Το προειδοποιητικό έγγραφο της Κομισιόν στην Ν Κεραμέως για τα Κολλέγια

Κομισιόν: Διαπιστώνεται ότι η κατάσταση ως προς την αναγνώριση προσόντων είναι ανησυχητική

18/12/2020

Ενημερώθηκε: 20/12/2020, 10:09

Άκουσε το άρθρο

Το esos δημοσιεύει το έγγραφο της Κομισιόν  προς την υπουργό Παιδείας   Ν Κεραμέως, με την οποία προειδοποιούσε με κυρώσεις  για την Ελλάδα, εάν η ελληνική νομοθεσία δεν προσαρμόζονταν με την Κοινοτική Οδηγία, όσον αφορά  τα επαγγελματικά διακαιώματα των αποφοίτων των κΚολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων.

Με βάση αυτή τη  έγγραφη προειδοποίηση, όπως η υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Βουλή προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κομισιόν με το έγγραφο προειδοποίησε την υπουργό Παιδείας ως   προς την αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων Κολλεγίων από τα Επιμελητήρια και  τους Συλλόγους:

Α.  Για τα ΝΠΔΔ διαπιστώνεται ότι η κατάσταση ως προς την αναγνώριση προσόντων είναι ανησυχητική.

Β. Δεν υπάρχει καμία παροχή πληροφόρησης για την πορεία της εξέτασης από τους Συλλόγους και υπάρχουν καταγγελίες "που επιβεβαιώνουν απουσία απάντησης στις αιτήσεις για περισσότερο από ένα έτος".

Γ. Η επιτροπή επισημαίνει ότι αυτό είναι:

α) ζήτημα ουσίας (καθυστερήσεις) και

β) ζήτημα συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές αρχές

Δ. Επισημαίνει ότι αυτά σημαίνουν παράβαση των  άρθρων 45,49,56 της Συνθήκης Λισαβλωνας για την ΕΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σχόλια (19)

Υποκριτές
|

Αν δεν θέλουμε Ευρώπη αλα καρτ, να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις και να υιοθετήσουμε κι εμείς ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως στην Ευρώπη. Δώστε χρήματα στα Πανεπιστήμια να το οργανώσουν. Οι μεγαλύτεροι θιασώτες των αλα καρτ μέτρων είστε ΕΣΕΙΣ.

@Apostolos
|

Στοιχεία του 2018 για την Ελλάδα:

Συνολικές δαπάνες της ΕΕ στην Ελλάδα: 4,870 δισ. ευρώ
(ισοδυναμούν με το 2,66 % της ελληνικής οικονομίας)
Συνολική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ: 1,488 δισ. ευρώ
(ισοδυναμεί με το 0,81 % της ελληνικής οικονομίας)

Για την παιδεια 98.000.000 ευρώ.

Φτάνουν ποιά τα φλιναφίματα......

Σωτήρης
|

Καταρχήν η νομοθεσία αποβλέπει στην επαγγελματική αναγνώριση προσόντων και όχι στην ακαδημαική. Η ακαδημαϊκή μπλοκάρεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος . Μη ακαδημαϊκή σημαίνει πχ ότι δεν μπορεί να δώσει κατατακτήριες και να κάνει μεταπτυχιακά σε ελληνικό πανεπιστημιο. Με το προεδρικό διάταγμα του 2010 η ελληνική νομοθεσία εναρμονιστηκε με το ενωσιακό δίκαιο και καθόρισε τη διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. Ο απόφοιτος κολλεγίου ο οποίος νομικά θεωρείται απόφοιτος ξένου Πανεπιστημίου μέχρι πρότινος περνούσε από το Σαεπ ένα συμβούλιο το οποίο αναγνώριζε τα επαγγελματικά του προσόντα. Αφού συνήθως έπαιρνε θετική γνωμοδότηση μετα όμως από απαράδεκτες χρονοβόρες διαδικασίες μέχρι και τριών ετών πήγαινε στο αρμόδιο επιμελητήριο για να εγγραφεί ως μέλος έχοντας το χαρτί του Σαεπ.
Τα αρμόδια επιμελήτηρια ενώ ήταν υποχρεωμένα να τον εγγράψουν ως μέλος απέρριπταν την αίτηση του. Όσοι πήγαν δικαστικά δικαιώθηκαν όλοι και τώρα τα επιμελητηρια οφείλουν να τους εγγράψουν.
Διάβασα μέχρι και δικαστικές αποφάσεις στο διαδίκτυο όπου οι δικαστές κατακεραυνώνουν τα επιμελητήρια. Τώρα η κεραμεως σωστά ορίζει προθεσμία στα επιμελητηρια να τους εγγραφούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το επιμελητηριο όφειλε αμελητι να εγγραφεί απόφοιτο ξένου Πανεπιστημίου αν είχε στα χέρια του έγκριση από το Σαεπ .
Το Σαεπ έκανε έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων και κανενα άλλο όργανο.
Επίσης τώρα τη δουλειά του Σαεπ θα την κάνει άλλο τμήμα του υπουργείου για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις αφού στο Σαεπ συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων .
Αυτή είναι η αλήθεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην χύνει δάκρυα γιατί οι υπουργοί του είχαν αναγνωρίσει το βασανιστήριο του Σαεπ και έλεγαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες . Ψάξτε στο ίντερνετ.
Σε όποιον δεν αρέσει η Ευρώπη ας ψηφίσει ΚΚΕ την άλλη φορά. Και εμένα δεν μου αρέσει όλο αυτό με τα κολλέγια αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όχι από τη μια να λέμε καλή η Ευρώπη όταν πέφτει το χρήμα και κακή όταν γίνεται αυτό με τα κολλέγια. Ή θα αποδεχτείς ότι η Ευρώπη έχει και κάποια καποια κακά αλλά τα καλά υπερτερούν ή αναλαμβάνεις το βάρος της επιλογής σου και αποχωρείς καταδικασμένος για πάντα στη φτώχεια.

