Ν. Φίλης: Στις παλιές πολυκατοικίες υπήρχε ένα ασανσέρ για τους ενοίκους και ένα για τα σκουπίδια

Με ασανσέρ για τους ενοίκους και σκουπίδια, παρομοίωσε ο τομέαρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σήμερα στη Βουλή την κυβερνητική θεωρία, που όπως είπε «ενοχοποιεί την πρόσβαση των παιδιών στα Πανεπιστήμια, με τη θεωρία των πολλών ασανσέρ».
«Ακούστε -ζητώ συγγνώμη- θα πω κάτι, επειδή μιλάει για ασανσέρ η κυρία υπουργός, για δύο ασανσέρ», είπε ο Ν. Φίλης και σημείωσε:
Α. Στις παλιές πολυκατοικίες υπήρχε ένα ασανσέρ για τους ενοίκους και ένα για τα σκουπίδια. Λυπούμαι, αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας των πολλών ασανσέρ. Λοιπόν, η κοινωνική κινητικότητα -και αυτό σημαίνει διαπερατότητα- δεν είναι για να γίνουν όλοι καθηγητές πανεπιστημίου οι άνθρωποι, αλλά για να μπορούν να μορφώνονται σε αυξημένο επίπεδο, για να μπορούν στη δουλειά τους, στην καθημερινή τους ζωή να αντεπεξέρχονται στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Β. Μην ενοχοποιείτε λοιπόν, αυτή την τάση των παιδιών να θέλουν ανώτερη μόρφωση. Δώστε στην ανώτερη μόρφωση και τεχνολογικό χαρακτήρα. Καμία αντίρρηση. Μην την υποβαθμίζετε όμως και μην θεωρείτε ότι είναι μια φτηνιαρική επιλογή που υπακούει όχι στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας σε ένα παραγωγικό σύστημα ανασυγκρότησης, αλλά δυστυχώς στη λεγόμενη «αγορά», δηλαδή, στις επιχειρήσεις. Γιατί όλη η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι ακριβώς η υποταγή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης στις επιχειρήσεις κι όχι στην κοινωνία και στις οικονομικές ανάγκες.
Η αντίδραση της Ν. Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας , απαντώντας στον Νίκο Φίλη περί ασανσέρ, είπε τα εξής:
«Έγινε μία αναφορά. Δεν θα μπω σε αυτήν, γιατί τη θεωρώ τόσο αποτροπιαστική που πιστεύω ότι δεν πρέπει να αναφερθεί στη Βουλή η επαγωγή που θα μπορούσε να γίνει. Όταν ανέφερα ότι για εμάς δεν είναι ένας ο κοινωνικός ανελκυστήρας, είναι πολλοί, έγινε μια αναφορά στους ανελκυστήρες της δεκαετίας του ’50, που υπήρχαν δύο, λέει, στα κτήρια και ο ένας μετέφερε τους ενοίκους και ο άλλος τα σκουπίδια. Δεν θέλω να κάνω την επαγωγή τι ακριβώς εννοούσε ο συγκεκριμένος ομιλητής με αυτό. Δεν θέλω, γιατί είμαστε στο ναό της Δημοκρατίας και, πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ την επαγωγή αυτή. Δεν θέλω καν να την ξεστομίσω».
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- «Με ένα κλικ» οι φοιτητές θα εξυπηρετούνται από τις Γραμματείες των Σχολών τους
- N. Κεραμέως : Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές-Κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων
- ΚΙΠΑΝ: για το νέο νομοσχέδιο (βάση εισαγωγής, ασφάλεια, διάρκεια φοίτησης)
- ΟΔΠΤΕ: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο Ν/Σ για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ
- Ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού μέτρου κρίνεται από τη σκοπιμότητα, την αξιοπιστία και τη λειτουργική εφαρμογή
- Α. Τσίπρας: Με κορωνοϊό διαγνώστηκε ο γιος μου, Ορφέας
- Η ΔΑΚΕ ΔΕ κατά των διαγραφών εκπαιδευτικών από τις ΕΛΜΕ
- Ο Κ. Γαβρόγλου για τα πρόστιμα στους μαθητές
- Δήλωση Νίκου Φίλη για πρόστιμα σε μαθητές
- Έκανε πίσω η υφ. Παιδείας για τα πρόστιμα σε μαθητές μετά τη γενική κατακραυγή
Σχόλια (16)
Κάτι ξέρει για σκουπίδια !
Φεύγω για να πάω στη δουλειά,
και σε συναντάω ξαφνικά,
"Χαίρετε, τι κάνετε;" μου λες,
κι όλο υποσχέσεις είναι οι ματιές.
Γρήγορα, μια ασπιρίνη, το κορμί της είναι δίνη,
κι έχει απόψε και σελήνη, δε θα φταίω ό,τι γίνει.
Στο ασανσέρ που συναντιόμαστε,
φανταζόμαστε να συμβαίνουνε τα πιο τρελά,
στο ασανσέρ που συναντιόμαστε,
δεν κρατιόμαστε και μια μέρα θα γίνουν πολλά,
στο ασανσέρ που συναντιόμαστε,
φανταζόμαστε να συμβαίνουνε τα πιο τρελά,
στο ασανσέρ που συναντιόμαστε,
δεν κρατιόμαστε, θα πατήσω το στοπ ξαφνικά.
