Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Ρύθμιση για τα δεκάδες μέλη ΔΕΠ που κινδυνεύουν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση - Είχαν μονιμοποιηθεί με δικαστικές αποφάσεις

Β. Διγαλάκης: "Με τις διατάξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν συλλήβδην μονιμοποιήσεις, αρχικά σε θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε θέσεις Λεκτόρων, ανεξάρτητα από τα προσόντα αλλά και το έργο"
Δημοσίευση: 07/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας    είναι να προβεί  στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος των δεκάδων  μελών ΔΕΠ (Λέκτορες Εφαρμογών) των   πρώην  ΤΕΙ που μονιμοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, καθώς κινδυνεύουν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε σήμερα   στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Ο υφ. Παιδείας το ξεκαθάρισε  ότι  «Δεν θα απολυθούν. Θα διευθετηθεί το ζήτημα», κι εξήγησε γιατί θα ρυθμιστεί το ζήτημα:

"Στην περίπτωση αυτή δημιουργούνται θέματα τόσο ισονομίας όσο και εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων. Γιατί ισονομίας; Πρώτον, γιατί θα είναι άδικο η υπαγωγή ή μη στις διατάξεις να εξαρτάται από την ημερομηνία έκδοσης της δικαστικής απόφασης.

Δεύτερον, εύρυθμης λειτουργίας γιατί όσοι πρώην έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ μπήκαν σε αυτές τις ρυθμίσεις ήδη υπηρετούν στα πανεπιστήμια και παράγουν έργο. Άρα και για τους δύο λόγους αυτούς θεωρούμε εύλογο να διευθετήσουμε το ζήτημα".

Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας ασκώντας κριτική στη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία μονιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι καθηγητές, είπε τα εξής:

  • Το  εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων μας  θα πρέπει να εκλέγεται με ανοικτές διαδικασίες, μετά από προσκλήσεις, γιατί έτσι μόνο εξασφαλίζουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους μας, είτε αυτοί βρίσκονται στο εσωτερικό είτε αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Στην προκειμένη περίπτωση, με τις διατάξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν συλλήβδην μονιμοποιήσεις, αρχικά σε θέσεις Καθηγητών Εφαρμογών, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε θέσεις Λεκτόρων, ανεξάρτητα από τα προσόντα αλλά και το έργο.
  •  Κάποιοι μπορεί να είχαν προσληφθεί για θέσεις ΕΔΙΠ και με τις ρυθμίσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στην κατηγορία των Καθηγητών Εφαρμογών.
  • Πρέπει, λοιπόν, να συμφωνήσουμε επιτέλους, ότι οι προσλήψεις τακτικού διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια μας θα γίνονται βάσει διαδικασιών, που προβλέπει το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο και όχι με μεταβατικές διατάξεις.

Διαβάστε επίσης: Δεκάδες μέλη ΔΕΠ κινδυνεύουν να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση - Είχαν μονιμοποιηθί με δικαστικές αποφάσεις

Σχόλια (10)

 
@Απαγορεύεται στους ΕΔΙΠ να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ΔΕΠ
09 Δεκ 2020 05:18

"Οι θέσεις ΕΔΙΠ είναι αποκλειστικά για να στελεχώνουν τα εργαστήρια." Δεν γνωρίζετε τη νομοθεσία αγαπητέ/ή. Ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου οι Δρ. ΕΔΙΠ αναλάμβαναν αυτοδύναμο διδακτικό έργο και η μόνη διαφορά τους από τα μέλη ΔΕΠ σήμερα είναι ότι δεν δύνανται να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές. Κατά τα άλλα τα καθήκοντά τους εδώ και 10 χρόνια είναι ακριβώς τα ίδια, απλά δεν έχουν το δικαίωμα εξέλιξης, σε αντίθεση με τους Καθηγητές Εφαρμογών που γίνανε λέκτορες εφαρμογών ακόμα και χωρίς να έχουν διδακτορικό. Σταματήστε να λέτε ψέματα και αν δεν γνωρίζετε τη νομοθεσία διαβάστε την. Ως προς το ερώτημα εάν απαγορεύεται να θέσουν υποψηφιότητα, επί 10 έτη έκαναν έργο ΔΕΠ χωρίς να ανοίγουν θέσεις, αυτό που ζητούν τώρα είναι απλά να γίνουν λέκτορες για να θέσουν υποψηφιότητα σε θέσεις Επίκουρων με ανοικτές διαδικασίες στις οποίες θα μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε, ενώ τώρα οι θέσεις τους είναι κλειστές (υπενθυμίζω ότι δεν προκηρύσσονται πλέον θέσεις λεκτόρων παρόλο που η βαθμίδα υπάρχει).

