Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανταλλαγή ανακοινώσεων υπ. Παιδείας- ΣΥΡΙΖΑ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δημοσίευση: 23/11/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων για το χρόνο υποβολής δηλώσεων  συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις , από τους μαθητές της Γ Λυκείου, προχώρησαν σήμερα το υπουργείο  Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανακοινωθέν έκανε λόγο για αιφνιδιαστική αλλαγή των ημερομηνιών υποβολής δηλώσεων  και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση “να ζητείται από τους φετινούς μαθητές/-τριες να δηλώσουν μέσα σε λίγες ημέρες τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και με κλειστά σχολεία” .

Το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τα εξής:  

  • Μακάρι η εφευρετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαντλείτο στην επινόηση για επικοινωνιακούς λόγους προβλημάτων εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά να υπέβαλε χρήσιμες προτάσεις, με προστιθέμενη αξία για την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Η νέα του αντίδραση αφορά την έγκαιρη προετοιμασία του Υπουργείου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ως προς τη δήλωση των υποψηφίων για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να προετοιμαστούν και να εξεταστούν. Παραβλέπουν ότι, αφ’ ενός για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θεσμοθετήθηκε πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο (π.χ. μουσική, σχέδιο, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά), αφ’ ετέρου συντρέχουν αστάθμητοι παράγοντες εξ αιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, που καθιστούν τον ακόμη πιο έγκαιρο προγραμματισμό απαραίτητο.
  • Συγκεκριμένα, με την εν λόγω Αίτηση-Δήλωση, οι μαθητές που δίνουν για πρώτη φορά φέτος πανελλαδικές εξετάσεις καλούνται να δηλώσουν:

- την επιθυμία τους για εξέταση σε ειδικά μαθήματα
- την πρόθεσή τους για εξέταση σε προκαταρκτικές εξετάσεις σε στρατιωτικές-αστυνομικές-λιμενικού-πυροσβεστικής σχολές
- την εξέταση για σχολές φυσικής αγωγής.

  • Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να συλλεχθούν έγκαιρα τα στοιχεία των μαθητών που θα δηλώσουν εξέταση στα ειδικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ώστε να προχωρήσει η ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών αυτών μαθημάτων. Εφόσον, δε, χρειαστεί, θα μπορούσε να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης δήλωσης, που έχει οριστεί το τέλος Νοεμβρίου.
  • Πάλι δυσαρεστημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Πάλι προσκόμματα και δυσκολίες; Πάλι αδυνατεί να φανταστεί ότι στον 21ο αιώνα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου μπορούν να στείλουν μέσω e-mail τη δήλωσή τους για εξέταση σε ειδικά μαθήματα, όπως ακριβώς έκαναν και πέρυσι; Μήπως στην πραγματικότητα απλώς δεν επιθυμεί να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για υποστήριξη της προετοιμασίας των ειδικών μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το δημόσιο σχολείο, καλύπτοντας με αυτήν την προσπάθεια ένα χρονίζον κενό; Μήπως, εν τέλει, επενδύει στην αποτυχία κάθε θετικής πρότασης που δρομολογείται προς όφελος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους;
  • Δυστυχώς, αυτοί είναι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσπευση των δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ποιόν εκπαιδευτικό στόχο υπηρετεί;

Αιφνιδιαστικά και με τα σχολεία κλειστά, η υπουργός Παιδείας κα Ν. Κεραμέως αποφάσισε να αλλάξει τις ημερομηνίες κατάθεσης των δηλώσεων συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων μαθητών και μαθητριών και αποφοίτων λυκείων (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)!

Έτσι, ενώ στο παρελθόν οι υποψήφιοι/υποψήφιες υπέβαλλαν τη δήλωση συμμετοχής τους το Μάρτιο του έτους των εξετάσεων, θα πρέπει πλέον να την υποβάλλουν κάθε Νοέμβριο του προηγούμενου έτους.

Από τη ρύθμιση αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι μαθητές/-τριες υποψήφιοι της φετινής χρονιάς, οι οποίοι θα πρέπει να το πράξουν εσπευσμένα μέχρι την 30/11/20!

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων (με άγνωστους στην εκπαιδευτική κοινότητα όρους) ή αν είναι μια ακόμη απόφαση στην κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής του ΥΠΑΙΘ να περιοριστεί η πρόσβαση αποφοίτων Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να ζητείται από τους φετινούς μαθητές/-τριες να δηλώσουν μέσα σε λίγες ημέρες τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και με κλειστά σχολεία είναι απαράδεκτο.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή προθεσμία δεν μπορεί παρά να είναι μεγαλύτερη και να ξεκινά μετά το άνοιγμα των σχολείων από την καραντίνα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν είναι απλά αριθμοί - ούτε «πελάτες» - κα Κεραμέως.

Ετικέτες: 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχόλια (6)

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
24 Νοε 2020 08:48

@να έχουμε να λέμε
Ξέρετε, ανάμεσα στο νωρίς και στο αργά υπάρχει και η μεσαία εκδοχή! Εδώ ακριβώς αυτή η εκδοχή απαιτείται. Να δοθεί επαρκής χρόνος στα παιδιά υπό συνθήκες που να τους επιτρέπουν απρόσκοπτα να τακτοποιήσουν την υποχρέωση αυτή. Κανένας λόγος δεν υπήρχε να γίνει μια τόσο βιαστική κίνηση εν καιρώ καραντίνας. Κανένας απολύτως. Ας περιμέναμε λίγες μέρες ν' ανοίξουν τα σχολεία. Αν δεν το γνωρίζετε, σας βεβαιώνω ότι είναι αρκετά παιδιά που καταφεύγουν στη βοήθεια του σχολείου τους. Γιατί να τους τη στερήσουμε; Τι πετυχαίνουμε με τέτοιες βιαστικές κινήσεις παρά να επιβαρύνουμε το δυσβάσταχτο άγχος που ήδη κουβαλάνε; Υπάρχει κανένας λόγος; Δε θέλει καμιά βαθιά σκέψη. Θέλει απλώς κοινή λογική και στοιχειώδη ενσυναίσθηση. Μιλάμε για παιδιά, έτσι; Κι όσοι γονείς είχαν στο παρελθόν ή έχουν αυτή τη στιγμή παιδιά υποψήφια μπορούν να καταλάβουν καλά τι εννοώ...

