Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απόφαση: 1.000 ευρώ και τιμητικό δίπλωμα στους αριστούχους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακ.έτος 2019-2020

Το βραβείο απονέμεται στον πρώτο σε βαθμολογία πτυχιούχο εκάστου Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
Δημοσίευση: 25/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθορίστηκαν με κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών  οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) των ετήσιων «Βραβείων Αριστείας» από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, με σκοπό την επιβράβευση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αρίστευσαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ως εξής:

1. Το βραβείο συνίσταται:

(α) σε τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο, το οποίο υπογράφεται από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμεως και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ. και φέρει τη σφραγίδα αμφοτέρων και

(β) στο ποσό χιλίων ευρώ (1.000 €), το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ από το Ι.Κ.Υ.

2. Το βραβείο απονέμεται στον πρώτο σε βαθμολογία πτυχιούχο εκάστου Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών οι οποίοι δεν υπερέβησαν τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, το βραβείο απονέμεται στον πτυχιούχο, ο οποίος συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων για την εισαγωγή του στο Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

3. Μετά από έγγραφο του Ι.Κ.Υ. και σε ημερομηνία η οποία ορίζεται από αυτό, αποστέλλονται από τους Προέδρους των Τμημάτων των Σχολών των Ιδρυμάτων ή από τη Γραμματεία της Πρυτανείας εκάστου Ιδρύματος τα εξής δικαιολογητικά:

α) το ονοματεπώνυμο, ο βαθμός πτυχίου και τα στοιχεία επικοινωνίας του αριστούχου πτυχιούχου του κάθε Τμήματος και

β) βεβαίωση ότι δεν υπερέβη την ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για τη λήψη του πτυχίου.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα προαναφερόμενα στοιχεία όλων των ισοβαθμούντων, καθώς και ο αριθμός των μορίων τα οποία συγκέντρωσαν για την εισαγωγή τους στο Τμήμα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Εν συνεχεία, συντάσσεται Πίνακας Δικαιούχων με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν αποσταλεί από τα Τμήματα, ο οποίος εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ.

Κατόπιν αποστέλλονται στο Ι.Κ.Υ. τα αναγκαία στοιχεία των δικαιούχων για την καταβολή του χρηματικού ποσού του βραβείου, καθώς και η συγκατάθεσή τους για την ενδεχόμενη ανάρτηση του ονοματεπώνυμου, πατρώνυμου, βαθμού πτυχίου και Σχολής/Τμήματός τους στον διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Υ. και/ή την με άλλο τρόπο δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων τους για σκοπούς προώθησης της αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας ήδη έχει εγκρίνει  συνολική δαπάνη ύψους 1.350.000 € για τα οικονομικά έτη 2020, 2021, 2022, η οποία αναλύεται σε 450.000 € ανά έτος.

Σχόλια (19)

 
Προτεραιότητες
27 Δεκ 2020 18:53

Βλέπουμε πράγματα αδιανόητα. Βασικά συγγράμματα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές λαμβάνουν; Έστω και με έκπτωση, αν όχι δωρεάν; Είναι δυνατόν να ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων ως "βραβεία" και να τυπώνεται άσκοπα χαρτί για κορνίζες-ταπετσαρία, αντί να δίνεται προτεραιότητα στις πρώτιστες ανάγκες της εκπαίδευσης, όπως είναι τα επιστημονικά συγγράμματα;

 
Πολύ θετικό βήμα, να συνεχιστεί όμως
27 Δεκ 2020 18:25

Αφού το ΙΚΥ άρχισε να ασχολείται και με τις πανελλήνιες των Λυκείων, γιατί δεν ασχολείται και με τα γυμνάσια και τα δημοτικά; Δεν βλέπω το πρόβλημα και τα νηπιαγωγεία να συμπεριληφθούν σε δεύτερη φάση

