Πανελλαδικές/esos: Ανάλυση του συστήματος «Κεραμέως» για τη θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

Παρά το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στα πανεπιστημιακά τμήματα (~85%), περίπου το 30% των εισαγόμενων φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του (δηλαδή ένα πλήθος ~20,000 φοιτητών)

20/12/2020

Ενημερώθηκε: 20/12/2020, 20:49

Άκουσε το άρθρο

Αμέσως μετά τις γιορτές, και αφού τεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση , η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως θα καταθέσει, προς ψήφιση, στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου  για   τον καθορισμό της απαιτούμενης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα:

Κάθε έτος μετά τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, θα προκύπτει ο μέσος όρος των μορίων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Αυτός ο μέσος όρος δύναται να αυξομειωθεί αφού κάθε πανεπιστημιακό τμήμα φέρει τη δυνατότητα να τον ελαττώνει ή να τον αυξάνει κατά περίπου 20%. Το ακριβές ποσοστό αυξομείωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Για παράδειγμα, αν σε ένα πεδίο ο μέσος όρος των μορίων είναι 10.000, όλα τα τμήματα του πεδίου αυτού μπορούν να ορίσουν ως βάση εισαγωγής από 8,000 έως 12,000 μόρια.

Αν ένα τμήμα περιλαμβάνεται σε περισσότερα από ένα πεδία, τότε ως βάση εισαγωγής καθορίζεται η ελάχιστη εξ αυτών.

Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζονται ανά επιστημονικό πεδίο:

  •     Το πλήθος των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του έτους 2019-20
  •     Ο μέσος όρος μορίων των υποψηφίων το ίδιο έτος
  •     Το 80% του παραπάνω μέσου όρου
  •     Το πλήθος υποψηφίων και το ποσοστό αυτών των οποίων τα μόρια ήταν λιγότερα από το παραπάνω 80% του μέσου όρου (για τη χρονιά 2019-20).

Από τη μελέτη του παραπάνω πίνακα, προκύπτουν ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις, συγκρίνοντας τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις πολλών ετών:

Δεν επηρεάζονται  οι υποψήφιοι με πάνω από 13.000 μόρια

Η επιβολή της βάσης δε θα επηρεάζει υποψηφίους που συγκεντρώνουν μόρια πάνω από 13,000, αφού ακόμη κι αν επιβληθεί ο υψηλότερος συντελεστής (1.2), δύσκολα η βάση κάποιου τμήματος θα υπερβεί τα 13,000 μόρια

Κάθε χρόνο δεν εισάγονται στα ΑΕΙ  10.000 έως 15.000 υποψηφίους

Τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος από 10.000 έως 15.000 υποψηφίους (ποσοστό περίπου 15-20%) των ΓΕΛ δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα

Αν η βάση σε κάθε τμήμα οριστεί ως το 80% του μέσου όρου κάθε επιστημονικού πεδίου

Αν η βάση σε κάθε τμήμα οριστεί ως το 80% του μέσου όρου κάθε επιστημονικού πεδίου, περίπου 20,000-25,000 υποψήφιοι, ήτοι ποσοστό ~30% θα συγκεντρώσουν μόρια χαμηλότερα από την παραπάνω βάση. Επομένως, γύρω στις 8,000-10,000 από όσους εισάγονταν έως τώρα στα πανεπιστημιακά τμήματα (από το σύνολο των 70,000 υποψηφίων περίπου) δε θα εισαχθούν με το νέο σύστημα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρά το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στα πανεπιστημιακά τμήματα (~85%), περίπου το 30% των εισαγόμενων φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του (δηλαδή ένα πλήθος ~20,000 φοιτητών). Συνεπώς, πολλοί εκ των υποψηφίων που «θα κοπούν» με την καθιέρωση της βάσης μάλλον δε θα ολοκλήρωναν τις σπουδές τους.

