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε εξοπλισμός στα σχολεία. Εγώ απορώ πως κατάφεραν σε σύντομο διάστημα από το Φεβρουάριο να φτάσουμε δε σημείο να παίζουμε στα δάχτυλα την τεχνολογία και ειδικά άτομα που δεν ακουμπούσαν υπολογιστή . Μπράβο τους ! Ο, τι και να λέμε δούλεψαν με ψυχή!

 
Πάνος
13 Νοε 2020 12:55

το "τελευταίας τεχνολογίας" και το αν είναι χρηστικά για τηλεδιασκέψεις είναι κάτι που το ξέρουν όσοι τα πιάνουν στα χέρια τους.
Οι υπόλοιποι αρκεστείτε στις αριθμητικές ανακοινώσεις.
πχ 90.000 συσκευές με 500.000 τρύπες...

 
Τ.Γ.Κ.
13 Νοε 2020 11:18

Ομολογεί δηλαδή το Υπουργείο ότι υπάρχουν τουλάχιστον 91.613 μαθητές που δεν έχουν μέσο πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση. Πώς κάνουν μάθημα αυτή τη στιγμή;

 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Β
13 Νοε 2020 09:13

Η παρουσίαση του ΥΠΑΙΘ αφορά την παραλαβή των συσκευών. Θεωρώ ότι "καρπωνεται" η παραλαβή αρκετών σε αριθμό συσκευών στην παρούσα κυβέρνηση, ενώ οι διαδικασίες ξεκίνησαν 2 με 3 χρόνια πριν. Π.χ. σε πρόγραμμα παραλαβής χιλιάδων συσκευών στην Ήπειρό (η προκήρυξη υπάρχει στο διαδίκτυο) μέσω ΕΣΠΑ: Η παραλαβή τους στα σχολεία έγινε τον Μάρτιο του 2020 Είναι τυχαία η ταυτόχρονη έναρξη της καραντίνας. Ο σχεδιασμός παραλαβής είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019. Η διαδικασία παραγγελίας όμως είχε ξεκινήσει το 2016. Άρα δεν μπορείς να καρπώνεσαι παραλαβή εξοπλισμού που ξεκίνησαν άλλοι.

 
Jason
13 Νοε 2020 09:10

8 tablet για 350 μαθητές; Είστε πάρα πολύ τυχεροί! Διότι στο σχολείο στο οποίο εγώ υπηρετώ, για 120 μαθητές έστειλαν το εξής ...ΕΝΑ tablet. Ναι, καλά διαβάσετε, ένα (1) tablet!!! Και στο συστεγαζόμενο ΓΕΛ, για άλλους 100 μαθητές, άλλο ένα (1) tablet. Τόσο πλουσιοπάροχη προσφορά...

 
Ι.
13 Νοε 2020 08:58

Σοβαρά προβλήματα σύνδεσης στο webex λόγω ΠΣΔ σήμερα Παρασκευή σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα.

 
Φορητοί και σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
13 Νοε 2020 02:34

Χρειάζονται σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για τα εργαστήρια των σχολείων και φορητοί υπολογιστές, που θα μπορούν να τους δανείζονται οι μαθητές Λυκείου. Μια επένδυση που θα αποδώσει σε βάθος πενταετίας, ας γίνει τώρα - το σχολείο πρέπει να μείνει ανοικτό και να παρέχει σωστά εργαλεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι ταμπλέτες είναι άχρηστες για σοβαρή εκπαιδευτική εργασία και δεν αναβαθμίζονται. Κακή δημόσια επένδυση.

 
Ελεος σωτηρακη....
13 Νοε 2020 00:04

Με 27 μαθητές/τάξη δε μιλάμε για απογείωση αλλά για τραγωδία. Απορώ πως επιτρέπονται τέτοια άθλια και προπαγανδιστικα σχόλια.

@ Σωτήρης12 Νοε 2020 20:22

 
ΠΑΝΟΣ
12 Νοε 2020 23:51

είπε ο ΠΘ της χώρας: Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.
Δηλαδή, κάποια πολύτεκνη οικογένεια με 5 τέκνα που έχει συν.οικ.εισόδημα 35.000€ και προστατευόμενα τέκνα τρία, έχετε την εντύπωση ότι περισσεύουν χρήματα για να αγορασθούν ΗΥ για να συμμετέχουν (και οι γονείς τους) σε προγράμματα τηλεκπαίδευσης;Κάτι το οποίο ζητάτε εσείς να εφαρμοσθεί, υλοποιήστε το.Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει στη διαδικασία αγοράς επι πλέον ΗΥ κανένα σπιτικό.

