Ν. Χαρδαλιάς: Καμία ένδειξη ή απόδειξη για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα στα σχολεία

Γκ. Μαγιορκίνης: Δεν ισχύει η είδηση ότι τα σχολεία στην Αγγλία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού

20/11/2020

Ενημερώθηκε: 21/11/2020, 08:00

Άκουσε το άρθρο

“Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα super market ή στα σχολεία”.

Αυτό διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας   Ν. Χαρδαλιάς,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη σημερινή τακτική Συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες Υγείας.

Από την πλευρά του ο  Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γ. Μαγιορκίνης σχετικά με  στοιχεία βρετανικής έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας, που σύμφωνα με την οποία super market και σχολεία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού  απάντησε ότι Δεν ισχύει η είδηση ότι τα σχολεία στην Αγγλία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού .

Δημοσιογράφος: Τις τελευταίες ώρες είδε το φως της δημοσιότητας βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία super market και σχολεία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού.Κύριε Μαγιορκίνη, ποια είναι η γνώμη σας για την έρευνα; Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης;Κύριε Χαρδαλιά, υπάρχει περίπτωση να δούμε επιπλέον μέτρα για τα super market

Γκ. Μαγιορκίνης: Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε μία ανάλυση που έκανε ο Public Health England, τον οποίο είχα και την τιμή να υπηρετήσω για 4 χρόνια όσο ήμουν στην Αγγλία από τη θέση του Επίτιμου Επιμελητή Ιατρικής Ιολογίας. Δεν είπε αυτά τα πράγματα που αναφέρονται στην ερώτηση.

Είπε το εξής: αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace- δηλαδή καθένας είχε στο κινητό του την εφαρμογή- έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market.

Και βγήκε ο Public Health England και είπε μάλιστα ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά.

Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν, έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν μέσα στο νοικοκυριό.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και πώς μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες.

Ν. Χαρδαλιάς: Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα super market ή στα σχολεία.

Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και δειγματοληπτικοί και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε επιμέρους περιοχές.

Όμως σε καμία περίπτωση, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται η ουσία της ερώτησης, αλλά πόσο μάλλον που με αυτά που λέει και ο κύριος καθηγητής, ουσιαστικά γινόταν μια ανάδειξη των χώρων που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης το οποίο φαντάζομαι δεν είναι μόνο στην Αγγλία αλλά φαντάζομαι ότι είναι παγκόσμια.

Σχόλια (13)

Γονιός
|

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που αναφέρουν ότι τα παιδιά πιο δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Βέβαια, αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία αυτού του φαινομένου. Δεν μπορούν να βρούνε τον μηχανισμό. Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι όταν το επιδημιολογικά φορτίο είναι υψηλό στην κοινωνία, τα σχολεία πρέπει να είναι κλειστά.

Θα πρέπει να γίνουν έρευνες στη Ελλάδα, για να διερευνηθεί η μεταδοτικότητα του ιού στα σχολεία.

Μέχρι τότε, τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν εξ αποστάσεως.

Δάσκαλος
|

Λοιμωξιολόγοι: μεγάλη προσοχή στο supermarket.
Χαρδαλιας: δεν κολλάμε στο supermarket.

Λοιμωξιολόγοι: μεταδίδεται στα σχολεία, ομως τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά.
Χαρδαλιας: δεν μεταδίδεται στα σχολεία, δεν αποδεικνύεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και έρευνες (χωρίς να έχει γίνει ποτέ σε κανένα σχολείο τεστ).

Όταν αναφέρει κάποιος δεδομένα από άλλες χώρες πρέπει να κοιτάει και άλλες παραμέτρους. Κάθε άνθρωπος που έχει τελειώσει ένα πανεπιστήμιο και έχει πραγματοποιήσει σοβαρή έρευνα, το γνωρίζει. Στις άλλες χώρες οι μαθητές φοράνε μάσκα και την φοράνε σωστά. Εδώ οι μάσκες είναι ακόμα υπό κατασκευή. Όταν τις φοράνε οι μαθητές φεύγουν από το πρόσωπό τους μόλις μιλήσουν, γιατί δεν έχουν το σωστό μέγεθος.
Στις άλλες χώρες οι γονείς δεν μαζεύονται έξω από τα σχολεία για να πάρουν τα παιδιά τους χωρίς να κρατάνε αποστάσεις.
Στα διαλείμματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα, ακόμα και αν όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό κάνει εφημερία σε κάθε διάλειμμα.

