Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Στην ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) η πρόταση του Παν. Πατρών για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

"Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια που έκανε ο κ. Γαβρόγλου"
Δημοσίευση: 27/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η  πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών,   θα υποβληθεί εντός του τρέχοντος έτους πριν από τα Χριστούγεννα, εντός του 2020.

Β. Η αξιολόγηση του σχεδίου και η εισήγηση της Εθνικής Αρχής θα υποβληθεί στο υπουργείο έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων.

Γ. Στο ερώτημα , αν το συγκεκριμένο τμήμα  θα συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του 2021, θα απαντηθεί έγκαιρα σύμφωνα με την άνω διαδικασία.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκη , κατά τη συζήτηση  σχετικών  επίκαιρων ερωτήσεων των Βουλευτών της ΝΔ Σπ. Λιβανού και του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλου.

Οπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας  υπεβλήθησαν δύο ζητήματα από το Πανεπιστήμιο Πατρών:

Το πρώτο ήταν για μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας το οποίο θα συμπεριλάβει την ψηφιακή διάσταση και η μεταφορά της έδρας στην Πάτρα και το δεύτερο η επανίδρυση. Προφανώς δεν είναι λογικό να έχεις δύο τμήματα που κατά 95% έχουν το ίδιο αντικείμενο και είναι σε διαφορετικές πόλεις.Το δεύτερο μάλιστα για την επανίδρυση υποβλήθηκε το καλοκαίρι.

Ο υφ. Παιδείας τόνισε στην απάντησή του:

  • Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια που έκανε ο κ. Γαβρόγλου προς την αντίστροφη κατεύθυνση, γιατί μετά θα έχουμε το φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει, τμήματα να πηγαίνουν βόλτα από το ένα Πανεπιστήμιο στο άλλο και από τη μια πόλη στην άλλη. Δεν είναι ο σωστός τρόπος αυτός. Ο σωστός τρόπος είναι σεβόμενοι τις εισηγήσεις της εθνικής αρχής και μετά από τη γνωμοδότηση της.
  • Δεν θέλω να προκαταλάβω καμία απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι μια λογική πρόταση το να υπάρξει μια χωριστή κατεύθυνση, μια δεύτερη κατεύθυνση εφόσον επιλεγεί η λύση της μετονομασίας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι το επισπεύδων και αυτό πρέπει να καταθέσει την πρόταση.
  • Θα μπορούσαν, λοιπόν, να υπάρχουν δύο κατευθύνσεις με γνωστικά αντικείμενα το ένα να αφορά την ιστορία-αρχαιολογία, το δεύτερο να αφορά το γνωστικό αντικείμενο του παλιού Τμήματος, το οποίο μάλιστα έχει αξιολογηθεί θετικά και να αναγράφεται και αυτό το αντικείμενο στο πτυχίο και έτσι να δοθεί και η λύση στους αποφοίτους του παλαιού Τμήματος. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτό πρέπει να το εισηγηθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και σε καμία περίπτωση δεν προκαταλαμβάνουμε την απόφαση του.
  • Άλλωστε το ίδιο μοντέλο υπάρχει ήδη και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπάρχει το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας όπου το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες καταλήγουν σε δύο διαφορετικά πτυχία. Η μια είναι η κατεύθυνση εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης, η οποία χορηγεί πτυχίο αντίστοιχο με τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης της χώρας και η δεύτερη είναι η κατεύθυνση κοινωνικής εργασίας που χορηγεί πτυχίο κοινωνικού λειτουργού. Αυτό είναι μια λύση που θα μπορούσε να την αξιολογήσει το Πανεπιστήμιο και εφόσον κρίνει σκόπιμο να μας την προτείνει.

Σχόλια (6)

 
Αρθούρος
30 Νοε 2020 12:31

Προς "Διά ταύτα". Όταν κρινόταν το θέμα της Νομικής Πατρών, αρθρογράφησα στο εσοσ επανειλημμένα και με επιχειρήματα γιά τη θέση της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μάλιστα στην Πάτρα. Επίσης, συμμετείχα και στο διάλογο που έκανε η υπουργός με το λαό γι' αυτό το θέμα στο διαδίκτυο.
Συμφωνώ επίσης και με τη σταδιακή κατάργηση των μετεγγραφών.
Στο προκείμενο όμως θέμα, η Πάτρα έχει ήδη πάρα πολλά τμήματα και δε χρειάζεται να πάρει κανένα απ' αυτά που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γιά τους εξής επιπλέον λόγους:
α. Εκτός από τα 25 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Πάτρα λειτουργεί επίσης το ΕΑΠ με 8 προπτυχιακά και 30 περίπου μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με αρκετές εγκαταστάσεις, προσωπικό και βιβλιοθήκες.
β. Ακόμα λειτουργούν 3 επιπλέον τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ξέμειναν στην πόλη από τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με εργαστήρια, φοιτητική εστία και εγκαταστάσεις. Αυτά τα τμήματα είναι ομοειδή με εκείνα που υπάρχουν στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και κανονικά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Καλαμάτα ή την Τρίπολη.
γ. Επομένως η πόλη συνολικά έχει μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων ανά τμήμα(28+8) με βάση τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής και από την Αθήνα κι από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει γίνει τεχνητά και με πολιτική επιλογή και δε λαμβάνει υπόψη του την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

