Placeholder

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Το γεφύρι της Άρτας: 7η αναβολή εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής κατά του νόμου “Γαβρόγλου”!!!

Η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων δεν απαίτησε από τους ανώτατους δικαστές να συζητηθεί η υπόθεση δεμένου ότι πρόκειται για την 7η αναβολ
Δημοσίευση: 13/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναβλήθηκε   η προγραμματισμένη  για χθες   Πέμπτη 12 Νοεμβρίου,   συζήτηση  της προσφυγής της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) , στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις Δομές Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για την έβδομη αναβολή της   προσφυγής των Σχολικών Συμβούλων που  κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Αύγουστο του 2018.

Η νέα συζήτηση στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για το Γενάρη του 2021.

Η χθεσινή αναβολή της  συζήτησης   έγινε επειδή λόγω του Κορωνοϊού έχουν περιοριστεί οι συνεδριάσεις  μόνο  για επείγουσες υποθέσεις.

Ωστόσο η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων δεν απαίτησε  από τους ανώτατους δικαστές να συζητηθεί η υπόθεση δεμένου ότι πρόκειται για την 7η αναβολή. Θεωρείται βέβαιο ότι εάν οι Σχολικοί Σύμβουλοι επέμεναν η υπόθεση θα συζητούνταν.

Οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΕΣΣ να μην υποβάλλει αυτό το αίτημα ήταν διότι ορίστηκε νέος εισηγητής- ανώτατος δικαστής επί της υπόθεσης και στην στη συζήτηση δεν επιτρέπονταν στους δικηγόρους να αναπτύξουν δια ζώσης τα νομικά επιχειρήματά τους.

Πάντως στις προθέσεις της υπουργού  Παιδείας Νίκη Κεραμέως   η επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων με νόμο που θα φέρει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, που ενδεχομένως θα φέρουν άλλη ονομασία, και με συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο (σ.σ. αυξημένες και ελεγχόμενες υποχρεώσεις)θα συμμετάσχουν στην αξιολόγηση   των εκπαιδευτικών που θα γίνει το  επόμενο σχολικό έτος 2021-22.

Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου περιγράφοντας το νέο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου,σε συνάντηση με το ΔΣ της ΠΕΣΣ  σύμφωνα με πληροφορίες του esos,  ανακοίνωσε ότι:

Α. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα  βρίσκονται καθημερινά μέσα στα σχολεία.

Β. Θα έχουν γραφείο με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και γραμματειακή υποστήριξη σε ένα από τα σχολεία αρμοδιότητάς τους.

Γ. Θα υπάρχει ένας Συντονιστής Σχολικών Συμβούλων  σε κάθε Περιφέρεια και θα έχει έδρα  στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Δ. Παραμένει ανοικτό το εάν οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα ανήκουν στον Διευθυντή Εκπαίδευσης, το Περιφερειακό Διευθυντή ή στον υπουργό Παιδείας.

Ε. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα έχουν καθημερινή αναφορά στο έργο τους

Ζ. Θα δοθεί η δυνατότητα στους Σχολικούς Συμβούλους να μπαίνουν στην τάξη την ώρα του μαθήματος, όχι για έλεγχο αλλά για υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου, χωρίς να ζητείται η άδεια του διδάσκοντα.

Η. Παραμένει ακόμη ανοικτή η “ονοματοδοσία” εάν ο θα φέρει τον τίτλο του Σχολικού Συμβούλου, ή του Συμβούλου Εκπαίδευσης ή κάπως αλλιώς.

Σχόλια (21)

 
Dario Moutso
17 Νοε 2020 08:46

@ΔΙΚΑΙΟ

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ΑΝ σε αξιολογήσει μπορεί να σε αξιολογήσει μόνο στο κομμάτι που έχει να κάνει με το διοικητικό έργο. Το εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό έργο είναι άλλη "ιστορία" και πάντως ΟΧΙ δουλειά του διευθυντή.

Τώρα για το ότι πρέπει να δίνει αναφορά απευθείας στον πρόεδρο του ΙΕΠ τι να πω... ας το αφήσω καλύτερα. (θα σου πρότεινα να σκεφτείς την πιθανότητα να δίνει απευθείας αναφορά στον Πάπα)

Οι εγκεκριμένες καινοτόμες ρηξικέλευθες (όπως θες πες τες) παιδαγωγικές μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν λόγω της ανομοιογένειας

@Φ.Φ.

