Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δείτε το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση , Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση και άλλες διατάξεις

Σε διαβούλευση από σήμερα μέχρι και 3 Δεκεμβρίου
Δημοσίευση: 23/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε διαβούλευση τέθηκε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 08:00 το Σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις», το οποίο αποτελείται από 106 άρθρα.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί ,προς ψήφιση, στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

 

Σχόλια (13)

 
ΝΔιτης
24 Νοε 2020 17:32

Άρθρο 33 Καθαρή υποβάθμιση των στελεχών ΕΠΛΛ,ΓΕΛ,Ε.Κ
Πάρτε το πίσω , διαφορετικά θα σας τιμωρήσει η εκπαιδευτική κοινότητα!!!

 
Δημόσια ΙΕΚ
24 Νοε 2020 16:51

Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να ενταχθεί στην Τριτοβάθμια, και το Γενικό Λύκειο να γίνει υποχρεωτικό μέρος της Δευτεροβάθμιας. Ο θεσμός της μαθητείας σε αποφοίτους Λυκείου δε συμβαδίζει με τον 21ο αιώνα, ειδικά σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.

 
ΕκπαιδευτικόςΕκπ ΕΠΑΛ
24 Νοε 2020 14:09

Όπως ήδη αναφέρθηκε η ραχοκοκκαλιά της ΕΕΚ είναι οι εργαστηριακές υποδομές. Χωρίς σωστά εργαστήρια δεν υπάρχει τεχνική εκπαίδευση. Και τα εργαστήρια απαιτούν χρήματα, πολλά χρήματα. Για αυτό ούτε κουβέντα...

 
,@Διακριση1
24 Νοε 2020 11:34

Προς σχολιαστή που θεωρεί διάκριση το ότι οι μη πιστοποιημένοι μαθητές που τελειώνουν ΕΣΚ, δεν μπορούν να γράφονται στη β τάξη ΕΠΑΛ σε άλλο τομεα. Πολύ σωστό το βρίσκω, αλλιώς κάποιος θα έκανε τουρισμό σε κάτι σχετικό πχ με ... τον τουρισμό και μετά θα γραφόταν πχ στον ηλεκτρολογικό τομέα. Αν κάνει λάθος επιλογή όπως λες, ας πάει στην α τάξη να συμπληρώσει και τις γνώσεις γενικής Παιδείας όπως οι υπόλοιποι. Ούτε στον ίδιο τομέα δεν θα έπρεπε να γράφεται, αν έχει σημασία η γνώμη μου, εκτός και αν έδινε εξετάσεις στα μαθήματα που έχει χάσει.

 
Εκπαιδευτικός
24 Νοε 2020 10:59

Να ρυθμίσει τα της τηλεκπαιδευσης, όπου ακόμη δεν έχει απαντήσει στην ΑΠΠΔ, να φροντίσει να αποσταλεί ο εξοπλισμός σε όλους τους δικαιούχους, να παραχθεί ποιοτικό υλικό και μετά όλα τα άλλα.
Μόνο κοίτα να ανοίξει πρόωρα τα σχολεία, χωρίς τεστ, για να μη φανεί η ολιγωρία στα παραπάνω.

 
Καθηγητής Επαλ —Αχταρμάς
24 Νοε 2020 10:25

Συμφωνώ απόλυτα με το συνάδελφο / και μη χειρότερα/ εκτός πραγματικότητας / δεν ξέρουν αλλά δεν ρωτάνε κιόλας

 
ΙΕΚτζής
24 Νοε 2020 10:21

Επιτέλους! Ενα πραγματικά πολύ καλό νομοσχέδιο.
Μπράβο.

 
Σχολιο για νεο νομο Επαγγελματικης Εκπαιδευσης για τα ΕΠΑΛ
24 Νοε 2020 09:27

Το σχεδιο νομυ αναφερει οτι Προτυπα ΕΠΑΛ θα χαρακτηριζονται και οσα ΕΠΑΛ που ειδη λειτουργουν και το επιθυμουν.Δηλαδη με αυτον το νομο ολα τα ημερησια και εσπερινα ΕΠΑΛ στην Ελλαδα γινονται Προτυπα και θα δεχονται μονο ελαχιστους αποφοιτους Γυμνασιου, δηλαδη πλεον τα ημερησια και εσπερινα ΕΠΑΛ δεν θα δεχονται πλεον αποφοιτους Γενικου Λυκειου.Οι θεσεις στα Δημοσια ΙΕΚ ειναι απειροελαχιστες,οποτε το συγκεκριμενο νομοσχεδιο ειναι ραμενο και φτιαγμενο για τα Ιδιωτικα ΙΕΚ και στο μελλον για τα Ιδιωτικα Πανεπιστημια που ισως και αυτο θα το καταφερουν στην επομενη Συνταγματικη Αναθεωρηση.Δηλαδη με λιγα λογια οσοι εχουν ενα ικανο κομποδεμα θα μπορουν να σπουδασουν οι υπολοιποι οτι τυχη εχουν με βαση αυτο το νομοσχεδιο.

