Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

“Ασφαλιστική δικλείδα” για το άνοιγμα των σχολείων αναζητά το υπ. Παιδείας

Βαθμολογίες, Τράπεζα Θεμάτων, Εξεταστέα Ύλη Πανελλαδικών Εξετάσεων
Δημοσίευση: 27/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις, με τα ανάλογα μέτρα προστασίας, τις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο αναζητά από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου  Υγείας την διαβεβαίωση ότι εάν τελικά τα σχολεία ανοίξουν κανονικά στις 8 Ιανουαρίου δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν σε μια , δύο ή τρεις εβδομάδες από το ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων, που μπορεί  να φέρουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας  θα αποφανθούν με εισηγήσεις μεταξύ 5 και 7 Ιανουαρίου , έχοντας τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, για το εάν τελικά πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και των δύο βαθμίδων ή μόνο τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ή να δοθεί νέα ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας.

Επομένως τα όποια σενάρια, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον  μέχρι στις 5 Ιανουαρίου είναι μάλλον εκτιμήσεις και υποθέσεις.

Πάντως  το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται και για τα δύο ενδεχόμενα:

Α. Να ανοίξουν τα σχολεία.
ή
Β. Να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Στην δεύτερη περίπτωση αναμένεται να εκδοθεί και εγκύκλιος , με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες  τετραμήνου (σ.σ. λήγει στις 20 Ιανουαρίου) όλων των μαθητών/τριών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες.

Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών  που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Η εξεταστέα ύλη

Οσον αφορά την εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί  μέσω του myschool  την ύλη που δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί , ανά χρονικά διαστήματα, ότι έχουν διδάξει.

Η πρώτη φάση δήλωσης έχει ήδη γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και για τις επόμενες τέσσερις φάσεις έχουν δοθεί οι ακόλουθες προθεσμίες:

 •  27-01-2021,
 •  24-02-2021,
 •  24-03-2021 και
 •  12-05-2021

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μεγάλη καθυστέρηση ή άλλο σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη διδασκαλία, οι Διευθυντές/τριες των  Λυκείων θα πρέπει δηλώνουν τα αίτια των καθυστερήσεων.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει με έγγραφο προς τα Λύκεια ότι “ κάθε περίπτωση η εξεταστέα – διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος που εξετάζεται πανελλαδικά πρέπει να ολοκληρωθεί”.

Η Τράπεζα Θεμάτων

Η απόφαση εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων για φέτος, ξεκινώντας από τους μαθητές της Α Λυκείου, θεωρείται ειλημμένη, και -εκτός απροόπτου- αποκλείεται το αντίθετο ενδεχόμενο.

Ήδη η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων  άνοιξε με 1.300 θέματα τα οποία κατέθεσαν εθελοντές εκπαιδευτικοί , χωρίς καμία αμοιβή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Τα 1.300 θέματα αφορούν μόνο το Γενικό Λύκειο και όχι το Επαγγελματικό Λύκειο.

Τα θέματα αυτά προστέθηκαν στα 27.000 θέματα τα οποία ήδη υπάρχουν από την Τράπεζα Θεμάτων του 2014.

Λύσεις

Επίσης η Τράπεζα Θεμάτων έχει  εμπλουτιστεί με λύσεις σε θέματα των μαθημάτων Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική και Χημεία.

Τα 1.300 θέματα αφορούν τα εξής μαθήματα:

 1.     Αρχαία
 2.     Γλώσσα
 3.     Λογοτεχνία
 4.     Ιστορία
 5.     Άλγεβρα
 6.     Γεωμετρία
 7.     Φυσική
 8.     Χημεία, και,
 9.     Αγγλικά

Η β΄φάση θεμάτων

Η επόμενη φάση  τοποθέτησης θεμάτων  στην Τράπεζα Θεμάτων προβλέπεται για μετά από τον Φεβρουάριο.

Κι αυτό διότι ήδη το ΙΕΠ έχει κάνει προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή εκπαιδευτικών που θα ετοιμάσουν θέματα, αλλά με αμοιβή.