ΑΝ χρειάζεται κάτι ο κλάδος είναι ο "μέντορας" με άλλα λόγια αυτός/η που θα σου δείξει το "κάτι διαφορετικό" και ίσως σε πάει και κάποιο βήμα παραπέρα. Αν κάποιοι θεωρούν τον ρόλο αυτό υποτιμητικό ας μην θέσουν υποψηφιότητα, και ας πάν στις τάξεις να εφαρμόσουν όλα όσα ξέρουν.

Αυτό το Ζ δεν μου ακούγεται καλά. Άλλο να μπει στην αίθουσα με την συναίνεση ή την πρόσκληση του εκπαιδευτικού, και άλλο να μπορεί να μπαίνει όποτε θέλει.Τι σημαίνει υποβοήθηση; Επίσης αυτό το Ε κάπως ακούγεται.. Τι είδους αναφορά θα δίνουν; και μάλιστα σε καθημερινή βάση (κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το να μπει σε κάποιο τμήμα και να υποβοηθήσει τον Χ εκπαιδευτικό αυτό αυτόματα σημαίνει και κάποια ανεπάρκεια του Χ, δηλ. αξιολογεί και αναφέρει) Το Β, εδώ στα περισσότερα σχολεία υπάρχει κτιριακό πρόβλημα. Θα βρεθεί αυτόνομος χώρος για τον σύμβουλο και τον/την γραμματέα του;

 
maria
16 Νοε 2020 23:08

Oι Σύμβουλοι θα επανέλθουν με άλλη ίσως ονομασία, γιατί υπάρχουν πολλές αδικίες και πρέπει να αποκατασταθούν!!!!!!
Πότε αναμένεται ο νέος νόμος;

 
φιλελεύθερος
15 Νοε 2020 15:02

@Μελέτης

Πράγματι ο νόμος πρέπει να αναμένεται το επόμενο σχολικό έτος. Η πρόφαση και πάλι θα είναι ο κοροναϊός. Το μοναδικό ερώτημα είναι "Γιατί επιμένει η Κεραμέως στο δούλεμα;"

 
ποιο νέο πλαίσιο;
15 Νοε 2020 14:02

ακόμα περιμένουμε αυτό για την κατάρτιση κ.α. (από αρχές νοεμβρίου, από πέρυσι δηλ αλλά μην επεκταθούμε), τις δομές-στελέχη, την τριτοβάθμια... βλέπω θέμα με τις πανελλήνιες και την τράπεζα θεμάτων βέβαια. βασικά και με την εξ αποστάσεως. τι να λέμε, να δουνε αν θα πάνε αύριο στο γραφείο στο μαρούσι, καλό ξημέρωμα να έχουμε με δαύτες , μέρα μέρα παμε , πιο μακρόπνοο σχεδιασμό και οργάνωση δεν βλέπω...

 
Κόλλυβα 4547 γιοκ
15 Νοε 2020 13:17

Γαβρόγλου ζεις, εσύ ΤΟΥΣ οδηγείς!

 
Μελέτης
15 Νοε 2020 11:37

Μελετημένες και χρόνια σχεδιασμένες σκοπιμότητες. Οι Συντονιστές θα πάρουν παράταση. Καμία απολύτως διαφορά δεν έχουν από τους προηγούμενους σχολικούς συμβούλους, άλλωστε οι περισσότεροι ήταν οι ίδιοι. Νόμος θα βγει στα μέσα του 2022.

 
φιλελεύθερος
15 Νοε 2020 09:13

@καθηγητής σε Λύκειο

Δεν κατάλαβα που εμμένει η ΠΕΣΣ.

μέλος της ΠΕΣΣ

 
Φ. Φ.
14 Νοε 2020 23:54

Δεν είναι συνθήκες εργασίας αυτές για ανώτερο στέλεχος της εκπαίδευσης. Οι σχολικοί σύμβουλοι ήταν ισότιμοι του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Όπως σχεδιάζεται τώρα, είναι μέντορας, ρόλος που αρμόζει σε σχετικά νέους εργαζόμενους χωρίς θεσμικό ρόλο. Δεν είναι θέση εξέλιξης. Γιατί δεν διαμαρτυρεται κανείς; Δεν καταλαβαίνω...