Τα Μηχανογραφικά

Όσον αφορά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών:

Ο υποψήφιος θα συμπληρώσει 2 μηχανογραφικά. Στο πρώτο θα δηλώνει μικρό πλήθος τμημάτων προτίμησης (γύρω στα 15). Αυτή η δήλωση θα γίνεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων και των συντελεστών (από 0.8 έως 1.2) από κάθε τμήμα και του πλήθους των εισακτέων.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται μάλλον στις αρχές Αυγούστου. Στη συνέχεια, αν ένας υποψήφιος δεν έχει εισαχθεί και το επιθυμεί, θα πρέπει να συμπληρώσει δεύτερο μηχανογραφικό, στο οποίο θα επιλέγει μεταξύ όποιων σχολών έχουν ακόμη κενές θέσεις έπειτα από την επεξεργασία των δηλώσεων των πρώτων μηχανογραφικών.

Υποψήφιοι  με μόρια πάνω από 13,000 θα συμπληρώνουν μάλλον ελεύθερα το μηχανογραφικό τους

Έτσι, όσοι υποψήφιοι έχουν μόρια πάνω από 13.000 θα συμπληρώνουν μάλλον ελεύθερα το μηχανογραφικό τους, ενώ οι υποψήφιοι με μόρια μεταξύ 10,000 και 13,000 θα πρέπει να δηλώσουν μερικά τμήματα της βασικής τους προτίμησης και άλλα στα οποία σχεδόν σίγουρα θα εισαχθούν.

Υποψήφιοι με μόρια κάτω από 10.000

Τέλος, οι υποψήφιοι με μόρια κάτω από 10,000 πρέπει να δηλώνουν περισσότερα χαμηλόβαθμα τμήματα, στα οποία είναι πιθανότερο να εισαχθούν.

Οι  παραπάνω αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία πολλών τελευταίων ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (16)

Γονέας 1
|

Αδιανόητο . Περνάει νύχτα , σε περίοδο πανδημίας ένα σωρό μέτρα .
Αν ισχύσει από φέτος, τότε μιλάμε για τον απόλυτο αιφνιδιασμό για τους υποψήφιους .

Αναστασία
|

Σε τρία χρόνια λοιπόν, που θα έχουν πολλά παιδιά μεταφερθεί βιαίως στα ΕΠΑΛ, οι μέσοι όροι θα είναι υψηλότεροι και οι υποψήφιοι λιγότεροι. Πάλι θα υπάρχει αυτό το 80%; Και θα συνεχίζεται μέχρι να γίνει τι; Να σπουδάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών στα δημόσια πανεπιστήμια; Για αυτό εξισώσατε τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ; Για σπουδάζει ο κόσμος με πληρωμή;

Όριο στις δηλώσεις σχολών
|

Όλα τα ερωτήματα θα είχαν απάντηση αρκεί το υπουργείο να δημοσιεύσει την αναλυτική σειρά προτίμησης των επιτυχόντων για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ την τελευταία πενταετία.

Δημοσιεύονται μόνο οι προτιμήσεις από 1η έως 6η, και ήδη φαίνεται πως ορισμένες σχολές έχουν συμπληρώσει σε αυτές πάνω από 80% των εισακτέων ενώ άλλες ούτε το 10%.

Το υπουργείο όμως καθώς και οι γραμματείες των πανεπιστημίων έχουν τα στοιχεία ΟΛΩΝ των μηχανογραφικών δελτίων, και προφανώς γνωρίζει σε ποια επιλογή τους εισάγονται οι υποψήφιοι.

https://www.esos.gr/arthra/68599/statistika-stoiheia-morion-panelladiko…

https://www.esos.gr/arthra/63906/statistika-protimiseon-epityhonton-kai…

Για να τεθεί το όριο δηλώσεων στις 15 επιλογές πρέπει η πλειονότητα όσων αποφοίτων Λυκείου έχουν γράψει πάνω από τη βάση στα τέσσερα πεδία να εισάγεται σε θέσεις από 1 έως 10, και δίνεται ένα περιθώριο ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί τελικά να αυξηθεί σε 20 ή 25 επιλογές, ώστε να ικανοποιηθούν και όσοι θέλουν ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών.

