Πρύτανης ΠΑΔΑ: Στόχος μας η προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από το εξωτερικό

Ένας από τους βασικούς στόχους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για το επόμενο έτος είναι η δημιουργία περισσότερων αγγλόφωνων προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών τμημάτων (ήδη λειτουργούν δυο σε μεταπτυχιακό επίπεδο) που θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής, σε συνέντευξη στο στο Greek Reporter .
«Φιλοδοξούμε να εισαγάγουμε περισσότερα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών από το 2021, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν πτυχία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καλδής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Πανεπιστήμιο αποκτά την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να πετύχει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ αποκαλύπτει επίσης στη Συνέντευξη , ότι το Πανεπιστήμιο έχει αποδεχτεί την προσφορά του διεθνούς τεχνολογικού γίγαντα Hewlett-Packard (hp) για αναβάθμιση της κύριας βιβλιοθήκης σε έναν ψηφιακό κόμβο.
Το ΠΑΔΑ που ιδρύθηκε το 2018 από τη συγχώνευση τριών ιστορικών Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Αθήνας- ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά -ΕΣΔΥ, τα οποία λειτουργούσαν στην ελληνική πρωτεύουσα για δεκαετίες, είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- ΟΔΠΤΕ: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο Ν/Σ για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ
- Ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού μέτρου κρίνεται από τη σκοπιμότητα, την αξιοπιστία και τη λειτουργική εφαρμογή
- Α. Τσίπρας: Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ο γιος μου, Ορφέας
- Η ΔΑΚΕ ΔΕ κατά των διαγραφών εκπαιδευτικών από τις ΕΛΜΕ
- Ο Κ. Γαβρόγλου για τα πρόστιμα στους μαθητές
- Δήλωση Νίκου Φίλη για πρόστιμα σε μαθητές
- Έκανε πίσω η υφ. Παιδείας για τα πρόστιμα σε μαθητές μετά τη γενική κατακραυγή
- Σε ρύθμιση απουσιών Α’ τετραμήνου προχωρά η Ν. Κεραμέως
- Δεν γνώριζε ο δημοσιογράφος δεν γνώριζε ούτε και η υφυπουργός Παιδείας;
- Live/esos : "Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς"
Σχόλια (11)
αυτη η συζητηση εχει νοημα αν δημιουργουνται προβληματα ενταξης στην αγορα εργασιας. η διαφορα των πρωην τει με τα πανεπιστημια βρισκεται σε κατι που δε φαινεται παντα στο φοιτητη. στον αν εχει ολο το διδακτικο προσωπικο διδακτορικο ή οχι.
Όλα αυτά θα είχαν λυθεί εδώ και χρόνια, και επιπλέον θα είχαν εξοικονομηθεί πόροι για την αναβάθμιση των σπουδών για όλους τους φοιτητές. Φυσικά θα υπήρχε συνολική βελτίωση, χωρίς να υπάρχουν ούτε εκπτώσεις στην ποιότητα ούτε υπερβολικές απαιτήσεις για το πτυχίο (35-40 μαθήματα αρκούν, μαζί με πρακτική άσκηση). Οι φοιτητές θα είχαν ουσιαστική υποστήριξη και δε θα χρειάζονταν να παρατείνουν τη διάρκεια των σπουδών τους.
Πανεπιστήμιο σημαίνει σωστές ακαδημαϊκές σπουδές, με συνδυασμό θεωρίας και πράξης, όχι αυξημένη δυσκολία και αναίτια σπατάλη χρόνου. Στο εξωτερικό, άλλωστε, τα περισσότερα πτυχία απαιτούν 3 χρόνια ή 4 για δίπλωμα Μηχανικών.
Αντιθέτως, με το ελληνικό σύστημα των πρώην ΤΕΙ που ιδρύθηκαν χωρίς σχεδιασμό τη δεκατία του '80, τώρα αρκετοί απόφοιτοι έχουν βρεθεί να έχουν πτυχία χωρίς ακαδημαϊκό αντίκρυσμα ή χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Ιδιαίτερα αδικημένοι όσοι σπουδαστές ΤΕΙ "πρόλαβαν" και πήραν πτυχίο πριν το 2016, σε σχολές με τμήματα που έχουν ελάχιστες διαφορές από τις σημερινά και τους ίδιους καθηγητές να διδάσκουν τα ίδια μαθήματα.
Για εμένα μια χαρά πάντως δεν έτυχε να γίνει απορρόφηση των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια. Σε ΤΕΙ ήθελα να μπω, σε ΤΕΙ μπήκα, από ΤΕΙ πήρα πτυχίο.... και με το πτυχίο ΤΕΙ μια χαρά ανέλαβα το έτοιμο μαγαζί με τα γ. φάρμακα από τον πατέρα μου. Γιατί να πήγαινα στο πανεπιστήμιο; Για να κάνω περισσότερα μαθήματα, περισσότερα χρόνια και γενικώς πιο δύσκολα (από ότι μου λένε), για να κάνω μετά την ίδια δουλειά; Και αλλού δουλειά δεν παίζει να έβρισκα, θέλει μέσο όπως ξέρετε όλοι.
