Ν. Κεραμέως: Αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων έως και 27 Νοεμβρίου -Κλείνουν και οι παιδικοί,βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων

14/11/2020

Ενημερώθηκε: 14/11/2020, 12:28

Άκουσε το άρθρο

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε κοινή Συνένετυξη Τύποιυ με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο..

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών από τη Δευτέρα αναστέλλουν τη λειτουργία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί  σταθμοί.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

- Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

- Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Η υπουργός  Παιδείας τόνισε επίσης τα εξής:

  • Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.
  • Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
  • Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι.
  • Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση. Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.
  • Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση - μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε.
  • Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί.

Σχόλια (38)

Γονεας
|

Τα σχολεία τα έκλεισαν χωρίς λόγο και αιτία.Βρηκαν ως αφορμή τους μεγάλους σε ηλικία που γυρίζουν παντού ψωνίζουν πίνουν τον καφέ τους και διασκεδάζουν.

Τηλεεκπαιδευτικος
|

Το πιο σύντομο ανέκδοτο! Ψυχολόγοι στα σχολεία με lockdown!!

Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς...για το μέλλον μας!
|

Χαίρομαι που βλέπω εδώ να γράφουν ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ πως τα σχολεία ΠΡΕΠΕΙ να μένουν ΑΝΟΙΚΤΑ. Υπάρχουν και μέσες λύσεις από το καθολικό κλείσιμο π.χ. το να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο έστω και δύο στις πέντε ημέρες και εναλλάξ για τις τάξεις του σχολείου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Και ακόμα και για αυτές τις λιγότερες σε αριθμό τάξεις που θα χρειαζόταν να πάνε την ίδια ημέρα θα μπορούσε να υπάρχει η ετεροχρονισμένη ανά 30 min προσέλευση και αποχώρηση όπως και η χρήση και των 2 εισόδων που έχουν αρκετά σχολεία, την οποία εξακολουθούσαν να έχουν ακόμη και τώρα μόνιμα κλειστή. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ γιατί μου ακούγονταν σαν σειρήνα στα αυτιά μου αυτές τις ημέρες που πήγαινα τα παιδιά μου στο σχολείο (νηπιαγωγείο και δημοτικό) να ακούω τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς τους να εκφράζουν σε εμάς τους γονείς την απορία τους "Καλά γιατί δεν μας κλείνουν???" ή "Λέτε να μας κλείσουν!

Απορία/έκπληξη μητέρας παιδιών ηλικίας που η δια εξ' αποστάσεως διδασκαλία χωρίς την ίδια από πάνω τους ούτε ακόμη και για το τυπικό του θέματος δεν μπορεί να υπάρξει πόσο μάλλον στη συνέχεια και για την ουσία της εκπαίδευσής τους και όταν οι υπολογιστές θα κλείσουν (ταυτόχρονα και εργαζόμενη και χωρίς τη δυνατότητα να λείψω από τη δουλειά μου, επίσης δημόσιος υπάλληλος, πράγμα που άλλωστε δεν επιζητώ)

Πετρος
|

Ωραία!!! 2-5.Τρεις ώρες τα παιδιά του δημοτικου μπροστά σε μια οθόνη και πόσες ώρες ακόμη μπροστά στην τηλεόραση!!!!!! Οι οφθαλμίατροι τρίβουν τα χέρια τους!!!!! .....

Βαγγέλης
|

Κατά την ταπεινή μου γνώμη κακώς έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα που δουλέψαμε τα πράγματα πήγαν καλά σε μεγάλο βαθμό. Αφού όμως αυτή είναι η απόφαση θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά.

Κινητρα στους επικριτές της μάσκας!
|

Τα ανοιχτά σχολεία δίνουν κίνητρο σε όσους λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός και δεν χρειάζονται οι μάσκες! Σε όλη την Ευρώπη είναι χιλιάδες τα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και οι επικριτές της μάσκας όλο και γίνονται περισσότεροι αφού τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά άρα ο ιός δεν είναι επικίνδυνος και δεν χρειάζονται μάσκες ούτε άλλα μέτρα. Σύντομα όμως και η Ευρώπη θα αναγκαστεί να κλείσει τα σχολεία και τα μαγαζιά.
Μάλλον ορισμένοι δεν ξέρουν τι θέλουν. Θέλουν τα παιδιά τους και οι παππούδες-γιαγιάδες που τα κρατάνε να παραμείνουν υγιή στη διάρκεια της πανδημίας ή να είναι με τον κίνδυνο πότε θα κολλήσει όλη η οικογένεια για να έχουμε ανοιχτά σχολεία και τόσες επαφές κόσμου;