@ Αναπάντητα ερωτήματα
20 Δεκ 2020 23:41

τι γίνεται με τους υποψηφίους που θα είναι πολύ κοντά σε μια σχετικά καλή σχολή, αλλά θα προβληματίζονται αν θα πρέπει να τη δηλώσουν ή όχι, από φόβο μήπως με το δεύτερο μηχανογραφικό χάσουν και τις μεσαίες σχολές; Τι θα γίνει δηλαδή με τους υποψηφίους των 17000 μορίων που θα χάνουν τις μεσαίες σχολές, στις οποίες θα εισάγονται άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία; Γιατί αγνοεί το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές;

@ πολίτης
20 Δεκ 2020 22:30

Πλατάρος Γιάννης
|

Για την Β΄φάση του μηχανογραφικού, νομίζω ότι ο μοναδικός λόγος (δεν μπορώ να φανταστώ άλλον) είναι να μπαίνει ο μέτριος και πάνω υποψήφιος εκεί που θέλει, διότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Οικονομία και για τον ίδιο φυσικά. Αλλά για να μην χαντακωθεί από απροσεξία να να μείνει εκτός, ως μωρά παρθένος, του δίδεται και δεύτερη ευκαιρία επιλογής . Νομίζω για την διασφάλιση του να μπαίνει κάποιος σε Σχολή που θέλει, έχουν γίνει μελέτες όχι μόνο για τους προφανείς «ψυχολογικούς λόγους» αλλά διότι όλα αυτά έχουν κόστος Κοινωνικό, πολύ σοβαρό τελικά...
Έχω μια υποψία -εικασία για το πώς θα λειτουργήσουν οι δύο φάσεις.
Αν χωρίσω τις Σχολές σε αυτές που επιθυμώ , σε αυτές που είναι λίγο αδιάφορος και σε αυτές που δεν θέλω, νομίζω ότι ένας καλός θα πάει ή μόνο εκεί που θέλει ή μόνο εκεί που ΔΕΝ θέλει (σε Β΄Φάση)
Μάλλον θα ξαναδώσει εξετάσεις. Τις Σχολές μειωμένης ζήτησης θα προλάβουν να τις πιάσουν οι έχοντες αυτογνωσία και χαμηλή βαθμολογία.
Μάλλον ο υποψήφιος πρέπει να μελετήσει την προσφορά και την ζήτηση των Σχολών πάρα πολύ σοβαρά όπως απεικονίζεται όχι μόνο στις βάσεις, αλλά και στη όλη στατιστική μελέτη των βαθμών της Σχολής. Η συμβουλευτική πάνω σε αυτά θα γνωρίσει δόξες....

