Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Κεραμέως: Αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων έως και 27 Νοεμβρίου -Κλείνουν και οι παιδικοί,βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων
Δημοσίευση: 14/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε κοινή Συνένετυξη Τύποιυ με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο..

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών από τη Δευτέρα αναστέλλουν τη λειτουργία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί  σταθμοί.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

- Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

- Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. Από τον Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Η υπουργός  Παιδείας τόνισε επίσης τα εξής:

  • Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων.
  • Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
  • Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες με την πολύτιμη συμβολή των οποίων έχουμε πορευτεί μέχρι σήμερα, η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι.
  • Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση. Έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις.
  • Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση - μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε.
  • Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί.

Σχόλια (37)

 
εκπαιδευτικος με παιδια
14 Νοε 2020 12:23

μεγα λάθος! θα μας τρελανετε τελειως και εμασ και τα παιδιά μας!!!

 
Στον Καιάδα
14 Νοε 2020 12:30

Σα νεότεροι Σπαρτιάτες, έριξαν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στον Καιάδα!!
Συγχαρητήρια!!!

 
Δάφνη Ζ. δασκάλα
14 Νοε 2020 12:31

Τα δημοτικά σχολεία ΔΕΝ έπρεπε να κλείσουν!!! παρά μόνο σε σχολεία που παρουσιάζονταν κρούσματα και μάλιστα μόνο η τάξη που είχε το κρούσμα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Η Υπουργός ορθά ήταν κατά αυτής της απόφασης.

 
Κρούσματα σε σχολεία ειδικής αγωγής
14 Νοε 2020 12:33

Το γεγονός ότι τα κρούσματα στα σχολεία ειδικής αγωγής ξεπερνάνε το 50% άφησε αδιάφορους τους ειδικούς!!!! Αυτή τη στιγμή τα μισα σχολεία ειδικής αγωγής είναι κλειστά λόγω του ιου.

 
Γεωργία
14 Νοε 2020 12:35

Σωστή απολυτως η απόφαση!
Βέβαια, καλυτερα θα ήταν η αναστολή να διαρκουσε μέχρι τις γιορτές, ώστε να επιστρέψουν με απόλυτη ασφάλεια τα παιδια στα σχολεία στις 8 Γενάρη.
Ας ελπίσουμε να ισχυσει.

Ιδωμεν...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
14 Νοε 2020 12:45

Όποιος δε θέλει να μαγειρέψει, δέκα μέρες κοσκινίζει! Μ' αυτή τη λογική κινείται το υπουργείο παιδείας παίζοντας κυνικά το εξοργιστικό επικοινωνιακό του παιχνίδι και παριστάνοντας τόσο καιρό ότι όλα είναι φυσιολογικά στα σχολεία και ότι δεν υφίσταται κίνδυνος, ώσπου ξαφνικά όλη αυτή η ντροπιαστική υποκρισία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Κι άιντε τώρα να δούμε τι ωραία τηλεμαθήματα θα έχουμε από τη Δευτέρα με τόσον πρόσθετο όγκο συνδέσεων, όταν την προηγούμενη εβδομάδα κυριολεκτικά ξεπεράσαμε τα όρια της αντοχής μας με τις συνεχείς διακοπές του συστήματος!
Δυστυχώς τα παχιά λόγια για την καλή προετοιμασία του υπουργείου ενόψει της βέβαιης επανάκαμψης του ιού αποδείχθηκαν απολύτως ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά. Δυστυχώς...

 
Εκπαιδευτικός
14 Νοε 2020 12:47

Πάλι καλά, μην κολλήσει το συστημα

 
Υπό του μηδενός
14 Νοε 2020 13:24

Και που να μπει κι ο χειμώνας....

 
εκπαιδευτικός ΑμεΑ
14 Νοε 2020 13:37

Σταμματείστε συνάδελφοι της ειδικής αγωγής και πάτε στις σχολικές σας μονάδες και κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε για τα παιδιά μας. Γνωρίζετε οτι η τηλεκπαίδευση στην ειδική αγωγή δεν εφαρμόζετε ,, άρα αν κλείνανε, αυτά τα σχολεία έπρεπε να πάτε να κάνετε εκπαίδευση κατ οίκο!!

