Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόταση για Διάλογο προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και στη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ για την Προστασία του Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 30/11/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ακαδημαϊκή ελευθερία κατοχυρώνεται ρητά στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 16 του Συντάγματος  «H  τέχνη  και  η επιστήμη,  η έρευνα  και η διδασκαλία είναι ελεύθερες,  η ανάπτυξη  και  η  προαγωγή  τους  αποτελεί  υποχρέωση  του  Κράτους.  H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα».

Η έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει μία εγγυημένη και χωρίς εμπόδια λειτουργία των Πανεπιστημίων από οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση, αλλά και από την παρουσία αστυνομικής δύναμης στο εσωτερικό τους, αφού ακόμα και αυτή η παρουσία μπορεί   να   επενεργήσει   αρνητικά   στην   ελεύθερη   άσκηση   των   πανεπιστημιακών λειτουργιών.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι η τέλεση εγκλημάτων εντός των πανεπιστημιακών χώρων συνιστά ένα   πολύ   σοβαρό   πρόβλημα   το   οποίο   ζητά   άμεσα   λύση.   Το   φαινόμενο   της «ενδοπανεπιστημιακής» εγκληματικότητας δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια αλλά εμφανίζεται διαχρονικά. Το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας, επομένως όσο υπάρχει έγκλημα στην κοινωνία, θα εμφανίζεται και στο Πανεπιστήμιο.

Είναι σαφές ότι, όταν διαπράττονται εντός του πανεπιστημιακού χώρου κακουργήματα καθώς και εγκλήματα ή και πλημμελήματα κατά της ζωής (όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας), η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα.

Σε  όλες  τις  άλλες  περιπτώσεις  τέλεσης  πλημμελημάτων  και  πταισμάτων,  η  αστυνομία μπορεί  να  επέμβει  μόνο  μετά  από  άδεια  του  Πρυτανικού  Συμβουλίου.  Δηλαδή  όταν τελείται μία κλοπή (π.χ. αφαίρεση κινητού πράγματος χωρίς τη χρήση βίας) ή το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, η αστυνομία μπορεί να επέμβει εντός του πανεπιστημιακού χώρου μόνο μετά από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Για την προστασία του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του προαναφερόμενου άρθρου 16 παρ.1 του Συντάγματος προτείνουμε τα παρακάτω:

(α)   Διευκόλυνση   της   λειτουργίας   του   Πρυτανικού   Συμβουλίου:   Με   απόφαση   της Συγκλήτου (δημοσιευμένη σε ΦΕΚ) καθορισμός   των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο τη χορήγηση άδειας επέμβασης της αστυνομίας. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να μην αντίκεινται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 εδ. α’ του Συντάγματος), και να είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση των πιο συχνά εμφανιζόμενων εγκληματικών συμπεριφορών.

(β) Φύλαξη πανεπιστημιακών υποδομών: επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητικών εστιών, με συνολική περίφραξη τους, στοχευμένη τοποθέτηση φυλάκων στα σημεία που εμφανίζουν εντονότερη εγκληματική κίνηση, φωταγώγηση προαύλιων χώρων με συστήματα που δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν, τοποθέτηση καμερών ασφαλείας που να καλύπτουν όλους τους εξωτερικούς και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, με έμφαση στους χώρους των εργαστηρίων.

(γ) Ενεργοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας: Πλήρης και οργανωμένη ενεργοποίηση των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΔΠ του Πανεπιστημίου για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων και υποδομών.

Δημιουργία συντονιστικού οργάνου των συλλόγων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ελέγχου και εξασφάλισης της προστασίας του Πανεπιστημίου.

Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια (2)

 
Μέλος ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ
06 Δεκ 2020 16:27

Η ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ είναι εντελώς γενικόλογη, ατεκμηρίωτη και αμφιβάλλω αν εκφράζει τη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος.

Καταρχάς, ξεκινάει με την τοποθέτηση για την αστυνομία, λες και αυτή ευθύνεται για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ και την έλλειψη ελευθεριών σε αυτά.
"ακόμα και αυτή η παρουσία (της αστυνομίας) μπορεί να επενεργήσει αρνητικά στην ελεύθερη άσκηση των πανεπιστημιακών λειτουργιών."...
Ας μας εξηγήσει κάποιος από το Σύλλογο, πως ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό ;;;;

Στη 2η παράγραφο - και προφανώς με μειωμένη σημασία σε σχέση με τη 1η - ο Σύλλογος αναγνωρίζει το πρόβλημα της ενδοπανεπιστημιακής παραβατικότητας και μετά αυτοαναιρείται γράφοντας:
"Το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας, επομένως όσο υπάρχει έγκλημα στην κοινωνία, θα εμφανίζεται και στο Πανεπιστήμιο."...
Άρα εφόσον ισχύει αυτό, τότε γιατί η Αστυνομία να μην μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα και άμεσα σε Πανεπιστημιακό χώρο όπως κάνει και στη κοινωνία ; "

Στις επόμενες 2 παραγράφους προτείνουν η Αστυνομία να μπορεί να παρέμβει μόνο στη περίπτωση κακουργήματος ή εγκλήματος κατά ζωής αλλά όχι όταν τελείται μια κλοπή. Αυτό με πια λογική και κριτήριο το προτείνουν ;
Στερείται σοβαρότητας η τοποθέτηση όταν γίνει μια κλοπή, το θύμα ή κάποιος άλλος να πρέπει να ενημερώσει πρώτα το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο θα δώσει άδεια (ΑΝ δώσει) για να επέμβει η Αστυνομία...πόσος χρόνος χρειάζεται για όλο αυτό ;

Στις επόμενες παραγράφους, πάλι αυτοαναιρούνται:
..."...και να είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση των πιο συχνά εμφανιζόμενων εγκληματικών συμπεριφορών."...
Μα οι πιο συχνέςπαραβατικές συμπεριφορές δεν είναι οι φόνοι και οι βιασμοί, είναι οι κλοπές, οι ξυλοδαρμοί και πάσης φύσεως παρενοχλήσεις, που πιο πάνω προτείνουν να μην μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας.

Σε καμία περίπτωση δεν με εκφράζει αυτή η ανακοίνωση και από όσο ξέρω, ούτε και αρκετούς συναδέλφους μου.

 
Όλα αγγελικά πλασμένα
01 Δεκ 2020 05:56

Αγαπητό ΔΣ, αυτή τη στιγμή είναι πολύ εύκολο να κάνετε κριτική και να προτείνετε μέτρα, όταν όμως με το καλό έρθει η στιγμή που θα αποκτήσετε και εσείς "αυτόνομο στέκια" στο ΕΛΜΕΠΑ να δούμε τι θα έχετε να προτείνετε. Ο προσδιορισμός «ενδοπανεπιστημιακή» εγκληματικότητα, τον οποίο αναφέρετε στην 3η παράγραφο, δεν ερμηνεύεται μόνο ως τοπικός προσδιορισμός, δηλαδή το σε ποιο χώρο συντελείται η παραβατικότητα, αλλά και την γενεσιουργό της αιτία, δηλαδή το πού σχεδιάζεται και από πού εκπορεύεται. Αυτή την ενδογενή παραβατικότητα ούτε οι προτάσεις σας αλλά ούτε και οι προτάσεις του Υπουργείου μέχρι στιγμής φαίνονται διατεθειμένες να δεν την αντιμετωπίσουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