Αρθούρος
|

Το σύστημα του υπουργείου κινείται στη σωστή κατεύθυνση επειδή σε όλες τις χρονιές υπήρχαν υποψήφιοι, οι οποίοι και δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και είχαν φοιτήσει στη Γ' Λυκείου επειδή δεν υπήρχαν από τις προηγούμενες τάξεις κάποια φίλτρα αξιολόγησης.
Σε καμία χώρα του πλανήτη δεν έχει επιτευχθεί να μπαίνουν όλοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κι αν δόθηκε αυτή η εντύπωση τα 5 τελευταία χρόνια, φυσικά και δεν ισχύει, επειδή όλοι αυτοί οι εισακτέοι που μπήκαν με βαθμό κάτω του 7,5, σίγουρα ή θα δυσκολευτούν ή θα βαρεθούν και δε θα τελειώσουν ποτέ τις σπουδές τους.
Το κέρδος θα είναι να απελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι σπαταλιούνταν γιά δεκαετίες στη χίμαιρα του καθολικού δικαιώματος όλων να εισαχθούν στην τριτοβάθμια. Αυτοί οι πόροι μπορούν να δαπανηθούν στο 14χρονο σχολείο υποχρεωτικό γιά όλους, ακόμα και τις μειονότητες, τους ρομά και τους Πομάκους, Τούρκους κι Αλβανούς. Από το επίπεδο του προνηπίου μέχρι και τη Γ' Λυκείου υπάρχει άφθονος χώρος και χρόνος γιά παρεμβάσεις που θα είναι γιά το καλό των μαθητών.
Από την άλλη, πρέπει επιτέλους να δοθεί χρόνος, χώρος και πολλά χρήματα γιά την προετοιμασία ενός πειστικού τύπου επαγγελματικού λυκείου που θα δώσει επιτέλους διέξοδο στην εργασιακή ανασφάλεια των νέων, το οποίο σε συνδυασμό με τα ΙΕΚ θα αποτελέσουν τη νέα επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας.
Υπάρχουν όμως και στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο που πηγάζουν από τη μίζερη λογική της προτίμησης από τους υποψήφιους μόνο 15 τμημάτων που δε λαμβάνει υπόψη της ότι κάποια πεδία έχουν πολύ μικρό αριθμό τμημάτων όπως το 3ο των γιατρών, νοσηλευτών. Καλό θα είναι να διορθωθεί λίγο προς τα πάνω, δηλαδή να τεθεί όριο συμπλήρωσης στα 25 τμήματα που θα είναι βέβαια ευνοϊκό και γιά τους υποψήφιους των άλλων πεδίων.
Επίσης, αφού δεν μπορούν να δημιουργήσουν ξεχωριστό πεδίο κοινωνικών επιστημών που θα έχει και τις σχολές της κοινής ομάδας, να εντάξουν τα σχετικά τμήματα στο πεδίο των σχολών οικονομίας. Γιά να βοηθήσω, τέτοια τμήματα είναι: α)τα τμήματα Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, β)τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας με το τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, γ)τα τμήματα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, δ)τα τμήματα Ψυχολογίας (οπωσδήποτε αυτά, γιατί συνεχίζεται η γελοία εισαγωγή των εισακτέων με Αρχαία και Λατινικά, ενώ χρειάζονται τα Μαθηματικά και η Βιολογία), ε)τα τμήματα Κοινωνιολογίας, στ)τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής.

Ναι, αλλά.
|

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται αφορούν τη σημερινή κατάσταση. Αν, όπως θέλει το υπουργείο, οι "χαμηλοβαθμοι" μαθητές επιλέξουν την τεχνική εκπαίδευση, τότε θα υπάρχουν λιγότεροι υποψήφιοι με χαμηλή επίδοση και ο μέσος όρος θα αυξηθεί! Οπότε όλη η ανάλυση πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή! Θα αλλάξει και ο συντελεστής τότε (δηλαδή θα είναι ακορντεόν;)

Μηχανική Μάθηση
|

Είναι αντι-επιστημονικός ο συντελεστής βαρύτητας 1.3 στα Μαθηματικά στο πεδίο Οικονομίας & Πληροφορικής. Προφανώς τα βασικά μαθήματα εδώ είναι η Οικονομία και η Πληροφορική. Τα Μαθηματικά είναι δευτερεύον. Που ξανακούστηκε το δευτερεύον να έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή;

Βικτωρία
|

Τα δεδομένα χωρίς τη σωστή επεξεργασία παράγουν λανθασμένες και άχρηστες πληροφορίες (βασική αρχή της επιστήμης της Πληροφορικής)!! Εκτός αν ο σκοπός είναι ακριβώς αυτός και τα δεδομένα χρησιμοποιούνται όπως και η στατιστική, για να αποπροσανατολίσουν...
Όπως σωστά επισημάνθηκε και παραπάνω δεν γίνεται καμία αναφορά στο πολύ περιορισμένο πλήθος σχολών που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αλλαγή αυτή, και όχι η προτεινόμενη βάση εισαγωγής, και αυτό δημιουργεί τις αδικίες και τις στρεβλώσεις στην εισαγωγή των υποψηφίων.
Επίσης από που αποδεικνύεται πως αυτοί που εγκαταλείπουν είναι αυτοί που εισήχθησαν με χαμηλή βαθμολογία; Υπάρχουν πολλοί μαθητές που μπαίνουν σε υψηλόβαθμες σχολές με μεγάλο αριθμό μορίων και απλά ξανακάνουν μηχανογραφικό με το 10% ή δίνουν ξανά πανελλαδικές για την πρώτη τους επιλογή. Τα νούμερα είναι σωστά αλλά το συμπέρασμα του άρθρου αυθαίρετο.
Καμία αναφορά επίσης στο αυτονόητο... η φετινή χρονιά δεν ενδείκνυται για πειραματισμούς. Η Παιδεία δε βελτιώνεται με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" μέσα σε μερικούς μήνες. Η μόνη λέξη που αρμόζει είναι ντροπή!

