Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται κανονισμούς και όχι αστυνομία

Για όσους από εμάς βιώσαμε την ψυχή τωn Πανεπιστημίων είμαστε βέβαιοι ότι τυχόν λειτουργία αστυνομικής μονάδας εντός των Πανεπιστημίων θα είναι λάθος και θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 22/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος
Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια εξοπλισμός εκατομμυρίων δρχ. που είχαμε προμηθευτεί στην πρώτη προσπάθεια μηχανοργάνωσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλάπηκε,  με οργανωμένο τρόπο,  από  χώρο κτηρίου της Πανεπιστημιούπολης που τον είχαμε αποθηκευμένο.  

Η προοπτική να έρθει στην Πανεπιστημιούπολη η Αστυνομία,  να λάβει αποτυπώματα και να αναζητήσει τους ενόχους,  αντιμετωπίστηκε σχεδόν με φόβο από την Πρυτανεία και με  την ειρωνεία των  αστυνομικών που ενώ έπαιρναν αποτυπώματα δήλωναν την αδυναμία τους να εντοπίσουν τους δράστες σε ένα περιβάλλον εχθρικό σε  αστυνομικές έρευνες για σύλληψη δραστών παράνομων πράξεων.  Το  γεγονός δε ότι στην Πανεπιστημιούπολη δεν υπήρχε έλεγχος των εισερχομένων εκτός Πανεπιστημίου ατόμων έκανε το εγχείρημα ακόμη δυσκολότερο.

Όλα αυτά τα χρόνια στα Πανεπιστήμιά μας έγιναν λίγα τόσο για την αναγνώριση  της ανάγκης για καλύτερη επιτήρηση των χώρων τους  όσο και για την εξασφάλιση  αισθήματος ασφάλειας σε όσους κινούνται σε αυτούς και ιδιαίτερα στις  απογευματινές ώρες και σε ημέρες αργίας .

Οι λόγοι είναι πολλοί,  με κυριότερο ότι  πολλές παραβατικές  πράξεις, κυρίως των φοιτητών,  έχουν ενταχθεί στη συλλογική συνείδηση πολλών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,  ως πράξεις πολιτικού ακτιβισμού.

Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα ακόμη και παράνομες πράξεις εντός της Πανεπιστημιούπολης να αντιμετωπίζονται ως «ταμπού» και να αποσιωπώνται κυρίως από το φόβο εμπλοκής της αστυνομίας που έχει ταυτιστεί κυρίως από ομάδες φοιτητών με δύναμη καταστολής και όχι περιφρούρησης της νομιμότητας. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι παράνομες και παραβατικές συμπεριφορές να βγαίνουν στη δημοσιότητα μέσα από ανεπίσημα «κανάλια ενημέρωσης» και να παρουσιάζονται με γενικεύσεις και υπερβολές που δημιουργούν εικόνα έντονης παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια που όμως δεν ισχύει. Η στρεβλή αυτή εικόνα με τη σειρά της διαμορφώνει κοινωνικές αντιλήψεις για τα Πανεπιστήμια ως χώρους παραβατικότητας και περίθαλψης της εγκληματικότητας,  τις οποίες , εν συνεχεία, επιδιώκουν  να εκμεταλλευτούν πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν ένα Ελεύθερο, Αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο.

Με δεδομένο ότι,  για μια σειρά από λόγους,  η παρουσία της αστυνομίας και αστυνόμευσης εντός του Πανεπιστημίου χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης ,  η αντιμετώπιση των παραβατικών και παράνομων  πράξεων εντός του Πανεπιστημίου μπορεί να γίνει κυρίως με όρους πολιτικούς και όχι αστυνομικούς.  

Για όσους από εμάς βιώσαμε την ψυχή των ελληνικών Πανεπιστημίων όπως έχει διαμορφωθεί τα χρόνια  της μεταπολίτευσης είμαστε βέβαιοι ότι τυχόν λειτουργία αστυνομικής μονάδας - ανεξάρτητα από την ονομασία της - εντός των Πανεπιστημίων θα είναι λάθος και θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες  στη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει αυτή της την πρόθεση και αντ’ αυτού να επιδιώξει πολιτική συναίνεση και να επιβάλει όπως  τα Πανεπιστήμια:

α) Συντάξουν Εσωτερικούς Κανονισμούς λειτουργίας  που θα περιγράφουν με σαφήνεια τις συμπεριφορές και πράξεις μελών ΔΕΠ,  υπαλλήλων και Φοιτητών που θα θεωρούνται παραβατικές και θα προβλέπουν για κάθε περίπτωση ανάλογες  ακαδημαϊκές ποινές.

