Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί με την ίδρυση Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά υπό 4 όρους

“Φαινόμενα άσκησης βίας δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά”
Δημοσίευση: 11/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνο είναι το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων, η ΠΟΣΔΕΠ   με την υπό σύσταση  Ειδική   Ομάδα   Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αλλά υπό τους εξής τέσσερις όρους, σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη σημερινή διαδικτυακή συνεδρίαση:

  1. Ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων με τη σύσταση ειδικού ανεξάρτητου σώματος φύλαξης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε.
  2. Το σώμα φύλαξης να στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί από την πολιτεία, ιδανικά μέσω ΑΣΕΠ, με συγκεκριμένα προσόντα, θα έχει κατάλληλη εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς και θα μισθοδοτείται από την Γενική Κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας φύλαξης των ΑΕΙ, όπως έγινε π.χ. με το ΠΔ 23/2002 για τη Δημοτική Αστυνομία.
  3. Το σώμα φύλαξης θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά και θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με βάση επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες που θα εκπονηθούν σε συνεργασία των ΑΕΙ με τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και με βάση τις τοπικές ανάγκες κάθε Πανεπιστημίου.
  4. Το ειδικό σώμα φύλαξης πρέπει να εποπτεύεται από τον Πρύτανη και όχι από την ΕΛΑΣ, ως εκ τούτου η θέση της ΠΟΣΔΕΠ διαφέρει ουσιαστικά από την πρόταση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

θετική η εξαγγελία για πρόσθετη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με 30 εκ. ευρώ

Η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί “θετική την εξαγγελία για πρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με 30 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 του προϋπολογισμού τους για το 2021, καθώς η χρόνια περικοπή των κονδυλίων έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, αλλά για τον ίδιο λόγο θεωρεί ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε συντήρηση και αναβάθμιση αιθουσών και εξοπλισμού και, αναλογικά, σε έργα περίφραξης, επιτήρησης και ελέγχου εισόδων”.

Ναι στον έλεγχο εισόδου με ακαδημαϊκές ταυτότητες 

Επιπλέον, η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί, γενικά, με την επανεξέταση των μέτρων πρόσβασης στις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις με την χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων και με έμφαση σε χώρους εργαστηρίων, χώρους με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και διοικητικούς χώρους. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να συνυπολογιστούν οι επιμέρους ιδιαιτερότητες κάθε εγκατάστασης και Ιδρύματος.

Πειθαρχικές ποινές

Για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι “η εφαρμογή του ποινικού κώδικα δεν χρειάζεται να διαφοροποιείται στους χώρους των ΑΕΙ, ενώ επισημαίνει ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες καθορίζονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των Ιδρυμάτων, οι οποίοι συντάσσονται από τα ίδια τα αυτοδιοικούμενα κατά το Σύνταγμα Ιδρύματα. Αποτελεί ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των πανεπιστημιακών αρχών ο καθορισμός των διαδικασιών και η εφαρμογή τους, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τη διδασκαλία, την έρευνα και την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία”.

Φαινόμενα άσκησης βίας  δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά

“Στα ΑΕΙ παρατηρούνται διαχρονικά φαινόμενα άσκησης βίας, με αποκορύφωση την εισβολή στο ΟΠΑ και τον προπηλακισμό του Πρύτανη, τα οποία δεν μπορεί πλέον να γίνονται ανεκτά” σημειώνει η ΠΟΣΔΕΠ και υπογραμμίζει: ”Τα φαινόμενα αυτά, όπως και το λαθρεμπόριο και οι χρόνιες καταλήψεις χώρων αδικούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια που είναι κέντρα έρευνας και αριστείας, και επαινούνται για τις διακρίσεις τους, την θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις και το επίπεδο των αποφοίτων τους”.

Ευθύνη της πολιτείας

Η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι “ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η προστασία των ατομικών ελευθεριών, της δημόσιας τάξης και της περιουσίας στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται όμοια με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας χωρίς εξαιρέσεις. Αρμόδια για τις ρυθμίσεις είναι η εκτελεστική εξουσία και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εφαρμογή του είναι η ΕΛ.ΑΣ.”.

Παράλληλα η  ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο 2019 είχε τονίσει «την ανάγκη για συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, και για την σύσταση υπηρεσίας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη».

