Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας : Στόχος να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός υποτροφιών του ΙΚΥ-ΕΚΟ, ύψους 13 εκατ. ευρώ, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης

Δημοσίευση: 18/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στοιχεία  για  τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», παρουσίασε  ο υφυπουργός Παιδείας κ Βασίλης Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης    του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι οι παρερμηνείες και οι λανθασμένες εντυπώσεις για τη διαδικασία ξεκίνησαν πέρυσι, με την προηγούμενη διοίκηση του ΙΚΥ, η οποία  παρά τις καλές της προθέσεις «ερμήνευσε χωρίς κάποια στέρεα βάση ότι όσοι δεν προσκόμισαν εντός της προθεσμίας ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά ή εκ παραδρομής δήλωσαν επιπλέον μοριοδοτούμενα κριτήρια που δεν πληρούσαν, είχαν τη δυνατότητα μέσω ενστάσεων να διορθώσουν τα ανωτέρω». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «όταν κάποιοι αιτούντες παραλείπουν να υποβάλλουν κάποια δικαιολογητικά, η δημόσια διοίκηση, οι φορείς και οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια αδικώντας όσους έχουν πλήρεις φακέλους. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων και της χρηστής διοίκησης».  

Αποτέλεσμα αυτής της παρερμηνείας και των ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης του ΙΚΥ, τόνισε ο υφυπουργός,  ήταν η ταλαιπωρία 419 ενισταμένων, καθώς μετά από παρέμβαση της Διαχειριστικής Αρχής ανακλήθηκαν οι υποτροφίες.

Σύμφωνα   με σχετική ενημέρωση της νυν Διοίκησης του ΙΚΥ, που επικαλέστηκε ο  Γ. Διγαλάκης στη Βουλή, στο πρόγραμμα ΙΚΥ ΕΚΟ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 συμμετείχαν περίπου 17.000 υποψήφιοι και θα αποδοθούν τουλάχιστον 3.771 υποτροφίες με προϋπολογισμό 13,000,000 ευρώ. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση του προγράμματος προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι πριν τον αρχικά ανακοινωθέντα χρόνο λήξης του (Δεκέμβριος 2020), και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εξασφαλιστεί παράταση έως τον Απρίλιο 2021.

Ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε, τέλος, ότι έχει ήδη ψηφιστεί η χορήγηση βραβείων αριστείας 1.000 ευρώ στους πτυχιούχους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης και αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη της συνέπειας που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην υποστήριξη των φοιτητών.

Σχόλια (2)

 
Maria
19 Δεκ 2020 07:21

Τις 106 ενστασεις που δέχτηκαν δεν είχαν ελλειπή δικαιολογητικά; Για ψάξτε το λιγο

 
Χαρτας δημητρης
18 Δεκ 2020 23:09

Και φυσικά ούτε ένα σχόλιο στο ότι αυτές οι υποτροφιες σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους ευάλωτους οικονομικά φοιτητές . Πως θα τους βοηθήσετε κύριοι κύριοι όταν έχει περάσει τόσος χρόνος από τότε που τα έδωσαν τα χρήματα τους για τα ενοίκια; Έχετε δει πολλές βοήθειες που να δίνονται έτεροχρονισμένα; Επρεπε να έχετε ήδη δώσει και της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς που ήδη έχει τελειωσει μήνες τώρα!! Άιντε ξυπνήστε τομάρια.!.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.