Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΕΜΠ για τα Κολλέγια: Να αναθεωρηθεί άμεσα ο νέος νόμος

"Την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα"
Δημοσίευση: 20/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση αναθεώρησε του νέου νόμου που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή για για τα πτυχία των Κολλεγίων Αρχιτέκτονα ή άλλου Μηχανικού , ζητά από το υπουργείο παιδείας η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

“Ο σχεδιασμός του χώρου και η προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική, ώστε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας”, τονίζει σε ανακοινωθέν η Πρυτανεία του ΕΜΠ και σημειώνει τα εξής:

Α.Την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα. Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε αρχιτέκτονα ή άλλου μηχανικού δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το αναγνωρισμένο αυτό δίπλωμα γιατί θέτει σε αμφιβολία την ικανή και αναγκαία συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας.

Β. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση της πρόσφατης απόφασης για άκριτη απόδοση αδείας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού.

Ετικέτες: 
ΕΜΠΚολλέγια

Σχόλια (14)

 
Απόφαση για κολλέγια
21 Δεκ 2020 18:09

Τα διπλώματα των κολλεγίων δεν έχουν ουσιαστική ακαδημαϊκή αξιολόγηση, γι'αυτό το λόγο σε πολλές περιπτώσεις υστερούν ειδικά σε σχέση με τις καταξιωμένες σχολές των Πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ασκήσει πίεση κυρίως προς τα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και πρώην ΤΕΙ, που και με το ισχύον καθεστώς δεν είναι ελκυστικά, ώστε να κλείσουν - το ίδιο είχε συμβεί και με τη βάση του 10 το 2006. Αντί να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να καταθέσουν προτάσεις προς διαβούλευση οι σύμβουλοι αφήνουν ελεύθερο πεδίο σε ιδιώτες, που προφανώς δε θα στήσουν σε μια νύχτα μια νέα Ιατρική ή ένα νέο Πολυτεχνείο.

Θα πολλαπλασιαστούν όμως τα προγράμματα και τα μεταπτυχιακά σε ειδικότητες όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστική, Πληροφορική και Δίκτυα, Ναυτιλία, Ψυχολογία, Διεθνείς Σπουδές που ήδη λειτουργούν χρόνια.

 
κκ
21 Δεκ 2020 12:09

Υπαρχει μια παραφιλολογια για τα κολεγια....Πολυτεχνικες σχολες κολεγιων πενταετης φοιτηση....αυστηρη επιτηρηση...ελεγχος προοδου απο δυο επιτροπες και στην Ελλαδα και απο το Δημοσιο Αγγλικο Πανεπιστημιο...εργασιες...εργαστηρια...βιβλιογραφια...σημειωσεις ...βιβλια...εμπειρο διδακτικο προσωπικο...γιατι να μην γραφονται στο ΤΕΕ...ολοι εχουν δικαιωμα στην εργασια...ποιος κρινει οτι ο αποφοιτος Πανεπιστημιου εχει γνωσεις και ο αποφοιτος πενταετους κολεγιου δεν εχει....εξαλου η εμπειρια ειναι αυτη που μετραει....

 
ΑΠΘ
20 Δεκ 2020 23:20

Η οδηγία αναφέρει επαγγελματικά προσόντα,. Πως οι απόφοιτοι κολλεγίων αποκτούν προσόντα;; Χωρίς να έχουν εργαστεί στη χώρα προέλευσης του τίτλου
και χωρίς να έχουν εγγραφεί στα αντίστοιχα επιμελητήρια;

 
ΔΕΠ
20 Δεκ 2020 20:19

@Kallinikos

Γιατί το πτυχίο από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας δεν αρκεί για να κάνεις καν αίτηση για το αντίστοιχο βρετανικό ΤΕΕ ενώ το δίπλωμα του ΕΜΠ σου δίνει το δικαίωμα να κάνεις αίτηση εγγραφής στο δικό μας ΤΕΕ. Προφανώς μετά από εξετάσεις τις οποίες δεν χρειάζεται όμως να δώσουν οι απόφοιτοι των κολλεγίων σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο.

