Placeholder

Είστε εδώ

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Παιδείας: 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή για να αγοράσει tablet, laptop, desktop

Με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- Θα επωφεληθούν 560.000 νέοι ηλικίας από 4 έως 24 ετών.
Δημοσίευση: 15/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop), ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι .

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.

Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.

Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα  των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ,

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει τα εξής:

  • Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. Η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί οριζόντια τομή, αναγκαία και μετά την παρέλευση της πανδημίας. Χτίζουμε, λοιπόν, πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, ώστε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότεροι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παιδεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης πρέπει να αφορά κάθε νέο και νέα.
  • Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση Διάταξης Νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Σύντομα θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.
  • Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας, υλοποιούμε ακόμη μία δράση υποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για την περαιτέρω καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, μεταξύ των οποίων τα παιδιά οικογενειών με χαμηλότερα εισοδήματα. Δίνουμε επιπλέον ψηφιακά εργαλεία για το σήμερα και το αύριο.
  • Μεριμνούμε, υποστηρίζουμε, ενισχύουμε.

Σχόλια (54)

 
Γιάννης
17 Ιαν 2021 20:32

Η ζήτηση των λάπτοπ έχει αυξηθεί και τα καταστήματα έχουν ανεβάσει τις τιμές.Για ένα λάπτοπ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Υπουργείου για εξετάσεις π.χ. διαδικτυακά στα πανεπιστήμια πρέπει να δώσεις 700 ευρώ.
Δίνουν 200 ευρώ σε πολύ λίγους.Αλλά και πάλι πρέπει να βάλεις άλλα 500 ευρώ.

 
@ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
12 Ιαν 2021 10:22

Αργήσατε.... εγώ ζήτησα από τον Άι Βασίλη.

 
Παττας Αθανασιος
12 Ιαν 2021 08:44

Συναδελφοι,αν θελουμε να γινει κατι ουσιαστικο σ'αυτον τον τοπο πρεπει ολοι οι εκπ/κη κοινοτητα να ειναι ενωμενη.
Ολοι στα σχολεια για την "τηλεεκπαιδευση" απαιτηση απο τις σχ μοναδες για εξοπλισμο και οχι αλλη αιμοραγια απι τα τα κομεν χρηματα που μας δινουν απο το 2012'.
Βαλαμε πλατη στην κοινωνια στην οικονομια,στην εκπ/κη πολιτικη αλλα δεν εκτιματε απο πουθενα,κομενα δωρα,επιδοματα,εξοδιδακτικη,μισθολογιο και να παρεις λαπτοπ και γραφιδα κλπ.
Ε οχι !!ρε φιλε,συναδελφοι ξυπνηστε!!!ολοι στα σχολεια για webex!!!και να μας προμηθευσουν εκει εξοπλισμο,οχι το δικο μας λαπτοπ,το ιντερνετ που το πληρωνουμε εμεις....αυτα εχω να πω.Καλη χρονια και καλα μυαλα!!! Σε ολους μας.

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
09 Ιαν 2021 12:42

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ ΗΛΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
04 Ιαν 2021 23:44

Πότε και που θα κάνουμε αίτηση;

 
KOSTAS
03 Ιαν 2021 23:00

Όλες αυτες οι εργασίες που απαιτεί το υπουργείο από μαθητές, φοιτητές (εξετάσεις) χρειαζονται καλά laptop. Λόγω ζήτησης τα λάπτοπ ακρίβυναν.Θα πάρουν κάποιοι τα 200 ευρώ ,αλλά θα πρέπει να βάλουν άλλα 400 ευρώ.

 
ποττεεεεε;;;;
03 Ιαν 2021 21:36

ποτε θα τα δωσετε;;;;;;;;;;;;

 
ελενη
30 Δεκ 2020 11:30

τελικα που θα πρεπει να κανουμε την αιτηση γνωριζει καποιος. ευχαριστω

 
ΝΤΙΝΟς
28 Δεκ 2020 13:25

Που γινεται η αιτηση και μεχρι ποτε?

 
ΕΦΗ
26 Δεκ 2020 21:28

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΆΤΦΟΡΜΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ LAPTOP ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ;; ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 
Που; Ποτε;
21 Δεκ 2020 17:58

Που κάνουμε αίτηση και πότε γιατι έτσι όπως το πάτε μάλλον δεν θα ανοίξει καμιά πλατφόρμα και από ότι δείχνουν τα πράγματα είναι άλλο ένα παραμύθι όλο αυτό.

