Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Άμεση ανάκληση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο ζητάει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

“Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου”
Δημοσίευση: 15/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκτός συνταγματικού πλαισίου βρίσκεται η κυβερνητική απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Αυτό αναφέρει σε ανακοινωθέν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης.

“Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου” σχολιάζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και υπογραμμίζει ότι το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΈΩΝ

Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο.

Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου,

Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Σχόλια (10)

 
ενδιαφέρον
16 Νοε 2020 23:35

Διάβασα από την κα Κωνσταντοπούλου μια εξαιρετική τοποθέτηση για το θέμα των ημερών

Μεταξύ αυτών "Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα. Ανήκει στους απλούς ανθρώπους. Δεν έχει ανάγκη από κομματικούς πάτρωνες και τοποτηρητές, έχει ανάγκη από μια ζωντανή κοινωνία. Και φέτος, οι συνθήκες επιβάλλουν να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των απλών ανθρώπων, για να μπορούν στο μέλλον να συμμετάσχουν ξανά στις πορείες και στις διαδηλώσεις που θα γίνουν, αλλά και στους αγώνες που είναι αναγκαίοι και σήμερα. Όχι εν είδει εθίμου ή επαναστατικής γυμναστικής, αλλά για τους πραγματικούς λόγους που αξίζει και πρέπει κανείς να παλεύει, να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να υφίσταται το κόστος"

 
Πλατάρος Γιάννης
16 Νοε 2020 11:09

Ναι, βγαίνει και το μοιράδι και η μοίρα από το μείραξ.
Βγαίνει και το married (..and both) βγαίνει το muerto.
Όλα είναι γραμμένα της μοίρας...

 
Δον Κιχώτης
16 Νοε 2020 10:53

Είστε και οι δύο πολύ αυστηροί, παρασύρθηκε από ένα παράγωγο που έχει όμικρον γιώτα και αμέσως βγάλατε το σπαθί!
Έλεος!
Ειδικά ο πρώτος βαθμολογητής που έχει δικαιολογήσει κάτι λανθασμένες προστακτικές επί «πανό»...
Αναβαθμολόγηση: Άριστα, Α.

 
HΡΑ*
16 Νοε 2020 09:55

...Κι αυτός απεφοίτησε από τη μεγάλη των "αρίστων" σχολή. Για τον κ. Πλατάρο πρόκειται ο οποίος, αφού παραδίνει... μαθήματα ανορθογραφίας*, έφτασε στο σημείο - άκουσον, άκουσον! - να βγάζει άχρηστη κι ολόκληρη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ! Έχει και η απρέπεια τα όριά της κ. Πλατάρε !

* Πού το βρήκατε αυτό "μοιράκιον" κ. Πλατάρε ; Έλεος ! Δε γράφουμε ό,τι να 'ναι όπως νά 'ναι, κ. Πλατάρε. Χειρίζεστε άριστα το PC, πληκτρολογήστε τη λέξη "μοιράκιον" για να διαπιστώσετε αν είνα σωστά γραμμένη ή όχι. Κριμά, διατελέσατε και Διευθυντής Εκπαίδευσης...

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
16 Νοε 2020 08:38

@Πλατάρος
Συνεχίστε την απροσχημάτιστη κυβερνητική υπεράσπιση ακόμη και στα πλέον προφανή της ατοπήματα. Διαβάστε όμως πρώτα τι εννοεί το σύνταγμα στην επίμαχη διάταξη, αλλά και την ανακοίνωση των δικαστών-εισαγγελέων, όπως και το σχετικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, για να διαπιστώσετε πόσο βάσιμες είναι οι αντιρρήσεις για την πρωτοφανή αυτή απόφαση. Και σκεφτείτε το απλό: Τέσσερις άνθρωποι σε κάποιο απομακρυσμένο οικισμό κάπου στα κορφοβούνια της Πίνδου διαπράττουν αδίκημα αυτή τη στιγμή άπαξ και συναντηθούν σε κάποια αλάνα! Δεν είναι κραυγαλέα η ανοησία μιας τέτοιας γενικευμένης "καθ' άπασαν την επικράτειαν" απαγόρευσης;
ΥΓ. Ως ευαίσθητο στα θέματα της ελληνικής γλώσσας πώς σας ξέφυγε αυτή η ελληνικούρα με τη λέξη "μοιράκιο";

 
Ζανής
16 Νοε 2020 07:02

Τη στιγμή που είναι κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί και σέβονται το αγαθό της δημόσιας υγεία οφείλουμε να το σεβαστούν όλοι . Είναι συνάντηση όταν μαζευτούν όλοι και περπατούν. Το ξέρουμε ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις γιατί δε γίνεται να τηρηθούν εκ των πραγμάτων. Οι καταστηματάρχες έχουν κλειστά καταστήματα για βδομαδες χωρίς έσοδα. Ας γιορτάσουμε στις καρδιές μας.

 
Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας
16 Νοε 2020 00:56

Εμπεριστατωμένη τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγχαρητήρια για τον ορθό και νηφάλιο λόγο τους. Να δούμε κατά πόσο θα την αποδεχτούν όσοι φλερτάρουν με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Είναι κρίμα το 2020 να ξαναζούμε στιγμές 1967-1974. Εκτός και αν μας...αξίζει.

 
Πλατάρος Γιάννης
16 Νοε 2020 00:01

To τελευταίο μοιράκιο και όχι μόνο ο «πρωτοετής της Νομικής» μπορεί να καταλάβει ότι η έννοια της «δημόσιας ασφάλειας» στην συγκεκριμένη περίοδο που βιώνουμε, ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με την έννοια της «δημόσιας υγείας»

 
HΡΑ*
15 Νοε 2020 20:58

Κατά τα άλλα " αποφασίζομεν και διατάσσομεν " !

 
Χαρα
15 Νοε 2020 20:29

Κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΆΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΌΣ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