Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Περί των προτάσεων της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 25/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θ. Τσούχλος, Πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση, προφανώς εξαιτίας της πανδημίας και με την παρουσία της Υπουργού Παιδείας, η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. παρουσίασε τις προτάσεις της για τον τρόπο εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. Η άξια λόγου αυτή προσπάθεια στηρίχθηκε τις γνώμες- απόψεις καθηγητών Γενικών Λυκείου και όχι μόνο.

Δυστυχώς αναιτιολόγητα η έρευνα δεν περιέλαβε και την Ο.Λ.Μ.Ε., τη σημαντική συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί 75.000 εκπαιδευτικούς. Πιθανόν να μην υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση για τη διαχρονική διερεύνηση του όλου θέματος από την Ομοσπονδία μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου  Γαβρόγλου είχε ξεκινήσει ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος για τον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ρόλο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, κάτι που οδήγησε και στην ψήφιση σχετικού νόμου που επέφερε σημαντικές αλλαγές.

Η Ομοσπονδία μας εξέφρασε με επιστημονική- παιδαγωγική τεκμηρίωση τις διαφωνίες και αντιρρήσεις της. Παράλληλα διοργάνωσε σειρά ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με μεγάλο αριθμό ΕΛΜΕ, όπου προβλήθηκαν διάφορες προτάσεις, ενώ υπήρξαν και περιφερειακές συνδιασκέψεις. Στην όλη αυτή διαδικασία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το έγκριτο επιστημονικό συμβούλιό μας, δηλαδή το Κέντρο Μελετών (ΚΕΜΕΤΕ). Το πολύτιμο αυτό υλικό θα ήταν δυνατόν να συνεισφέρει σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αλλαγής του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων.

Ως λειτουργοί της δωρεάν Δημόσιας Εκπαίδευσης δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια καλύτερη Παιδεία που αποτελεί έναν βασικότατο και ουσιώδη πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, ανάχωμα σε πεπερασμένες θατσερικού τύπου ιδεολογίες. Στον τόσο ευαίσθητο αυτό χώρο η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας οφείλουν να μην αναζητούν αναμετρήσεις και συγκρούσεις. Αντίθετα πρέπον είναι να προωθούν το διάλογο, να επιδιώκουν συγκλίσεις και να συλλειτουργούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά με τον θεσμικό εταίρο τους που είναι η Ο.Λ.Μ.Ε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν αποτελούν «στερεότυπα δεκαετιών». Αντίθετα είναι η ανιδιοτελής κινητήρια δύναμη που μέσα από αντίξοες συνθήκες βρίσκεται στο πλευρό του συνόλου των μαθητριών- μαθητών, παρέχοντας τους πλήρη στήριξη αλλά και αρίστη παιδεία. Είναι οι πρωτοπόροι του αύριο και με κανέναν τρόπο δεν  είναι «καθηλωμένοι στο χθες». Με τη συμμετοχή και τη δράση τους στηρίζουν την ιστορική και ανυπότακτη Ο.Λ.Μ.Ε. που φυσικά δεν αποτελεί συντεχνία, ούτε εξυπηρετεί το οποιοδήποτε συμφέρον. Η στήριξη αυτή αποδείχθηκε περίτρανα το Σάββατο 7 Νοεμβρίου με το ηρωικό όχι του 93% απέναντι στις εκλογές- παρωδία.

Όσον αφορά τους κεντρικούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται η πρόταση της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. θα παρατηρήσουμε πως ορισμένοι από αυτούς αποτελούν θέσεις της πρ. Υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και επίσημες ή ανεπίσημες αντιλήψεις της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Κάποιες δε είχαν ανακοινωθεί από το 2018, στο πρόγραμμα Παιδείας  της Ν.Δ.