Τέλος η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει “την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και καλεί για ακόμη μια φορά την ηγεσία του υπουργείου, πριν την κατάθεση προς διαβούλευση νομοσχεδίων που αφορούν τα Πανεπιστήμια, να συνεργάζεται για τη βελτίωσή τους με την ΠΟΣΔΕΠ, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο των πανεπιστημιακών, σε ένα πλαίσιο σύγκλισης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση επ’ ωφελεία μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.

Σχόλια (7)

 
Περισσότεροι επιστάτες
12 Δεκ 2020 12:09

Φαίνεται ότι απλά τα παν/μια εξασφάλισαν νέο προσωπικό επιστατών και γενικών καθηκόντων. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά προοπτική φύλαξης.

 
Ανδρέας
11 Δεκ 2020 19:09

Πολύ φοβάμαι πως χτύπησε και την σελίδα μας η "βραχύχρονη μνήμη". Αυτοί που δηλώνανε στις 3 Ιουλίου 2019 οτι "Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχετε δει την κατάσταση. Ερχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών" τι ακριβώς συνέβη με αυτό? Η κατάργηση του ασύλου ξανα έγινε λοιπόν με νόμο της τρέχουσας κυβέρνησης. Ήταν τελικά το άσυλο το πρόβλημα ή "τσάμπα" η άρση...

 
@
11 Δεκ 2020 13:51

Συμφωνώ με Ριρίκο. Μετά θα μετατραπούν γενικών καθηκόντων ή επιστάτης του Πρύτανη. Δεν υπαρχει λόγος να διοριστούν.

 
Επί του πρακτέου
11 Δεκ 2020 13:22

Ας υποθέσουμε ότι είμαι ένας θερμόαιμος νέος, φοιτητής ή οπαδός της αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας. και αύριο το πρωϊ μαζί με την παρέα μου σχεδιάζω να αναρτήσω μια όμορφη ταμπέλα στον Πρύτανη ενός ΑΕΙ. Μπορεί να μας πει η ΠΟΣΔΕΠ:

α) αν αυτό που προτίθεται να κάνω αποτελεί αδίκημα, και με βάση ποια άρθρα του εσωτερικού κανονισμού ή του πειθαρχικού κώδικα β) ποια μέτρα είναι κατάλληλα για την αποτροπή της πράξης αυτής γ) πόσος χρόνος απαιτείται από τη στιγμή της ανιχνεύσεως της προθέσεως τελέσεως της ανωτέρω πράξεως μέχρι την εντολήν συλλήψεως του δράστη από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη δ) ποιες είναι οι πιθανότητες να συλληφθώ και ε) ποιες είναι οι πιθανατότητες να τιμωρηθώ.

Αν με πείσετε πραγματικά ότι κινδυνεύω, τότε μόνο δεν θα το ρισκάρω.

Παρακαλώ να απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα και στα εξής σενάρια: α) βίαια άρνηση ομάδας ατόμων να εκκενώσουν κατειλημμένο χώρο β) βίαια άρνηση της ιδίας ή άλλης ομάδας ατόμων να εκκενώσουν επανακατειλημμένο χώρο που μόλις εκκενώθηκε την προηγουμένη ημέρα.

 
Mαρια
11 Δεκ 2020 11:59

Οχι υπο την εποπτεια των Πρυτανεων. Αλλη ειναι η δουλεια των πρυτανεων.

 
Στολή εκστρατείας για τον Πρύτανη
11 Δεκ 2020 10:11

Καλά δεν έχουν την αίσθηση του ποια θέση έπρεπε να κατέχουν στην κοινωνία και που με αυτά που λένε αποδεικνύουν το αντίθετο! Τι εποπτεία από τον Πρύτανη; Θα βλέπουν κάποια παρανομία και θα περιμένουν να βρουν τον πρύτανη να τους πει τι θα κάνει; Έλεος! Το να ενημερώνεται για σοβαρές παρεμβάσεις ναι αλλά να διοικείται από τον Πρύτανη είναι για γέλια.

 
Ριρίκος
11 Δεκ 2020 09:53

Γενικά σωστή η θέση της ΠΟΣΔΕΠ αλλά διαφωνώ με το 4. Οι πρυτάνεις έχουν αποδείξει (τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον) ότι ολιγωρούν στην τήρηση της τάξης στα ΑΕΙ (αλλιώς η αστυνομία θα ήταν πιο συχνά μέσα όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις). Αν η ομάδα είναι υπό τη διοίκηση του ΑΕΙ τότε δε θα είναι τίποτα παραπάνω από θυρωρούς με στολές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.