 
Γεωργία σύνελθε....
14 Νοε 2020 13:37

Απολύτως σωστή απόφαση: Στις 11/11 έστειλε εγκύκλιο ο ΕΟΔΥ στα δημοτικά.
Απολύτως σωστή απόφαση: Στις 13/11 τα σχολεία κλείνουν.
Απολύτως σωστή απόφαση: Οι δυο βάρδιες δε μπορούν να δουλέψουν επειδή οι γονείς εργάζονται το πρωί
Απολύτως σωστή απόφαση: Οι δυο βάρδιες μπορούν να δουλέψουν και μάλιστα στα νήπια και στα παιδιά δημοτικού!!!!!!

@Γεωργία14 Νοε 2020 12:35

 
Εκπαιδευτικός
14 Νοε 2020 13:39

Σταματήστε τις γκρίνιες και τις μιζέριες και κάντε ο,τι καλύτερο μπορείτε. Σίγουρα είναι δύσκολο για όλους μας αλλά με την άρνηση όλα γίνονται χειρότερα.

 
ΓΙΩΤΑ
14 Νοε 2020 13:49

Και Δευτέρα Τρίτη τι θα κάνουν? 2-5 πως θα βγει πρόγραμμα με τις ειδικότητες? Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό το ωράριο? Το ότι είμαστε σε καραντίνα δεν σημαίνει ότι κάνουμε τηλεκπαίδευση όποτε ναναι. Όσοι τα είχαμε ολοήμερα τώρα τι θα κάνουμε? Να μου πεις ποιος νοιάζεται? Τωρα που ο φόβοςυπάρχει παντού όλα περνάνε αέρα.

 
Κακώς κλείνουν τα Δημοτικά!
14 Νοε 2020 13:52

Τελεία και παύλα!

 
Εν αρχή ην η επικοινωνία
14 Νοε 2020 13:54

Εξαιρετική επικοινωνιακή επιτυχία της κ. Κεραμέως. Επειδή αναγκάστηκε να κλείσει τα σχολεία, γεγονός που της προσθέτει πολιτικό κόστος (αποκαλύπτει πόσο ανεπαρκείς ήταν οι πολυδιαφημισμενες μάσκες αερόστατα και τα παγουρινια), πέτυχε να γίνουν τα μαθήματα το απομεσήμερο. Ελπίζει ότι θα αποφύγει μια καινούργια αλλεπάλληλη διαπόμπευση, λόγω καταρρεύσεων του συστήματος. Ανεξάρτητα όμως από τα επικοινωνιακά παιγνίδια και το αλισβερισι με τα ιδιωτικά κανάλια, η κ. Κεραμέως έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως η πλέον ανίκανη υπουργός Παιδείας κατά τη μεταπολίτευση.

 
Το καραβάνι περνάει Κάβο Ντόρο
14 Νοε 2020 13:56

Έγια μόλα έγια λέσα
αχ βρε θάλασσα μπαμπέσα.

 
Αριστεία, όχι αστεία
14 Νοε 2020 14:08

Ποτέ στα εκπαιδευτικά πράγματα ως τώρα η λέξη Νίκη ήταν τόσο πολύ συνδεδεμένη με την ήττα.

 
Απορία
14 Νοε 2020 14:26

Μπορείτε να μου λύσετε μία απορία; Εγώ και η σύζυγος είμαστε εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Το παιδί πάει στο Νηπιαγωγείο. Πως θα μπορούμε να κάνουμε μαθήματα τηλε-εκπαίδευσης, όπως κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν θα έχουμε το παιδί στο σπίτι; Θα το κλειδώσουμε στο δωμάτιο ή στην αποθήκη, ή θα συμμετέχει στο webex του Λυκείου όταν παραδίδουμε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα;

 
σονια
14 Νοε 2020 14:42

Το υπουργειο θα πρεπει να μεριμνησει για το τι θα κανουν στο διαστημα της καραντινας οι ψυχολογοι και οι κοινωνικοι λειτουργοι που διορισε στα σχολεια καθως και οι εκπαιδευτικοι της παραλληλης στηριξης .
Πώς θα προσφερουν αυτοι τις υπηρεσιες τους στα σχολεια και στους μαθητες?

