Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τα σχολεία μας είναι ασφαλή

Δημοσίευση: 28/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στον ΣΚΑΙ, ενώ γενικότερα  είπε τα εξής:

  • Γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα. Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα. Όλα αυτά σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.
  • Αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Περιφέρειες και από Νομό σε Νομό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση. Βέβαια, όταν οι ειδικοί θα έχουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη  της πανδημίας, θα δούμε τις εισηγήσεις τους και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι  θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Να μην γίνουν οι τοπικές γιορτές αιτία υπερμετάδοσης

Αυτή την στιγμή όλη η χώρα είναι στην ίδια ταχύτητα. Είμαστε στην πρώτη και κοιτάζουμε προσεκτικά να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας. Γιατί αυτή η πεποίθηση οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός. Αυτός μας οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα. Σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες να μην αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης. Γιατί αυτό -κακά τα ψέματα- θα μας φέρει πίσω. Γι’ αυτό κάνουμε ξανά έκκληση: Πολλή προσοχή. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά.

Για τα εμβόλια  

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ο κ. Κικίλιας, ο υπουργός Υγείας, θα ανακοινώσει τα 1.018 σημεία εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα. Αν χρειαστεί και έχουμε περισσότερα εμβόλια, απ’ ό,τι αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε, υπάρχει σχέδιο ακόμη και αυτά να αυξηθούν. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 2.100.000 εμβόλια θα είναι διαθέσιμα κάθε μήνα για εμβολιασμό όλων των πολιτών, εφόσον το επιθυμούν. Ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες -επαναλαμβάνω, εφόσον το επιθυμούν- μέχρι το τέλος Ιουνίου. Έχουν εξασφαλιστεί τα εμβόλια που χρειάζονται για όλο τον πληθυσμό. Πρέπει όλοι να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας, να καταλάβουν ότι είναι προς το καλό το δικό τους, των ανθρώπων που αγαπούν και τελικά της κοινότητας να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που μας έρχονται είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όπως δείχνουν όλες οι μελέτες.
Βασιζόμαστε, σε όλη αυτή τη φάση που διανύουμε, στην πειθώ. Και πράγματι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν σε πολύ καλύτερο βαθμό από πολλούς άλλους λαούς. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες εφόσον έχουν τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων μας, που απέδειξαν την αξία τους, ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, θα αφήσουν στην άκρη αυτές τις σειρήνες του ανορθολογισμού και θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Άλλωστε, ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη φέτος πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Εμβολιάστηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες. Επομένως θα βασιστούμε στην ενημέρωση του κόσμου. Είναι σημαντικό να έχουμε γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού γιατί έτσι θα έχουμε μια γρηγορότερη ανοσία στην κοινωνία. Θα συμβάλει σ΄ αυτό και η δυνατότητα του παραδείγματος. Και το παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή, να δει κάποιος κάποιον γνωστό του, κάποιον γείτονά του ότι έκανε το εμβόλιο και δεν έχει κανένα πρόβλημα. Και γι’ αυτό τον λόγο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα καλέσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς, αλλά και πρόσωπα που έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνία, να είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν, για να δώσουν το παράδειγμα.  Αυτό είναι ένα σωστό μήνυμα στους πολίτες, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ορθολογισμός και προσήλωση στις εισηγήσεις των ειδικών. Όχι θεωρίες συνομωσίας.

Σχόλια (12)

 
Δια ζώσης για τα σχολεία
29 Νοε 2020 23:41

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Δεν έχει νόημα, τα κρούσματα μειώθηκαν και τα παιδιά πόσο θα είναι μπροστά στον υπολογιστή;

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
29 Νοε 2020 15:00

Αφου ειναι τοσο ασφαλη , γιατι δηλωνει οτι θα κανει τεστ στα σχολεια?Τους ειδικους τους ρωτησε που δηλωνουν οτι ειναι ρισκο να ανοιξουν για μιαμισι εβδομαδα μεχρι τις διακοπες?Γιατι τοση εμονη με τα σχολεια ?