 
Γιαννης
20 Δεκ 2020 18:08

κύριε πρύτανη οι σπουδές στα κολέγια είναι 5 έτη για μηχανικούς και το πτυχίο από βρετανικό Πανεπιστήμιο δημόσιο

 
Observator
20 Δεκ 2020 16:30

O κ.Μπουντουβής ξέχασε ότι το ΕΜΠ δεν απονέμει πλέον 5-ετη διπλώματα τα οποία είναι τίτλοι σπουδών Α κύκλου, αλλά Integrated Master B κύκλου όπως ακριβώς οι τίτλοι που έχουν αναγνωριστεί από το ΗΒ μέσω ΔΟΑΤΑΠ δηλ 4 χρόνια bachelor και ένα χρόνο master. To κόλπο είναι ότι ο αποφοιτος του ΕΜΠ λέει ότι έχει master ενώ εκείνος που έρχεται από το ΗΒ έχει απλά πτυχίο ισότιμο του διπλώματος του ΕΜΠ που δεν υπάρχει. Σαυτή την κατάσταση φτάσαμε και το ΕΜΠ έχει τις ευθύνες του όταν ζητούσε να γίνουν master τα διπλώματά του. Τα επαγγελματικά δικαιώματα εκτός Ελλάδος δεν ειναι θέμα σπουδών είναι θέμα μηχανισμου αναγνωρίσεων πτυχίων που υπάρχει σε όλα τα πτυχία. Και ο γιατρός που θα πάει στο ΗΒ ή τις ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

 
Αξιολόγηση προγραμμάτων σπουδών Κολλεγίων από ΑΕΙ
20 Δεκ 2020 15:47

Οι περισσότεροι σπουδαστές που πηγαίνουν στα κολλέγια συνήθως δεν είχαν την απαιτούμενη βαθμολογία για να εισαχθούν σε ένα καλό πανεπιστημιακό τμήμα (πχ. 14 στα 20). Γι'αυτό και τα τελευταία χρόνια δίνονται υποτροφίες σε όσους έχουν υψηλό βαθμο απολυτηρίου ή είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο ΑΕΙ, προκειμένου να προσελκύσουν καλούς μαθητές.

Υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις πτυχίων (πχ. Φυσικοθεραπεία, Γραφιστική, Φωτογραφία, Industrial Design) αλλά η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα προγράμματα αφορούν ειδικότητες στα Οικονομικά, Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία κ.α.

Σαφώς υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, επομένως το λογικό είναι να υπάρχει μια ρύθμιση: να γίνουν αξιολογήσεις και στα Κολλέγια (πχ. ελάχιστα μαθήματα για πτυχίο) και να υπάρχει ρύθμιση για τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων.

 
"Αυτοδίδακτος Συνταγματολόγος"
20 Δεκ 2020 15:17

Πολύ σωστά όσα αναφέρει το ΕΜΠ

 
Συμφωνώ με τον Πρύτανη
20 Δεκ 2020 15:16

εγώ συμφωνώ με τον Πρύτανη.
Για να δουλέψεις στην Ελλάδα να έχεις τελειώσει το ΕΜΠ, όχι το ΠΑΔΑ, όχι το ΕΛΜΕΠΑ, σωστά??
Για να δουλέψεις όμως σε έργο στο εξωτερικό τι πρέπει να έχεις τελειώσει??
Ας στείλει ο κος. Πρύτανης μια επιστολή στην ΕΕ να τους τα εξηγήσει, μπορεί να συμφωνήσουν μαζί του.

 
ΔΕΠ
20 Δεκ 2020 14:43

@Nikos

Σκόπιμα μπερδεύεις το πτυχίο σε engineering με την έννοια του chartered engineer. Το δεύτερο έχει δικαιώματα υπογραφής το πρώτο όχι. Ειδικά για την Αγγλία, chartered engineer χωρίς master δεν γίνεσαι. Συνεπώς χρειάζεσαι τουλάχιστον πενταετείς σπουδές και εκεί. Για την Αμερική δεν το συζητάμε. Οι εξετάσεις για chartered engineer είναι πολύ σκληρές και δεν περνάνε όλοι. Ακόμη και απόφοιτοι του ΜΙΤ. Μόνο στην Ελλάδα τα ισοπεδώνουμε όλα.

