Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρωθυπουργός:«Έξυπνα» τεστ Κορωνοϊου στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πριν ανοίξουν τα σχολεία

“Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει μαθητής που να μην έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση διότι εκεί δημιουργούνται ανισότητες, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”
Δημοσίευση: 12/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Έξυπνα», στοχευμένα τεστ στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, την μεθεπόμενη εβδομάδα, πριν επαναλειτουργήσουν  τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως -και θα το κάνουμε- είναι να κάνουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα «έξυπνα», στοχευμένα τεστ, σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε προγραμματίζουμε, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και τόνισε:

  • Αυτό είναι κάτι το οποίο θα δρομολογηθεί.  Έχουμε τα αλγοριθμικά μοντέλα για να μπορούμε να τρέχουμε έξυπνα τέτοια δειγματοληπτικά τεστ. Θα μας δώσει μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για το αν έχουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τα σχολεία, όπως προσβλέπουμε και όπως ελπίζουμε στα τέλη του μήνα ή αν θα πρέπει να παρατείνουμε για κάποιες εβδομάδες ακόμα την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. Αλλά θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα.
  • Τεστ και μαζικά τεστ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε πριν ξανά ανοίξουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα ήταν και κατ΄ ανάγκη και χρήσιμο να αναλώσουμε όλα τα τεστ μας σε ένα μαζικό τεστ όλου του σχολικού πληθυσμού.

 Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει μαθητής που να  μην έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση των μαθητών είπε τα εξής:

  • Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξουν τηλεκπαίδευση ειδικά εάν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή αν υπάρχει εργαζόμενος γονέας. Δεν είναι μια άστοχη επισήμανση αυτή, έχει δίκιο σε αυτό το οποίο λέει. 
  • Όμως, ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφερθήκατε στην Πορτογαλία, τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα.
  • Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί παραπάνω από 40.000 tablets και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε σχεδόν τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας, εάν αυτό είναι εφικτό, να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα.
  • Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει παιδί το οποίο να ζητά πρόσβαση, να πρέπει να έχει πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση και για τεχνικούς λόγους να μην μπορεί να την έχει, διότι εκεί πράγματι δημιουργούνται ανισότητες, οι οποίες νομίζω ότι από κανέναν από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Σχόλια (19)

 
Γιώργος@
13 Νοε 2020 19:45

Πολύ σωστά συνάδελφοι: αφού τα παιδιά είναι κλεισμένα στο σπίτι 3 εβδομ. τι νόημα έχει;;; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΤ και ελπίζω αυτό να το καταλάβει ο κόσμος... (δεν έχει σημασία αν είσαι μορφωμένος ή όχι-μιλάω για όλους)

 
Γιώργος
13 Νοε 2020 19:42

ΝΑΙ-Δωρεάν τεστ τώρα

 
Γιώργος
13 Νοε 2020 17:34

Εκεί στο υπουργείο γνωρίζετε ότι καθημερινά απουσιάζουν από το σχολείο παιδιά που επανέρχονται μετά από λίγες ημέρες, χωρίς κανένας να ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά; Πώς τολμάτε να παραμυθιάζετε τον κόσμο ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης, χωρίς να έχετε κάνει κανένα έλεγχο; Δωρεάν τεστ σε ΟΛΑ τα ύποπτα περιστατικά και τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους τώρα. Με το να κάνετε ελέγχους στα παιδιά που βγαίνουν από καραντίνα, απλώς αυτογελοιοποιείστε!!! Συνδεθείτε με την πραγματικότητα και μην παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων. Θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσετε.

 
έξυπνα και αναξιόπιστα
13 Νοε 2020 15:58

Τα ράπιντ τέστ έχει αποδειχθεί πως είναι αναξιόπιστα. Επιπλέον η διενέργειά τους σε μικρό τμήμα του πληθυσμού θα έχει τα τραγικά αποτελέσματα που είχαν τα δειγματοληπτικά ράπιντ στους τουρίστες. Επιτέλους, ας το καταλάβουν πριν να είναι αργά. Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος καθόλου για διά ζώσης.

 
Νίκος
13 Νοε 2020 15:23

Πάλι δειγματοληπτικά τεστ, όπως έγινε στον τουρισμό;
Στην Κύπρο τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο έκαναν σε όλους τους μαθητές τεστ.
Εδώ δεν κάνουν τεστ για να υποστηρίζουν ότι στα σχολεία δεν υπάρχει μετάδοση

 
Ιάσωνας
13 Νοε 2020 14:05

Εξαιρετικό να γίνουν λίγο πριν προσέλθουν στις σχολικές μονάδες. Και δωρεάν εμβόλια έμαθα. Ευτυχώς και πάλι ευτυχώς!!!!!!!

 
Λευτέρης
13 Νοε 2020 13:25

Όχι μόνο τα τεστ δωρεάν αλλά και τα εμβόλια! Ελβετία γίναμε και δεν το κατάλαβα;

 
Ελένη
13 Νοε 2020 12:36

Ποιο το νόημα να γίνουν τεστ σε παιδιά που κάθονται σπίτι τους 3 εβδομάδες; Αν είναι να γίνουν γρήγορα τεστ, γιατι δεν γίνονται σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, για να αποκαλυφθεί εκεί αν υπάρχει διασπορά; Γιατί δεν γίνονται σε τμήματα που έχουν κλείσει; Ποιον κοροϊδεύουν; Τα παιδιά που είναι σπίιτ αν έχουν κολλήσει, έχουν κολλήσει από τους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει οποτεδήποτε. Το θέμα είναι αν όντως διασπείρεται ο ιός στα σχολεία και αυτό θα διαπιστωθεί με ελέγχους εκεί.