Ερώτηση προς όλους: γιατί μόνο για 5 μέρες πριν track and trace στην Αγγλία και όχι για 14?

Επομένως, προσοχή τι λέτε εκεί στην κυβέρνηση, σας ακούει και κόσμος με νοημοσύνη.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
|

Ιχνηλάτηση σημαίνει ότι δίνω τα στοιχεία με ποιους συμφοιτά ο μαθητής και με ποιον έκανε κοινό μάθημα;;; Δε σημαίνει να βρω εάν συναντήθηκε π.χ. με κάποιον στη τουαλέτα ή στο κυλικείο (εάν υπάρχει) ή εάν έκατσε στην ίδια θέση στον Η/Υ;;;; Λέω τώρα εγώ.... Γιατί μόνον από τον συμμαθητή του Τμήματός του θα κολλήσει; Εάν έπιασε το πόμολο της εξώπορτας ή το κάγκελο της σκάλας, που το έπιασε και κάποιος άλλος, δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Λέω εγώ τώρα... Αχ, βρε Χαρδαλιά με τα ωραία σου... Μας διασκέδασες και σήμερα!

Νίκος
|

Αφου δεν γινόταν τεστ στα σχολεία , ούτε ιχνηλατήσεις δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο επιβάρυναν στην διασπορά.
Ο άλλος λέει ότι είναι διευθυντής και έκανε ιχνηλατήσεις. Και πως τις έκανες ;

Βόρειος
|

Θα πρέπει λίγο να έχουμε κατά νου ότι η κυβέρνηση, όπως και η κάθε κυβέρνηση, έχει την τάση να ερμηνεύει και να παρουσιάζει τα δεδομένα όπως τη βολεύουν. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι επειδή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό δεν αποδίδει (λόγω της φύσης της αλλά και λόγω της ανικανότητας του κράτους να προετοιμάσει και να οργανώσει σωστά ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα) και η κυβέρνηση εισπράττει πολιτικό κόστος, θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης.
Έτσι λοιπόν, για να μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του, δε θα πρέπει να βασίζεται στον Μαγιορκίνη και στον Χαρδαλιά αλλά να αναζητεί και να διαβάζει σχετικές έρευνες. Οι αντίστοιχος Γερμανός Μαγιορκίνης για παράδειγμα, έχει αναφερθεί σε μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι (μαθητές Λυκείου) έχουν την ίδια ακριβώς μεταδοτικότητα με τους ενήλικες.

Εκπαιδευτικος
|

Κι άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην indipendent στις 7 Νοεμβρίου λέει πως 28 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων ο δείκτης R ανεβαινει κατά 24 % σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε 131 χώρες. Σύμπτωση; Εννοείται πως αν φοράμε όλοι τη μάσκα σωστά (στη δική μου τάξη δεν το κάνουν τα μισά περίπου παιδιά) , αν έχουμε απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον, αν εχουμε όλα τα παράθυρα ανοιχτά (αυτό δεν ξέρω πως θα γίνει όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι κάτω από 10 βαθμούς) ίσως και να μην μεταδίδεται και τόσο πολύ ο ιός. Αλλά σε ποιο πολυθεσιο σχολείο γίνονται τα παραπάνω; Και στο κάτω κάτω ας τους πιστέψουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν τον ιό και δεν τον μεταδίδουν . Που είναι τα τεστ? Και γιατί δε συνταγογραφουνται? Αυτή τη στιγμή η πανδημία καλπάζει. Δεν μπορεί να φταίνε μόνο κάποιοι νεολαιοι που πριν 2 μήνες κάνανε πάρτυ!

