Η υπ. Παιδείας στο esos για βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και Τράπεζα Θεμάτων

“Είμαστε επιφυλακτικοί με την ύπαρξη οριζόντιας βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ”

26/11/2020

Άκουσε το άρθρο

“Είμαστε σε  συνεχή επικοινωνία, συνεχή συζήτηση  με το ΙΕΠ, αναμένοντας βεβαίως και τις εισηγήσεις   των ειδικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων . Άρα για όλα αυτά θα υπάρξουν  κατευθυντήριες οδηγίες στο αμέσως  επόμενο διάστημα αφού δούμε και τι θα γίνει ακριβώς με τα σχολεία”.

Την απάντηση αυτή έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε ερωτήσεις του  esos- στην προχθεσινή Συνέντευξη Τύπου- για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , την   Τράπεζα Θεμάτων , και τα γραπτά διαγωνίσματα τετραμήνου των μαθητών Λυκείου.

Ειδικά για το πότε θα εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής και εάν θα είναι οριζόντια για όλα τα τμήματα  η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

  • Έχουμε συστήσει Επιτροπή η οποία έχει εξετάσει  ενδελεχώς το ζήτημα κι έχει  καταθέσει κάποιες προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Θα υπάρξουν άμεσα κάποιες σκέψεις.
  • Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης.
  • Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις , όπως  κάποια πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν  από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε  Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξαιρετικό δυναμικό , πολύ μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μπορεί να έχουν χαμηλή βάση. Αντιστοίχως υπάρχουν άλλες Σχολές που μπορεί να έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις.
  • Άρα μια οριζόντια βάση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις μας δημιουργεί επιφύλαξη.
  • Έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί το κάθε τμήμα , η κάθε Σχολή να ορίζει συγκεκριμένη βάση εισαγωγής για ένα ή περισσότερα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι.
  • Ολα αυτά θα εξειδικευθούν εν ευθέτω χρόνο.

Σχόλια (8)

Μηχανική Μάθηση
|

Τα Μαθηματικά (δηλαδή τα απαρχαιωμένα Μαθηματικά που διδάσκονται στα "τμήματα Μαθηματικών" και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι τελειωμένα σήμερα. Οι νέοι μας και όλος ο κόσμος το έχουν καταλάβει αυτό, οπότε 3.5 και πολύ είναι για βάση. Κανείς δεν λύνει εξισώσεις με χαρτί και μολύβι σήμερα.

Μαθηματικό Σάμος
|

αφήστε το Μαθηματικό ήσυχο πια.
Ας δείτε καλύτερα τα τμήματα που άνοιξαν και δεν έχουν ούτε έναν καθηγητή. Ας είναι καλά ο πεφωτισμένος προηγούμενος υπουργός.

Apostolos Lazaridis
|

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το Μαθηματικό Σάμου έχει ιστορία πάνω από 30 χρόνια. Ποτέ δεν αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα. Κατά την δεκαετία του 90, το Μαθηματικό Αθήνας είχε βάση 14,5 και το Μαθηματικό Σάμου 13,5, και όλα τα άλλα τμήματα Μαθηματικών σε ενδιάμεσους βαθμούς.

Η εξαφάνιση των ΤΕΙ, η δημιουργία νέων τμημάτων εγγύτερα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και η οικονομική κρίση μείωσε δραστικά του υποψηφίους που είναι διατεθιμένοι να σπουδάσουν στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Και μάλιστα σε αντικείμενα που δεν γίνονται πλέον προσλήψεις.

Κατά την γνώμη μου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Πανεπιστήμια της Κρήτης πρέπει να στραφούν σε εξ αποστάσεως προγράμματα και σε εξωστρεφής προγράμματα για προσέγγιση φοιτητών από τα Βαλκάνια, τις Μεσογειακές χώρες και ενδεχομένως από την Κεντρική Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετοί ευκατάστατοι υποψήφιοι που δεν θα έλεγαν όχι στο να συνδιάσουν τις σπουδές τους με την διαβίωση σε ένα νησί του Αιγαίου. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο πρέπει τουλάχιστον αυτά τα Πανεπιστήμια να υιοθετήσουν το μοντέλο 3-2-3 έτη σπουδών και βέβαια ο μέσος χρόνος αποφοίτησης να μην ξεπερνά τα 4 έτη για το βασικό τίτλο σπουδών. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων πως πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των ιδρυμάτων και να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των φοιτητών και όχι των καθηγητών. Ότι συμβαίνει σε Αγγλία και Αμερική δηλαδή.

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

βασικά καληνύχτα μας
|

όταν έχεις 'δημιουργήσει' περισσότερες θέσεις φοιτητών από ενδιαφερόμενους φοιτητές καταλήγεις σε άδεια τμήματα, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος είτε λόγω μετεγγραφών.
Στο μαθηματικό στην Σάμο για παράδειγμα φεύγουν οι περισσότεροι φοιτητές με μετεγγραφή είτε την πρώτη είτε την δεύτερη είτε την τρίτη χρονιά. Θέλουμε να διαθέτουμε περισσότερα τμήματα από όσα τεκμηριωμένα σηκώνει η χώρα??
Αντί να ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για άδειες αίθουσες, να επενδύσουμε σε νέα αντικείμενα, σε νέες σπουδές που οι φοιτητές θα μένουν στην Σάμο ή στο όποιο μέρος της περιφέρειας.
Η ΕΘΑΑΕ τι έχει να πει γι'αυτό?? τι έχει να προτείνει στο υπουργείο?? ή κάνει πως δεν βλέπει??

