Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Άδικη εξαίρεση φοιτητών του πρώην ΑΤΕΙ Πατρών από το νόμο 4610/19

Δημοσίευση: 13/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ)  και η συνένωση των τμημάτων τους με αντίστοιχου επιστημονικού ενδιαφέροντος  τμήματα των  Πανεπιστημίων της χώρας, που επέφερε ο νόμος 4610/2019-ΦΕΚ Α 70/07.05.2019, αποσκοπούσε στην παροχή ανωτάτου επιπέδου εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών. Η Υπουργική απόφαση προβλέπει  και ορίζει τις αντιστοιχίσεις των νέων -διευρυμένων πλέον-  πανεπιστημιακών τμημάτων για τις μετεγγραφές των φοιτητών που προέρχονται από τα καταργημένα ΑΤΕΙ.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τους 170 φοιτητές του πρώην τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών είναι ότι αποτελούν πανελλήνια εξαίρεση, καθώς το τμήμα τους ήταν το μοναδικό που δεν προσέφερε την επιλογή απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου στους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου, αφού εξαιρέθηκε από το νόμο. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές που διανύουν το τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών του παλαιού προγράμματος των πρώην ΤΕΙ Πατρών, αποτελούν εξαίρεση του παραπάνω νόμου, ο οποίος προβλέπει την πανεπιστημιοποίηση όλων των πτυχίων ΤΕΙ σε ΑΕΙ όσον αφορά τους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου. Οι εν λόγω φοιτητές διανύουν έως και τα ¾ των σπουδών τους εντός του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας πτυχίο με τις ίδιες πιστωτικές μονάδες με αυτές που λαμβάνουν και οι  φοιτητές στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και Κοινωνικής Εργασίας (240 ECTS), στο οποίο έχουν ενταχτεί.

Η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας μάχεται υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των ανθρώπων, προωθεί  τα δίκαια συμφέροντα τους και στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής. Η παράλειψη της πρόβλεψης απόκτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίου συνιστά άνιση μεταχείριση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως εκπαιδευτικός φορέας, ο ΣΚΛΕ ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας καθώς και οι φοιτητές του τμήματος στο σύνολό τους, επιδιώκουν μέσω της προώθησης και υλοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους, την πρόσβαση σε απόκτηση πτυχίου πανεπιστημιακού επίπεδου και συνεπώς την άρση του αποκλεισμού τους από την πανεπιστημιοποίηση.

Ζητούμε επομένως να προωθηθεί η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση που σας έχει αποστείλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας (την οποία και επισυνάπτουμε), σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια για να λυθεί μια αστοχία του νόμου 4910/19 που δημιουργεί αδικία στην κτήση πτυχίου των φοιτητών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην από 26/8/2019 Υπουργική Απόφαση 124423/Ζ1, ΦΕΚ Β' 3260.

Με εκτίμηση,

Οι Φοιτητές του πρώην Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πατρών

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης  και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)

Σχόλια (8)

 
Πανεπιστήμιο Κρήτης
16 Δεκ 2020 16:14

Δεν μπορούν να αξιολογηθούν τμήματα που ιδρύθηκαν χωρίς καμία προεργασία και απλώς εκμεταλλεύτηκαν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Όπως δεν υπάρχει Πολυτεχνείο Θράκης ή Πολυτεχνείο Θεσσαλίας δεν έχει λογική να λειτουργεί αυτόνομο Πολύτεχνείο Κρήτης.

Με περιορισμό των τμημάτων σε 25 μπορούν να καλυφθούν πλήρως όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

 
Αλέκος
15 Δεκ 2020 15:42

Μα και να λειτουργούσε το τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος (ΜΦΠΠ) στα Χανιά αν άλλαζε σε χημικών μηχανικών οι φοιτητές ΔΕΝ θα μπορούσαν να συνεχίσουν.

Αυτή η απόφαση πάρθηκε και στην συνένωση Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονιας, οι φοιτητές της ΣΤΕΦ μόνο με κατακτήριες εξετάσεις μπορούν να συνεχίσουν στην πολυτεχνική σχολή

Μόνο για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές της πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου που άλλαξε όνομα και προσανατολισμό το τμήμα τους προβλεπόταν να μπορούν να αλλάξουν πρόγραμμα σπουδών.
(και αυτό σε μερικές περιπτώσεις με την υποχρέωση παρακολούθησης πολύ μεγάλου αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων πχ 20 για τους Χημικούς Μηχανικούς)

 
Observator
14 Δεκ 2020 21:55

@Ενιαίο ΑΕΙ στην Κρήτη
Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοείτε. Μετά από οποιαδήποτε ενοποίηση στην Κρήτη αυτή θα είναι διοικητική. Τα Τμήματα θα παραμείνουν εκεί που είναι. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία έχουμε ένα ΑΕΙ σε 5 πόλεις (Βόλο, Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα). Τι προτείνετε εκεί? Να μεταφερθούν Τμήματα σε μια πόλη? Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τον όρο <<ακαδημαϊκή οργάνωση>>. Κάθε Τμήμα έχει φοιτητές, διδάσκοντες, οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία της ΕΘΑΑΕ περί πιστοποίησης ΠΠΣ. Όταν ολοκληρωθεί, περίπου στο τέλος του 2021, θα έχουμε μια εικόνα σχετικά με την <<ακαδημαϊκή οργάνωση>> των τμημάτων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι συζητάμε εδώ πέρα είναι υποθέσεις και λόγια. Σε οτι αφορά τις επικαλυψεις το μονο που αναφέρετε είναι το ΗΗΜΥ του ΕΛΜΕΠΑ και το ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ομως δεν ειναι ιδια τμηματα επειδή λέγονται ΗΜΜΥ. Το ένα είναι στο ΤΕΕ και εχει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Το άλλο προηλθε απο τη συννένωση δυο τμηματων του πρώην ΤΕΙ δεν εχει πιστοποιηθεί δεν εχει αξιολογηθεί. Το Τμημα Υλικών δεν εχει καμμια σχέση με τους ορυκτούς πόρους. Τι θα πεί απορρόφηση του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Δεν απορροφάται κάτι τόσο μεγάλο oπως το πρώην ΤΕΙ Κρήτης το οποίο πρέπει να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία του.