@@Ανώνυμος
|

Λέτε: "έχω την γνώμη ότι τα λίγα κρούσματα που είχαμε ήταν εισαγόμενα και δεν υπήρξε καμιά υπερμετάδοση" , πως βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Κάθε χειμώνα, τα προηγούμενα χρόνια, τα τμήματα στα δημοτικά (το ξέρω γιατί έχω παιδιά στο Δημοτικό) είχαν τα μισά παιδιά λόγω ιώσεων. Τότε πως μεταδιδόταν στα σχολεία οι ιώσεις; Ο Κορονοϊός είναι κάτι άλλο; Έχει τη δυνατότητα να μη μεταδίδεται μέσα στα σχολεία; Αυτό λέτε; Συμφωνείτε δηλαδή με αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: https://www.esos.gr/arthra/70163/kyvernitikos-ekprosopos-o-koronoios-de…

@Ανώνυμος
|

Τώρα μάλιστα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να αναφέρετε τις περιπτώσεις για τις οποίες σχολιάζετε. Πράγματι δεν έγιναν τεστ σε όλα τα παιδιά αλλά αναφέρθηκα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα εννοείται με συμπτώματα και τεστ. Οι ασυμπτωματικοί αφού δεν βήχουν και τηρούν τα μέτρα τουλάχιστον στο σχολείο δύσκολα μεταδίδουν τον ιό και αυτό το λένε οι ειδικοί. Πάντως εγώ αναφέρομαι σε Λύκειο. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά το άρθρο στο οποίο σχολιάσατε ο κος Μαγιορκίνης τοποθετήθηκε και τον αναιρέσατε.

@@Ανώνυμος
|

Ως αναγνώστης, εκφράζω μια λογική απορία. Η εμπειρία λέει ότι εστία μετάδοσης των παιδικών ιώσεων, διαχρονικά, είναι τα σχολεία. Δεν ισχύει αυτό;

Αγαπητέ κ. Διευθυντά, δεν γνωρίζω σε ποιο σχολείο είστε διευθυντής, αλλά αν πάτε σε 12θέσιο θα διαπιστώσετε ότι στα διαλείμματα ούτε μάσκες υπάρχουν, ούτε μπορούν να επιβληθούν τα μέτρα προστασίας (εκ των πραγμάτων). Όλοι οι εκπαιδευτικοί το γνωρίζουν αυτό.
Πως ακριβώς διαπιστώσατε ότι δεν υπήρξε υπερμετάδοση, τη στιγμή που πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά; Κάνατε τεστ στα παιδιά;

Υπάρχουν πολλές μελέτες, σύγχρονες, που αναφέρουν τα σχολεία ως εστία μετάδοσης του κορονοϊου. Υπάρχουν και βέβαια και άλλες, παλαιότερες, που αναφέρουν το αντίθετο. Οπότε μέχρι να καταλήξει η επιστημονική κοινότητα, ας είμαστε προσεκτικοί.

@Ανώνυμος
|

Φόραγαν μάσκα και τηρούσαν μέτρα τα προηγούμενα χρόνια;
Ως διευθυντής σχολείου που έκανα μαζί με τον υπεύθυνο ιχνηλατήσεις έχω την γνώμη ότι τα λίγα κρούσματα που είχαμε ήταν εισαγόμενα αντιμετωπίστηκαν και δεν υπήρξε καμιά υπερμετάδοση και στηρίζομαι σε δεδομένα. Παρόλα αυτά δεν θα τολμούσα να εκφέρω άποψη αν δεν υπήρχαν "απόψεις" όπως η δική σας. Εσείς ως τι εκφέρετε άποψη επηρρεάζοντας;

Δασκάλα
|

Όμως τα νούμερα μιλούν τόσο για τις χώρες που έχουν ακόμη ανοιχτά σχολεία όσο και για εκείνες που τα εκλεισαν για κάποιο διάστημα. Τους αριθμούς μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει;

Ανώνυμος
|

Όλες οι οι ιώσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια κολλούσαν στα σχολεία.
Κάθε χειμώνα, τα τμήματα στα δημοτικά είχαν τα μισά παιδιά λόγω ιώσεων
Μόνο ο κορονοιος δεν κολλάει;; Χαχα

Χρήστος
|

Άρχισαν η καταστροφολογία και διάδοση ψευδών ειδήσεων. Σεβασμός πια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