 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
21 Δεκ 2020 13:22

πρεπει να δοθουν υπολογιστεσ μεγαλυτερες ηλικιες

 
ΝΙΚΗ
18 Δεκ 2020 18:08

Όχι μόνον καταξοδευτήκατε, αλλά καταφέρατε πάλι να "κατηγοριοποιήσετε" ταξικά και πάλι τους μαθητές. Με 6.500 εισόδημα παίρνει εξοπλισμό. Με 6501 δεν παίρνει! Τι εξευτελισμός είναι αυτός; Όλοι οι μαθητές θα μπορούσαν να πάρουν έστω 1 τάμπλετ ή μικρό φορητό Η/Υ 14 ιντσών, για να διευκολυνθούν και να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, ΕΑΝ είχατε προνοήσει έγκαιρα από τον Μάιο. Ένα εκατομμύριο μαθητές Χ 100-150 ευρώ κόστος = 100-150 εκατομμύρια. Θυμάστε τους φορητούς Η/Υ των 100 ευρώ πριν χρόνια;;;; Θα μπορούσατε να προνοήσετε, να διεξάγετε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό ή και άμεση αγορά με κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά εσείς... αγρόν αγοράζατε!Παρομοίως και για παροχή δωρεάν ίντερνετ... Ζήτω η α(χ)ρ(η)στεία σας!!!

 
Eleni
18 Δεκ 2020 14:36

Καλησπέρα, μια οικογένεια με δυο παιδιά δικαιούται μία ηλεκτρονική συσκευή ή μια το κάθε παιδι; Ευχαριστώ

 
ΤΑΣΟΣ
17 Δεκ 2020 23:40

Για οικογενεια με 2 παιδια δικαιούνται να παρουν την επιταγή και τα 2 παιδια ή μηπως το καθε νοικοκυριο δικαιούται μονο 1 προϊόν τεχνολογίας???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις!

 
Στέλλα
16 Δεκ 2020 17:24

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να δώσουν μόνο σε οικογένειες που το εισόδημα είναι 6.000 ευρώ μεικτό οικογενειακό 12.000 ευρώ και στις μονογονεϊκές. Οι πολύτεκνοι γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα?? Επειδή έχουμε πιο πολύ εισόδημα? Δεν θα πρέπει να δούλευουμε? Θα πρέπει να δώσει σε όλους όλους τους μαθητές κατά την γνώμη μου,χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό έπρεπε να πράξει από την αρχή. Υπάρχουν οικογένειες όπως η δική μου με 4 παιδιά που πασχίζουν για να κάνουν μάθημα,αλλά και άλλες με πολλά περισσότερα παιδιά.

 
Mg
16 Δεκ 2020 15:05

Μια ματιά στους μισθούς των νεοδιόριστων κύριοι! Έχουμε καθηγητές με 700 ευρώ που πρέπει να νοικιάζουν στην παραμεθόριο, ώστε να στηρίξουν την δημόσια εκπαίδευση! Οι δάσκαλοι είναι και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας και είναι οι πλέον υπαμειβόμενοι στη δημόσιο! Είναι ντροπή για το κράτος να δίνει ψίχουλα στους ανθρώπους που θυσιάζουν πολλά για την προκοπή της χώρας και του κόσμου. Μόνο στην μόρφωση στηρίζεται όπως γνωρίζεται. Στηρίξτε κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικό σε αυτή τη χώρα. . Μια ακόμη καλή είδηση πρόωρη. Η είδηση θα υπάρχει όταν τα πιάσουν τα παιδιά στα χέρια τους...

 
Κακή πολιτική
16 Δεκ 2020 12:19

Τα ηλικιακά κριτήρια είναι αντισυνταγματικά. Θα περιμέναμε περισσότερη ευαισθησία και ορθολογισμό.

