Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Live/Βουλή: Ο υφ. Παιδείας απαντά για τα μέλη ΔΕΠ που κινδυνεύουν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση

Το esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.
Δημοσίευση: 07/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απαντήσεις σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με   δεκάδες μέλη ΔΕΠ (Λέκτορες Εφαρμογών) των   πρώην  ΤΕΙ που μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, και  κινδυνεύουν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, θα δώσει σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει  μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ  Γιάννη Δελή  .

Το esos συνδέθηκε με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συζήτηση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Σχόλια (7)

 
Observator
07 Δεκ 2020 23:30

To πρόβλημα απο οτι φαίνεται προέκυψε στο ΠΑΔΑ και ισως και σε άλλα πρώην ΤΕΙ. Καποια στιγμη προσωπικο διδακτικο επι πολλά χρόνια εκανε προσφυγη για να γίνει η σχέση εργασίας αορίστου χρόνο καθως προσλαμβάνονταν σταθερα επι πολλά χρόνια. Μια ομαδα κερδισε διακαστικα το αοριστου χρόνου. Αλλά από οτι φαίνεται αυτό εφαρμόστηκε με διορισμό σε προσωποπαγή θέση Επικ. Εφαρμογών με αναδρομικο διορισμο. Αυτη η ομάδα διδασκόντων ενταχθηκε ως ΔΕΠ οταν τα πρώην ΤΕΙ εγιναν Πανεπιστημια. Ομως οι δικαστικές προσφυγες δεν εχουν ολοκληρωθεί ολες. Ετσι μετα την εφαρμογή του νόμου τα πρώην ΤΕΙ χωρις να το προβλέπει ο νομος τους ενέταξαν ως ΔΕΠ. Το ΝΣΚ λέει οτι οσοι εχουν δικαιωθεί δικαστικά γίνονται αοριστου χρόνου στην εργασιακη σχέση που ειχαν και οχι ενταξη σε βαθμιδα. Αυτο πρακτικά σημαίνει οτι αν ησουν ωρομισθιος παραμένεις ωρομισθιος κοκ.

 
Christos
07 Δεκ 2020 19:29

Το είχα γράψει και στο σχετικό άρθρο των ΥΔ/ΕΛΙΔΕΚ το αντιγράφω και εδώ και θα το αντιγράφω σε όλα τα σχετικά άρθρα μέχρι οι νέοι ΥΔ και διδάκτορες κατεβούν από το συννεφάκι τους και πατήσουν γη:

Το πρόβλημα ξεκινάει από το σκοπό που έχει ο κάθε υποψήφιος όταν ξεκινάει διδακτορικό. Η πλειοψηφία έχει την απαίτηση είτε να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου/ερευνητής σε δημόσιο ερευνητικό κέντρο ή πλέον μεγάλο ποσοστό το ξεκινάει αποβλέποντας στα έξτρα μόρια του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό του δημοσίου. Επίσης υπάρχουν και ήδη διορισμένοι Δημ. Υπ. που απλά θέλουν προσόντα για την εξέλιξη στην ιεραρχία του δημοσίου.
Πόσοι από τους 8000 διδάκτορες του 2015-2020, ξεκίνησαν μια ιδιωτική επιχείρηση εκμετάλλευσης της γνώσης και των προϊόντων που παρήγαγαν κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους. Μπορεί και να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος αν πω 100 (εκατό). Πόσοι επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα θέμα που θα είχε μια τέτοια προοπτική? Ακόμα πιο αισιόδοξος αν πω 1000 (χίλιοι).
Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν/φιλοδοξούν να γίνουν ΔΕΠ
Και το χειρότερο είναι ότι επειδή το σύστημα δεν μπορεί να τους απορροφήσει....τους φταίει το σύστημα, τους φταίνε οι ΕΔΙΠ, οι ΕΤΕΠ, οι ΕΕΠ τα ΔΕΠ, τους φταίει το ΠΑΣΟΚ, τους φταίει η ΝΔ, τους φταίει το κατεστημένο, τους φταίει η κυβέρνηση, τους φταίνε…τους φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι το ξερό τους το κεφάλι...