Ελπίζουμε η όλη αυτή προσπάθεια να μην ολοκληρώθηκε με τη συγκεκριμένη διαδικασία και τις επαινετικές δηλώσεις της κ. Κεραμέως. Είναι καλό και συνάδει με την πορεία της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. αλλά και της Δ.Α.Π.- Ν.Δ.Φ.Κ. να υπάρξει ένας κύκλος επαφών με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ( ΟΛΜΕ- ΔΟΕ- ΟΙΕΛΕ) που εκπροσωπούν περί του 200.000 νηπιαγωγούς- δασκάλους- καθηγητές και διαθέτουν τρία αντίστοιχα αξιόλογα Επιστημονικά- Παιδαγωγικά Κέντρα. Παράλληλα, πολύ χρήσιμη θα είναι η συμβολή των Ενώσεων Αναπληρωτών στην α/θμια και β/θμια Εκπαίδευση, όπως και των αντίστοιχων συντονιστικών.

Ετικέτες: 
Θωμάς Τσούχλος

Σχόλια (6)

 
πετραδάκι πετραδάκι για τα σένα το χτιζα...
26 Νοε 2020 15:44

Γιατί άραγε δεν ρώτησαν την ΟΛΜΕ; Όντως εκπροσωπεί 75.000 εκπαιδευτικούς;
Τυπικά θα εννοούν.

 
Aπορία
26 Νοε 2020 10:37

Ο Τσούχλος ανήκει στην ΔΑΚΕ;

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
26 Νοε 2020 09:16

@ Ένας απλός Δαπίτης
Α γειά σου με πρόλαβες. Ο Τσούχλος το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν ξέρω αν έχει πάθει μετάλλαξη ο άνθρωπος, δεν ξέρω αν πέρασε ποτέ έξω από την πόρτα της ΟΝΝΕΔ ή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (προσωπικά αμφιβάλω) πάντως όσο εμπλέκεται στα πράγματα ο περί ού ο λόγος, η αλυσίδα ΟΝΝΕΔ>ΔΑΠ-ΝΔΦΚ>ΔΑΚΕ έχει σπάσει. Να τον χαιρόμαστε...

 
Ένας απλός Δαπίτης
26 Νοε 2020 06:35

Πρόεδρε,
θα μας τρελάνεις! Καλείς την Ο.Ν.ΝΕ.Δ να στηριχθεί σε δημιουργήματα αριστερών παρατάξεων και να γίνει δεκανίκι αντιφιλελεύθερων απόψεων! Καλείς το Υπουργείο να συλλειτουργεί με το θεσμικό εταίρο (ΟΛΜΕ) και η νεολαία του κόμματος να μη στηρίζετε στην ιδεολογία της ούτε να συνομιλεί με το κόμμα στο οποίο ανήκει !
Αλήθεια στην πορεία της Δ.Α.Π.- Ν.Δ.Φ.Κ. ποια ήταν η στάση των αριστερών συμμαχητών σου στην ΟΛΜΕ; Τραμπουκισμοί, αποκλεισμοί από όργανα, στέρηση εξέλιξης. Αυτά αντιμετώπισαν οι Δαπίτες!

 
Μέλος ΟΛΜΕ
26 Νοε 2020 00:23

Καλά δεν ντρέπεται καθόλου η ΟΝΝΕΔ? Τόλμησε να παρακάμψει την ΟΛΜΕ?
Και οι μεμονωμένοι καθηγητές Γενικών Λυκείων τόλμησαν να εκφέρουν άποψη για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς να πάρουν άδεια από την ΟΛΜΕ?
Προτείνω να ζητηθούν τα ονόματα αυτών των καθηγητών, να δημοσιοποιηθούν και να παραδοθούν στην χλεύη του κλάδου. Και προφανώς να διαγραφούν.

 
Dimitris
25 Νοε 2020 22:38

Καλές οι προσπάθειες και οι προτάσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης από όπου και αν προέρχονται. Το βασικό ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε σε εποχή εμπορευματοποίησης και όλες οι ιδέες και οι προτάσεις είναι σημαντικές για τα συνέδρια και τις ημερίδες και όλα καλά. Από εκεί και πέρα γρήγορα ξεχνιούνται. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ιστορικά διαδέχθηκε πολλές μεταρρυθμίσεις και λίγες μείνανε στην ιστορία ως πραγματικές. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς συνεχής μεταρρυθμίσεις χωρίς αποτελέσματα. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται οραματιστές με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση και μέσω αυτής την δημιουργία χρήσιμων και ικανών πολιτών για την συνολική ανάπτυξη και αναγέννηση της πατρίδας και εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