 
Τασος
16 Δεκ 2020 12:11

Έχω χρήματα, ως εκπαιδευτικός, για την αγορά γραφίδας. Μπορώ ακόμη να αγοράσω και φύλλα Α4 για το φωτοτυπικό του σχολείου. Μπογιές για να το βάψω. Μελάνι για τον πίνακα του. Μπορώ ακόμη να διαθέσω προσωπικο χρόνο για αυτό. Κρατάω το σχολείο ανοιχτό χρόνια τώρα. Δουλεύω σεμνά και με αξιοπρέπεια.
Λυπάμαι, τα χρήματα για την γραφίδα θα τα δώσω ως βοήθεια σε κάποιους συμπολίτες μου, ειδικά φετος. Ζω μέσα στα σπίτια τους, μέσα από τα παιδιά τους. Βλέπω, γνωρίζω και καταλαβαίνω. Ντρέπομαι για τους συναδέλφους μου που επικροτούν τέτοιες πολιτικές. Η λύση είναι μία, ισχυρό δημόσιο σχολείο. Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στην κοινωνία.

 
Δον Κιχώτης
16 Δεκ 2020 10:39

@ Δασκάλα 15 Δεκ 2020 22:37
Έντιμη Ελληνίδα Δασκάλα,
Δεν απέχεις πολύ από τη Δασκάλα με τα δεκατέσσερα παιδιά του ποιητή, όλα τα χρόνια του αγώνα σου έτσι πορεύεσαι:
...«Βάδιζες κι είχες σκυμμένο το πρόσωπο
σαν να ‘ταν κάποιος απάνω σου και να σ’ έκρινε
για τ’ άδεια σου χέρια. Σαν να ‘φταιγες μάλιστα,
σ’ όλη τη διαδρομή σε μπάτσιζε το χιονόνερο.»...
Σε λίγο καιρό, θα αρχίσεις πάλι να βγάζεις φωτοτυπίες και να μουντζουρώνεις τα χέρια σου από τον καρκινογόνο γραφίτη, καθώς θα προσπαθείς συνεχώς να θέσεις σε λειτουργία το σαράβαλο φωτοτυπικό. Ποτέ δεν θα προλαβαίνεις, θα χτυπά το κουδούνι και θα τρέχεις στην τάξη για να ανοίξεις με τα μουντζου-ρωμένα χέρια σου τα βιβλία που σε βασανίζουν χρόνια τώρα. Και στα δύσκολα, στα πολύ δύσκολα, γνωρίζεις ότι μόνο εσύ και ο Χριστός στο κάδρο, θα δίνετε τα χέρια - όπως και η Δασκάλα του ποιητή - για μια λύση, αφού άλλη βοήθεια δεν υπάρχει!...
Υγεία σου εύχομαι και υποκλίνομαι στην αξιοσύνη σου.

 
Ας τα πουμε ολα
16 Δεκ 2020 10:12

Είναι καιρός να υποστηρίξετε και τους εκπαιδευτικούς. Οι μισθοί πείνας που μοιράζονται σε ενοίκια και λογαριασμούς όχι δεν αντέχουν να παρουν ουτε νέο υπολογιστή ούτε γραφίδες. Δε ζουμε ολοι βολεμένοι στον τοπο συμφερόντων μας για να κανουμε τους υπεράνω. Και ναι δε μας περισσεύουν ούτε 70 ευρώ. Κοιτάξτε την πραγματικότητα της πλειοψηφίας κι όχι αυτων που βολεμένοι χρονια τώρα οδεύουν στην συνταξιοδοτηση. Η εκπαίδευση στηρίζεται σε όσους τρεχουν στα νησιά και στην παραμεθόριο.

 
Η Κεραμέως δεν καταλαβαίνει τίποτα
16 Δεκ 2020 10:09

και κανένα.Στην συζήτηση στην βουλή για το νομοσχέδιο ήταν καταπέλτης.Και αυτό το μέτρο θα το προχωρήσει.Όλα τα παιδιά πρέπει να εξοπλιστούν με ένα μέτριο laptop με μικρόφωνο και κάμερα.Δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να μην τα χρειαστούν.

 
Πρώτα θα τελειώσει η τηλεκπαίδευση...
16 Δεκ 2020 10:08

Αυτό που πρώτα θα τελειώσει η τηλεκπαίδευση κι έπειτα θα εμφανιστούν (αν εμφανιστούν) τα όποια τάμπλετ ή λάπτοπ στα σχολεία... Τις επόμενες μάσκες πότε να τις περιμένουμε; Για την επόμενη πανδημία πάντως...θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι!