Χαρης
|

Επιτέλους δικαίωση μπράβο στη κ υπουργό πρέπει καλώς κακός να τηρούνται οι νόμοι δεν μπορεί το επιμελητηριο και ο κάθε σύλλογος να παγιδεύει τόσους ανθρώπους που πίστεψαν το κράτος και τους νόμους να πέφτουν θύματα καλά Χριστούγεννα

Χρηστος
|

Τα κολέγια δεν ξεφύτρωσαν εχθές λειτουργούν με την εποπτεία του κράτους δεν πρέπει και αυτοί που θα σπουδάσουν σε αυτά έχουν ενημέρωση για τους τίτλους σπουδών που θα ακολουθήσουν δεν είναι άδικο το κάθε επιμελητηριο και σύλλογος να τους πετάνε στα σκουπίδια για αυτό πρέπει η πολιτεία να πάρει θέση συγχαρητήρια στη κ κεραμεως που δεν φοβάστε.

Μηχανικός από δημόσιο ΑΕΙ.
|

Ας βάλουμε ένα πράμα στη θέση του. Η "ταμπακιέρα" είναι για τα επαγγελματικά δικαιώματα - τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής.

ΟΜΩΣ: Όταν το ΤΕΕ σε έγραφε μέλος με "εξετάσεις" τις οποίες (έχοντας "περάσει") τις θεωρώ υπερβολικά εύκολες (δε θέλω να πω "αστείες" αλλά προκαλώ τον οποιονδήποτε να αναζητήσει στοιχεία για το πόσοι "κόβονται" - εγώ δεν ξέρω κανέναν απολύτως), τότε δε μπορεί τώρα να μιλάμε για "ποιότητα" και για το άν το ΑΕΙ Χ είναι καλύτερο από το Κολλέγιο Ψ την ώρα που το επιμελητήριο ουσιαστικά ΔΕΝ το έλεγχε ποτέ αυτό.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαφορές στην ποιότητα σπουδών ανάμεσα σε τμήματα (πολυτεχνικά) ΑΕΙ, σε τμήματα πρ. ΤΕΙ, και σε Κολλέγια. Και όταν μερικά από τα δημόσια πανεπιστήμια υστερούν ΠΟΛΥ, και εκεί κανενας δεν ανησυχεί για την εγγραφή στο ΤΕΕ και ποτέ δεν έγινε κουβέντα, είναι τώρα υποκριτικό να ανησυχεί για το ότι τα "χαμηλής στάθμης" Κολλέγια θα εγγράφουν αποφοίτους στα επιμελητήρια. Εκει γελάμε.