 
ΕΔΙΠ_τ_ΤΕΙ
08 Δεκ 2020 23:42

Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη
Δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους επιστήμονες που επιτελούν έργο σε Πανεπιστήμια. Από την άλλη πως είναι δυνατόν με δικαστήριο να γίνεται κάποιος ακαδημαϊκός δάσκαλος !!!
Μήπως πρέπει να μπει μαχαίρι σε όλες αυτές τις made in Greece ?
Στα Πανεπιστήμια (πριν το 2017) υπήρχαν ΕΔΙΠ ΕΕΠ με παρόμοια καθήκοντα αλλά διαφορετικούς μισθούς.
Στα ΤΕΙ υπήρχαν ΕΔΙΠ και καθηγητές εφαρμογών με ίδια προσόντα τους και ρόλο απλά οι μεν καθηγητές εφαρμογών λέγονταν ΕΠ όταν μέχρι και τη βαθμίδα του Αναπληρωτή στα ΤΕΙ δεν απαιτούνταν Διδακτορικό αργότερα ξέμειναν σαν βαθμίδα μέχρι που καταργήθηκαν το 2010 και ΕΔΙΠ λοιπό διδακτικό προσωπικό, γιατί απλά προσλήφθηκαν (ή μετατάχθηκαν) αργότερα. Όμως, Ελλάς το μεγαλείο σου, και άνθρωποι που δούλευαν περιστασιακά στα ΤΕΙ μονιμοποιήθηκαν στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών !!!
Το 2017 με την Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ αντί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και οι Λέκτορες (εφαρμογών) που ή θα έπρεπε εντός 5ετίας να εξελιχθούν ή να κάνουν κάτι άλλο έγιναν προσωποπαγής Λέκτορες !!! πλήρους ή μειωμένων μέχρι νεοτέρας προσόντων κλπ, αλλά χωρίς να απωλέσουν το δικαίωμά τους για εξέλιξη σε επίκουρους, σε γνωστικό αντικείμενο που προφανώς θα διαμορφώσουν οι ίδιοι.
Φυσικά ΕΔΙΠ (Παν/μιων και ΤΕΙ) και ΕΕΠ που πιθανότατα έχουν καλύτερο βιογραφικό από τους εν λόγο ΔΕΠ?? απαιτούν να έχουν το ίδιο δικαίωμα που έχουν άνθρωποι με τα ίδια (και χειρότερα) προσόντα από αυτούς. Την εξέλιξη.
Αλλά και οι ΠΔ407, Μεταδιδάκτορες, Υπότροφοι κλπ έκτακτο προσωπικό ΑΕΙ που παροικούν τα πανεπιστήμια και έχουν τα ίδια προσόντα με τους προαναφερόμενους θα θέλουν, με δικαστικές αποφάσεις, ή με νομοθετικές ρυθμίσεις να γίνουν και αυτοί ΔΕΠ.
Μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου ?
Μήπως να σταματήσουν οι υπουργικές ρυθμίσεις ? ? ?
Μήπως πρέπει μείνουν ΜΟΝΟ οι 3 βαθμίδες ΔΕΠ και η ένταξη σε αυτές να γίνεται ΜΟΝΟ με εκλογή και φυσικά με ελεγχόμενο τρόπο σε ότι αφορά το γνωστικό αντικείμενο και την ουσία αυτής?
Μήπως όλοι αυτοί οι επιστήμονες που προσφέρουν στον ακαδημαϊκό χώρο να κρατήσουν μια μόνιμη θέση δημοσίου υπαλλήλου, με μισθό ανάλογο του υπολοίπου δημοσίου αλλά χωρίς να είναι ΔΕΠ?
Γιατί δηλαδή ευκαιριακές ρυθμίσεις να δημιουργούν τέτοιες αδικίες αλλά και παραλογισμούς?

 
Προσλήψεις χωρίς σχέδιο
08 Δεκ 2020 21:07

Το σωστό θα ήταν να συγχωνευτούν τμήματα και κατόπιν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις ή αναβαθμίσεις. Εδώ και δύο δεκαετίες ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα, είτε ως συμβασιούχοι είτε ως ΕΔΙΠ είτε σε κάποια άλλη θέση, μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να γίνουν μέλη ΔΕΠ.

Τι νόημα έχουν προσλήψεις και μετακινήσεις στο προσωπικό όταν δεκάδες τμήματα ΑΕΙ έχουν απαξιωθεί; Οι πρώην ΕΔΙΠ ή πρωην καθηγητές εφαρμογών θα βοηθήσουν ένα τμήμα να βελτιώσει την εκπαίδευση και την έρευνα;

 
Πως;
08 Δεκ 2020 17:55

Για τα εργαστήρια ήταν και οι ωρομίσθιοι που έγιναν ΔΕΠ...Ο ίδιος ο υφυπουργός το λέει...ο ίδιος μιλάει για ισονομια...ποια ισονομια βλέπετε εδω;

@Απαγορεύεται στους ΕΔΙΠ να θέσουν...

 
Απαγορεύεται στους ΕΔΙΠ να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ΔΕΠ;
08 Δεκ 2020 16:55

500 νέες θέσεις ΔΕΠ άνοιξε το υπουργείο.
Ανοιχτή διαδικασία είναι, όποιος έχει τα προσόντα υποβάλει υποψηφιότητα.
Δεν νομίζω να αποκλείονται νυν ΕΔΙΠ από την ανοιχτή διαδικασία.

Οι θέσεις ΕΔΙΠ είναι αποκλειστικά για να στελεχώνουν τα εργαστήρια.

