Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

H Ομοσπονδία Συλλόγων Ε.Ε.Π. Α.Ε.Ι. την ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των χώρων των Α.Ε.Ι.

Δημοσίευση: 23/11/2020
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Δ.Σ. της Ο.ΣΥ.Ε.Ε.Π. παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σε σχέση με την ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των χώρων των Α.Ε.Ι. συζήτησε και θεωρεί ότι:

•    Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές αρκεί να εφαρμοστεί
•    Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών στην οποία πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση
•    Η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και η διαφύλαξη της περιουσίας  των Πανεπιστημίων πρέπει να εξασφαλίζεται σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

Ως εκ τούτου προτείνει  τα παρακάτω:

•    Να υπάρχει ελεύθερη επώνυμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα
•    Η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται από τα ίδια τα ιδρύματα. Για το σκοπό αυτό τα Α.Ε.Ι. πρέπει να ενισχυθούν  με ειδικά κονδύλια από την Πολιτεία
•    Το προσωπικό φύλαξης να εκπαιδευτεί και να οργανωθεί με κύριο μέλημα τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών ελευθεριών και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές των ελληνικών δημοσίων  ΑΕΙ.
•    Η οργάνωση αυτών των υπηρεσιών φύλαξης  πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητα του κάθε Α.Ε.Ι. (χωροταξικά/ πληθυσμιακά)
•    Αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να εποπτεύονται και να λογοδοτούν στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω της Συγκλήτου και σε καμιά περίπτωση να μην αποτελούν ειδικό σώμα αστυνομίας.

Οι παραπάνω προτάσεις, μαζί με τις προτάσεις όλων των συλλογικών οργάνων των Α.Ε.Ι., πρέπει να συζητηθούν στα θεσμικά όργανα των Α.Ε.Ι. και σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει επίσημος διάλογος με την Πολιτεία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Α.Ε.Ι (Ο.ΣΥ.Ε.Ε.Π)

Ετικέτες: 
ΟΣΥΕΕΠ

Σχόλια (1)

 
Η ενδογενής παραβατικότητα
25 Νοε 2020 06:34

Αγαπητή Ομοσπονδία, σε σχέση με τις προτάσεις σας, από την εμπειρία μου στο ΑΠΘ:

- Η πρόσβαση στα ΑΕΙ είναι ήδη υπερβολικά ελεύθερη. Τα στοιχεία των των εισερχομένων (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, ώρες εισόδου-εξόδου) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν στο ασαφές νομικό πλαίσιο που διαθέτουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμερες (που δεν τις θίξατε γιατί προφανώς δεν συμφωνείτε με αυτές), παρόλο που το πλαίσιο αναθεωρήθηκε πρόσφατα.

- Το προσωπικό φύλαξης είναι ήδη εκπαιδευμένο (καθόσον έχει υποχρεωτικά άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος σεκιούριτι) και απορροφά ήδη σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού, σε βάρος άλλων βασικών αναγκών όπως λ.χ. μέσα υγιεινής και προστασίας, εργαστηριακός εξοπλισμός, αναλώσιμα κλπ.

- Η οργάνωση που περιγράφετε είναι ίδια ακριβώς με την υφιστάμενη, συνεπώς η κατάσταση δεν έχει λόγο να βελτιωθεί. Η δε λογοδότηση στη Σύγκλητο για τις λεπτομέρειες περιστατικών που έχουν σχέση με την ασφάλεια θα οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο τον έλεγχο της κατάστασης, διότι αυτό που θα θεωρείται αναγκαίο και αυτονόητο για έναν Συγκλητικό θα θεωρείται κατάχρηση εξουσίας από έναν άλλο. Η Σύγκλητος δεν πρέπει να ασχολείται με τις αυτονόητες σε όλα τα κράτη του κόσμου προϋποθέσεις επιτέλεσης του έργου της, πρέπει να τα βρίσκει όλα ασφαλή, οργανωμένα και έτοιμα για να ασχοληθεί με το πώς θα οδηγήσει το ίδρυμα μπροστά.

Τέλος, οι προτάσεις σας φαίνεται ότι αφορούν μόνο την εξωγενή παραβατικότητα. Υπάρχει όμως, ακόμα και σε καιρό πανδημίας, η ενδογενής παραβατικότητα από τα κατειλημμένα 'αυτόνομα στέκια' μέσα στα ιδρύματα, που στη σχολή μου καθημερινά παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας (λουκέτα, αλυσίδες) "ενάντια σε κοσμητεία και λοιπές αρχές που με πείσμα προσπαθούν να την κρατήσουν κλειδωμένη" και γεμίζουν τα κτίρια γκράφιτι (χθες βράδι έγραψαν περί τα 40). Γνωρίζω ότι αυτά εσάς (και τα μέλη ΔΕΠ) δεν σας ενοχλούν ιδιαίτερα, διότι δεν σας εμποδίζουν να κάνετε το μάθημά σας και την έρευνά σας. Αποτελεί όμως κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο θεσμικό πρόβλημα των τελευταίων ετών που υποβαθμίζει το κύρος των πανεπιστημιακών αρχών, την ποιότητα των ιδρυμάτων και την ποιότητα της εκπαίδευσης, πέραν των άλλων επιπλοκών που δημιουργούν καθημερινά (συνωστισμοί χωρίς μέτρα προστασίας, προσκλήσεις σε παράνομες συγκεντρώσεις και πορείες, συστηματικές δολιοφθορές). Για αυτά έχετε να προτείνετε κάτι;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.