Όσο για την περίφημη "αξιολόγηση": πολλά τμήματα δημόσιων ΑΕΙ έχουν σοβαρά προβληματα τα οποία καταγράφονται στις εκθέσεις της ΑΔΙΠ - συνήθως "στρογγυλεύονται" και κάπως. Είπε κανένας ποτέ ότι θα κλείσει το τμήμα τάδε ή ότι θα σταματήσει την πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα γιατί η ποιότητα ήταν χαμηλή; Οχι φυσικα. Άρα γιατί να γίνει αυτό για τα Κολλέγια;

Μα στα Κολλέγια πάνε αυτοί που έχουν να πληρώσουν; Μα στα ΑΕΙ πάνε αυτοί που έχουν να πληρώσουν (φροντιστήρια) και λεφτά για να ζουν σε άλλη πόλη ενδεχομένως. Τι μ'αυτό;

Κάποτε πρέπει να αφήσουμε τους φερετζέδες και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Και αυτή είναι η εξής:
Στις σοβαρές χώρες η πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μέσω ΣΟΒΑΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΔΥΣΚΟΛΩΝ. Είτε είσαι γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός.
Αν οι εξετάσεις ήταν σοβαρές δε θα μας ένοιαζε αν το πτυχίο ήταν από ποιο ΑΕΙ δημόσιο ή ιδιωτικό. Και θα λειτουργούσε ως σοβαρό φίλτρο "κατά" κάποιων ιδιωτικών αλλά και κάποιων δημοσίων - και ακριβώς γι'αυτό κανένας δε μιλάει γι'αυτό. Και εκεί βρίσκεται και η υποκρισία τώρα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ιδιωτεία
|

Μια ακόμη προσπάθεια κοροϊδίας και εξαπάτησης επιστημονικών κλάδων από την κ. Κεραμέως. Όποτε θέλει να επικυρώσει τις απαράδεκτες αποφάσεις υπονόμευσης επιστημόνων και του δημόσιου πανεπιστημίου επικαλείται αποφάσεις από την Κομισιόν, την ΕΕ κ.ο.κ. Σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων προτάσεων, κρίσεων, ψηφισμάτων που δεν συμφωνούν με τις πολιτικές επιδιώξεις που έχει κατά νου η υπουργός, εκεί υπάρχει απόλυτη σιωπή. Εκεί δεν ακούσαμε, δεν είδαμε, δεν καταλάβαμε....

Όσκαρ 2020
|

1. @Γιωργος 20 Δεκ 08:35
2. @Θεμης 19 Δεκ 10:37
https://www.esos.gr/arthra/70839/rythmisi-ptyhioyhoi-kollegion-tha-eggr…
3. @Γιαννης 19 Δεκ 18:23
https://www.esos.gr/arthra/70865/ypiresia-anagnorisis-epaggelmatikon-pr…

"Συγχαρητήρια στη κυρία υπουργό να το τελείωση το θέμα όσοι θέλουν να περάσουν και από τα κολεγια.... κλπ". Δεν βάζω στοίχημα για ποιό είναι το πραγματικό σας όνομα αλλά έχετε τόσο πολύ δίκαιο, που σίγουρα θα σας βραβεύσει η Υπουργός.

Γιωργος
|

Συγχαρητήρια στη κυρία υπουργό να το τελείωση το θέμα όσοι θέλουν να περάσουν και από τα κολεγια να δούνε πως πραγματικά λειτουργούν δεν ξεφύτρωσαν εχθές λειτουργούν με την εποπτεία του κράτους πχ πέντε χρόνια σπουδών για μηχανικούς γιατί τα επιμελητήρια δεν τους γράφουν να ασκήσουν το επαγγελμα τους είναι σωστό να παίρνουν το νόμο τα επιμελητήρια

Nikolo
|

Το ότι η Συνθήκη της Λισαβώνας είναι υποχρεωτική , δε σημαίνει αυτομάτως και υποτίμηση των δημοσίων πανεπιστημίων. Απλώς , το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να οργανώσει το χώρο της παιδείας διότι, ως μόνιμοι, δεν έχουν κίνητρο εργασίας. Αδιαφορία , καθυστερήσεις , έλλειψη συντονισμού υπηρεσιών και βαθμίδων εκπαίδευσης , ανυπαρξία ποιοτικών ελέγχων σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα κλπ.

Kon
|

Πόσες καταγγελίες πρέπει να δεχθούμε απο την κομισιον για να πράξουμε τα αυτονοητα; Άμεση αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημιων της ευρωπαϊκής ένωσης διαφορετικά να αποχωρησουμε. Αδιανόητο να καθυστερούν 1 και 2 χρόνια για μια απόφαση που έπρεπε να βγαίνει μέσα σε 1 μήνα. Που είναι η διεκπεραίωση των αιτήσεων των πολιτών εντός 40 ημερών συμφωνα με τη νομοθεσία; Που είναι οι κυρώσεις για τις καθυστερήσεις;

ΑΕΙ
|

Οι πρυτάνεις προσυπογράφουν τη μείωση των εισακτέων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.Εδώ η υπουργός επικαλείται το αυτοδιοίκητο!Την ίδια στιγμή η υπουργός επιβάλλει την εισαγωγή σπουδαστών, εγγραφή στο ΤΕΕ, μέσω της ιδιωτικής εκπαίδευσης! Γρίφος!!! Βρείτε τη λύση αγαπητοί, εσείς είστε οι σοφοί της χώρας. Το δημόσιο πανεπιστήμιο βάλλεται ήδη λόγω πανδημίας, ας μην το μειώσουμε και άλλο. Το σίγουρο είναι ότι μετά την καραντίνα μας περιμένουν εκπλήξεις!

