ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση του προέδρου του ΕΑΠ στον Σύλλογο Διδασκόντων

Δημοσίευση: 18/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σχετικά με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου  του Συλλόγου των μελών του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ιδρύματος, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας (ESOS) σας γνωρίζουμε τα εξής:

Έπειτα από την τεκμηριωμένη και πλήρη απάντησή μας σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των μελών του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ιδρύματος, επανήλθε με νεότερη ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας εν πολλοίς τα ίδια ερωτήματα που υποβλήθηκαν με την ερώτηση. Επειδή όπως έχουμε αποδείξει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των επί σειρά ετών ίδιων μελών τού ως άνω διοικητικού συμβουλίου, διερωτώμενοι ωστόσο για τη διαδικασία της εκλογής τους και τη νομιμοποίησή των, από το σύνολο των δύο και πλέον χιλιάδων μελών ΣΕΠ του Ιδρύματος, και αφού αντιπαρέλθουμε στα περί απευθείας απάντησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.  Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος, τα κριτήρια της επιλογής των μελών του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, καθορίστηκαν έπειτα από εισήγηση επιτροπής υπό την προεδρία του Επίτιμου Προέδρου (και πρώτου προέδρου του Ιδρύματος) της Διοικούσας Επιτροπής, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών  Αλέξιο Λυκουργιώτη, στην οποία συμμετείχαν μέλη Πρυτανικών Αρχών άλλων Α.Ε.Ι. και οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ιδρύματος.

2. Επίσης για πρώτη φορά το Ε.ΑΠ. σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με συστηματική διαδικασία και συλλογική προσπάθεια, αφού επέλεξε τα μέλη Σ.Ε.Π. , ολοκλήρωσε την εξέταση των ενστάσεων, κατένειμε τα επιλεχθέντα μέλη ΣΕΠ στα τμήματα διδασκαλίας και απέστειλε ηλεκτρονικά τις συμβάσεις σε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

3. Εντός δε του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, θα υποβληθεί στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, ο απολογισμός της επιτροπής που καθόρισε τα κριτήρια της επιλογής των μελών Σ.Ε.Π., και η εκτίμησή της για την ύπαρξη τυχόν αποκλίσεων μεταξύ των κριτηρίων που θεσπίσθηκαν και της τελικής επιλογής των μελών Σ.Ε.Π. .

4. Παράλληλα, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και υπό την εξαιρετική συνθήκη που βιώνει η χώρα, υλοποίησε τα εξής :

α. Επέκτεινε τη διαδικασία των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο σύνολο των ακαδημαϊκών του δραστηριοτήτων, εκσυγχρονίζοντας συγχρόνως την ψηφιακή του πλατφόρμα.

β. Λειτούργησε για τις εξετάσεις του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου του 2019 - 2020 πέντε περιφερειακά κέντρα  σε Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

γ.  Προέβη σε εξορθολογισμό των οικονομικών του Ιδρύματος  και ενίσχυσε τον Ε.Λ.Κ.Ε του Ιδρύματος με την περαιτέρω θεσμική και διαχειριστική του ενίσχυση.

δ.  Αύξησε σε ποσοστό 37% τον αριθμό των φοιτητών του, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα.

ε.  Οργάνωσε το ακαδημαϊκό ημερολόγιο με αποτέλεσμα την έγκαιρη ενημέρωση φοιτητών και διδασκόντων.

στ. Σύστησε και λειτούργησε το γραφείο του Συνηγόρου του Φοιτητή, υπό τον Ομότιμο Καθηγητή Αλέξιο Κόκκο.

ζ. Σύστησε και λειτούργησε τη Νομική Επιτροπή του Ιδρύματος υπό την Προεδρία του έγκριτου νομικού και Καθηγητή του ΕΚΠΑ Χαράλαμπου Χρυσανθάκη.