 
Καθηγητής σε Λύκειο
14 Νοε 2020 23:45

Συνάδελφοι με πολλά έτη υπηρεσίας (>30χρόνια) έχουν δει πολλά τα ματάκια μας, και καταλαβαίνουμε πολλά περισσότερα από όσα βλέπουμε. Αυτή η εμμονή της ΠΕΣΣ, που τα μέλη της τώρα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Κούρασε. Όσο δε για τους συντονιστές, ότι έκαναν οι σχολικοί σύμβουλοι τα ίδια κάνουν και αυτοι και ίσως και καλύτερα τελικά. Πολύ φασαρία για το τίποτε.

 
nina
14 Νοε 2020 23:07

Έχουμε υπομονή και θα περιμένουμε τις νέες επιλογές!!!

 
Εκπαιδευτικός
14 Νοε 2020 10:42

Συμφωνώ με τον Κιχώτη

 
ΔΙΚΑΙΟ
14 Νοε 2020 10:34

.
Ο νέος Σύμβουλος εκπαίδευσης είναι ο ΚΡΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΕΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΟΥ ΙΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΠ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΕΠ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. [ΔΗΛ. ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ] ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ. [ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ].

 
Ποιοι φοβούνται;
14 Νοε 2020 10:22

Ο εκπαιδευτικός που θέλει να βελτιώνεται δεν φοβάται κανέναν. Όσο για τον ισχυρισμό ότι οι σύμβουλοι λένε "ανεφάρμοστες θεωρίες", δείχνει ακριβώς τον ταμπουρωμένο εκπαιδευτικό που διδάσκει μόνο με βάση την δική του περιορισμένη εμπειρία. Το απλούστερο είναι, αν τολμάτε, να ζητήσετε από τον σύμβουλο να σας δείξει στην πράξη με τους μαθητές σας αυτά που λέει, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει.

 
Αναπληρώτρια
14 Νοε 2020 07:14

Μέσα στην τάξη χωρίς άδεια από τον διδάσκοντα για "υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου";;;; Από άτομα τα οποία προσεγγίζουν τη σχολική πραγματικότητα μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια και ανεφαρμοστες στην πραξη θεωρίες; Να λείπει... Επιστροφή στα νιάτα μου που μπουκάρει ο επιθεωρητής στην τάξη και ο δάσκαλος τα έκανε πάνω του!

 
Δεν είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι οι μονοι
14 Νοε 2020 00:00

Για 7η φορά αναβλήθηκε και από το ΣτΕ η προσφυγή στρατιωτικών για τα νυχτερινά.

 
Σχολικός Σύμβουλος ή χωροφυλαξ;
13 Νοε 2020 23:57

Ζ. Θα δοθεί η δυνατότητα στους Σχολικούς Συμβούλους να μπαίνουν στην τάξη την ώρα του μαθήματος, όχι για έλεγχο αλλά για υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου, χωρίς να ζητείται η άδεια του διδάσκοντα.

Πώς θα με "υποβοηθήσει", αφού δεν του το ζήτησα;
Αφού δεν του το ζητώ, άρα δεν θέλω τη βοήθεια του, δεν είναι απλό;
Την πόρτα θα την χτυπάει για να μπει;
Τελικά οι νοοτροπίες "στερεότυπα" κάποιων παρατάξεων δεν μπορούν να αλλάξουν.

 
Ηλίας
13 Νοε 2020 19:55

Και οι κρίνοντες κρίνονται...

 
Δον Κιχώτης
13 Νοε 2020 19:41

Συγχαρητήρια στο ΙΕΠ για το Α και το Ζ.
Με το Ε υπερβάλλετε.

 
Μίνα
13 Νοε 2020 19:41

Γιατί νομίζετε πως είστε αναντικατάστατοι; Τόπος στα νειάτα.
Και τα ΠΕΚΕΣ μια χαρά τα πηγαίνουν. Τουλάχιστον είναι στις θέσεις τους. Στα γραφεία τους.

 
φιλελεύθερος
13 Νοε 2020 18:15

H ΠΕΣΣ περιμένει όπως η Κεραμέως να βγούμε όλοι στη σύνταξη. Όχι ότι με ενδιαφέρει πια η θέση αλλά δεν το μπορώ το δούλεμα... Ντροπή σας.

πρώην σχολικός σύμβουλος 64 ετών με 34 χρόνια υπηρεσίας

 
Alex
13 Νοε 2020 17:29

Παραμύθι δίχως τελος κατηφορος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