E
|

Eίναι πολύ βιαστική η απόφαση.Σίγουρα θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές.Ας ισχύσει από του χρόνου...οι εξετάσεις είναι πολύ κοντά και έρχονται όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες!

Λογικό
|

Είναι λογικό να εγκαταλείπουν γιατί ο φοιτητής για παράδειγμα που πέρασε μαθηματικός ΑΕΙ Σάμου με 6 μαθηματικά , δε γνωρίζει μαθηματικά . Η γνωστή μου που πέρασε τυχαία ΑΕΙ με τη μονάδα δε γίνεται να είναι συνεπής γιατί έχει μεγάλα μαθησιακά κενά ......γιατί μας φαίνεται παράξενο. Σύμπτυξη τμημάτων και άνοδο ποιότητας σπουδών!

Andrew
|

Το προτεινόμενο νέο σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο και σίγουρα μπορούσε να βρεθεί κάτι απλούστερο. Είναι εντελώς άχρηστη η β΄ φάση.
Βγαίνουν οι βαθμοί, ανακοινώνεται η ελάχιστη βάση, κάνουν όλοι ένα μοναδικό μηχανογραφικό και όσοι είναι πιο κάτω αυτόματα έχουν κοπεί. Γιατί χρειάζεται το β΄ μηχανογραφικό?
Μεταρρύθμιση δεν είναι να αλλάζεις κάτι, αλλά να το απλοποιείς και να το βελτιώνεις. Ας το επεξεργαστούν καλύτερα, να το νομοθετήσουν σε λίγο και να εφαρμοστεί από του χρόνου, από το 2022.
Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα παιδιά που σε 160 μέρες δίνουν πανελλαδικές.

ΠΕ 78 80
|

Να επιστρέψουν οι Κοινωνικές επιστήμες στο λύκειο. Να δημιουργηθεί κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής στη Β λυκείου!!!!!!!!!!!

Προβληματισμοί
|

Στην εισαγωγική παράγραφο το ρεπορτάζ αναφέρει ότι "το 30% των εισαγόμενων φοιτητών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του", ενώ η ανάλυση που ακολουθεί σχολιάζει κυρίως τον αριθμό των εισακτέων.

Παρακαλώ διευκρινίστε μας:
α) Πού στηρίζεται ο ισχυρισμός ότι "πολλοί εκ των υποψηφίων που «θα κοπούν» με την καθιέρωση της βάσης μάλλον δε θα ολοκλήρωναν τις σπουδές τους".
β) Ποια είναι τελικά η επίδραση του νέου τρόπου εισαγωγής στον αριθμό αυτών που εγκαταλείπουν τις σπουδές, αναμένεται να τον μικρύνει ή να τον μεγαλώσει και γιατί;
γ) Σε ποιους λόγους οφείλεται η εγκατάλειψη των σπουδών;
δ) Η εγκατάλειψη των σπουδών ωφελεί ή βλάπτει την κοινωνία και τους φοιτητές και γιατί; Ή μήπως αποτελεί απλά ένα αναπόφευκτο φαινόμενο;
ε) Πώς αναμένεται να μεταβληθεί αυτός ο αριθμός αν καταργηθούν οι εξετάσεις ή οι βάσεις και εισάγεται το 100% των αιτούντων;

Όπως αντιλαμβάνεστε, το ερώτημα που υποκρύπτεται στις παραπάνω ερωτήσεις είναι το κατά πόσον η μείωση ή ανακατανομή των εισακτέων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αύξηση της ποιότητας των σπουδών, την αναβάθμιση της αξίας του πτυχίου στην αγορά και τις πιθανότητες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων πτυχιούχων, τα οποία πιστεύω ότι είναι και τα καίρια ζητούμενα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα (πέρα από την κατάρτιση επιστημονικά ενημερωμένων και υπευθύνων πολιτών και επαγγελματιών).

Παρόλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο νέος πτυχιούχος και εν δυνάμει μελλοντικός εργοδότης ή αξιολογητής προσωπικού, όπως οι υπάρχοντες και υπηρετούντες, θα εξακολουθήσει να θέτει "βάση εισαγωγής" στην επιχείρηση ή στην υπηρεσία με διάφορους τρόπους, όπως η απαρίθμηση και αξιολόγηση των προσόντων, η επίδοση σε εξετάσεις, η εμπειρία και η προϋπηρεσία. Συνεπώς, αναρωτιέμαι αν αποτελεί ένα ζητούμενο πολιτικής φιλοσοφίας και συνταγματικής ισονομίας το κατά πόσον ένας υποψήφιος (ο οποίος είναι ενήλικος πολίτης) κρίνεται και αξιολογείται κατά την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με διαφορετικές μεθόδους από αυτές που θα συναντήσει στην μελλοντική του σταδιοδρομία.

Αναπάντητα ερωτήματα
|

Όποιος έκανε τον κόπο να γράψει αυτό το κείμενο, για να υποστηρίξει την πολιτική Κεραμέως, δεν απάντησε στο ερώτημα που έθεσαν εκατοντάδες σχόλια στη σελίδα του esos (σε άλλα post): τι γίνεται με τους υποηφίου που θα είναι πολύ κοντά σε μια σχετικά καλή σχολή, αλλά θα προβληματίζονται αν θα πρέπει να τη δηλώσουν ή όχι, από φόβο μήπως με το δεύτερο μηχανογραφικό χάσουν και τις μεσαίες σχολές; Τι θα γίνει δηλαδή με τους υποψηφίους των 17000 μορίων που θα χάνουν τις μεσαίες σχολές, στις οποίες θα εισάγονται άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία; Γι' αυτά ο συντάκτης του κειμένου δεν έχει να πει τίποτε; Γιατί αγνοεί το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές;
Η υποστήριξη της Υπουργού έχει και τα όριά της...

Πλατάρος Γιάννης
|

Μπράβο για την επεξεργασία των δεδομένων, διότι διατυπωνονται κραυγές και τρολιες.
Εχουμε μια επεξεργασία να συζητήσουμε...
Καταθέτω ένα νούμερο κοινής αποδοχής. Την τελευταία 20-ετια, με δεδομένη την δυσκολία των θεματων, ένα 20% των ΓΕΛ ήταν για μη είσοδο. Χοντρικά, εκεί ήταν. Με τα επιπλέον στοιχεία εγκαταληψης σπουδών, με διερεύνηση και των λόγων (έλλειψη βασικών γνώσεων, ανεπιθύμητη σχολή, φάσμα ανεργίας, προοπτικές κτλ) σίγουρα ένα 20 % είναι προβληματικό και για την οικογένεια του και για το κοινωνικό σύνολο. Όσοι πάλι έχουν λεφτά για πέταμα, ας πάνε να σπουδάσουν όπου θέλουν. Υπαρχουν και εξαιρέσεις του κανόνα. Το κράτος όμως πρέπει να έχει στοιχειώδη Δημόσιο νομική πολιτική. Αλλά το πραγματικό κόστος είναι υπέρ - πολλαπλάσιο του δημοσιονομικού και οι φωνασκουντες λαϊκιστές, πρέπει να ξέρουν, ότι αυτό δεν το γνωρίζουν οι κοστολογοι μονον, αλλά βιωματικά και οι γονείς των εγκαταλειποντων τις Σχολές, με τις επιπτώσεις του χαμένου χρόνου, του πλέον παραγωγικου σε γνώση, σε ζωές...
Περιμενω λόγο επί των δεδομένων...

πολίτης
|

διαβάζω στο άρθρο:
"Έτσι, όσοι υποψήφιοι έχουν μόρια πάνω από 13.000 θα συμπληρώνουν μάλλον ελεύθερα το μηχανογραφικό τους,"

τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Απο την στιγμή που θα υπάρχει όριο στο πλήθος των σχολών που δηλώνει ο υποψήφιος στο Α μηχανογραφικό υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός των σχολών που θα δηλώσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