Εκπαιδευτικος
|

Η δουλειά των εκπαιδευτικών είναι στις τάξεις με τους μαθητές,όχι στα σπίτια με τις πυτζάμες.Στα δημοτικά οι γονείς πρέπει να κάθονται διπλα.Αυτο είναι προσφορά στην κοινωνία;Αν τα είχαν οργανώσει σωστά όλες οι εκπαιδευτικές δομές θα ήταν ανοιχτές.Χανουν εξάμηνα οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν τεράστια κενά .Δηλ. οι γονείς θα τα αναπληρώσουν με φροντιστήρια;

Δασκάλα
|

Δεν έπρεπε να κλείσουν τα δημοτικά.Έπρεπε να μας χωρίσουν σε μικρότερα τμήματα και να προσλάβουν δασκάλους με το ανάλογο κόστος.Πάνω που μπήκαμε σε ρυθμούς στις τάξεις μας...Τι τηλεκπαίδευση να κάνω εγώ στα πρωτάκια μου;Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι γίνεται;Και τι θα γίνει με τα δικά μου παιδιά;(το ένα στο δημοτικό,το άλλο στο νηπιαγωγείο).Έχουμε μάθημα τις ίδιες ώρες.Πόσες οθόνες πρέπει να έχω στο σπίτι μου;Πώς θα κάνουν μάθημα από τον υπολογιστή τα δικά μου παιδιά αν δεν είμαι εγώ από πάνω τους να τα βοηθώ με τον υπολογιστή;Τι θα γίνει με τα απογευματινά τους φροντιστήρια ξένων γλωσσών;Μάλλον το υπουργείο θεωρεί ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε άκληροι,δεν εξηγείται αλλιώς....

Κώστας
|

Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τη δουλειά τους. Η υπουργός, οι υφυπουργοί και όλο το επιτελείο τους πότε θα μας αδειάσουν τη γωνιά; Κρίθηκαν και αποδείχτηκαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.

@ΓΙΩΡΓΟΣ14 Νοε 2020 19:22

@απορία
|

Ξέχασε να σας ρωτήσει. Παράληψη.

Κοβιντούλα
|

Βρέθηκε η κυρία θετική στον ιό και τώρα όλο το χωριό αυτό συζητάει. Την κοβιντιάζουμε.

Ανοιχτά σχολεία, η κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Στην αρχή κάποιο γκρίνιαζαν να μην ανοίξουν τα σχολεία.
Τώρα γκρινιάζουν που κλείνουν λόγω των συνθηκών προληπτικά.
Ήρθε η ώρα οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο καθένας και καθεμιά μπορεί να έχει τις απόψεις του η κοινωνία περιμένει όμως να κάνουν το χρέος τους.

Χαρά
|

Συγνώμη αλλά κάτι σεμινάρια που θα γινόταν για τους αναλφάβητους στους υπολογιστές εκπαιδευτικούς τι έγιναν;

Ελενη
|

Οι εκπαιδευτικοί δεδομένων των συνθηκών θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση όμως και το υπουργείο Παιδείας τόσους μήνες σφύριζαν αδιάφορα, κάνοντας σημαία την μάσκα, η οποία αποδείχτηκε όχι μόνο ανεπαρκής , αλλά και επικίνδυνη για όσους είναι στα σχολεία και βλέπουν πως χρησιμοποιείται. Ήρθαν ως Άριστοι σε όλα, ως αυτοί που τα ήξεραν όλα και είχαν λύσεις για τα πάντα. Και όπως φαίνεται η ζωή προσπαθεί να τους δώσει ένα μαθημα: Λίγη ταπεινοφροσύνη, λιγότερη αυταρεσκεια και έπαρση, περισσότερη δουλειά, λιγότερη επικοινωνιακή πολιτική χρειάζονται.....

Καιάδας
|

Πολύ εύστοχο το σχόλιο. Πραγματικά σκέφτονται όπως οι Σπαρτιάτες και στέλνουν τα παιδιά των ειδικών σχολείων σε ένα σύγχρονο Καιάδα (ΜΕΘ).
Απλά και μόνο για να μην παραδεχτούν τη λάθος πολιτική τους έπρεπε να αφήσουν κάποια σχολεία ανοιχτά και επέλεξαν τα ειδικά!!!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!

@Σύμφωνα με νέες έρευνες
|

so true... και όλα καταγεγραμμένα και αποθηκευμένα...

Σύμφωνα με νέες έρευνες
|

η οθόνη είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά! Γι'αυτό 9-1 εκπαιδευτική τηλεόραση, 1-2 φαγητό (κατά προτιμηση μπροστά στην τηλεοραση) 2-5 τηλεμαθηματα στον υπολογιστή, 5-8 διασκεδαστική τηλεόραση, 8-9 φαγητό (κατά προτίμηση βλέποντας στον υπολογιστη youtube) 9-8 ύπνος (έχοντας ανοιχτή την τηλεοραση)

Rip
|

Ούτε ξέρετε τι κάνετε... Εντελώς άχρηστοι.