 
Ερώτηση στους αρμόδιους
13 Νοε 2020 11:40

Το να κάνετε τεστ στα παιδιά γυμνασίων και λυκείων που ήδη βρίσκονται σε καραντίνα τι ακριβώς εξυπηρετεί; Να κάνετε τεστ στα παιδιά των δημοτικών και των νηπιαγωγείων που απουσιάζουν από τα σχολεία τους για μία, δύο, τρεις, τέσσερις κοκ ημέρες κι ύστερα επανέρχονται χωρίς κανείς να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει!!!
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει...

 
Πολίτης
13 Νοε 2020 11:28

Θα κάνετε τα τεστ σε παιδιά που θα προέρχονται από καραντίνα; Για πόσο ανόητους μας περνάτε;

 
Γονιός
13 Νοε 2020 09:03

Ομάδα γιατρών στα σχολεία πριν ανοίξουν και να προσέρχονται μαθητές της περιοχής. Γιατί οχι; Εξαιρετικό!

 
"Τυχαίες συναντήσεις"
13 Νοε 2020 08:13

"Μητσοτάκης", "έξυπνα", "ανισότητες".

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
12 Νοε 2020 23:40

Μεγάλα λόγια, μικρά έργα! Τουλάχιστον ας αποφασίσουν να κάνουν τεστ σε όλους τους μαθητές όποιου τμήματος αναστέλλεται η λειτουργία λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος. Γιατί ούτε καν αυτό το ελάχιστο έχουν φροντίσει να κάνουν.
Κατά τα λοιπά, όλη αυτή η επικοινωνιακή φούσκα περί έξυπνων τεστ (υπάρχουν και "χαζά" τεστ και για ποιους τα προορίζουν;) πώς συμβιβάζεται με τις ως πρόσφατα διαβεβαιώσεις της υπουργού και των ακολούθων της "επιστημόνων" ότι στα σχολεία δεν μεταδίδεται ο ιός;
Συμπέρασμα: Το δούλεμα πέφτει ψιλό γαζί, μόνο που δεν έχουμε πια κουράγιο ούτε για χαμόγελα συγκατάβασης...

 
1984
12 Νοε 2020 23:10

Έξυπνα τεστ δεν υπάρχουν.Για να δούμε και το εμβόλιο που όλα τα κανάλια πιπιλίζουν θα είναι σαν το εμβόλιο του aids που το περιμένουν ακόμα από το 1984. Αυτοσυθμιζομενοι

 
Πυροτεχνήματα
12 Νοε 2020 22:40

Έχετε χάσει τον έλεγχο με την πανδημία και ταζετε λαγούς με πετραχηλια. Το έχουμε ξαναδεί το έργο... Τα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έπρεπε να είχαν γίνει με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο. Τα δε tablet των 7' που θα έρθουν είναι είναι για γελια , τι εργασίες να κάνει εξ αποστάσεως με αυτά ο μαθητής ; Κοροιδευομαστε ...

 
Νίκος
12 Νοε 2020 22:34

Στα ειδικά έχουν αρχίσει τα τεστ. Καλό είναι με την επιστροφή να κάνουν και το τεστ. Αν και βλέπω την επιστροφή με τόσα κρούσματα καθημερινά δύσκολη. Πάντως δεν έχω λόγια. Η εξ αποστάσεως δουλεύει αρκετά καλά και έχουμε βρει το ρυθμό μας. Αν είναι και δωρεάν η σύμβαση μπράβο! Ευτυχώς και πάλι ευτυχώς γιατί διαφορετικά ....

 
Apodomisi
12 Νοε 2020 21:53

Και που θα βρείτε κύριε πρωθυπουργέ τους μαθητές γυμνασίων/Λυκείων για να τους κάνετε τα "έξυπνα test"; Δουλευόμαστε; Εκτός αν εννοείτε να τους ρωτάνε οι εκπαιδευτικοί στο Webex "Έχεις κορονοϊό;" και αυτοί αν είναι "έξυπνοι" να απαντούν με ειλικρίνεια με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Ήμαρτον τι άλλο θα ακούσουμε πια!
Επίσης να σας διορθώσω ότι ούτε ένα laptop (που θα μπορούσε να εξοπλίσει/αναβαθμίσει τα pc labs των σχολικών μονάδων σε ορίζονται 5ετίας και μετά την πανδημία) δεν έχει έρθει, παρά μόνο tablets και notebooks μηδαμινής αξίας και χρησιμότητας όταν ανοίξουν τα σχολεία.Να ενημερώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον νυν πρωθυπουργό ότι δεν είναι το ίδιο....άλλωστε ο πρώτος τα είχε πετάξει προεκλογικά το 2008 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Α' Γυμνασίου.

 
........
12 Νοε 2020 20:14

Τα ειδικά γυμνάσια και λύκεια είναι ακόμα ανοιχτά..Χωρίς rapid test..Χωρίς τίποτα..

 
Anastasia
12 Νοε 2020 20:03

Όχι στοχευμένα. Μαζικά. Αλλιώς τα μοριακά με την τεχνική του pool testing. Θα βρείτε έτσι και ποιοι νοσούν στα σπίτια των παιδιών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