 
Ιδιαιτερότητες - Διακρίσεις
24 Νοε 2020 08:52

Διάκριση 1η
Στο άρθρο 25 παρ.2 επιτρέπει την επανεγγραφή σε ΙΕΚ αλλά και την εγγραφή από την μαθητεία σε ΙΕΚ(επίπεδο 5) .Αναφέρει : 2. Οι απόφοιτοι των δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ και οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α΄ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ.
Αντίστοιχα στο άρθρο 42 παρ.3, από τις σχολές ΕΣΚ αναφέρει ότι μόνο πιστοποιημένοι θα μπορούν να εγγραφούν στην Β΄ΕΠΑΛ σε αντίστοιχο τομέα. Δηλαδή από το επίπεδο 3 κάποιος για να πάει στο επίπεδο 4 θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί και να μην μπορεί να αλλάξει τομέα. Ο μαθητής λοιπόν μετά το Γυμνάσιο αν κάνει λάθος επιλογή είναι εγκλωβισμένος στις ειδικότητες του τομέα δεν μπορεί να αλλάξει.

Διάκριση 2η
Άρθρο 33 επιδόματα θέσης ευθύνης. Τα οικονομικά κίνητρα που αναφέρονται είναι εξαιρετικά ευνοϊκά υπέρ των στελεχών των ΙΕΚ. Παράδειγμα1 : Διευθυντής ΙΕΚ 550 διευθυντής ΕΠΑΛ 350. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες δυσανάλογες, και μόνο που μιλάμε για ανήλικους στα ΕΠΑΛ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο. Παράδειγμα2 : Διευθυντής ΕΚ200 , υποδιευθυντής ΙΕΚ 200. Ο διευθυντής ΕΣΚ 300 προφανώς για προσέλκυση λόγω νέας δομής.

Τέλος θα αναφερθώ 3 ακόμη σημεία :
1. Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύση σε ένα βασικό πρόβλημα που σχετίζεται με την πρακτική των ΙΕΚ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διπλό σύστημα πρακτικής (μη αμειβόμενης) και μαθητείας (αμειβόμενης). Θα έπρεπε όλοι να είναι αμειβόμενοι δηλαδή μαθητεία. Άλλωστε θα δημιουργηθούν και γραφεία διασύνδεσης (στα χαρτιά σίγουρα) τα οποία τι θα κάνουν θα παρέχουν δωρεάν εργαζομένους. Γιατί κάποιος εργοδότης να προσλάβει κάποιον με πρόγραμμα μαθητείας (ΕΠΑΛ,ΕΣΚ, ΟΑΕΔ) όταν μπορεί να πάρει κάποιον χωρίς κόστος ως πρακτική. Επίσης καλό είναι να αλλάξουν οι ημερομηνίες για την μαθητεία (άρθρο 36) 1-9 με 31-7 δεν είναι εφικτό να γίνει. Να ξεκινάει 1-10 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος
2. Άρθο 25 παρ.6 επιτρέπει σε ΙΕΚ ιδιωτικά και δημόσια η κατάρτιση να γίνεται εξ αποστάσεως και δεν αναφέρει σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως συμβαίνει τώρα λόγο covit. Δηλαδή κατάρτιση και επαγγελματικές δεξιότητες από απόσταση. Η κατάρτιση δεν είναι επιμόρφωση.
3. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ραχοκοκαλιά της ΕΕΚ δηλαδή στις εργαστηριακές υποδομές .

 
η πλατφόρμα θα ρυθμιστεί
24 Νοε 2020 08:03

για σχόλια κατ΄άρθρο ή και εκεί μπάχαλο; πού έχουμε μπλέξει

 
αχταρμάς
23 Νοε 2020 22:19

που σε πολλά σημεία στερείται σοβαρότητας και επαφής με την πραγματικότητα (έστω και αν πρέπει να δει κανείς ΚΥΑ, ΥΑ, εφαρμοστικές και πλήθος άλλων λεπτομερειών που είναι εκτός διαβούλευσης - και μάλλον δεν θα έρθουν), ώδινεν όρος... κλπ κλπ. τόσες αναβολές και χρονοτριβές για δαύτο; φυσικά και το μπάχαλο θα συνεχιστεί

 
Πολύ θετικές αλλαγές!!!
23 Νοε 2020 21:14

Και καινοτομίες.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ MSC
23 Νοε 2020 21:11

Συμπέρασμα προς Αποφοίτους ΤΕΙ :
Δεδομενο 1. Στην παρουσίαση του Υπουργείου παρατηρήσατε ότι από το επίπεδο 6 απουσιαζουν πλέον τα ΤΕΙ και γράφει μόνο Πανεπιστημιο ;
Δεδομένο 2. Ένας απόφοιτος ΤΕΙ για να αποκτήσει πτυχίο ΠΕ το μόνο που του επιτρέπουν να κάνει είναι κατατακτήριες .
Δεδομένο 3. Κατατακτήριες μπορεί να κάνει και ένας απόφοιτος ΙΕΚ επιπέδου 5 για να πάρει πτυχίο ΠΕ.
Αρα από τα προηγούμενα 1,2,3 τεκμαίρεται ότι πτυχιούχος ΤΕΙ =Απόφοιτος ΙΕΚ =Επίπεδο 5 .
Αυτά αγαπητοί συναδελφοι, για την αδικία αυτή φταιμε πρώτα εμείς που ποτέ δεν ενδιαφερθήκαμε για τον κόπο μας ουδέποτε κάναμε αισθητά τα αιτήματα μας παρά μόνο φτιάχναμε επιτροπές σοφών και ψεύτικους συλλόγους . Δυστυχώς πλέον είναι αργά για δάκρυα .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.