@
|

Μήπως Γεωργία μέχρι το Πάσχα ;

σονια
|

Το υπουργειο θα πρεπει να μεριμνησει για το τι θα κανουν στο διαστημα της καραντινας οι ψυχολογοι και οι κοινωνικοι λειτουργοι που διορισε στα σχολεια καθως και οι εκπαιδευτικοι της παραλληλης στηριξης .
Πώς θα προσφερουν αυτοι τις υπηρεσιες τους στα σχολεια και στους μαθητες?

Απορία
|

Μπορείτε να μου λύσετε μία απορία; Εγώ και η σύζυγος είμαστε εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Το παιδί πάει στο Νηπιαγωγείο. Πως θα μπορούμε να κάνουμε μαθήματα τηλε-εκπαίδευσης, όπως κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν θα έχουμε το παιδί στο σπίτι; Θα το κλειδώσουμε στο δωμάτιο ή στην αποθήκη, ή θα συμμετέχει στο webex του Λυκείου όταν παραδίδουμε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα;

Αριστεία, όχι αστεία
|

Ποτέ στα εκπαιδευτικά πράγματα ως τώρα η λέξη Νίκη ήταν τόσο πολύ συνδεδεμένη με την ήττα.

Το καραβάνι περνάει Κάβο Ντόρο
|

Έγια μόλα έγια λέσα
αχ βρε θάλασσα μπαμπέσα.

Εν αρχή ην η επικοινωνία
|

Εξαιρετική επικοινωνιακή επιτυχία της κ. Κεραμέως. Επειδή αναγκάστηκε να κλείσει τα σχολεία, γεγονός που της προσθέτει πολιτικό κόστος (αποκαλύπτει πόσο ανεπαρκείς ήταν οι πολυδιαφημισμενες μάσκες αερόστατα και τα παγουρινια), πέτυχε να γίνουν τα μαθήματα το απομεσήμερο. Ελπίζει ότι θα αποφύγει μια καινούργια αλλεπάλληλη διαπόμπευση, λόγω καταρρεύσεων του συστήματος. Ανεξάρτητα όμως από τα επικοινωνιακά παιγνίδια και το αλισβερισι με τα ιδιωτικά κανάλια, η κ. Κεραμέως έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως η πλέον ανίκανη υπουργός Παιδείας κατά τη μεταπολίτευση.

Κακώς κλείνουν τα Δημοτικά!
|

Τελεία και παύλα!

ΓΙΩΤΑ
|

Και Δευτέρα Τρίτη τι θα κάνουν? 2-5 πως θα βγει πρόγραμμα με τις ειδικότητες? Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό το ωράριο? Το ότι είμαστε σε καραντίνα δεν σημαίνει ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση όποτε ναναι. Όσοι τα είχαμε ολοήμερα τώρα τι θα κάνουμε? Να μου πεις ποιος νοιάζεται? Τωρα που ο φόβοςυπάρχει παντού όλα περνάνε αέρα.

Εκπαιδευτικός
|

Σταματήστε τις γκρίνιες και τις μιζέριες και κάντε ο,τι καλύτερο μπορείτε. Σίγουρα είναι δύσκολο για όλους μας αλλά με την άρνηση όλα γίνονται χειρότερα.

Γεωργία σύνελθε....
|

Απολύτως σωστή απόφαση: Στις 11/11 έστειλε εγκύκλιο ο ΕΟΔΥ στα δημοτικά.
Απολύτως σωστή απόφαση: Στις 13/11 τα σχολεία κλείνουν.
Απολύτως σωστή απόφαση: Οι δυο βάρδιες δε μπορούν να δουλέψουν επειδή οι γονείς εργάζονται το πρωί
Απολύτως σωστή απόφαση: Οι δυο βάρδιες μπορούν να δουλέψουν και μάλιστα στα νήπια και στα παιδιά δημοτικού!!!!!!

@Γεωργία14 Νοε 2020 12:35

εκπαιδευτικός ΑμεΑ
|

Σταμματείστε συνάδελφοι της ειδικής αγωγής και πάτε στις σχολικές σας μονάδες και κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε για τα παιδιά μας. Γνωρίζετε οτι η τηλεκπαίδευση στην ειδική αγωγή δεν εφαρμόζετε ,, άρα αν κλείνανε, αυτά τα σχολεία έπρεπε να πάτε να κάνετε εκπαίδευση κατ οίκο!!

Ηλίας
|

Σωστή απόφαση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