 
Αριστεία, όχι αστεία
20 Δεκ 2020 14:26

Παιδιά η Μ Βρεττανία έφυγε από την Ε.Ε . Τι γράφετε εκεί πέρα.

 
Nikos
20 Δεκ 2020 11:27

Δημοσιεύονται ανακριβείς πληροφορίες όσων αφορά τα προγράμματα σπουδών των κολλεγίων. Τα πτυχία των αποφοίτων αποδίδονται από καταξιωμένα βρετανικά πανεπιστήμια και όχι μόνο. Τα πτυχία αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό πιστοποίησης στην Αγγλία Naric ( όπως ο Δοαταπ στην Ελλάδα). Η αναγνώριση των πτυχίων από τον συγκεκριμένο οργανισμό δίνει την δυνατότητα στους απόφοιτους να εργαστούν στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία. Κάτι που είναι αδύνατον για απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίοι για να εργαστούν στις παραπάνω χώρες πρέπει να περάσουν από αξιολόγηση ή εξετάσεις επάρκειας. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι οι εξετάσεις των μαθημάτων στα κολλέγια γίνονται κάτω από αυστηρά κριτήρια, δεν επιτρέπεται η συνέχεια των σπουδών σε φοιτητή που χρωστάει μάθημα προηγουμένου έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινάνε 100 άτομα ένα πρόγραμμα σπουδών και να αποφοιτούν 15. Τουλάχιστον αυτό το ποσοστό μπορώ να το επιβεβαιώσω για τις σχολές φυσικοθεραπείας. Αυτές οι πληροφορίες ισχύουν και σας τις δίνει ένας άνθρωπος που φοίτησε σε δημόσιο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακό. Τα προγράμματα σπουδών των κολλεγίων είναι για μένα τουλάχιστον αρκετά ποιο εξελιγμένα και αποδοτικά σε σχέση με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια όπου κυριαρχούν κλίκες και κομματικές παρατάξεις. Αρνητικό της υπόθεσης το υψηλό κόστος σπουδών. Παρόλα αυτά ταπεινή μου άποψη είναι ότι αξίζει σε όλα αυτά τα παιδιά το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Ανεπίτρεπτο ομάδες μερικών ατόμων να καταστρέφουν ζωές βάζοντας μπροστά τους τα ατομικά τους συμφέροντα με αποτέλεσμα το ξερίζωμα σπουδαίων επιστημόνων στο εξωτερικό. Καλές γιορτές με υγεία

 
Ικανή συνθήκη χα χα
20 Δεκ 2020 11:16

" Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος ... δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το αναγνωρισμένο αυτό δίπλωμα γιατί θέτει σε αμφιβολία την ικανή και αναγκαία συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας."

Ικανή συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού λοιπόν. Για αυτό τα πήγαμε τόσο καλά σαν χώρα. Δεν θα μας έρθουν οι κουτόφραγκοι. "Ικανή συνθήκη" σημαίνει ότι ο παραγωγικός σχεδιασμός έχει ήδη επισυμβεί και με επιτυχία.

 
Kallinikos
20 Δεκ 2020 10:48

Γιατί κ.Πρύτανη το αναφέρετε το παραπάνω; Δηλαδή το πτυχίο που απονέμει ένα κρατικό βρετανικό πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι το ίδιο και ισότιμο με το πτυχίο του ΕΜΠ της αντίστοιχης ειδικότητας; Τι παράνοιες είναι αυτές; Και σε όποια άλλη ειδικότητα δεν ισχύει το ίδιο; Τότε να φύγουμε εκτός Ε.Ε και να τελειώνουμε εξ ολοκλήρου σαν χώρα εφόσον δεν θέλουμε τους κανόνες της Ε.Ε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.