 
HΡΑ*
16 Δεκ 2020 09:31

@ Δον Κιχώτης

... " μισές δουλειές" το ΥΠΑΙΘ, αλλά εσύ με την πρότασή σου το ... τερμάτισες...

 
Από άλλο πλανήτη
16 Δεκ 2020 09:03

Ας της πει κάποιος ότι "Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ"....... υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα και ελλείψεις από τα τάμπλετ για την τηλεκπαίδευση.

 
Ελενα
16 Δεκ 2020 08:06

Η υπουργός είδε ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήρθε τελευταία και καταιδρωμενη, και συνεχίζει τα επικοινωνιακά παιχνίδια , μήπως σώσει κάτι αφού όλο το καλοκαίρι δεν έκανε καμία προετοιμασία. Εν τω μεταξύ εξακολουθεί να κάνει πως στην εκπαίδευση δεν υπάρχει πανδημία, όπως στην υπόλοιπη κοινωνία και αρνείται να μειώσει την ύλη και να αναβάλει την τράπεζα θεμάτων, έχοντας γεμίσει με άγχος μαθητές και γονείς.

 
Δασκάλα
15 Δεκ 2020 22:37

Πολύ θετικό το μέτρο (αν και ελλιπές για μια επαρκή ηλεκτρονική υποδομή) για τους μαθητές/μαθήτριες ευάλωτων ομάδων. Έπρεπε να γίνει από την αρχή και όχι να δανείζουν τα σχολεία τάμπλετ, εισπράττοντας οι διευθυντές τους εχθρικότητα και παράπονο από τους γονείς που δεν πήραν και ακόμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς θα τα πάρουν πίσω και ποιος θα επωμιστεί έναν καλό καθαρισμό τους και τις όποιες ρυθμίσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στις συσκευές από τις διάφορες χρήσεις.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι πλέον βασική προϋπόθεση για κάθε εκπαιδευτικό του 21ου αιώνα, όχι μόνο τώρα που δεν λειτουργούν τα σχολεία. Υπάρχει κανένας που δεν το θεωρεί αυτονόητο; Γιατί δεν είναι αυτονόητο, επομένως, πως η πολιτεία οφείλει να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα τη στιγμή που το οικονομικό τους στάτους δεν τους επιτρέπει ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια; Έχω ψηλά τον εκπαιδευτικό σημαίνει έχω ψηλά την εκπαίδευση! Γιατί σιωπούν; Γιατί σιωπούν;

 
φιλελεύθερος
15 Δεκ 2020 22:30

Η ανακοίνωση της υπουργού είναι σε θετική κατεύθυνση. Η υπουργός προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Τις διαμαρτυρίες δεν καταλαβαίνω. Αντιλαμβάνομαι ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Θεωρώ την γραφίδα αναγκαίο είδος του επαγγελματικού μου εξοπλισμού. Δεν περιμένω από την υπουργό να μου την αγοράσει. Δεν ξεχνώ τι σημαίνει αριστερά.

τέως σχολικός σύμβουλος

 
Γεωργία Σιν.
15 Δεκ 2020 21:54

Ό,τι μοιράστηκε σε laptop, tablet, notebook κ.α. στα σχολεία προήλθε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδρυμάτων κτλ. Σε κάποιους Δήμους με δημότες με πολύ υψηλά εισοδήματα έγιναν επιπλέον δωρεές για πχ πλεξιγκλας στα θρανία κ.α. Τα παγουρίνο επίσης ήταν δωρεά ιδιωτικού φορέα. Από τα χρήματα των πολιτών αγοράστηκαν οι μάσκες και μόνο αυτές. Ομοίως και για τα είδη καθαριότητας/απολύμανσης τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο, καυτά ήταν δωρεές εταιρειών. Βέβαια οι Δήμοι έκαναν ό,τι μπορούσαν (και κάνουν) για την υγιεινή των χώρων και των χρηστών τους. Τα tablets είναι πατοδική λύση. Μόνιμη λύση που προσφέρει όλες τις δυνατότητες στον μαθητή-χρήστη είναι τα laptop και τα notebooks. Και μένουν ως μόνιμος εξοπλισμός στα σχολεία αφού είναι κανονικοί Η/Υ.

 
ένας ταλαιπωρημένος εκπαιδευτικός
15 Δεκ 2020 21:10

ξοδευτήκατε πάλι.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.