β) Συγκροτήσουν Επιτροπές Δεοντολογίας οι οποίες  σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εσωτερικού Κανονισμού θα επιλαμβάνονται παραβατικές συμπεριφορές και περιστατικά μη τήρησης τόσο των κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας όπως αντιγραφή από φοιτητές κατά τις εξετάσεις, λογοκλοπή από μέλη ΔΕΠ, ψευδής καταγγελίες κ.α. όσο και για περιπτώσεις άσκησης σωματικής βίας σε άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,  βανδαλισμούς κτηρίων, βίαιες διακοπές του εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου  κ.α.

γ) Να ελέγχουν τις εισόδους στις  Πανεπιστημιουπόλεις και να οργανώσουν δική τους ένστολη Υπηρεσία Επιτήρησης των χώρων της Πανεπιστημιούπολης - με πόρους και προσωπικό που θα τους διαθέσει η πολιτεία- με αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες που θα περιγράφονται με σαφήνεια στον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου.

δ) Να προβλέπουν στον Εσωτερικό Κανονισμό τους σαφείς διοικητικές αλλά και πειθαρχικές κυρώσεις στα μέλη των αρμόδιων διοικητικών οργάνων σε περίπτωση που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα με συνέπεια, δικαιοσύνη, διαφάνεια και χωρίς ίχνος πολιτικού ή άλλου υπολογισμού.

Για ποινικά κολάσιμες πράξεις η διωκτική αρμοδιότητα και η διαδικασία εκτέλεσης των ποινικών νόμων θα διεκπεραιώνεται,  με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Εποπτείας Χώρων και των Πρυτανικών Αρχών, από αρμόδιους εισαγγελείς και με την κατά το δυνατόν περιορισμένη  εμπλοκή της αστυνομίας στην σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.  

Με τις ενέργειες αυτές θα δοθεί στο μεν εσωτερικό του Πανεπιστημίου το μήνυμα ότι οι παραβατικές συμπεριφορές κάθε μέλους του είναι  υπό κρίση και τιμωρία,  στη δε κοινωνία ότι η Ακαδημαϊκή του Κοινότητα έχει τη θέληση και τη δύναμη να τιμήσει το Αυτοδιοίκητο που της δίνει το Σύνταγμα και ότι μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου της χωρίς να χρειάζεται την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων εγκαταστημένων στους χώρους της.

Σχόλια (17)

 
@ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ ( ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ)27 Δεκ 2020 19:38
27 Δεκ 2020 22:44

Φίλτατε αν χρειάζεται να κάνετε επεξηγηματικό σχόλιο για να δικαιολογήσετε την θέση σας,μετά την θύελλα αρνητικών σχολίων, τότε επιτρέψτε μου αλλά σημαίνει ή οτι ζείτε σε ενα παράλληλο πανεπιστημιακό σύμπαν, ή ότι αγνοείται τι ακριβως γράψατε. Και στις δυο περιπτώσεις είναι τραγικό για λειτουργό Ελληνικού πανεπιστημίου να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δικές του ιδεοληψίες. Ειλικρινά θλίβομαι.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ ( ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ)
27 Δεκ 2020 19:38

Διαβάζοντας τα σχόλια που έγιναν στο άρθρο μου διαπίστωσα παρανόηση πολλών από όσα γράφω. Ίσως γιατί κάποιοι δεν διάβασαν όσα γράφω ή τυφλώνονται από τις προκαταλήψεις τους.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΊ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Οι περισσότεροι κανονισμοί Πανεπιστημίων αντιγράφουν τη νομοθεσία που ισχύει και δεν περιγράφουν παραβατικές συμπεριφορές και τις ποινές που πρέπει να επισύρουν αυτές οι συμπεριφορές κ.α. Ο εσωτερικός Κανονισμός που προτείνω δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Μάλιστα προτείνω να προβλέπονται ποινές και για τους υπευθύνους εφαρμογής του κανονισμού όταν για διαφόρους λόγους δεν τον εφαρμόζουν.

( Βλέπε: Χριστόπουλος Νικόλαος, «Συγκριτική μελέτη των Εσωτερικών Κανονισμών Α.Ε.Ι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , υπό το πρίσμα οκτώ (8) παραμέτρων. Μεταπτυχιακή Διατριβή, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΛΛΈΣ ΧΩΡΕΣ

Τις μεταπτυχιακές μου σπουδές ( Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό) της πραγματοποίηση στην Αγγλία. Υπάρχουν ένστολες υπηρεσίες στα Αγγλικά Πανεπιστήμια, όπως και εγώ προτείνω, αλλά όχι αστυνομικά τμήματα Πανεπιστημίων.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν Αστυνομικά Τμήματα στα Πανεπιστήμια, κατάλοιπα της εποχής των διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, που όμως είναι σε διαρκή αμφισβήτηση και στα περισσότερα Πανεπιστήμια υπολειτουργούν.

ΠΟΙΝΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Όπως γράφω βεβαίως και θα πρέπει να εισέρχεται η αστυνομία στους χώρους του Πανεπιστημίου όταν γίνονται παράνομες πράξεις και να συλλαμβάνει τους ενόχους με την παρουσία εισαγγελέα. Αυτό προβλέπει και τώρα η νομοθεσία που όμως δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε και για μερικούς από λόγους που αναφέρω.

Στην πρότασή μου λέω αυτό να γίνεται ευκολότερα και μετά την επέμβαση της υπηρεσίας εποπτείας του Πανεπιστημίου.

Αφήνω ασχολίαστα σχόλια που δείχνουν εμμονές, προκατάληψη, άγνοια και σκοπιμότητα. Το Πανπιστήμιο δεν είναι Super market και ούτε καταφύγιο παρανόμων και εγκληματιών! Οποιος γνωρίζει τι σημαίνει Πανεπιστήμιο καταλαβαίνει. ¨Οποιος δεν το γνωρίζει ας διαβάσει να μάθει!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ

 
οικονομου
26 Δεκ 2020 12:58

τα πανεπιστήμια χρειάζονται αστυνομία διοτί κανονισμοί υπαρχουν αλλα κανείς να τους επιβάλλει

 
@Μέλος ΔΕΠ
25 Δεκ 2020 20:45

κύριε/κυρία Μέλος ΔΕΠ, δημοκρατικές χώρες πολλές υπάρχουν. Κοιτάξτε στο ΗΒ και στις ΗΠΑ. Εκεί τα πανεπιστήμια, αν δεν το γνωρίζετε, έχουν δικά τους αστυνομικά τμήματα και αστυνομική δύναμη η οποία λειτουργεί ΑΥΤΟΝΟΜΑ (χωρίς να τηλεφωνεί πρώτα στον πρύτανη π.χ.), και ΟΠΛΟΦΟΡΕΙ (όχι μόνο γκλομπ και χειροπέδες όπως λένε ότι θα ισχυει στην Ελλάδα). Κανένας εκεί δεν παραπονιέται ότι θίγεται κάπως η δημοκρατία. Ναι, δεν υπάγονται στην αστυνομία της εκάστοτε πολιτείας αλλά είναι αυτόνομες μονάδες του πανεπιστημίου, αλλά δε νομίζω να εννοούσατε ότι θέλετε αυτό.

 
Γιάννης Π.
23 Δεκ 2020 20:42

Κανονισμοί υπάρχουν αλλά δυστυχώς υπάρχουν και τα φαινόμενα βίας, ανομίας και βανδαλισμών. Εφόσον η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω επιβάλλεται η αστυνόμευση. Για να μη ξαναδούμε καθηγητές στα χέρια κουκουλοφόρων με τις γνωστές εικόνες και ταμπουρωμένους χωρίς λόγο να βανδαλίζουν ανεξέλεγκτα.

 
Δυστυχώς!!
23 Δεκ 2020 16:04

Οι ιδεοληψίες και οι φοβίες μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο!!! Απο διαπιστώσεις όλα ωραία αλλά απο αποτελέσματα μηδέν!!! εάν κάποιος τα σπάσει στη βιβλιοθήκη του κυρίου θα τα πληρώσει ο ίδιος καθώς προασπίζεται την ελευθερία ή ο συνήθης χαμάλης δλδ ο Έλληνας φορολογούμενος!!! Και εγώ στα λόγια είμαι πολύ large .... στην ουσία ..........???

 
Μέλος ΔΕΠ
23 Δεκ 2020 15:40

Τα μουσεία τα φυλάνε οι αρχαιοφύλακες που υπάγονται στο υπουργείο πολιτισμου, τα νοσοκομεία φύλακες που υπάγονται στα νοσοκομεία και το υπ. Υγείας και τις φυλακές οι σοφρωνιστικοί του υπ δικαιοσύνης. Μόνο τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα τα φυλάνε αστυνομικοί του υπ δημόσιας τάξης. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει προηγούμενο τέτοιο σε δημοκρατική χώρα.