Το χειρότερο είναι ότι είστε τόσο πολλοί εσείς που αναρωτιέστε τι εννοεί..
@Αναρωτιέμαι
Τα "σοβαρά" και τα "συναρπαστικά" της Κεραμέως, φτάνουν και περισσεύουν. Αυτά να ακούτε.
Έχουμε ακούσει διαφορα από τον ίδιο όπως «πλάσμα υπουργού « «ασανσέρ για σκουπίδια» ένα επιχείρημα σοβαρό μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε .
Ποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι τα σκουπίδια.
Εάν δεν κοιτάς προς τα σκουπίδια δεν τα βλέπεις, πονηρό και καλό.
Το κοινωνικός ανελκυστήρας με το ασανσέρ για τα σκουπίδια δεν έχει καμία σχέση.
Κύριε Διευθυντά, Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν δύο ασανσέρ.
Εγώ, περισσότερα από σαράντα χρόνια μετακινούμαι με το δεύτερο, το μικρό· στην αρχή, στην πρώτη πολυκατοικία - μικρό παιδί ήμουνα και ήθελα να δω - μού είπαν ότι δεν είμαι καθαρός κόκκινος, ήμουν ξεθωριασμένος, μια παρα-φωνία. Αργότερα, είπα να πάω στη διπλανή· αυτοί γρήγορα διαπίστωσαν ότι όχι μόνον δεν είχα ίχνος καθαρού πράσινου, αλλά δεν έπιανε και πάνω μου κι όταν τους έλεγα ότι φταίει το χρώμα τους, θύμωναν και μου΄λεγαν να πάω στη διπλάνη, τη γαλάζια. Αυτή όμως ήταν κακόφημη και περίκλειστη από ένα κλουβί - χρονοντούλαπο θυμάμαι το έλεγαν τότε - δεν είχε τίποτε το ελκυστικό· δεν μ΄άρεσε και την αγνόησα. Τώρα που γέρασα, έχω συνηθίσει το δεύτερο, το μικρό και ομολογώ πως χαίρομαι που κινούμαι με τον πολύχρωμο κόσμο, μάλιστα κύριε Διευθυντά, το μικρό ασανσέρ είναι ένας όμορφος κάμπος και δεν τον αλλάζω με τους μονόχρωμους!
Καλό βράδυ.
Ο Φίλης ήταν ο καλύτερος υπουργός παιδείας που έχει περάσει.
Ποιους εννοεί ; Που κολλάνε τα σκουπίδια;
Όταν η συζήτηση περιλαμβάνει ασανσέρ για τα "σκουπίδια", νομίζω δεν έχει παρακάτω.
Απορώ με την κα Κεραμέως που αντέδρασε.
Κ. Μητσοτάκης 12 Μαίου 2019 : "Σκέφτομαι όμως και το νέο παιδί στο Περιστέρι που είναι 20 χρόνων και θέλει να πάει σε μια τεχνική σχολή και θέλει να έχει μια καλή επαγγελματική εκπαίδευση για να βρει αύριο δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που μπορεί να επισκευάζει ανελκυστήρες".
Εφόσων το Λύκειο κατάντησε δημόσιο φροντιστήριο για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και δεν παρέχει συγκροτημένη Γενική παιδεία και κριτική σκέψη , το ίδιο θα συμβεί και με τα Πανεπιστήμια. Λίγα και συγκεντρωμένα στις μεγάλες πόλεις με σκοπό να υπηρετούν την αγορά εργασίας. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά . Απλά είναι πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τον κόσμο που ζει
Ο Φίλης είναι το κακό παρελθόν που όταν το σκέφτεσαι χαίρεσαι που το πέρασες! Τι ήταν αυτό με τα... σκουπίδια;
Φιλολογική βραδιά στη Βουλή αλλά και μια στάλα μαθηματική με την εισαγωγή της «επαγωγής» από την κυρία Υπουργό. Καλλωπίστηκε ο δημαγωγικός λόγος κι αυτό εξαιτίας της ατολμίας της Υπουργού να θέσει βασικά ερωτήματα για ενδη-μικές παθογένειες σαράντα και πλέον ετών. Ένα παράδειγμα είναι αρκετό για να σταματήσει όλο αυτό το δρώμενο και να επιστρέψουν όλοι σ΄έναν έγκυρο επι-χειρηματολογικό λόγο: τις αμέτρητες καθηγητικές και παιδαγωγικές σχολές που δημιουργήσαμε σταδιακά από την εποχή της «Αλλαγής», τις δημιουργήσαμε για να μορφωθούν οι νέοι της πατρίδας μας; Επιχειρήματα θέλω να ακούσω με άριστη τεκμηρίωση, θέλω επίσης και διεθνείς αναφορές. Πολλά ζητώ κύριε Διευθυντά;
Ο καθένας με τη δική του οπτική. Ασανσέρ για τα σκουπίδια ποιους εννοεί; Δεν είμαστε σοβαροί μου φαίνεται. Μου φαίνεται ποροσπαθεί να προκαλέσει αλλά το παράδειγμα ατυχές.