Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργικό Συμβούλιο/Σήμερα: Η Ν. Κεραμέως παρουσιάζει δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες

Δημοσίευση: 30/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , στο υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα, στις 11 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα:

Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά  το  Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε πριν δυο χρόνια , με στόχο  τη  βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. 

Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας  σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων.

 Η συγκεκριμένη  οδηγία προβλέπει κανόνες σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο για τη διενέργεια αξιολογήσεων αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέων, ή την τροποποίηση υφιστάμενων, νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα ή της άσκησης των επαγγελμάτων αυτών, με σκοπό να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, κατοχυρώνοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Δεν επηρεάζει την αρμοδιότητα, ελλείψει εναρμόνισης, και το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας των κρατών μελών να αποφασίζουν κατά πόσον και με ποιον τρόπο θα κατοχυρώσουν νομοθετικά ένα επάγγελμα, εντός των ορίων των αρχών της απαγόρευσης των διακρίσεων και της αναλογικότητας.

Η   οδηγία εφαρμόζεται στις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις των κρατών μελών οι οποίες περιορίζουν την πρόσβαση σε ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα ή την άσκησή του, ή έναν από τους τρόπους άσκησής του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επαγγελματικών τίτλων και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στους κατόχους του σχετικού τίτλου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.

Στις περιπτώσεις στις οποίες έχουν θεσπιστεί ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη νομοθετική κατοχύρωση ενός δεδομένου επαγγέλματος σε χωριστή πράξη της Ένωσης η οποία δεν παρέχει στα κράτη μέλη ευχέρεια επιλογής ως προς τον ακριβή τρόπο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, οι αντίστοιχες διατάξεις της παρούσας οδηγίας δεν εφαρμόζονται.
 

Σχόλια (2)

 
@Don
30 Νοε 2020 10:14

Δηλαδή έκρινες εσύ ότι δεν χρειάζεται αλληλοκατανόηση επειδή έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Ξέρεις πόσοι Έλληνες ζουν εργάζονται σπουδάζουν στην Γερμανία.Ξέρεις πόσοι από αυτούς είναι πρεσβευτές καλής θέλησης της πατρίδας μας; Αν δεν ξέρεις ρώτα. Υγ. Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλα επείγοντα νομοθετήματα.Τώρα το επείγον ή όχι είναι σχετικό.

 
Δον Κιχώτης
29 Νοε 2020 20:46

Υπάρχουν άλλα νομοθετήματα που επείγουν για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος να τα προτάξει και θα πάει αύριο δευτεριάτικα να τους ζαλίσει για τη χαμηλή αλληλοκατανόηση που υπάρχει μεταξύ ημών και των Γερμανών, λες και η μεταξύ μας αλληλοκατανόηση βρίσκεται στα ύψη και τα έχουμε όλα τα σημαντικά λυμένα!...
Ωρ'τι 'ναι τούτ' η αποκοτιά
βρε συ Βοριά βρε συ Νοτιά
Πουνέντε και Λεβάντε μου
ένα ραπόρτο κάντε μου!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