Apostolos Lazaridis
|

Στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 η χαμηλότερη βάση δεν ήταν το 3,5 στο Μαθηματικό Σάμου αλλά το 0 (μηδέν). Συγκεκρίμενα έμειναν κενές 1100 θέσεις στα ΑΕΙ. 306 θέσεις γιαυτούς που έδιναν με το ΝΕΟ σύστημα και 794 θέσεις γιαυτούς που έδιναν με το ΠΑΛΑΙΟ (στην κατηγορία 90% απόφοιτοι Ημερήσιων ΓΕΛ).
Θα μπορούσε κάποιος αν είχε επιλέξει μια από αυτές να περάσει με λευκή κόλλα.

Ποιές σχολές/τμήματα έμιναν με κενές θέσεις?
Ενδεικτικά αναφέρω:
7 θέσεις στο τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης ( η βάση διαμορφώθηκε στο 8,823 - ΠΑΛΑΙΟ Σύστημα)
15 θέσεις στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΠΑΝΤΕΙΟ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 3,656 - ΠΑΛΑΙΟ Σύστημα)
9 θέσεις στο ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 2,081 - ΠΑΛΑΙΟ Σύστημα)
8 θέσεις στο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - ΕΚΠΑ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 2004 - ΠΑΛΑΙΟ Σύστημα)
3 θέσεις στο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 1,704 - ΠΑΛΑΙΟ Σύστημα)
18 θέσεις στο ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 0,625 - ΝΕΟ Σύστημα)
27 θέσεις στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 0,900 - ΝΕΟ Σύστημα)
146 θέσει στο ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ - ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ ( η βάση διαμορφώθηκε στο 0,875 - ΝΕΟ Σύστημα)

Και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Το θέμα δεν είναι μια βάση που θα αφήσει άδειες κάποιες σχολές. Οι σχολές δεν εκπαιδεύουν μόνο φοιτητές αλλά διεξάγουν και έρευνα, κάνουν μεταπτυχιακά κλπ. Δεν μπορούμε να κλείσουμε σχολές με βάση τις επιλογές των εφήβων και των οικογενειών τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων στα τμήματα που δεν έχουν ζήτηση. Τότε θα αυξηθούν οι βάσεις από μόνες τους.

Προσοχή! Η θέσπιση μιας βάσης μόνο σε συγκεκριμένο μάθημα μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα και να ρίξει τις βάσεις σε πολλές σχολές. Οι υποψήφιοι θα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο ένα σημαντικό μάθημα και ενδεχομένως να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα άλλα και έτσι ο τελικός τους μέσος όρος (και η βάση των σχολών) να είναι χαμηλότερος και αρκετά κάτω από το 10.
Παράδειγμα.
Έστω ότι το τμήμα Χ έχει ως βάση το 15 στα Μαθηματικά.

Μαθητής Α γράφει:
Έκθεση 13
Φυσική 15
Χημεία 14
Μαθηματικά 14
Μέσος Όρος: 14000 μόρια
Ο μαθητής Α δεν περνάει στο τμήμα αφού δεν πιάνει την βάση του 15 στα Μαθηματικά.

Μαθητής Β γράφει:
Έκθεση 8
Φυσική 13
Χημεία 4
Μαθηματικά 15
Μέσος Όρος: 10000 μόρια
Ο μαθητής Β περνάει στο τμήμα αφού πιάνει την βάση του 15 στα Μαθηματικά.

Θα περάσει ο Β και όχι ο Α. Ποιος είναι καλύτερος? Σας φαίνεται δίκαιο αυτό?

ΦΟΙΤΗΤΗΣ
|

Η βάση του 10 πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί. Δεν μπορεί να φοιτούν στο Μαθηματικό μαθητές που είχαν βαθμολογία στις Πανελλαδικές στα Μαθηματικά 1 και 2. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφοιτήσουν ποτέ. Επιτέλους πάρτε αποφάσεις και προχωρήστε

@χρειάζεται άλλο σχόλιο;;;;;
|

τη βάση του δέκα περιμέναμε , γιατί όλες οι άλλες ανακοινώσεις/αποφάσεις/συνεντεύξεις, παλινωδίες, εξαγγελίες κλπ του υπουργείου μάς έριχναν στάχτη στα μάτια και είχαμε καλή εικόνα...

Ομαδική παράκρουση
|

Νίκη Κεραμέως 5/8/2019
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της βάσης του 10, η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Παιδείας.

Νίκη Κεραμέως 26/11/2020
Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την ύπαρξη μιας οριζόντιας βάσης.

Χρειάζεται άλλο σχόλιο;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