 
διά ταύτα
28 Νοε 2020 17:04

κλείσιμο πανεπιστημίων που δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να τακτοποιηθούν διδάκτορες, κλεισιμο σχολών που έγιναν για μικροπολιτική (γκαρσονιερες και σουβλάκια) , συγκέντρωση σχολών σε μεγάλα κάμπους με βιβλιοθήκες και μεγάλες πόλεις με ερεθίσματα για τους φοιτητές επαρχίας, εστίες για όλους όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα (για 4, 5 χρόνια, κατάργηση μετεγγραφών, δικλίδες για βανδαλισμούς), κλείσιμο πολλαπλών σχολών (είδαμε δεκάδες οικονομικών, μηχανικών ΤΕΙ- πρώην εντάξει- πληροφορικάριων και πολλές φιλολογικές ανά την ελλάδα που πρέπει να κλείσουν , αφού είναι πολλές και με πολύ χαμηλό επίπεδο αρκετές! ) Στο διά τούτα : κλείσιμο της σχολής αυτής , μόνο μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτό το αντικέιμενο, οι απέκηδες να ασχοληθούν με άλλα (ας χωριστεί στα δύο ο νομός τους, γιατί διοικητικά πάσχει το θέμα) και η μόνη σχολή που χρειάζεται το Πατρών και τα ΑΕΙ είναι η Νομική που θα καλύπτει τη Νότια Ελλάδα συμπληρωματικά με την Αθήνα (είναι φτηνή σχολή, 1 1/2 ώρα από την Αθήνα, θα συγκεντρώσει υψηλού επιπέδου καθηγητές και σίγουρα θα είναι στη δεύτερη θέση η βάση της ή έστω πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, κλάσεις ανώτερη από Κομοτηνή). Απλά πράγματα και λογικά, αν θέλετε σοβαρότητα.

 
Αρθούρος
28 Νοε 2020 12:44

Προφανώς, και οι ιδρυτές του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν το δημιουργούσαν , δεν είχαν στο μυαλό τους ένα Πανεπιστήμιο μόνο γιά την πόλη των Πατρών. Θυμίζω, ότι το Νοέμβρη του 1964 που ιδρύθηκε και λειτούργησε γιά πρώτη φορά το 1966, η Πάτρα είχε μόλις 95000 κατοίκους.
Φυσικά στη συνέχεια, αυτό ανατράπηκε, καθώς στα 54 χρόνια λειτουργίας του(από το 1966), όλα τα τμήματα(25)είχαν έδρα την πόλη των Πατρών, με εξαίρεση το Οικονομικό του Αγρινίου που κι αυτό μετά από 14 χρόνια, ήρθε στην Πάτρα επί ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, η Πάτρα έχει 210000 κατοίκους. Άρα, σ' αυτά τα 54 χρόνια κι εφόσον συνέβηκε στο μεταξύ η αποβιομηχάνιση της πόλης, είναι ο μοναδικός θεσμός που κράτησε τον πληθυσμό στην πόλη και τον αύξησε λόγω εσωτερικής μετανάστευσης με τα πλήθος εστιατόρια, καφετέριες και πολυκατοικίες όπου μένουν οι φοιτητές που έρχονται απ' όλη την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό έγινε και σε βάρος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αποχτήθηκε έτσι με τις δεκαετίες η νοοτροπία και στους καθηγητές, ότι το Πανεπιστήμιο ήταν μόνο γιά την Πάτρα κι όχι γιά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κι ευρύτερα.
Από την άλλη μεριά, το ΤΕΙ Πατρών μετονομάστηκε το 2013 σε Δυτικής Ελλάδας και φορτώθηκε εκείνο το βάρος της περιφερειακής εκπροσώπησης και κατανομής γιά ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών φορτώθηκε εκείνο το βάρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας επί Γαβρόγλου με τη συγχώνευση, αρνείται να σηκώσει αυτό το βάρος των περιφερειακών τμημάτων.
Και είναι αποκρουστικό να μιλάμε γιά κωμοπόλεις και ελληνική ύπαιθρο, εννοώντας το Αγρίνιο με κατά σύμπτωση τον ίδιο πληθυσμό που είχε η Πάτρα όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο το 1966, δηλαδή 95000 κατοίκους, το Αίγιο και τον Πύργο με 50000 κατοίκους αντίστοιχα και με δεδομένο ότι εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και προσφάτως επί ΣΥΡΙΖΑ,ο νέος αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου-Ιωαννίνων, που η απουσία τους λειτουργούσε ως πρόσχημα γιά την ίδρυση τμημάτων κατευθείαν στην Πάτρα κι όχι στο Αγρίνιο.
Και τώρα στο διά ταύτα: Προτείνονται οι εξής λύσεις που ικανοποιούν όλες τις πλευρές οι οποίες στηρίζονται και σε ακαδημαϊκά κριτήρια και σε τοπικά αιτήματα:
α)Ίδρυση τομέα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και μεταφορά του στο τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο, επειδή επιστημονικά λόγω προγράμματος σπουδών είναι πιό κοντά σ' αυτό και επειδή αλλιώς το τμήμα Μουσειολογίας θα κλείσει του χρόνου λόγω έλλειψης καθηγητών.
β)Μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και συγχώνευσή του με το εκεί τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής λόγω του ότι το πρόγραμμα σπουδών του είναι κατά 80% κοινό με εκείνο. Πρόκειται δηλαδή γιά το ίδιο τμήμα. Έτσι, θα εξοικονομηθούν πόροι και θα περιοριστεί η κατάτμηση σε ΙΔΙΑ τμήματα.
γ)Μεταφορά του νέου τμήματος Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών από τον Πύργο στην Αμαλιάδα γιά να είναι πιό κοντά στην έδρα της Σχολής στην Πάτρα.
δ)Κατάτμηση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε δύο Σχολές:1.Ανθρωπιστικών Επιστημών με τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα και 2.Κοινωνικών Επιστημών και Αγωγής με το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, το άλλο τμήμα Νηπιαγωγών στην Πάτρα και το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο. Έτσι και θα καταταχτούν τα τμήματα με βάση τα επιστημονικά τους αντικείμενα και θα διοχετεύονται οι καθηγητές σ' αυτά με βάση την εγγύτητα των γνωστικών τους αντικειμένων.
ε)Ίδρυση τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στον Πύργο κατά το αρχικό σχέδιο του Γαβρόγλου που ήταν στα 37 τμήματα που κατάργησε η Κεραμέως.
Αλλά, γιά να γίνουν αυτά, χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πρύτανη, όραμα από μέρους του πρύτανη και γιά την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κι όχι μόνο γιά την Πάτρα και κυρίως συντονισμός και οργάνωση από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ως προς τη διεκδίκηση.