 
Θα διευθετηθεί το ζήτημα
08 Δεκ 2020 15:54

Θα διευθετηθεί το ζήτημα.. Αρκεί να μην διογκωθεί.. Οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό και με ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο ανάλογο των ΔΕΠ που συνήθως τους αποκλείουν "στις ανοιχτές διαδικασίες" να μην μπορούν έστω να συμπεριληφθούν σε βαθμίδα λέκτορα?? Που οι ίδιοι ζητούν ΜΟΝΟ ΑΝ κριθούν ότι ικανοποιούν τις προϋποθέσεις , που οι ίδιοι ζητούν να συνεχίσουν σε εξέλιξη μετά από κρίση και ΟΧΙ συλλήβδην. Όμως ούτε σε ένα μικρό και δίκαιο σκαλοπάτι δεν θα έχουν το δικαίωμα, χάνοντας αυθορμήτως το κίνητρο για την επιστήμη τους, ενώ παράλληλα πολλές φορές στον ίδιο εργασιακό χώρο αντιμετωπίζουν καθημερινά την ανομοιογένεια με ένα νέο συνάδελφο λέκτορα εφαρμογών χωρίς διδακτορικό με ότι δυσάρεστο μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Ας βρεθεί μια συνολική λύση στη βάση του δικαίου και της αξιολόγησης για ώθηση του καθενός σε ότι καλύτερο έχει να δώσει σε σχέση με την συνεργατικότητα, την εκπαίδευση την έρευνα, ειδικά τη σημερινή εποχή που απαιτεί συνεννόηση και συμβολή όλων αλλά και νέου προσωπικού ώστε να καλυφθούν κάπωωως οι υπέρογκες και πολλαπλές ανάγκες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

 
Παραλογισμος
08 Δεκ 2020 12:08

Δηλαδη αν καταλαβα το γριφο του Διγαλακη οσοι εγιναν λεκτορες επι Γαβρογλου αντιθετα απο την αποφαση του δικαστηριου που αποφασισε τη μονιμοποιηση τους ως "εκπαιδευτικοι ΙΔΑΧ" παραμενουν λεκτορες . Δηλαδη ο κ. Διγαλακη εγραψε στα παλια του τα παπουτσια την εισηγηση του ΝΣΚ και εκανε οτι και ο Γαβρογλου. Γιατι κ. Διγαλακη δεν δειχνετε την ιδια ευαισθησια και για τους ΕΔΙΠ που τους βαζετε να κανουν εργο ΔΕΠ ενω τους θεωρειτε βοηθητικο προσωπικο. Δηλαδη ενας ωρομισθιος εργαστηριακος συνεργατης που στα ΤΕΙ δεν ειναι ουτε κατοχος πανεπιστημιακου πτυχιου τον εκανατε μελος ΔΕΠ ως λεκτορα εφαρμογων και εναν Δρ. ΕΔΙΠ που κανει οτι και ο ΔΕΠ, πραγματα που λογω ελλιπων προσοντων δεν μπορει να κανει ο λεκτρορας εφαρμογων , το τοποθετειται στο βοηθητικο προσωπικο. Η αποθεωση του παραλογου. Δεν καταλαβαινεται οτι σπερνετε εντασεις μεσα στα πανεπιστημια με αυτες τις αποφασεις σας.

 
Ισονομία
08 Δεκ 2020 11:21

Οι ΕΔΙΠ με προσόντα δεν υπηρετούν στα Πανεπιστήμια και δεν παράγουν έργο?Η δικαιολογία σας κ.Υφυπουργέ σας αφήνει έκθετο.Ας ελπίσουμε ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις θα επιβάλουν την ισονομία.Ειναι ισονομία άτομα χωρίς διδακτορικό να προίστανται ατομων με διδακτορικό και με πολλά προσόντα?Τι λύση θα δώσετε στο πρόβλημα αυτό?

 
Διγαλακης ο δικαιος
08 Δεκ 2020 09:29

Ο κ. Διγαλακης πριν να εμφανίζεται ως ο «δίκαιος υφυπουργός» που προστατεύει την αξιοκρατία, καλό θα είναι να μην «ξεχνάει» να υπογράφει διαβιβάστικα προς την ΑΔΙΠ ώστε να ακυρώνει αποφάσεις της εκ των υστέρων ή να μην κρατάει στο συρτάρι του για όσο το επιθυμεί εισηγήσεις της ΕΘΑΑΕ που δεν του αρέσουν (βλ. Αναγνώριση ενιαίων μεταπτυχιακών σπουδών ΠΑΔΑ)...

 
Πως;
08 Δεκ 2020 08:59

Δηλαδή αυτοί οι ΕΔΙΠ δικαιούνται την εξέλιξη ενώ όλοι οι αλλο οχι. Απλά και μόνο επειδή είχαν άλλο τίτλο ενώ είχαν ίδια καθήκοντα. Και επειδή έτυχε να δουλεύουν σε ΤΕΙ και όχι σε πανεπιστήμιο. Είναι αυτό ισονομια; Καλά δε ντρέπεται να λέει τέτοια πράγματα ο υφυπουργος;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.