“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, συνεχή συζήτηση με το ΙΕΠ, αναμένοντας βεβαίως και τις εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων . Άρα για όλα αυτά θα υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες στο αμέσως επόμενο διάστημα αφού δούμε και τι θα γίνει ακριβώς με τα σχολεία”.
Την απάντηση αυτή έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε ερωτήσεις του esos- στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου- για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , την Τράπεζα Θεμάτων , και τα γραπτά διαγωνίσματα τετραμήνου των μαθητών Λυκείου.
Ειδικά για το πότε θα εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και εάν θα είναι οριζόντια για όλα τα τμήματα η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:
- Έχουμε συστήσει Επιτροπή η οποία έχει εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα κι έχει καταθέσει κάποιες προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Θα υπάρξουν άμεσα κάποιες σκέψεις.
- Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης.
- Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις , όπως κάποια πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξαιρετικό δυναμικό , πολύ μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μπορεί να έχουν χαμηλή βάση. Αντιστοίχως υπάρχουν άλλες Σχολές που μπορεί να έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις.
- Άρα μια οριζόντια βάση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις μας δημιουργεί επιφύλαξη.
- Έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί το κάθε τμήμα , η κάθε Σχολή να ορίζει συγκεκριμένη βάση εισαγωγής για ένα ή περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι.
- Ολα αυτά θα εξειδικευθούν εν ευθέτω χρόνο.
Τα Μαθηματικά (δηλαδή τα απαρχαιωμένα Μαθηματικά που διδάσκονται στα "τμήματα Μαθηματικών" και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι τελειωμένα σήμερα. Οι νέοι μας και όλος ο κόσμος το έχουν καταλάβει αυτό, οπότε 3.5 και πολύ είναι για βάση. Κανείς δεν λύνει εξισώσεις με χαρτί και μολύβι σήμερα.