 
Δημήτρης
24 Νοε 2020 00:47

Στο ΥΠΑΙΘ κάνουν τα εύκολα δύσκολα. Καταρχή δε ζητάνε μόνο τα ειδικά μαθήματα, ζητάνε την πλήρη δήλωση όπως γίνεται κάθε χρόνο. Καλή η έγκαιρη προετοιμασία, ποιος διαφωνεί; Όμως ρε παιδί μου πείτε το 10 μέρες νωρίτερα, ή αφήστετο για 10 μέρες αργότερα να υπάρχει στοιχειώδης χρόνος για τα παιδιά. Εδώ ο κόσμος καίγεται, άλλοι άρρωστοι, άλλοι τρομαγμένοι, άλλοι άνεργοι και πεινασμένοι μη ξέροντας τι ξημερώνει και οι τρεις κυρίες του ΥΠΑΙΘ ξύπνησαν ένα πρωί και αποφάσισαν μέσα σε 5 μέρες να γίνει όλο αυτό! Βάλτε το 10 με 15 Δεκεμβρίου να μπορέσει να το χωνέψει η κοινωνία, όχι αύριο. Μα ούτε τα αυτονόητα δε μπορείτε να ρυθμίσετε!!!

 
να έχουμε να λέμε
23 Νοε 2020 22:23

Σε όλα βρίσκουν ένα πρόβλημα. Χωρίς λόγο. Είναι νωρίς; δε θα προλάβουν. Είναι αργά; δεν φρόντισαν. Απαράδεκτα πράγματα.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
23 Νοε 2020 22:19

Δε θα σταθώ στις αιτιάσεις του Σύριζα, αλλά στις εξωφρενικές διευκρινίσεις του υπουργείου, το οποίο συνεχίζει το επικοινωνιακό του ντελίριο επιστρατεύοντας λαϊκιστικές κορώνες περί δήθεν έγκαιρης προετοιμασίας του για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα συναφή! Πρόκειται φυσικά περί εξοργιστικού προσχηματικού λόγου που δε νομίζω να πείθει ούτε τον εαυτό του! Γιατί μιλάμε για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πρόκειται να διεξαχθούν μετά από 6-7 μήνες! Και συγχρόνως μιλάμε για περίοδο αυστηρής καραντίνας που εκ των πραγμάτων δυσκολεύει αφάνταστα τη διαδικασία. Τι μας εμπδίζει λοιπόν να περιμένουμε λίγο μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία; Άλλωστε - θυμίζω - ότι την περασμένη άνοιξη αυτή η διαδικασία έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα μόλις ένα μήνα πριν από τις πανελλαδικές!
Όσο και να μην έχει κανείς επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, δεν μπορεί πια να μην καταλαβαίνει ότι αρκετοί μαθητές δεν μπορούν μόνοι τους να διεκπεραιώσουν αυτή την υποχρέωση, είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού, είτε λόγω φυσιολογικής ανασφάλειας. Σ' αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις εύλογα ο μαθητής βρίσκει αποκούμπι στο σχολείο του, όπου και ολοκληρώνει την υποχρέωση με σιγουριά!
Ιδού γιατί αυτή η ακατανόητη πρεμούρα να συμπιεστεί μια τόσο κρίσιμη διαδικασία σε ελάχιστες μέρες και μάλιστα σε περίοδο καραντίνας, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν εχέφρονα άνθρωπο και απαιτείται άμεση αναθεώρηση με μια πιο συνετή απόφαση. Αλίμονο αν, αντί να φροντίζουμε να ελαφρύνουμε το ψυχολογικό βάρος των υποψήφιων, εμείς σπεύδουμε να επινοούμε τρόπους να το επιδεινώμουμε! Όχι δα! Δεν έχουμε αυτό το ηθικό δικαίωμα!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
23 Νοε 2020 21:27

Σιγά να μην έβρισκαν οι πολιτικοί και των δύο παρατάξεων ευκαιρία να δημαγωγήσουν πάνω στην αγωνία τόσων μαθητών και εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο είναι ότι ανακοινώθηκε ξαφνικά, αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα μία διαδικασία χρονοβόρος και απαιτητική 2 ημέρες πριν από την έναρξη μίας ασφυκτικής προθεσμίας. Οι εκ των υστέρων αιτιάσεις και αιτιολογήσεις μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Η παιδεία ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΔΙΟ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ, κύριοι και κυρίες της πολιτικής. Άλλο η ζωή μας και άλλο ο δικός σας κόσμος. Το κακό είναι ότι ο γυάλινος κόσμος σας μας επηρεάζει, γιατί αποφασίζετε και διατάσσετε χωρίς να κρίνετε.

 
ΠΕ86
23 Νοε 2020 20:08

Αν ήθελαν οι άριστοι του υπουργείου να δείξουν την οργάνωση τους και την έγκαιρη προετοιμασία θα είχαν βγάλει το ΦΕΚ και τις ημερομηνίες το Σεπτέμβριο και όχι δυο μέρες νωρίτερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