 
Μοναδική επικάλυψη στην Κρήτη τα δύο τμήματα ΗΜΜΥ
14 Δεκ 2020 07:50

Η συνένωση των τριών ΑΕΙ της Κρήτης σε ένα Πανεπιστήμιο δεν θα μειώσει ιδιαίτερα τον συνολικό αριθμό των τμημάτων στο νησί.
Πέραν των δύο Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιαστών στα Χανιά και στο Ηράκλειο (νέο τμήμα) δεν υπάρχουν άλλα ομοειδή τμήματα-μονοτμηματικές σχολές.

 
Ενιαίο ΑΕΙ στην Κρήτη
14 Δεκ 2020 02:19

Η ένωση του Πολυτεχνείου με το Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει στην απορρόφηση του ΤΕΙ Κρήτης. Εδώ και πολλά χρόνια συντηρούμε διάσπαρτα ομοειδή τμήματα ενώ μπορούν να λειτουργούν πανεπιστημιακές Σχολές σε ένα εναίο Ανώτατο Ίδρυμα με επαρκές μόνιμο διδακτικό προσωπικό και οργανωμένες υπηρεσίες (Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Μέριμνα, Εργαστήρια κ.α.).

Είναι θέμα σωστής ακαδημαϊκής οργάνωσης: Δεν μπορεί στην Κρήτη να λειτουργούν τρία (!) ξεχωριστά ΑΕΙ, με συνολικά πάνω από 30 τμήματα σε 5 πόλεις.

Έχουμε κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων που μοιραία οδηγεί σε υποστελέχωση:

πχ. ΗΜΜΥ - Χανιά, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής - Ηράκλειο, πρώην ΤΕΙ Κρήτης, Επιστήμης Υπολογιστών - Ηράκλειο, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Υπάρχει επίσης τμήμα Επιστήμης Υλικών (ΠΚ), τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Κρήτης) και τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Πολυτεχνείο Κρήτης)

@ Observator
13 Δεκ 2020 21:35

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως και το Πολυτεχνείο Αθηνών και άλλα ΑΕΙ (Πάντειος, Χαροκόπειος), δεν μπορούν να λειτουργούν σαν αυτόνομα ΑΕΙ και πρέπει να συνενωθούν με άλλα ιδρύματα στην ίδια περιοχή. Αδιανόητο 6 τμήματα να συγκροτούν ΑΕΙ.

Η ενωση του πολυτεχνειου κρητης με το πανεπιστημιο κρητης δεν θα λυσει κανενα προβλημα. Και τα δυο ιδρυματα εχουν ελλειψεις σε προσωπικο και καμμια επικαλυψη στα γνωστικα πεδια των τμηματων.

 
Observator
13 Δεκ 2020 21:35

Η ενωση του πολυτεχνειου κρητης με το πανεπιστημιο κρητης δεν θα λυσει κανενα προβλημα. Και τα δυο ιδρυματα εχουν ελλειψεις σε προσωπικο και καμμια επικαλυψη στα γνωστικα πεδια των τμηματων.

 
Ένωση Πολυτεχνείου με Πανεπιστήμιο Κρήτης
13 Δεκ 2020 17:49

Αντί να ασχολούμαστε με επιμέρους τμήματα και σχολές θα έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει σε συνενώσεις ιδρυμάτων. Στο νέο ενιαίο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα μπορούσαν να απορροφηθούν όλα τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Κρήτης. Δεν μπορούμε απλώς να μετονομάζουμε τμήματα, χωρίς επάρκεια μόνιμων καθηγητών και πρόγραμμα σπουδών, χωρίς προοπτική βιωσιμότητας και προσέλκυσης φοιτητών για την επόμενη δεκαετία.

 
ομοίως και το Μηχ. Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος στα Χανιά
13 Δεκ 2020 16:15

Την ίδια ταφόπλακα έβαλαν και στους φοιτητές του καταργημένου Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος (ΜΦΠΠ) στα Χανιά.
Πρώτα φρόντισαν με την πρώτη τους νομοθεσία να μην εκκινήσει ποτέ τη λειτουργία του το Τμήμα Χημικών Μηχανικών,
παρότι έχει ήδη ιδρυθεί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με τον 4610/19 έπρεπε να ξεκινήσει τη λειτουργία του όχι αργότερα από το 2021 καθώς δεν πρόκειται για νέο τμήμα αλλά για μετεξέλιξη του ΜΦΠΠ,
όπως ακριβώς με την μετεξέλιξη σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών του πρώην Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τώρα θα το κάνει δώρο στο ΑΕΙ του οποίου ο υφυπουργός διετέλεσε ως πρύτανης στην ίδια πόλη, πιθανώς μετονομάζοντας κάποιο από τα τμήματα με πολύ χαμηλή βάση.
Όπως λέει ο λαός μας "ο θάνατος σου η ζωή μου" και το "δίκιο" του ισχυρού!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.