Η αδικία έγινε όταν το 2001 δεν απορροφήθηκαν από τα Πανεπιστήμια οι σχολές των ΤΕΙ και αφέθηκαν να έχουν ξεχωριστή πορεία από την ανωτατοποίηση μέχρι την κατάργηση το 2018. Με άνεση χρόνου τότε, τώρα κανείς νέος φοιτητής ή πρόσφατος απόφοιτος δε θα αντιμετώπιζε προβλήματα σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση. Ακόμα και σήμερα το μέλλον των πρώην ΤΕΙ είναι αβέβαιο, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στη λειτουργία διπλών σχολών στις ίδιες πόλεις.
Οι νέες σχολές Μηχανικών δεν είναι Πολυτεχνικές, οι απόφοιτοι του 2014 δεν είναι ισότιμοι με τους αποφοίτους του 2018. Υπάρχει εμφανής έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος για τον χώρο των ΑΕΙ. Οι παλιότεροι απόφοιτοι (1985-2000) είχαν την ευκαιρία να σταδιοδρομήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Οι επόμενες δεκαετίες σπαταλήθηκαν χωρίς σχέδιο για τους εκατοντάδες σπουδαστές και αποφοίτους.
Αγαπητέ ΤΗΕΟ δεν αναφέρθηκα σε ισοτίμηση αλλά σε αντιστοίχιση ,χειρίζομαι αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα . Τα πτυχία ΑΕΙ Τ.Τ όπως και τα ΑΕΙ Τ.Τ είναι απολύτως ισότιμα μιας και ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον επίπεδο 6 του ΕΠΠ όπως έχει κατατεθεί στην Συνθήκη της Μπολόνια από το ελληνικό κράτος . Συγχωρέστε με αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν με βοήθησε η κακή ορθογραφία σας .
Το άδικο είναι για όσους πήραν πτυχίο πριν τη δημιουργία του ΠΑΔΑ και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα εχτρα μαθήματα για να πάρουν πτυχίο ΠΕ.
Ποια διαφορά έχει ο πτυχιούχος του 2017 (με ν+1 στα χρόνια) από τους συμφοιτητές του που δεν πήραν πτυχίο και περνούν τώρα πτυχίο Πανεπιστημίου με παρακολούθηση των εχτρα μαθημάτων;
ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΕ
ΕΧΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟΑΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΙΣΟΤΙΜΗΘΕΙΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ
Γιατί δεν σχολιάζετε με ονοματεπώνυμο? Είναι πιο έγκυρα τα σχόλια όταν έχουν ταυτότητα
Εισήγηση για το θέμα του ορισμού διαδικασιών αντιστοίχισης των πτυχίων ΑΕΙ-Τ.Τ , 240 ects , τετραετούς φοίτησης τα οποία δεν ακολούθησαν την εξελικτική πορεία των Ιδρυμάτων που τα εξέδωσαν μετά την μετατροπή τους σε Πανεπιστήμια . Για να γίνω πιο κατανοητός αναφέρομαι σε ένα πτυχίο που αποκτήθηκε το 2010, 2015 το 2017 π.χ όπου πλέον αναγράφει ένα καταργημένο πρώην Τεχνολογικό Ίδρυμα σε αντιδιαστολή με τους Καθηγητές μας, τους εν-ενεργεία φοιτητές των 2 Ιδρυμάτων (αν και σε εισήχθησαν σε ΑΕΙ-Τ.Τ) , τους εργαζομένους, που τους δόθηκε η δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της εξελικτικής μετάβασης. Τέλος, γνωρίζω πολύ καλά την κείμενη νομοθεσία όπως επίσης και ότι το ΠΑ.Δ.Α δεν νομοθετεί, στηρίχθηκα λοιπόν στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Πρύτανη , για αυτό και αναφέρθηκα στην προεκλογικά υποσχεθείσα εισήγηση.
Ελπίζω να σας κάλυψα κ. Observator.
Εισηγηση για ποιο θεμα?
Είχατε υποσχεθεί πριν την θητεία σας κ. Πρύτανη οτι θα μεριμνήσετε για τους αποφοίτους των ΤΕΙ που τόσα χρόνια είχατε φοιτητές και που ανέδειξαν στον επαγγελματικό στίβο τα τρία συγχωνευθέντα Ιδρύματα . Εδω και 2 χρόνια αναμένουμε απο σας μια εισήγησή προς το Υπουργείο Παιδείας .Γιατί τόση καθυστέρηση κ. Πρύτανη ;