Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μ. Τζούφη: Το υπ. Παιδείας παραδίδει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις - αδιαφορεί για τη δημόσια εκπαίδευση

Δημοσίευση: 17/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η μόνη έγνοια του υπουργείου Παιδείας είναι να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης», τόνισε η Αν. Τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη , κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Παράλληλα υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις, ενώ εξωθεί χιλιάδες παιδιά από τα θρανία στην φτηνή, πρώιμη κατάρτιση και την αναλώσιμη εξειδίκευση" .

Επίσης  η κ. Τζούφη επέρριψε   ευθύνες στην Κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων και τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, σημειώνοντας τα εξής:

  • Στην αρχή της σχολικής χρονιάς διαβεβαιώνατε πως όλα είναι έτοιμα, όμως δεν προχωρήσατε σε επιπλέον χρηματοδότηση, δε μεριμνήσατε για επιπλέον προσωπικό, δε λάβατε καμία πρωτοβουλία για αραίωση των μαθητών ανά τάξη και δεν ενισχύσατε τις ψηφιακές υποδομές όπως θα έπρεπε.
  • Όσον αφορά τον εξοπλισμό των μαθητών, λέτε πως έχετε στείλει 90.000 συσκευές στα σχολεία. Καθημερινά, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σας διαψεύδουν. Απαντήστε με ειλικρίνεια. Έχετε κάνει καταμέτρηση των αναγκών; Πόσα είναι τα παιδιά που δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό; Πόσες συσκευές έχετε στείλει μέχρι τώρα και με ποια προτεραιότητα;
  • Τώρα μιλάτε για πιθανή επαναλειτουργία των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου. Είστε έτοιμοι ή τα σχολεία θα ανοίξουν όπως έκλεισαν; Και αν υπάρξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, που όπως γνωρίζουμε είναι πιθανό, και οδηγηθούμε και πάλι στο κλείσιμο των σχολείων, η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει απρόσκοπτα;

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όμως εδώ και 19 μήνες, το υπουργείο Παιδείας άφησε στην τύχη τους τα ΕΠΑΛ και υπονόμευσε το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», θέσπισε ένα άδικο σύστημα μοριοδότησης των εκπαιδευτών ΙΕΚ, ενώ με τον προϋπολογισμό για το 2021 μειώνει τις σχετικές δαπάνες κατά 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  με κύρια γνωρίσματα, όπως είπε  "την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τον περιορισμό των ανισοτήτων, την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με εξειδικευμένη γνώση ώστε να αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση και να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς επαγγελματικοί διέξοδοι".

"Η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος"  τόνισε και πρόσθεσε: "Σήμερα, μας καλεί να θεσμοθετήσουμε την συντεταγμένη αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία προς τις σχολές πρόωρης εξειδίκευσης. Είναι ένα σχέδιο κοινωνικά ανάλγητο και παιδαγωγικά αποτυχημένο», σημείωσε χαρακτηριστικά για την επανίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης (ΕΣΚ), οι οποίες προωθούν την παιδική και απλήρωτη εργασία σε βάρος της γενικής εκπαίδευσης".

Για την ίδρυση των Πρότυπων ΕΠΑΛ, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από «σύνδρομο προτυποποίησης». Η μοναδική «πρωτοτυπία» έγκειται στον απόλυτο έλεγχο του προγράμματος σπουδών και των ειδικοτήτων από τους εκπροσώπους της αγοράς.

Για το ρύθμιση  για τα  ΙΕΚ, ανέφερε πως "ευνοεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ενώ σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των κατατακτήριων εξετάσεων των αποφοίτων σε τμήμα ΑΕΙ, τα ΙΕΚ μετατρέπονται σε πάροχο για εναλλακτική είσοδο στα πανεπιστήμια, αποφεύγοντας τις πανελλήνιες εξετάσεις. Την ίδια στιγμή η κα Κεραμέως εξαγγέλλει τη μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω των εξετάσεων και σχεδιάζει να θέσει μια σειρά από κόφτες. Η αριστεία στα καλύτερά της".

Για τη διάταξη  για  τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, τόνισε πως "μετατρέπονται από σχολές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μεταγυμνασιακές σχολές επαγγελματικές κατάρτισης, ενώ υποβαθμίζει αναδρομικά τα πτυχία 70.000 αποφοίτων".

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε η κ. Τσούφη, οι ρυθμίσεις για το ρόλο των ΚΔΒΜ στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό  κατεδαφίζουν τις συστηματικές προσπάθειες που έγιναν από τον ΟΑΕΔ για την υποστήριξη των ανέργων, ανοίγουν το δρόμο για κατασπατάληση του 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και οδηγεί σε φαινόμενα κρατικοδίαιτης αγοράς που πρόσφατα οδήγησαν στο σκάνδαλο του Σκόιλ Ελικίκου.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως  "η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων είναι αντίθετη με την ίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και την υποβάθμιση των σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Επίσης, κοινωνικοί φορείς και εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι στο μοντέλο της πρόωρης εξειδίκευσης. Όλοι εκτός του ΣΕΒ".

Τέλος, κάλεσε την υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη ρύθμιση για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. «Είναι μια πραξικοπηματική ρύθμιση που αγνοεί τη βούληση του 93% των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί του αυταρχισμού και έχασε. Η μεγάλη πλειοψηφία γύρισε την πλάτη στις επιλογές της υπουργού Παιδείας, η οποία σήμερα αντί να παραδεχτεί την ήττα και να κάνει πίσω, νομοθετεί τη στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων με διορισμένους αντιπροσώπους από την ίδια», τόνισε.

Σχόλια (5)

 
τα ίδια και τα ίδια
18 Δεκ 2020 20:41

Τα είχαν παραδώσει άλλοι νωρίτερα. Όσο για την τηλεκπαίδευση δεν το γνωρίζει και φαίνεται. Επαναλαμβάνει αυτά που ακούει από κάποιους. Η εξ αποστάσεως δουλεύει εξαιρετικά για την τεράστια έκταση και αριθμό. Ευτυχώς προνόησαν γιατι θα καθόμασταν όλοι και θα κοιμόμασταν. Όλοι έχουν εξοπλισμό εκτός από αυτούς που για κάποιο λόγο δε θέλουν. Ας μην το ξανακούσουμε γιατί εμείς το γνωρίζουμε από κοντά όχι από φήμες.

 
Μαίρη
17 Δεκ 2020 22:02

Ποιες καταλήψεις; Αφού λειτουργούσε η τηλεκπαίδευση. Έτσι δεν έλεγε το καθεστώς; Ήρεμα ρωτάω.
@Γιωτα17 Δεκ 2020 20:26

 
Γιωτα
17 Δεκ 2020 20:26

Με τις καταλήψεις δεν είδαμε σχολιασμούς. Εκεί δεν είναι εναντίον του πλαισίου αγοράς;

 
Ηλίας
17 Δεκ 2020 17:37

...επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος ....Ταδε έφη η Κα Τζουφη. Ο καθένας λέει ο, τι του έρθει νομίζω. Λέγονται αυτά;

 
Αλήθεια είναι
17 Δεκ 2020 15:31

Δε μπορεί να έχουμε τόση αποσπασματικότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πρέπει Βα γίνει ένα νοικοκύρεμα. Όσο για την εξ αποστάσεως είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο. Όλοι έχουν εξοπλισμό οποίος δε παρακολουθεί δε θέλει για άλλους λόγους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