 
Κύριε Ζάχο
23 Δεκ 2020 13:52

Όταν μπαχαλάκηδες με χτυπάνε μέσα στο Πανεπιστήμιο, ο κανονισμός δεν βοηθάει. Το 100, η αστυνομία, ναι, μπορεί να με γλιτώσει και αυτή είναι η δουλειά της είτε με χτυπάνε μέσα είτε έξω, είτε οπουδήποτε στην επικράτεια.

Όταν "φοιτητές" με κρατάνε όμηρο στο γραφείο μου, ο κανονισμός δεν βοηθάει. Το 100, η αστυνομία, ναι, μπορεί να έρθει να τους διώξει να με ελευθερώσει.

Η "καραμέλα" αυτή η οποία κλεινει το μάτι σε ομάδες τις οποίες γνωρίζουμε, μας ταλαιπωρεί δεκαετίες τώρα. Φτάνει πια! Η διεθνής "πατέντα" της Ελλάδας με το δήθεν άσυλο, να τελειώσει. Μακάρι η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά.

 
Γιώργος
23 Δεκ 2020 12:43

Τώρα θα δοθεί αγώνας για να παίρνει εντολές η όποια δύναμη φύλαξης πανεπιστημίων από τον πρύτανη, έτσι ώστε να απονευρωθεί και να αδρανοποιηθεί όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χρόνια. Τα παιχνιδάκια τέλος. Στα πανεπιστήμια ισχύουν οι νόμοι που ισχύουν σε όλο το ελληνικό κράτος. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

 
GEORGE
22 Δεκ 2020 18:43

Καννισμούς τα πανεπιστήμια έχουν. Μόνο που τόσα χρόνια δεν εφαρμόζονται. Όλοι ξέρουμε το λόγο.

 
Νίκος
22 Δεκ 2020 16:43

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να φυλάσσεται όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι. Κτίστηκε με το ιδρώτα και τον κόπο όλων μας και πρέπει να διαφυλαχτεί όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι.

 
Ιάσωνας
22 Δεκ 2020 16:42

Κανονισμούς χρειάζονται όταν εφαρμόζονται και γίνονται σεβαστοί. Όταν όμως δεν ...τότε επιβάλλεται η φύλαξη όπως σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα του κόσμου. Εδώ γιατί μας κακοφαίνεται; Ξεχάσατε τους προπηλακισμούς καθηγητών, το χτίσιμο του πρύτανη , τους βανδαλισμούς κάθε λίγο και το τελευταίο με τον πρύτανη του οικ πανεπιστημίου; Σε άλλη χώρα ζούμε ;

 
Ert
22 Δεκ 2020 15:58

Ωραία από αύριο ως "αυτοδιοίκητο" να βρείτε και λεφτά για μισθοδοσίες και άλλα έξοδα. Αυτοδιοίκητο. Τι, όχι;

 
Κωστας
22 Δεκ 2020 15:06

Σε τι χώρα ζούμε! Είναι δυνατό στη σημερινή εποχή να υπάρχει άνθρωπος που να διαφωνεί με την φύλαξη των Πανεπιστημίων ;
Σε αυτή τη χώρα πρέπει να παλέψουμε για τα αυτονότητα.

 
ΠΑΠΑΣ
22 Δεκ 2020 13:28

ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ , ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ , ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ , ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ,ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ κ.ά.
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ....!!!
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΡΑΓΕ.....!!!
ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ.....!!!
ΚΑΝΕΝΑΣ.......!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .....ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.....ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.....ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .........ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.....!!!
ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ......ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ .......ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ.....!!!
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ -ΚΑΤΩ .....ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.....ΤΙ ΘΕΛΕΙ..... ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ , ΑΥΤΟΣ ΔΙΟΙΚΕΙ, ΑΥΤΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ.....ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ....