η. Κατετάγη στην 5η θέση ανάμεσα στα Εξ αποστάσεως Πανεπιστήμια του Κόσμου και στην 3η θέση στην Ευρώπη.

Αυτά και άλλα πολλά που θα αναφερθούν στον απολογισμό του Ιδρύματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επιτεύχθηκαν υπό την καθοδήγηση της Διοικούσας Επιτροπής και με τον καθημερινό κόπο των εργαζόμενων και απασχολούμενων στο Ίδρυμα, των μελών Δ.Ε.Π. και των μελών Σ.Ε.Π. του Ιδρύματος. Με την πίστη, την εμπιστοσύνη και προφανώς την οικονομική συμμετοχή των χιλιάδων φοιτητών του.

Αυτή την οικονομική συμμετοχή, έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε προς όφελος των ίδιων και της ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Ιδρύματος. Με σεβασμό και σύνεση. Και αυτό πράττουμε. Χωρίς προφανώς να καταχρώμεθα τη συμβολή και τη συνεργασία του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος. Χωρίς περικοπές τόσο στον αριθμό των απασχολούμενων μελών Σ.Ε.Π. , των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε σε ποσοστό 30% όσο και στις αμοιβές που ήδη (επίσης για πρώτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα) καταβάλλονται σε αυτά. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι, στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε διοίκηση που ασκεί χρηστή διαχείριση των οικονομικών του φορέα της, δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό των πεντακοσίων εξήντα ευρώ για την αμοιβή της επίβλεψης διπλωματικής εργασίας, όταν η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή του ιδρύματος, ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων ευρώ. Οι ανέξοδες δε διαμαρτυρίες «απευθείας» ή δια τρίτων, εκθέτουν τα μόνιμα (εδώ και αρκετά χρόνια) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των μελών ΣΕΠ του Ιδρύματος, που εικάζουμε ότι διακινούν την ως άνω ανυπόγραφη επιστολή, και αδικούν τους εαυτούς τους αλλά δυστυχώς και το σύνολο των μελών του συλλόγου που φέρεται να εκπροσωπούν. Επιβεβαιώνοντας το ρηθέν ότι: «εδοξάσθησαν κρυπτόμενοι και κατεποντίσθηκαν εμφανιζόμενοι».

Καθηγητής Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας
 Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

 

Σχόλια (9)

 
ΣΕΠ ΕΑΠ
29 Δεκ 2020 09:30

Η μείωση των αμοιβών είναι κοροϊδία πρώτα και κύρια για τους φοιτητές, μιας και τα μέλη ΣΕΠ θα μειώσουν το χρόνο που αφιερώνουν ανά διπλωματική. Η διοίκηση του ΕΑΠ υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών...

 
Προτεραιότητα
19 Δεκ 2020 14:35

Να μετατραπούν τα προπτυχιακά προγράμματα σε Τμήματα. Τι εστί προπτυχιακό πρόγραμμα χωρίς Πρόεδρο, Συνέλευση και επαρκή αριθμό ΔΕΠ για να καθορίζεται η πορεία και η εξέλιξή τους?

 
Νίκος
19 Δεκ 2020 12:16

Το ΕΑΠ πρέπει να αποκτήσει αυτοδυναμία. Η Διοικούσα Επιτροπή δεν πρέπει να αλλάζει με την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει ένα μακροχρόνο σχέδιο, απαλλαγμένο από κόμματα.
Όσον αφορά τα μέλη ΣΕΠ, αν το ΕΑΠ έρχεται να λύσει το επαγγελματικό πρόβλημα όσων έχουν πρόσφατα λάβει κάποιο διδακτορικό και ψάχνουν για δουλειά η λύση θα είναι κάποια ποσόστωση σε αυτούς που θα προσλάβουν, αν όμως η λύση είναι να αποκτήσουν εμπειρία οι φοιτητές από ανθρώπους που αποδεικνύουν με τα προσόντα τους ότι έχουν εμπειρία τότε δεν υφίσταται πρόβλημα στον τρόπο επιλογής των μελών ΣΕΠ. Ποιους λοιπόν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές που πληρώνουν για την μόρφωση τους ή τα υποψήφια μέλη ΣΕΠ; Φυσικά από το άσπρο μέχρι το μαύρο υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι.

