“Προίκα” 30 εκ ευρώ στα Πανεπιστήμια για την φύλαξη των Ιδρυμάτων

Ν. Κεραμέως: "Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας"

08/12/2020

Ενημερώθηκε: 08/12/2020, 19:30

Άκουσε το άρθρο

Οικονομική ενίσχυση 30 εκατομμυρίων ευρώ  για την φύλαξη των Πανεπιστημίων ανακοίνωσε η υπουργός   Ν. Κεραμέως στις  σημερινές διαδοχικές διαδικτυακές συναντήσεις με τριμελή αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων και το 11μελές Συμβούλιο της ΠΟΣΔΕΠ, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη και του υφυπουργού Παιδείας Β. Διγαλάκη (σ.σ. Στη συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ ο κ. Χρυσοχίδης δεν παραβρέθηκε).

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στα Πανεπιστήμια  προκειμένου να διατεθεί:

  •     για την ελεγχόμενη είσοδο   με χρήση  ακαδημαϊκής   ταυτότητας,
  •     για τον έλεγχο  του ακαδημαϊκού χώρου με τεχνητά μέσα,
  •     για έργα περίφραξης κλπ.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν  ότι η Ομάδα  Προστασίας  Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που πρόκειται να συσταθεί θα ελέγχεται από την Ελληνική Αστυνομία .

Για το σκοπό αυτό θα γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη 1.000 ατόμων που θα συγκροτήσουν το νέο Σώμα.

Το Σχέδιο Νόμου πρόκειται να κατατεθεί, άμεσα στη Βουλή, τόνισαν οι δύο  υπουργοί.

Η Ομάδα  Προστασίας  Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, υπογραμμίστηκε  από την πλευρά των υπουργών , θα έχει  αστυνομικές αρμοδιότητες , και  θα αναλάβει την ευθύνη  για την ασφάλεια  του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εφόσον παραβιάζεται ο ποινικός κώδικας.

Τα μέλη της Ομάδας:

  •      θα  λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση ,
  •     θα είναι ένστολοι, αλλά με διακριτή στολή ειδική για το σώμα αυτί, και,
  •     θα διατίθενται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες  του κάθε Ιδρύματος εν γένει και ανά χρονική περίοδο.

Συνεργασία με τον υπ. Δικαιοσύνης

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα προκειμένου να συνταχθούν διατάξεις , με τις οποίες θα αυστηροποιούνται  τα  ποινικά και πειθαρχικά  αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων.  Ανάμεσα στις ποινές θα προβλέπεται και διαγραφή φοιτητών που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις μέσα στα Ιδρύματα.

Η  υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Σύνοδος Πρυτάνεων

Η τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματιστεί  διαδικτυακά για το τριήμερο 16,17 και 18 Δεκεμβρίου, την οποία διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κυρίαρχα θέματα:

Α. Πως θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις  εξαμήνου των φοιτητών,και,

Β. Τα ποιοτικά κριτήρια και οι προγραμματικές συμφωνίες των ΑΕΙ

Κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων έχει προσκληθεί να παραστεί  και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

 

Σχόλια (9)

Ιδού ο νυμφίος έρχεται
|

@Τζέρυ Κόνγουει
Πουθενά δεν λέει για αστυνομικούς. Ωρομίσθιους υπαλλήλους από security, νομίζω ότι θα παίρνει, με 500€ το μήνα. Και μόνο στα Ιδρύματα και τους μήνες που θα χρειάζονται...
Στις κάμερες και στις περιφράξεις, θα πάει η "προίκα". Σε εισαγωγείς και σε εργολάβους δηλαδή.

ΑΡΗΣ
|

ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/-ΤΡΙΕΣ.
ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ,
ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ.
ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ.

Τζέρυ Κόνγουει
|

Περίπου 1500 ευρώ κοστίζει η εγγραφή και το ταξίδι για την παρουσίαση εργασίας σε κάποιο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, ή το κόστος δημοσίευσης με ανοικτή πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά. Δηλαδή, χονδρικά, όσο το μηνιαίο μισθολογικό κόστος ενός από τους "ειδικούς φρουρούς" που θέλει να προσλάβει το υπουργείο.

Με άλλα λόγια, τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να επιτρέπουν σε 12.000 επιστημονικές εργασίες προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών να παρουσιάζονται διεθνώς, ή να διατίθενται ανοικτά προς όλους, με όλα τα οφέλη που θα είχε κάτι τέτοιο στις σταδιοδρομίες των Ελλήνων ερευνητών, και την διεθνοποίηση των ιδρυμάτων της χώρας. Σημειώνω ότι περίπου 11.000 δημοσιεύσεις σε περιοδικά ήταν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής το 2018.

Σημειώνω επίσης ότι μετά την υφαρπαγή των αποθεματικών των πανεπιστημίων από το μνημόνιο, πλέον δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την έρευνα που παράγεται εκτός πλαισίου χρηματοδοτούμενων πρότζεκτ. Δηλαδή ότι αξιόλογο κάνει κάποιος προ- ή μεταπτυχιακός φοιτητής, δεν υπάρχουν χρήματα για να δημοσιευθεί, όπως επίσης και όποιος καθηγητής έχει την ατυχία να βρίσκεται σε κλάδο όπως οι κοινωνικές επιστήμες...

Τάκης
|

Δεν είμαστε Σουηδία ώστε να φροντίζουμε μονοι μας τα δημόσια αγαθά και να σεβόμαστε τους δημόσιους χώρους. Ρίξτε μια ματιά γύρω και θα καταλάβετε. Όσο για τα πανεπιστήμια στοιχίζουν οι αποκαταστάσεις κτηρίων περισσότερα μετά από βανδαλισμούς.

rambo time
|

ήρθε η ώρα των ράμπο στα Πανεπιστήμια.
Θα αλλάξει κάτι σε ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΑΠΘ?? Όχι βέβαια.

πολίτης
|

Λεφτά υπάρχουν.
Για αστυνομία,

Αριστεία, όχι αστεία
|

Για αστυνομικούς, λεφτά υπάρχουν. Για μαθητές, παγουρίνο. Αριστεία.

Sakis
|

Και αγροφύλακες και συνοριοφυλακες και χωροφυλακες... Περάστε κόσμε...

Αναστασία
|

Ναι, να προσλάβουμε κι άλλους αστυνόμους. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη, αλλά όχι οι πρώτοι σε ποσοστό αστυνόμων. Τώρα για εκπαιδευτικούς , ας κάνουμε συγχωνεύσεις. Για γιατρούς; Ας συναψουμε συμφωνίες με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