 
ΕΔΙΠ
07 Δεκ 2020 17:50

@Άνιση μεταχείριση07 Δεκ 2020 14:44

Άλλος ένας σχολιαστής εκτός τόπου και χρόνου. Τι σχέση έχουν οι ΕΔΙΠ με τους καθηγητές εφαρμογών; Οι πρώτοι ήταν και είναι ΕΔΙΠ, οι δεύτεροι ήταν καθηγητές εφαρμογών (με ή χωρίς διδακτορικό) και έγιναν μέλη ΔΕΠ. Στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν και αρκετές δεκάδες συμβασιούχοι που δίδασκαν για πολλά χρόνια (ακόμα και για δεκαετίες!!!!) μαθήματα σε πρώην ΤΕΙ και έγιναν με δικαστικές αποφάσεις ΔΕΠ. Αντί να ασχοληθεί ο εν λόγω σχολιαστής με τη δεύτερη κατηγορία (σε αυτή αναφέρεται η επερώτηση) μπλέκει την πρώτη προφανώς για δικούς του ακατανόητους λόγους.

 
Περίεργη μεταχείριση
07 Δεκ 2020 17:28

Εξαιρετικά άστοχο και προβοκατόρικο το σχόλιό σας.
Συγχέετε κάτι υποθετικό με κάτι πραγματικό για να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα που θέλετε εσείς. Πιο αναλυτικά, συγχέετε (ελπίζω όχι με δόλο αν και δεν είμαι βέβαιος γι αυτό)
1. ένα αίτημα των ΕΔΙΠ, που παραμένει στον αέρα και ίσως να μην υλοποιηθεί ποτέ
2. μια πραγματικότητα που αφορά καθηγητές εφαρμογών (κάποιοι δεν έχουν καν διδακτορικό) που ήταν συμβασιούχοι και διορίστηκαν ως μέλη ΔΕΠ (επαναλαμβάνω είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ).
Είναι λυπηρό αυτό πραγματικά.

@Άνιση μεταχείριση

 
Άνιση μεταχείριση
07 Δεκ 2020 14:44

Είναι απαράδεκτο να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις και ορισμένοι κλάδοι απλώς να περιμένουν μια ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αναβαθμίσουν την εργασιακή τους σχέση - διότι, είναι ήδη μόνιμοι εργαζόμενοι, σε αντίθεση με τους δεκάδες ΥΔ και μεταδιδάκτορες από τους οποίους στερούν μια ευκαιρία απασχόλησης την επόμενη δεκαετία.

Τις ίδιες απαιτήσεις που έχουν οι ΕΔΙΠ ή οι καθηγητές εφαρμογών των πρώην ΤΕΙ μπορούν να προβάλουν όλοι οι συμβασιούχοι κάτοχοι διδακτορικού που εργάζονται για περισσότερο από 4-5 χρόνια σε μια σχολή, με συμβάσεις που ανανεώνονται επειδή καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Φτάνουν μάλιστα στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι τάχα αυτό θα ευνοήσει (!) τα ΑΕΙ αφού θα προκηρυχθούν νέες θέσεις όταν σε μερικά χρόνια οι λέκτορες (με κλειστή διαδικασία) κάνουν αίτηση εξέλιξης για μόνιμη θέση μέλους ΔΕΠ! Σαν να μην είναι προφανές ότι πάλι θα υπερισχύσει η σχέση εσωτερικής συνεργασίας και θα επιλεγούν τα ίδια πρόσωπα (πρωην ΕΔΙΠ, πρώην διοικητικοί, πρώην καθηγητές εφαρμογών), που από την ασφάλεια της μονιμότητας έχουν διδακτική και ερευνητική προϋπηρεσία.

Έτσι θα καλυφθεί "εσωτερικά" το 90% των θέσεων στα ΑΕΙ για τα επόμενα 25 χρόνια. Με λίγα λόγια, όσοι γεννήθηκαν μετά το 1995 έχουν πρακτικά ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσουν μόνιμη θέση στο ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα - ενώ κάθε χρόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμια βγαίνουν πάνω από 1.500 διδάκτορες.

 
Απαντάει - Δεν απαντάει
07 Δεκ 2020 12:02

Έχει άραγε να απαντήσει με κάποιο επιχείρημα γιατί εδώ και 2 μήνες δεν υπογράφεται η απόφαση για τα integrated masters του ΠΑΔΑ ενώ η ΕΘΑΕΕ τα έκρινε σύμφωνα και ισότιμα με των άλλων πανεπιστημίων?

ΥΓ μήπως δεν έχει υπογράψει πάλι το διαβιβαστικό προς την ΕΘΑΕΕ όπως την περασμένη φορά?

 
Πρόκληση
07 Δεκ 2020 10:35

Ποια μέλη ΔΕΠ; Ποια διαδικασία πέρασαν και ποια κρίση δέχτηκαν όλοι αυτοί; Είναι δυνατόν να γίνεσαι μέλος ΔΕΠ επειδή απλά κάνεις κάποια χρόνια μάθημα σε ένα Τμήμα; Να διορίζεσαι μέλος ΔΕΠ με δικαστική απόφαση; Που γίνονται αυτά;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