 
Σ.Κ. Διευθυντής
12 Νοε 2020 23:20

Στο σχολείο μου τον Μάρτιο έφεραν 6 tablet και τώρα άλλα 2 σύνολο 8.
Έχω 350 μαθητές και από έρευνα που κάναμε πριν το κλείσιμο για να προετοιμαστούμε, περίπου 50 μαθητές είτε δεν είχαν καθόλου πρόσβαση στο δίκτυο ή τα τηλέφωνά τους (για υπολογιστή δεν συζητάμε) δεν υποστηρίζουν τις πλατφόρμες.
Οι συνδέσεις δε των υπολοίπων δεν είναι πάντα οι καλύτερες και αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και πολλοί συνάδελφοι.
Το υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά ή δεν θέλει να ακούσει μια απλή λέξη.
Φτώχεια,

 
@κώστας
12 Νοε 2020 22:37

Κι αυτές οι μάσκες δωρεάν ήταν. Δε πλήρωσε κανείς. Ήρθαν και ξαναήρθαν στα σχολεία. Τους βανδαλισμούς των καταλήψεων πληρώνουμε.

 
Κώστας
12 Νοε 2020 21:39

....σαν τις μάσκες που δόθηκαν απλόχερα.....ωραίο το παραμύθι "Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα"....

 
nikos
12 Νοε 2020 20:34

Η υγειά και η παιδεία δεν στηρίχθηκαν, το γνωστό πρόβλημα στις κυβερνήσεις ΝΔ. Πέταξαν πολλά δις στον ιδιωτικό τομέα, σε τομείς που δεν επλήγησαν και φτάσαμε να έχουμε μαθητές που μπαίνουν με κινητά στην τηλεκπαίδευση!!!

 
Σωτήρης
12 Νοε 2020 20:22

Πραγματικά οι άνθρωποι όχι μόνο πρωτοπορούν αλλά καταβάλουν τα μέγιστα. Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι. Για πρώτη φορά έχουμε τόσους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, ειδικά στην ειδική που εργάζομαι είναι ένας προς έναν. Δε μπορώ να μην το επισημάνω. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια. Αν δεν είχαμε την πανδημία νομίζω ότι θα απογειώνονταν η εκπαίδευση.

 
Εκπαιδευτικός
12 Νοε 2020 18:49

Να δοθούν τα στοιχεία ανά διάστημα και σχολείο, καθώς και τύπος συσκευής. Στο σύνολο των αναγκών.
Tablet 1gb ram mls tablet είναι αστείο.
Μαθητές απομακρυσμένων περιοχών τίποτα.
Πρόσφυγες κ μετανάστες στο περιθώριο και δεν συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια.
Γιατί δεν μπήκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του φθινοπώρου, όπως Πορτογαλία.

Η δημιουργική λογιστική δεν είναι πληροφόρηση του πολίτη σε ένα κράτος δικαίου.

 
Ήταν δίκαιο έγινε πράξη
12 Νοε 2020 17:48

Πρωτοπορεί και ενοχλεί! Μπράβο !

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ(Φυσικός)
12 Νοε 2020 17:23

Μέσα σ' αυτά είναι και τα προηγούμενα που δόθηκαν απλόχερα;;;; Στο Λύκειο που υπηρετώ δόθηκαν το Μάιο 8 laptop, για 350 μαθητές!!!!!!!!!Ευχαριστούμε, είστε πολύ γενναιόδωροι!!!!!!! Όμως πρώτα δίνονται τα laptop και μετά απαιτούμε την παρουσία των μαθητών στην τηλεεκπαίδευση!!!!!

 
τρέλα με τα νούμερα
12 Νοε 2020 17:14

ακούσαμε για 50.000, 80.000, 53.000 (τελικά σε μία όλα τηλεοπτική παρουσία! ) τάμπλετ-λαπτοπ-τάμπλετ. Και τώρα άλλος αριθμός. Κοίτα που ανοίξουν τα σχολεία τελικά και θα μας είναι άχρηστα !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