 
Αρθούρος
22 Δεκ 2020 12:28

Νομίζω ότι ο αρθρογράφος ζεί σε μία άλλη εποχή, καθώς αναφέρει ότι "Για όσους από εμάς βιώσαμε την ψυχή των ελληνικών Πανεπιστημίων όπως έχει διαμορφωθεί τα χρόνια της μεταπολίτευσης είμαστε βέβαιοι ότι τυχόν λειτουργία αστυνομικής μονάδας - ανεξάρτητα από την ονομασία της - εντός των Πανεπιστημίων θα είναι λάθος και θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των Πανεπιστημίων".
Δηλαδή αναφέρεται σε μία εποχή πολύ μακρινή, διότι έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια από την επανάσταση των νέων του 1973. Εκείνοι που βίωσαν τα γεγονότα αυτά δεν μπορεί να μεταφέρουν τα βιώματά τους στο σήμερα όπου δεν υπάρχει ο φόβος της απειλής της βίας. Αυτό το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με την κλοπή όπως αναφέρει του εξοπλισμού των εκατομμυρίων(χωρίς να αναφέρει ακριβώς πόσα).
Από κάτω αποδίδει την αιτία, ομολογώντας ότι "παραβατικές συμπεριφορές γίνονται από τους φοιτητές". Και τέλος, γιά να δικαιολογήσει ακόμα περισσότερο τα αδικαιολόγητα λέει, ότι αυτές οι πράξεις γίνονται αντιληπτές από τους καθηγητές, ως πράξεις πολιτικού ακτιβισμού. Μα κύριε διδάκτορα, η κλοπή παραμένει κλοπή, είτε ένα ευρώ κλάπηκε, είτε 100 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι έγκλημα η κλοπή; Κι αν δέχεται την κλοπή, εγώ δεν τη δέχομαι, απ' όποιον κι αν έγινε. Τί είναι ο φοιτητής; Ταμπού; Όταν εγκληματεί είναι το ίδιο με όλους τους άλλους πολίτες κι έτσι πρέπει ν' αντιμετωπίζεται. Όπως η παλιά γενιά όρθωνε την τήρηση του συνταγματικού άρθρου 114, έτσι και η σημερινή γενιά μιλά πολλάκις γιά το άρθρο 2 που λέει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
Επίσης, μιλά στον πληθυντικό γιά "παραβατικές συμπεριφορές των φοιτητών", ενώ μία είναι η συμπεριφορά, αλλά τέλος πάντων, τί εννοεί μ' αυτό; Ότι είναι έτοιμος να δεχτεί και πιό σκληρά εγκλήματα από τις κλοπές, όπως τις δολοφονίες; Όχι, δεν είναι τα πανεπιστήμια "κράτος εν κράτει". Ο νόμος του ελληνικού κράτους πρέπει να ισχύει παντού. Όπως ο μπάρμπα Γιάννης ο Καποδίστριας δε δεχόταν την ύπαρξη τελωνειακών δασμών στη Μάνη γιά τα εισαγόμενα από άλλες περιοχές προϊόντα κι έκανε πόλεμο γι' αυτό, όπως ήταν λάθος οι μπάρες που απέκλειναν τα πομακοχώρια-τουρκοχώρια από την υπόλοιπη Θράκη, το ίδιο λάθος είναι να δεχτούμε "παραβατικές συμπεριφορές" από τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια.
Επίσης, κάνει κι άλλο λάθος, αφού αναφέρεται στα α) και β) που πρέπει να γίνουν, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουν ήδη γίνει σε πολλά πανεπιστήμια και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που γνωρίζει. Δηλαδή ο ξυλοδαρμός, η γελοιοποίηση και η διαπόμπευση καθηγητών σε αρκετές σχολές. Στην πραγματικότητα, το κύριο σώμα των επιχειρημάτων του αναφέρεται στο παρελθόν και δεν εκτιμά καθόλου ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ακόμα κι από τους φοιτητές, οι οποίοι δεν ανέχονται να τους ξευτελίζει μία περιθωριακή ομάδα καλομαθημένων νέων που εκμεταλλεύεται τις δημοκρατικές ευαισθησίες τις δικές του και πολλών άλλων ακόμα.

 
Γιώργος
22 Δεκ 2020 11:53

Σε ποιον πλανήτη ζει ο κύριος; έχει ακούσει τίποτα για εκφοβισμούς όσων μελών ΔΕΠ ή πρυτάνεων θέλησαν να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν παραβατικές συμπεριφορές;
Επίσης, δεν καταλαβαίνω: ας υποθέσουμε ότι μέσα στο πανεπιστήμιο διαπράττεται μια παραβατική συμπεριφορά π.χ. διακίνηση ναρκωτικών ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχει περίπτωση ένας Πρύτανης να απαγορεύσει στην ομάδα φύλαξης να επέμβει; Εάν δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση τότε γιατί πρέπει να ερωτάται ένας Πρύτανης όταν διαπράττονται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου σχετικά με την παρέμβαση της ομάδας φύλαξης; και γιατί είναι κακό να υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες φύλαξης; έχει πάει ο κύριος ποτέ σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού να δει πως λειτουργούν; γιατί ο κύριος και αρκετοί άλλοι επιμένουν στη διατήρηση της ελληνικής ιδιαιτερότητας στο όνομα δήθεν της δημοκρατίας; έχει αντιληφθεί ο κύριος ότι μόνο δημοκρατία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ιδρύματα; και γιατί τόσο καιρό δε υπήρχε καμία προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και ακούμε τώρα όλα αυτά όταν επιχειρείται το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.