Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Ν. Κεραμέως:Μέλημά μας είναι ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλισης της ελευθερίας, η διασφάλισης της ελεύθερης διακίνησής ιδεών, της ελεύθερης διδασκαλίας και έρευνας εντός των ΑΕΙ της χώρας μας.

29/11/2020

Άκουσε το άρθρο

Τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε Συνέντευξη στον Ελ. Τύπο.

Πρόκειται, για τα εξής μέτρα:

Α. Στη σύσταση  Ομάδας Προστασίας  Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων , ενός νέου ειδικού σώματος με αστυνομικές αρμοδιότητες , που θα μέριμνα για την ασφάλεια  του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Τα μέλη της Ομάδας:

  •  θα  λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση ,
  • θα είναι ένστολοι, αλλά με διακριτή στολή ειδική για το σώμα αυτί, και,
  • θα διατίθενται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες  του κάθε Ιδρύματος εν γένει και ανά χρονική περίοδο.

Β. Συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας των ΑΕΙ, όπως:

  • ελεγχόμενη είσοδος  με χρήση  φοιτητικής  ταυτότητας,
  • έλεγχος του ακαδημαϊκού χώρου με τεχνητά μέσα,
  • έργα περίφραξης κλπ.

Γ.  Αυστηροποίηση των ποινικών και πειθαρχικών  αδικημάτων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Μέλημά μας, τονίζει η Νίκη Κεραμέως, είναι  ήταν και παραμένει:

  1. η προστασία της ακαδημαϊκής  ελευθερίας,
  2. η διασφάλισης της ελευθερίας, και,
  3. η διασφάλισης της ελεύθερης διακίνησής ιδεών, της ελεύθερης διδασκαλίας και έρευνας εντός των ΑΕΙ της χώρας μας.

Σχόλια (11)

Ηλίας
|

Η προστασία είναι ευθύνη της πολιτείας κσι πρέπει επιτέλους να γίνει και να μην αφήνεται στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητές απέχουν από το παν ειδικά τα απομακρυσμένα και μη φυλασσόμενα γιατί δραστηριοποιούνται παραβάτες κλπ η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μια λύση αλλά η δημιουργία συλλόγων πολιτισμού και έρευνας θα γίνουν εφόσον
Υπάρχει 24ωρη ασφάλεια στους χώρους .

Προτάσεις εποικοδήμησης και όχι συντήρησης
|

@Ηλίας: Οι κουκουλοφόροι υπάρχουν διότι έχουν την έδρα τους εδώ και δεκαετίες στα κατειλημμένα στέκια στα ΑΕΙ, ως συγκοινωνούντα δοχεία με τα αντίστοιχα κτίρια της πόλης. Επειδή η πίεση στην πόλη αυξάνεται, ήδη αυξάνεται (και θα αυξάνεται διαρκώς) και η παρουσία τους στα ιδρύματα. Το κλείσιμο των στεκιών αυτών προφανώς δεν εξαρτάται από την ίδρυση ή μή πανεπιστημιακής αστυνομίας (η οποία διαφαίνεται ότι θα ασχοληθεί με την εξωγενή και μόνο παραβατικότητα), αλλά από την πολιτική βούληση των πρυτανικών αρχών, οι οποίες αδρανούν διότι η πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει τη ζωή τους, την υπόληψή τους και την περιουσία τους.

Όσο για τον έλεγχο με πάσο και καταγραφή με κάμερες, τα μέτρα αυτά δεν θα αποδώσουν ιδιαίτερα διότι πολλά από τα παραβατικά στοιχεία που αναφέρετε έχουν την φοιτητική ιδιότητα και ανήκουν σε νόμιμες πολιτικές οργανώσεις, ακόμα και σε κόμματα .

Πρόοδος θα υπάρξει μόνο αν παρθούν στοχευμένα μέτρα για την αύξηση της παρουσίας και της ενεργού συμμετοχής της σιωπηλής μειοψηφίας που θα οδηγήσουν σε απομόνωση τα στοιχεία αυτά, όπως: α) ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές και συνελεύσεις, για να σταματήσει η εγκυροποίηση της βίας των μειοψηφιών β) αυξημένη διαφάνεια και ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων φοιτητών στις συζητήσεις και τα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ (με δικαίωμα λόγου και ψήφου όπου και όσο το επιτρέπει ο νόμος) για να σταματήσει ο αναχρονισμός του 'αποφασίζομεν και διατάσσομεν' γ) παραχώρηση χώρων στους (νέους) συλλόγους φοιτητών για πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις δ) περισσότερη συμμετοχή των φοιτητών στο διδακτικό και το ερευνητικό έργο των ΑΕΙ για εμπλουτισμό των εμπειριών και των βιογραφικών τους κλπ. Ο σκοπός είναι να ξαναγεμίσουν τα κτίρια και τα αμφιθέατρα με υγιή στοιχεία που σέβονται τους θεσμούς, τις υποδομές και την υπερπροσπάθεια των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Ηλίας
|

Κάμερες παντού και ποινικοποίηση της κουκούλας σε χώρο ιδρυμάτων. Τι δουλειά έχουν κουκουλοφόροι και μη φοιτητές στο χώρο του πανεπιστημίου άραγε; Όσο για την αστυνομία πανεπιστημίων θα ελέγχει με ταυτότητα ή πάσο ποιος μπαίνει και βγαίνει. Απλά πράγματα.