 
Τμήματα της "ελληνικής υπαίθρου"
28 Νοε 2020 10:09

Αυτό το σκορποχώρι τμημάτων στο πανεπιστήμιο Πατρών (και αλλού λιγότερο) ήταν αποτέλεσμα της μικροπολιτικής μέσω φτηνών ανταλλαγμάτων (παίρνω ψήφους μοιράζω τμήματα) που εφάρμοσε προεκλογικά η συγκυβέρνηση με υπουργό τον κ. Γαβρόγλου. Αυτό το σκορποχώρι θα διαιωνίζεται όσο θα εφαρμόζονται πολιτικές άνευ οικονομικού κόστους για πανεπιστημιακά (πλέον) τμήματα της "ελληνικής υπαίθρου", αντί να δοθεί η αναγκαία λύση με βάση ακαδημαϊκά και τεχνοκρατικά κριτήρια εφαρμόζοντας οικονομοτεχνικές μελέτες βιωσιμότητας και αναγκαιότητας ύπαρξης τους. Μια φορά να γίνει κάτι σωστά!

 
πτυχια και μεταπτυχιακα
27 Νοε 2020 22:32

το συγκεκριμενο προγραμμα σπουδων (οπως και αλλα εξισου ειδικευμενα) ειναι διεπιστημονικο και κανονικα θα επρεπε να ειναι μεταπτυχιακο

κρατηστε τα τμηματα απλα, με ξεκαθαρη επιστημονικη κατευθυνση, και τις ειδικευσεις σε επιπεδο μεταπτυχιακο

ταλαιπωρουνται οι φοιτητες στα επαγγελματικα δικαιωματα, στο πρεστιζ, στο να εξηγησουν τι σπουδασαν, στο να πεισουν πως πρεπει να αντιμετωπιστουν π.χ. με τα ειδικευμενα πτυχια του πανεπιστημιου αιγαιου (μηχ. σχεδιασης, μηχ. οικονομιας, πολιτισμικης τεχνολογιας, επιστημων θαλασσας), αφηστε τα πειραματα

 
Αυτό συμβαίνει σε πολλά ιδρύματα
27 Νοε 2020 16:14

"Προφανώς δεν είναι λογικό να έχεις δύο τμήματα που κατά 95% έχουν το ίδιο αντικείμενο και είναι σε διαφορετικές πόλεις."
Μήπως θα έπρεπε να γενικεύσετε το παραπάνω; Κρίμα για τα ιδρύματα, κρίμα για τους φοιτητές, κρίμα για τον ελληνικό λαό που τα πληρώνει άδικα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.