Placeholder

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΠ/ΚΗ

Κατατέθηκαν 2.908 αιτήσεις για το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑ.Λ. περιόδου 2020-2021

Ν. Κεραμέως: Συνεχίζουμε έμπρακτα τη στήριξη στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας και την προσπάθεια για αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.
Δημοσίευση: 23/12/2020
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συνολικά 2.908 έγκυρες αιτήσεις υπέβαλλαν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων για το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας» περιόδου 2020-2021 στις περίπου 3.000 θέσεις μαθητείας που προκηρύχθηκαν.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι αιτήσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και οι ενστάσεις, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης της μαθητείας στη σελίδα https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/ και όλοι οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την αίτησή τους και στα επόμενα βήματα των εγγραφών.

Η υπουργός  Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Συνεχίζουμε έμπρακτα τη στήριξη στο Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας και την προσπάθεια για αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ., συνδέοντας την Μεταλυκειακή Ε.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. ανταποκρίθηκαν άμεσα στις προσκλήσεις για θέσεις μαθητείας που εκδόθηκαν από όλες τις Π.Δ.Ε., σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία και τις ισχυρές επιπτώσεις σε όλα τα σχήματα μαθητείας πανευρωπαϊκά. Οι αιτήσεις των υποψηφίων ολοκληρώθηκαν ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές μονάδες, για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και σε όλα τα ΕΠΑ.Λ., Δ.Δ.Ε. και Π.Δ.Ε. αναρτώνται οι οριστικοί Πίνακες κατάταξης των υποψηφίων. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχαριστεί όλους τους υποψήφιους, τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ. και τα στελέχη της εκπαίδευσης για την υποστήριξη στο θεσμό της μαθητείας.»

Ετικέτες: 
ΜαθητείαΕΠΑΛ

Σχόλια (2)

 
Αλέκος
24 Δεκ 2020 10:44

Οι ειδικότητες αυξάνονται ενώ οι μαθητές μειώνονται. Αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη στον θεσμό.

 
Σχεδιασμός-Στήριξη
24 Δεκ 2020 08:30

Καταρχήν αιτήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα και εγγραφή, οπότε ο τελικός αριθμός θα είναι περίπου 2500. Εάν πραγματικά θέλετε να μας πληροφορήσετε θα πρέπει να δημοσιεύσετε πόσα τμήματα δημιουργήθηκαν σε σύγκριση με προηγούμενες φάσεις.
Δεν είναι επιτυχία ή στήριξη του θεσμού ο αριθμός 3000 όταν στην Γ΄ φάση (2019) με λιγότερες ειδικότητες οι συμμετέχοντες ήταν 3700. Δεν είναι επιτυχία το ότι το πρόγραμμα ξεκινάει 14 Ιανουαρίου.
Πως αξιοποιήθηκε η εμπειρία των 4 προηγούμενων φάσεων και ξεκινάει το πρόγραμμα Ιανουάριο; Με μεγάλη επιείκεια ο σχεδιασμός είναι ερασιτεχνικός. Δυο βασικοί παράμετροι :
1. οι περισσότεροι μαθητές μέχρι τον Οκτώβριο έχουν αποφασίσει για το τι θα κάνουν (άλλες δομές εκπαίδευσης, απασχόληση, στρατός)
2. δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί γιατί έχουν συμπληρωμένο ωράριο
Τέλος μία αναφορά στην ποιότητα των προσφερόμενων θέσεων μαθητείας. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της μαθητείας, για τις περισσότερες ειδικότητες, δεν αποτελεί η συμπλήρωση του ημερολογίου μάθησης αλλά το είδος της προσφερόμενης θέσης μαθητείας. Είναι προφανές ότι οι θέσεις του Ιδιωτικού τομέα είναι ποιοτικότερες από ότι του δημοσίου (με εξαίρεση ορισμένες ειδικότητες όπως νοσηλευτές και οικονομίας διοίκησης), γιατί το περιβάλλον μάθησης είναι αντίστοιχο της πραγματικής αγοράς και γιατί δημιουργούν ευκαιρίες και προοπτικές ένταξης στην απασχόληση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