 
Το σύνδρομο της "Αντουανέτας"
27 Δεκ 2020 12:14

Αντί να φροντίσουν να φτάνουν έγκαιρα τα συγγράμματα στους φοιτητές (εφέτος ιδιαίτερα) εφευρίσκουν "ανάγκες" εκεί όπου δεν υπάρχουν. Γενικά, οι φοιτητές πρέπει να έχουν τα συγγράμματά τους (το ψωμί τους) στην αρχή κάθε εξαμήνου, όχι στο τέλος του! Εφέτος, ακόμη πολλοί φοιτητές δεν έχουν παραλάβει τα συγγράμματα τους και αρχίζει εξεταστική σε 3 εβδομάδες. Πως θα μελετήσουν, να αγοράσουν τα συγγράμματα που μπορεί να κοστίζουν από 200 μέχρι 400 Ευρώ ανά εξάμηνο ?
Το βραβείο αριστείας (το παντεσπάνι) έχουν καταλάβει ότι έλειπε τώρα από τα πανεπιστήμια, για να σπαταλήσουν εκατομμύρια (όπως έγινε με τις μάσκες)! Μάλλον, είναι καιρός να προχωρήσει κάποιος ανασχηματισμός ώστε να προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα, απαλλαγμένο από φαινόμενα του τύπου "Μαρίας Αντουανέτας".

 
Άτοπο τελείως
26 Δεκ 2020 22:16

Είναι δυνατόν να μιλάμε για βραβεία αριστείας σε προπτυχιακές σπουδές? Ακατανόητο. Αριστεία σημαίνει εμβάθυνση στις επιστήμες και καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το βασικό πρόγραμμα των προπτυχιακών σπουδών οι οποίες έχουν μαζικό και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα.

 
Άδικο μέτρο και πεταμένα χρήματα
26 Δεκ 2020 20:21

Η αριστεία πιστοποιείται με το "Άριστα" στο πτυχίο ή το δίπλωμα. Το να γίνεται διαχωρισμός των αριστούχων, βραβεύοντας μόνον έναν από αυτούς, δημιουργεί το αίσθημα αδικίας ή απαξίωσης των υπόλοιπων (ισάξιων) αριστούχων. Επιπλέον, υπάρχουν και φαινόμενα "επιδότησης" στην βαθμολογία σε τέκνα διδασκόντων στα πανεπιστήμια, που αυτό το μέτρο θα τα επιτείνει. Επίσης, για παράδειγμα, αν ο 2ος βαθμολογικά αριστούχος του Α-τμήματος, με βαθμό 9.5 δεν λάβει έπαινο + 1000 Ευρώ, ενώ τα λάβει ένας με βαθμό 9.0 ως 1ος σε ένα άλλο τμήμα-Β, τότε αυτό αποτελεί απαράδεκτο κατακερματισμό της αριστείας και "καταστρατήγηση" της βαθμολογίας.
Τα τμήματα μπορούν να απονέμουν και "επαίνους" (honours) στους αριστούχους μαζί με τα πτυχία τους, συνοδευόμενα και από χρηματικά βραβεία αν έχουν την δυνατότητα. Κακό και διχαστικό μέτρο ο προτεινόμενος τρόπος επιβράβευσης, μόνον πίκρα και αδικία θα δημιουργήσει μεταξύ των (ακόμη) ελάχιστων αριστούχων.

 
Μπράβο
26 Δεκ 2020 20:15

Πολύ σωστή κίνηση. Μακάρι το ΙΚΥ να δώσει υποτροφίες σύντομα και σε αριστούχους επιστήμονες μαθητές γυμνασίου

 
@@PE19
26 Δεκ 2020 19:49

..Αυτό στο δικό σου Τμήμα/Πανεπιστήμιο. Γιατί στο δικό μου Πανεπιστήμιο ορκομωσία τον Ιούλιο δεν υπάρχει. Ορκωμοσία έχει τον Δεκέμβριο και τον όρκο τον λέει όποιος και από τον Σεπτέμβριο αποφοίτησε πρώτος. Προφανώς έχει να κάνει με τον αριθμό των αποφοίτων. Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι επαναληπτική εξεταστική του προηγούμενου έτους ασχέτως αν ανήκει ημερολογιακά στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Συνεπώς είτε ολοκληρώνεις τις σπουδές σου τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο, τις ολοκληρώνεις στα 4 έτη ήτοι στα 8 εξάμηνα. Οι θερινοί μήνες δεν είναι εξάμηνο. Αυτό ισχύει είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

 
Εμπρός πίσω
26 Δεκ 2020 18:59

Αντί να ασχοληθούν με την πρόοδο και την εμβάθυνση στην Επιστήμη, όπως εκφράζεται μέσα από τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές σπουδές και την επιστημονική Έρευνα η Πολιτεία ασχολείται με τις προπτυχιακές σπουδές. Με το καλό του χρόνου να θεσπιστούν βραβεία και γιορτές και για τα Λυκειόπαιδα....