 
@
14 Νοε 2020 14:58

Μήπως Γεωργία μέχρι το Πάσχα ;

 
Rip
14 Νοε 2020 15:03

Ούτε ξέρετε τι κάνετε... Εντελώς άχρηστοι.

 
Σύμφωνα με νέες έρευνες
14 Νοε 2020 15:04

η οθόνη είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά! Γι'αυτό 9-1 εκπαιδευτική τηλεόραση, 1-2 φαγητό (κατά προτιμηση μπροστά στην τηλεοραση) 2-5 τηλεμαθηματα στον υπολογιστή, 5-8 διασκεδαστική τηλεόραση, 8-9 φαγητό (κατά προτίμηση βλέποντας στον υπολογιστη youtube) 9-8 ύπνος (έχοντας ανοιχτή την τηλεοραση)

 
@Σύμφωνα με νέες έρευνες
14 Νοε 2020 16:58

so true... και όλα καταγεγραμμένα και αποθηκευμένα...

 
Καιάδας
14 Νοε 2020 17:33

Πολύ εύστοχο το σχόλιο. Πραγματικά σκέφτονται όπως οι Σπαρτιάτες και στέλνουν τα παιδιά των ειδικών σχολείων σε ένα σύγχρονο Καιάδα (ΜΕΘ).
Απλά και μόνο για να μην παραδεχτούν τη λάθος πολιτική τους έπρεπε να αφήσουν κάποια σχολεία ανοιχτά και επέλεξαν τα ειδικά!!!
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!

 
Ελενη
14 Νοε 2020 18:22

Οι εκπαιδευτικοί δεδομένων των συνθηκών θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά μας. Η κυβέρνηση όμως και το υπουργείο Παιδείας τόσους μήνες σφύριζαν αδιάφορα, κάνοντας σημαία την μάσκα, η οποία αποδείχτηκε όχι μόνο ανεπαρκής , αλλά και επικίνδυνη για όσους είναι στα σχολεία και βλέπουν πως χρησιμοποιείται. Ήρθαν ως Άριστοι σε όλα, ως αυτοί που τα ήξεραν όλα και είχαν λύσεις για τα πάντα. Και όπως φαίνεται η ζωή προσπαθεί να τους δώσει ένα μαθημα: Λίγη ταπεινοφροσύνη, λιγότερη αυταρεσκεια και έπαρση, περισσότερη δουλειά, λιγότερη επικοινωνιακή πολιτική χρειάζονται.....

 
Χαρά
14 Νοε 2020 19:19

Συγνώμη αλλά κάτι σεμινάρια που θα γινόταν για τους αναλφάβητους στους υπολογιστές εκπαιδευτικούς τι έγιναν;

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
14 Νοε 2020 19:22

Στην αρχή κάποιο γκρίνιαζαν να μην ανοίξουν τα σχολεία.
Τώρα γκρινιάζουν που κλείνουν λόγω των συνθηκών προληπτικά.
Ήρθε η ώρα οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο καθένας και καθεμιά μπορεί να έχει τις απόψεις του η κοινωνία περιμένει όμως να κάνουν το χρέος τους.

 
Κοβιντούλα
14 Νοε 2020 20:36

Βρέθηκε η κυρία θετική στον ιό και τώρα όλο το χωριό αυτό συζητάει. Την κοβιντιάζουμε.

Ανοιχτά σχολεία, η κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

 
@απορία
14 Νοε 2020 20:45

Ξέχασε να σας ρωτήσει. Παράληψη.

 
Κώστας
14 Νοε 2020 20:45

Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τη δουλειά τους. Η υπουργός, οι υφυπουργοί και όλο το επιτελείο τους πότε θα μας αδειάσουν τη γωνιά; Κρίθηκαν και αποδείχτηκαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.

@ΓΙΩΡΓΟΣ14 Νοε 2020 19:22

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