 
Σύγχρονη σοφιστική
19 Δεκ 2020 08:07

Ο διορισμένος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εγκαλεί τα εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου των ΣΕΠ, ακριβώς επειδή είναι εκλεγμένα! Και βέβαια στα πολύ σκληρά ερωτήματα για τη συρρίκνωση των αμοιβών δεν απαντάει τίποτε (όπως και για τις εξωφρενικές τιμές που χρεώνει το ΕΑΠ τους φοιτητές του).

 
Μόνιμο διδακτικό προσωπικό ΕΑΠ
18 Δεκ 2020 20:23

Κανείς δημόσιος υπάλληλος, ειδικά όσοι υπηρετούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ ή άλλη θέση στα Δημόσια ΑΕΙ δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα πρόσληψης.

Πρέπει το ΕΑΠ να αποκτήσει παραρτήματα σε άλλες 4-5 πόλεις, να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό και εκλεγμένη διοίκηση και να υπάρχει χρονικό όριο (πχ. 5 ετών) για τους συνεργαζόμενους συμβασιούχους - με μια απλή φόρμουλα που θα δίνει επιπλέον μόρια σε νέους κατόχους διδακτορικού.

Δεν μπορεί κάποιος να είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο και συγχρόνως ΣΕΠ από το 2010.

 
Δρ. Δ.Υ.
18 Δεκ 2020 19:26

Η λύση είναι απλή, αλλά κανείς δεν θέλει να την εφαρμόσει. Κανένα μέλος ΔΕΠ ως μέλος ΣΕΠ στο ΕΑΠ, τόσο απλά.
Εγώ ως ακαδημαϊκός υπότροφος με "αυθαιρεσία" του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος λαμβάνω το 30% της αμοιβής ενός υποτρόφου, επειδή εγκληματησα, αφού είμαι και Δημόσιος Υπάλληλος!!!!
Έλεος...
Αν λοιπόν τα μέλη ΔΕΠ θέλουν να εργαστούν ως μέλη ΣΕΠ, ας αμοίβονται και αυτοί με το 30% της αμοιβής των μελών ΣΕΠ.
(Αυτοί ψήφισαν (μέλη ΔΕΠ) και ισχύει για τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους αυτό που αναφέρω πιο πάνω).

 
Ερώτηση
18 Δεκ 2020 18:45

Πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσουν από -ας πούμε- από 20 ΔΕΠ το καθένα από τα προπτυχιακά; Ειδικά για τα προπτυχιακά μιλάμε για ευνόητους λόγους

 
ΣΕΠ-ΕΑΠ
18 Δεκ 2020 17:17

Έλεος με το ψέμα. Είναι γνωστό με βάση απόφασης της Διοικούσας (στην οποία συμμετέχει να το λέμε πάντα πάλαι ποτέ μέλος του συνδικαλιστικού οργάνου της ΠΟΣΔΕΠ ) ο ΕΛΚΕ του ΕΑΠ παρακρατά από κάθε φοιτητή 25% της οικονομικής του συμμετοχής. Να λοιπόν τι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και που πηγαίνουν τα χρήματα των φοιτητών. Ας βγάλει η Διοικούσα τις αποφάσεις κατανομής της οικονομική συμβολής ανά φοιτητή να δούμε όλοι τι έχουν κάνει.

 
ph
18 Δεκ 2020 15:53

Εγκαλεί τα "μόνιμα" μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΣΕΠ. Τι έχει να πει για την ακόμα πιο ΜΟΝΙΜΗ διοικούσα επιτροπή με την οποία λειτουργεί το ΕΑΠ, πάνω από 30 χρόνια!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