 
Η σχέση με την αριστεία?
26 Δεκ 2020 16:39

Με τέτοιο υπερπληθωρισμό προπτυχιακών δεν φαντάζει ως μια συνεπής κίνηση από μια κυβέρνηση που υποστηρίζει την αριστεία. Το πτυχίο πλέον είναι το νέο απολυτήριο λυκείου, όλοι το έχουν. Αντί να δίνει χρηματικά βραβεία (!) σε αποφοίτους προπτυχιακών μήπως θα ήταν καλύτερα να προχωρήσει η αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων σπουδών ανά την επικράτεια?

 
Υποτροφια
26 Δεκ 2020 15:21

Υποτροφία να δώσει!!! Όχι δίδακτρα σε μεταπτυχιακά!

 
xyz
26 Δεκ 2020 13:21

Καλό, αλλά έπρεπε να απαιτεί και την απόκτηση πτυχίου μετά την 1η εξεταστική. Παράλογο να δίνει πλεονέκτημα (και κίνητρο) να τελειώνουν στη 2 εξεταστική Σεπτεμβρίου.

 
ΝΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ
26 Δεκ 2020 11:34

Από πού κι ως που μπαινει ως κριτηριο σε περιπτωση ισοβαθμιας κλπ, ο αριθμός των μορίων εισαγωγης στη Σχολη; Δεν ειναι συγκρίσιμα μετρα αυτα τα δυο. Το δικαιοτερο εφοσον πληρούνται τα άλλα δυο κριτηρια [ελαχιστη απιτουμενη χρονικη διάρκεια σπουδων και βαθμος πτυχιου] να το παρουν ολοι οσοι τα διαθετουν.

 
Daskalos
26 Δεκ 2020 11:21

Με αυτα τα 1000€ ο άριστος αποφοιτος θα παει με ταξι στον ΟΑΕΔ!

 
Μαθηματικός
26 Δεκ 2020 10:49

Τι εννοεί οικονομικό έτος 2020;
Αφορά αποφοίτους 2019;

 
@PE19
26 Δεκ 2020 02:40

Ευχαριστώ για την προσπάθεια ενημέρωσης αλλά ορκωμοσία γίνεται και τον Ιούλιο οπότε και έχει τη δυνατότητα να ορκιστεί κάποιος που τελείωσε με τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων.

 
@@PE19
25 Δεκ 2020 18:30

Καταρχήν χρόνια πολλά. Προς ενημέρωση σου η εξεταστική του Σεπτεμβρίου είναι επαναληπτική των δύο προηγούμενων εξαμήνων συνεπώς ανήκει στο 4ρτο έτος για τις τετραετείς σχολές. Η ορκωμοσία δε, γίνεται πριν τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει όσους μέχρι και τον Σεπτέμβριο ολοκλήρωσαν τα μαθήματα.

 
Και κάτι καλό!
25 Δεκ 2020 14:51

Ωραία κίνηση. Μικρό το ποσό ...

 
@PE19
25 Δεκ 2020 13:57

Ο Σεπτέμβριος είναι εκτός του ελάχιστου αριθμού εξαμήνων για αποφοίτηση. Το ακαδημαϊκό έτος λήγει 31 Αυγούστου.

 
PE19
25 Δεκ 2020 13:24

Πόσο άσχετοι Θεέ μου τι σχέση έχει ο βαθμός εισαγωγής με τη αποφοίτηση !!!
Αν πάρεις πτυχίο Ιούνη ή Σεπτέμβρη έχει δριαφορά ή όχι ?
Τι φωτογραφίζει η συγκεκριμένη διάταξη ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.