Βουλή: Κατατέθηκε πολυτροπολογία οκτώ άρθρων

Αφορά: Μάθημα Φυσικής Αγωγής, Μέλη ΔΕΠ, εκλογές στα ΑΕΙ,Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών,ΙΚΥ, Οφειλές υπ. Παιδείας

17/12/2020

Άκουσε το άρθρο

Πολυτροπολογία οκτώ άρθρων, κατέθεσε   η υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή , στο νομοσχέδιο για τη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ειδικότερα, η πολυτροπολογία αφορά:

Μάθημα Φυσικής Αγωγής: Παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων του γενικού Λυκείου να εξετασθούν και να αξιολογηθούν στις επαναληπτικές εξεταστικές περιόδους.

Αναστολή καθηκόντων μελών ΔΕΠ: Τροποποιείται η διάταξη ως προς τις περιπτώσεις μελών ΔΕΠ που τίθενται σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων λόγω ανάληψης άλλης δραστηριότητας , καθώς και οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση αναστολής καθηκόντων.

Εκλογές στα ΑΕΙ: Παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εκλογικών διαδικασιών που προβλέπονται για την ανάδειξη μελών σε όργανα των ΑΕΙ, καθώς και εκπροσώπων μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού σε συλλογικά όργανα των ΑΕΙ κατά τη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών: Παρέχονται : α/ η δυνατότητα τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών να συνεχίσουν να λειτουργούν με τα ίδια όργανα διοίκησης.
β/ η δυνατότητα προσαρμογής τους στις διατάξεις του νόμου 4692/2020 με τροποποίηση της απόφασης ίδρυσής τους με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΕΙ, εφόσον το επιθυμεί.
γ/ η δυνατότητα συμμετοχής αφυπηρετησάντων και Ομότιμων Καθηγητών στα όργανα διοίκησή του.

ΙΚΥ: Τροποποιείται η ισχύουσα διάταξη σχετικά με τη διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ρυθμίζονται ζητήματα  σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης του Προέδρου του Συμβουλίου.

Οφειλές υπ. Παιδείας: Αναγνωρίζεται ως νόμιμη η δαπάνη του ελληνικού δημοσίου, η οποία αφορά σε οικονομική υποχρέωση του υπουργείου παιδείας προς το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου ύψους 190.759,74 ευρώ.

Οφειλές: Τροποποιείται διάταξη , προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης προμηθευτών

Σχόλια (1)

Οι φοιτητικές εκλογές είναι πιο σημαντικές
|

Καλή η ηλεκτρονική ψηφοφορία των διδασκόντων και υπαλλήλων, αλλά αυτό που θα πάει τα πανεπιστήμια 20 χρόνια μπροστά είναι η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών φοιτητικών εκλογών και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στις φοιτητικές συνελεύσεις. Εϊναι ο μόνος τρόπος να κινητοποιηθεί η σιωπηλή πλειοψηφία των φοιτητών ώστε να συμμετάσχει ενεργά στα κοινά χωρις δικαιολογίες του τύπου δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, δεν με ενδιαφέρουν τα προβλήματα των άλλων, φοβάμαι να εκφράσω την άποψή μου γιατί με κοροϊδεύουν, κινδυνεύω αν πώ μια άποψη που δεν αρέσει σε κάποιον, έχει πολύ τσιγάρο και αποπνικτική ατμόσφαιρα, φοβάμαι τις αρρώστιες και τον κορωνοϊό. Παράλληλα, θα σταματήσει η αυθαιρεσία των αποφάσεων με ισχνές πλειοψηφίες επί των παρόντων με τις γνωστές συνέπειες. Τέλος, θα δοθεί η ευκαιρία για την ανάδειξη ουσιαστικών προβλημάτων στα οποία θα συγκεντρώνεται η συζήτηση, και όχι μόνο στην συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε κάθε μειονοτικό, κυνηγημένο, υπόδικο ή φυλακισμένο (και αυτοί χρειάζονται βοήθεια αλλά όχι σε βάρος του αγώνα για βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αξίας του πτυχίου στην αγορά εργασίας).

Κάποτε πρέπει να δούμε ξανά μαζικές καταλήψεις για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, πιο σύγχρονα μαθήματα και βιβλία, περισσότερους και καλύτερους διδάσκοντες, περισσότερα και πιο εξοπλισμένα εργαστήρια, περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή στην διδασκαλία, την έρευνα και την διοίκηση των ΑΕΙ, περισσότερους χώρους για χρήση των φοιτητών, περισσότερα εργασιακά δικαιώματα (και ας μην ανοίξω το στόμα μου για περισσότερη ασφάλεια... ούτε χαρτί υγείας δεν έχουμε στις τουαλέτες μας.)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