@@η αστυνομία δεν αρκεί
|

προφανώς και συμφωνώ μαζί σας ειδικά με το " Η οποία βεβαίως να διαθέτει και ειδικό σώμα για ΑΕΙ, όπως διαθέτει και άλλες ειδικές μονάδες.". Όμως δε θα γίνει αυτό πράξη λόγω "ιδεολογικών αγκυλώσεων". Οπότε μια "πανεπιστημιακή αστυνομία" (πχ άοπλη) θα είναι ένας καλός ενδιάμεσος θεσμός/κρίκος μέχρι να τη συνηθίσουμε και να μπορέσει να γίνει και αυτή "κανονική" αστυνομία για αστικά και ποινικά αδικήματα.

Η κανονική αστυνομία τώρα πια μπορεί εν γένει να δράσει (ευτυχώς) για θέματα ασφαλιστικά. Στην πράξη όμως ποτέ δεν έρχονται λόγω των "ιδεολογικών αγκυλώσεων".

@η αστυνομία δεν αρκεί
|

Γιατί αν τον έπιανε η "πανεπιστημιακή αστυνομία" σε χώρο όπου δεν δρά η κανονική αστυνομία η ασφαλιστική ξαφνικά θα αποζημίωνε; Τι επιχειρήματα είναι αυτά; Αν πιάσει τους δράστες που σας επιτέθηκαν η "πανεπιστημιακή αστυνομία", θα έχει νόημα ΜΟΝΟ αν μπορουν να τιμωρηθούν, αστικά και ποινικά. Άρα μιλάμε για αρμοδιότητες αστυνομίας. Σκέτο. Η οποία βεβαίως να διαθέτει και ειδικό σώμα για ΑΕΙ, όπως διαθέτει και άλλες ειδικές μονάδες. Αλλα είναι αστυνομία. Όχι γιαλαντζί.
Τι σόι σώμα θα είναι αυτό που προτείνει η κα. Υπουργός; Τι αρμοδιότητες; Θα μπορεί να συλλαμβάνει; Να παραδίδει στην "κανονική" αστυνομία; Να προσέρχεται ως μάρτυρας; Να σχηματίζει δικογραφία; "Ο διάολος είναι στις λεπτομέρειες" λένε. Είναι πολύ εύκολο να γίνει μια τρύπα στο νερό - έχουμε 10ετίες εμπειρίας σε αυτό άλλωστε στα ΑΕΙ.

Η αστυνομία δεν αρκεί
|

Ως μέλος ΔΕΠ που έχει δεχθεί επίθεση ανωνύμων "φοιτητών" γιατί "έκοψα πολλούς" πριν 2 χρόνια δεν μπορώ να νιώσω ασφαλής με την συνήθη αστυνομία: 1) γιατί δεν θα έρθει (όπως και δεν έρχεται στην πλειοψηφία των μικροαδικημάτων στα ΑΕΙ για "συμβολικού λόγους) και 2) και κυριότερο, γιατί ακόμα και να έρθει, μόλις φύγει θα γίνουν τα ίδια ακριβώς. Δεν θα ασχοληθεί η κανονική αστυνομία με την πέτρα που πέταξαν σε αυτοκίνητο συναδέλφου μου γιατί "υποστήριξε σε μια συνέλευση σχολής τα "νεοφιλελεύθερα ιδεώδη" του σχετικά με τη διδακτική επάρκεια". Δεδομένου όμως ότι βρίσκονται σε χώρο που δεν μπορούσε να δράσει η αστυνομία αυτοβούλως για πλημμελήματα (με βάση την προηγούμενη νομοθεσία ασύλου Γαβρόγλου) η ασφαλιστική του εταιρία αρνήθηκε να αποζημιώσει για τη ζημιά.

Δον Κιχώτης
|

Αδελφέ μου, «άρες μάρες κουκουνάρες», να αγιάσει το στόμα σου και το χέρι σου που τα έγραψε και η κεφαλή σου που έδωσε την εντολή στο χέρι!...
Όλοι οι Άγιοι βοήθειά σου!

@άρες μαρες
|

Αν είναι να έρθουν τέτοιοι σύμβουλοι άστο καλύτερα. Ας μεινουν εκεί που είναι.

Γιώτα
|

Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχει ασφάλεια. Να γίνει κι εδώ. Ειδικά όταν πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Η κόκα κόλα πάει με όλα
|

Το πώς καταφέρνετε μερικοί(συγκεκριμένοι), να κολλάτε σε ΚΑΘΕ θέμα-άρθρο, το νόμο για τα στελέχη και τις δομές, είναι πράγματι άξιο θαυμασμού.
Τόσος καημός πια! Τόσο πολύ σας αδίκησαν οι προηγούμενοι και περιμένετε ότι τώρα, θα δείτε τάχα το φως το αληθινό?
Για ρωτήστε τους υποψήφιους Δ.Ε. που έμειναν "απ' έξω".... και ΔΕΝ έμαθαν ούτε καν το ΓΙΑΤΙ?....

άρες μάρες κουκουνάρες
|

η αστυνομία και η πολιτική βούληση αρκούν .

το νομοσχέδιο - βασικά ο νόμος και διαδικασίες - για τα στελέχη και τις δομές πότε; μέσα στις γιορτές να ξεκινήσουν , ώστε μέχρι μάρτη να αναλάβουν για να γίνουν και οι πανελλήνιες με ηρεμία. φέρτα να σχολιάσουμε να μάθεις πράγματα που σου διαφεύγουν . και σχόλια κατ' άρθρο, όχι αυτή η κοροϊδία που τρέχει στο νομοσχέδιο για την καράρτιση. Δε σε ενδιαφέρουν οι λογικές παρατηρήσεις αλλά μάλλον μόνο οι ιδεοληψίες σου (ε, και οι προτάσεις -ιδιοτελείς που ούτε καν φαντάζεσαι μάλλον- των συμβούλων σου)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