 
@foros1
29 Νοε 2020 13:25

να λογοδοτήσουν χίλιες φορές αλλά προς τι η η τόση κινδυνολογία? Με ποια επιχειρήματα θα χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες γονείς παππούδες και εκπαιδευτικοί αν ανοίξουν τα σχολεία? Ανοιχτά δεν ήταν πριν έναν μήνα? Εσείς δεν εργάζεσθε? Πως βιοπορίσθε? Προτείνεται ολικό lockdown για όσο κρατήσει η πανδημία? Ποιά η πρότασή σας? Καλή η κριτική χωρίς επιχειρήματα. Προτάσεις έχετε? Ιδού πεδίον, καταθέστε της.

 
foros1
29 Νοε 2020 08:43

@Anna
Όχι κυρία μου, δεν θα χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες γονείς, παππούδες και εκπαιδευτικοί για να μην κάνουν άλλους 3-4 μήνες τηλεκπαίδευση οι μαθητές. Και όταν περάσει όλη αυτή η μπόρα, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για τα λάθη που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

 
Εκπαιδευτικός
29 Νοε 2020 08:01

Δυστυχώς όσο και να το θέλουμε τα σχολεία μας δεν είναι ασφαλή. Όσοι βρίσκονται καθημερινά σε αυτά το γνωρίζουν. Οι απέξω απλώς λένε τις αβάσιμες θεωρίες τους. Ο ιός μπήκε σε κάθε σπίτι από τα παιδιά. Απλώς τα παιδιά την περνούν ελαφρά ενώ οι γονείς και οι παππούδες όχι. Και αυτό το ελαφρά δεν ελέγχεται λόγω κόστους τεστ. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Δείτε τη και μην συμπεριφέρεστε όπως οι αρνητές των μασκών.

 
Δανάη
29 Νοε 2020 04:03

Δύο μήνες λειτουργησαμε, ένα rapid test δεν είδαμε. Από που βγαίνει το συμπέρασμα της ασφάλειας?
Είδαμε όμως ότι με όλα τα μέτρα που παίρνατε, τα κρουσματα ανέβαιναν και μόνο όταν κλείσανε τα σχολεία σταθεροποιηθηκαν κι άρχισαν να πέφτουν.
Αν μας στείλετε τώρα που τα παράθυρα θα είναι και κλειστά, τα νούμερα βλέπω να εκτοξεύονται στα ασφαλή σχολεία σας.

 
foros1
29 Νοε 2020 01:22

Κε Πέτσα, σήμερα 120 οικογένειες έχασαν τον άνθρωπο τους και εσύ βγαίνεις και λες θεωρίες?
Λίγη ντροπή πια!

 
σχολεία ανοιχτά
28 Νοε 2020 23:10

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπαρχει λόγος γιατί στο σπίτι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Μέχρι τώρα κάποιοι έλεγαν ότι δεν γίνεται μάθημα εξ αποστάσεως τώρα θέλουν να μην ανοίξουν. Σχολεία πάντα ανοιχτά!

 
Anna
28 Νοε 2020 22:00

Τα ίδια και τα ίδια.Ναχαμε να λέγαμε.Ολοι γνωρίζουμε πως δεν θα ανοίξουν και ας είναι πιο ασφαλή από τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς.Η επιτροπή σοφών και ειδικών σε εισαγωγικά,δεν θα το επιτρέψει.Γι αυτό αφήστε το παραμύθι.Οχι άλλη κοροϊδία.Παρτε το απόφαση η νέα γενιά θα είναι η αμόρφωτη αγυμναστη χειραγωγημένη γενιά της τηλεκατΡτισης

 
ekpaideytikos
28 Νοε 2020 21:08

Ελάτε στη Πέλλα! να κάνετε μάθημα! ειστε προσκεκλημένος!!

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
28 Νοε 2020 20:26

Ασφαλή τα σχολεία... Μάλιστα...Γι' αυτό κύριε εκπρόσωπε, σας προσκαλώ να περάσετε μαζί μου μία (μόνο) εβδομάδα στο "ασφαλές" σχολείο μου και να παρακολουθήσετε όλο το πρόγραμμα μαθημάτων, υπηρεσιών και διαλειμμάτων μέσα σε τάξεις 20-25 ατόμων, κλειστές λόγω του κρύου...Και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και το παγουρίνο σας.

 
Αναγνωστης
28 Νοε 2020 18:47

Ας μας πει πως εβγαλε αυτό συμπέρασμα. Έκανε έρευνες όταν ήταν ανοιχτά τα σχολεία στη Ελλάδα? Αν ναι, ας τις δημοσιεύσει

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.