Γιαννης
|

Τι ψαχνουμε να βρουμε οταν τοσο ο πρωθυπουργος οσο και η υπουργος παιδειας εχουν σπουδασει απο το νηπιαγωγιο μεχρι το πανεπιστημιο μονον σε ιδωτικα σχολεια με τα λεφτα του μπαμπακα τους ουτε καν μπηκαν στον κοπο να δωσουν πανελληνιες και να περασουν εστω σε τει για το δημοσιο πανεπιστημιο θα νιαστουν αυτα να τα βλεπουν οσοι φτυνουν αιμα για να σπουδασουν τα παιδια τους και ψηφισαν τον Μητσοτάκη και την κεραμεως των ακριβων ιδιωτικων πανεπιστημιων

Νίκος
|

Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη προσχήματα.
Αλήθεια, εκεί στη Δύση αποδέχονται ως ισότιμα όλα τα πτυχία, απ' όπου κι αν προέρχονται;
Άλλο η εφαρμογή κάποιων εύλογων εισηγήσεων κι άλλο η ισοπεδωτική εισαγωγή μέτρων, που "μυρίζει" εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Δημήτριος
|

Για άλλη μια φορά, πλέον και στην παιδεία, αποδεικνύει η Ε.Ε. ότι δεν λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση του Νότου και τις ιδιαιτερότητες της παιδείας και προσπαθεί να πάρει καθολικές αποφάσεις με βάση τις καταστάσεις στις βόρειες χώρες.
Η παιδεία είναι προνόμιο δυστυχώς και όχι δικαίωμα.

Apostolos
|

Όποιος δεν θέλει να αναγνωρίσει τα πτυχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Είναι τόσο απλό. Η συμμετοχή στην Ένωση απαιτεί την προσαρμογή μας σε ορισμένες αποφάσεις. Αν οι Πανεπιστημιακοί μας ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτές τις αποφάσεις μπορούν να θέσουν τον λαό με δημοψήφισμα αν θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση.
Μετά όμως να πούνε και αντίο στα Ευρωπαϊκά Κονδύλια έρευνας, διδακτορικών, συντήρησης των κτιρίων, επιδοτήσεις βιβλίων κλπ. Λεφτά που συντηρούν τα πολλά Ελληνικά Πανεπιστήμια. Να βρούν άλλους πόρους πλέον οι αγαπητοί μας.

Σάββας
|

πόσο τυχαία ωραία αυτή η πολιτική κουμπώνει με την εισαγωγή των βάσεων στα Πανεπιστήμια, όλα για να ενισχυθούν τα ιδιωτικά και φυσικά να κλείσουν οι σχολές στην περιφέρεια. Θα πρότεινα η Ελλάδα να περιοριστεί στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη και άντε σε καμία ακόμη μεγάλη πόλη, να δωρίσουμε την Σάμο, την Ορεστιάδα, την Καστοριά και τα Γρεβενά σε καμία άλλη χώρα μήπως τις δώσεις μια μεγαλύτερη προσοχή ...

Mike
|

Το ότι 40 χρόνια στερούν τα δικαιώματα από τα πρώην ΑΤΕΙ το βλέπει κανείς εκεί στο υπουργείο;
ή μήπως δεν είναι αρμοδιότητα τους;

"βόλεψαν" ξένα ΑΕΙ, ΕΜΠΑΘΕΙΑ στα νέα Ελληνικά 5-…
|

Χωρίς καμία αξιολόγηση δόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα σε ξένα κολλέγια και ξένα πανεπιστήμια,
ενώ ταυτόχρονα, εδώ και 1,5 έτος, στερούν ΤΕΧΝΙΕΝΤΩΣ τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα νέα 5-ετη Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων
αρνούμενη να προβούν στον ορισμό της 7-μελούς επιτροπής αξιολόγησης που προβλέπει το άρθρο 66 του 4610/2019.
Φυσικά για τα ξένα κολλέγια και ξένα πανεπιστήμια ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ σε αντίθεση με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Είναι πλέον προφανής η ΕΜΠΑΘΕΙΑ απέναντι στα νέα 5-ετη Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