ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Εσωτερικών:Το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό

Δημοσίευση: 14/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ενώ η τηλεργασία θα εφαρμόζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και ποτέ κάτω από το 50%, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας.

Ειδικότερα ο υπουργός Εσωτερικών είπε τα εξής:

Στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση, τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες που έρχονται, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για τη ζωή και την ασφάλεια όλων, αλλά οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και να στηριχθεί η οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουμε ρυθμίσεις και μέτρα που έχουμε προβλέψει για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση.

Πρώτον, λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

Δεύτερον, για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τρίτον, η διοίκηση κάθε υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει – η διοίκηση, όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας.

Τέταρτον, με τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη θεσμοθετήσει από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε την οικογένεια που έχει παιδιά, ώστε σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να είναι στο σπίτι με το παιδί του.

Και συνεπώς, αυτό ισχύει απολύτως από την επόμενη Δευτέρα και για τους γονείς παιδιών που είναι είτε σε Δημοτικά, είτε σε Νηπιαγωγεία, είτε στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς ανακοινώθηκε από τους δύο συναδέλφους ήδη η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο όλων αυτών των εκπαιδευτικών δομών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Υπογραμμίζω ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το Υπουργείο Εργασίας.

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί επίσης εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, μέτρα που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή:

- Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί για τους εργαζόμενους τους και επίσης,

- Συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής μόνο του 50% για τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν σε κάθε περίπτωση το κοινό.

Η Αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, να συμβάλλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων τα οποία παραμένουν κλειστά, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Το βαθιά κοινωνικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το γνωρίσαμε με τόση έμφαση την προηγούμενη άνοιξη, ένα πρόγραμμα για τους μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, αλλά και άλλους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης αυτές τις δύσκολες ημέρες, μπορεί να ενισχυθεί και πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αξιοποίηση των υπαλλήλων από τις δομές οι οποίες κλείνουν.

Και το ίδιο ασφαλώς μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του προσωπικού καθαριότητας που έχουν προσλάβει οι Δήμοι στις εκπαιδευτικές δομές οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες, να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην εφαρμογή των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους. Τους δίνουμε τη δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση που γίνεται αμέσως, μεθαύριο, να αξιοποιήσουν και διοικητικό προσωπικό για το σκοπό αυτών των ελέγχων.

Και επειδή είναι απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, έχει ληφθεί απόφαση να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες, τα μαγαζιά, για το διάστημα που θα διαρκέσει το lockdown. Για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση ενισχύει μέσα στην επόμενη εβδομάδα με πρόσθετα 60 εκατομμύρια ευρώ την Αυτοδιοίκηση, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.

Κυρίες και κύριοι, δίνουμε μια μάχη με έναν αόρατο, αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μια ομάδα και θα τον νικήσουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.