Η επιλογή αυτών των εκπαιδευτικών και η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Ηδη έχει γίνει πρόβλεψη δαπάνης 360.000 ευρώ για την παραγωγή 45.000 θεμάτων, ως αμοιβή των θεματοδοτών εκπαιδευτικών,  και για της τρεις τάξεις του Λυκείου.

Το 50% των θεμάτων θα επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων

Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις , ξεκινώντας  το τρέχον σχολικό έτος από την Α΄Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων θα ορίζονται  για το κάθε μάθημα κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες .

Σχόλια (17)

 
Η ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ...ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ
31 Δεκ 2020 00:42

1. ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
2. ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, (όπως τον Μάιο)
3. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ή είναι ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑΣ.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΌΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ;;

 
ΠΕ86 σε φροντιστηριο μεσης εκπαίδευσης.
29 Δεκ 2020 08:47

Είναι τελικά κανείς να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο μ αυτούς που μπλέξαμε!!!
Πέραν απ το ότι η ύλη δεν βγαίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο (απίστευτα πασαλείμματα και μάλιστα εξ αποστάσεως), κάποιοι καθηγητές στα σχολεία δηλώνουν ότι προχωρούνε την ύλη κανονικά και μάλιστα με τέτοια μαγικά κόλπα ώστε να είναι και πολύ πιο μπροστά απ το καθιερωμένο...!!!

Αν με άλλοθι τα παραπάνω η ύλη δεν μειωθεί, τότε ειλικρινά λυπάμαι τους μαθητές με αυτά που θα βιώσουν στις Πανελλήνιες. Θα κλάψουν μανούλες...!!!

Οι συνάδελφοι ξέρουν πολύ καλά τι λέω.

 
Υπενθύμιση
28 Δεκ 2020 19:36

Να υπενθυμίσω στο Υπουργείο ότι σε κάποια σχολεία λείπουν ακόμη εκπαιδευτικοί και μάλιστα σε μαθήματα από αυτά που λέτε πως θα δοθούν με την Τράπεζα Θεμάτων. Σε εμάς αυτό συμβαίνει. Σε ένα τμήμα ο καθηγητής δεν ήρθε ποτέ. Ένας από τους γονείς (δικηγόρος στο επάγγελμα), ήταν έτοιμος να καταθέσει αγωγή. Κλείσαμε και τοποθετήθηκε ένας εκπαιδευτικός από αυτούς των ευπαθών ομάδων και τα παιδιά ξεκίνησαν να διδάσκονται το αντικείμενο μέσα στην καραντίνα (και όχι από την αρχή της). Τώρα που θα ανοίξουμε, το μάθημα των παιδιών θα διακοπεί; Ο εν λόγω καθηγητής δεν μπορεί να πάει στο σχολείο γιατί α) δεν θα είναι εμβολιασμένος β) έχει αναλάβει παιδιά και τμήματα σε άσχετα σχολεία. Αυτά τα έχετε προβλέψει;

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ(Φυσικός)
28 Δεκ 2020 17:08

Τα 27000 θέματα της τράπεζας θεμάτων του 2014, ήταν τα θέματα που έστειλαν για επαναληπτικές εξετάσεις το 1/3 των μαθητών της Α και Β Λυκείου!!!! Η συνταγή δοκιμάσθηκε στο παρελθόν και απέτυχε. Παρ' όλα αυτά η Κεραμέως επιμένει και μάλιστα επεκτείνει την τράπεζα θεμάτων και στα Ε.Π.Α.Λ. Αυτή φαίνεται ότι είναι και η γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξοβελίζει τους μαθητές από το Δημόσιο Σχολείο, δείχνοντάς τους το δρόμο προς τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει να αντιδράσουν έγκαιρα, πριν φθάσουμε στο τέλος.

 
Αννα
28 Δεκ 2020 16:32

Όσοι γράφουν πως η τηλεκπαίδευση θα μας γυρίσει μπούμεραγκ έχουν απόλυτο δίκιο.Πως θα μειώσει το υπουργείο την ύλη όταν στην παρακολούθηση ύλης όλοι σχεδόν δήλωσαν ότι βαίνει καλώς και πολλοί έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο;τώρα σχεδόν όλοι θα βάλουν και βαθμό αξιολόγησης τετραμήνου κσι το υπουργείο η καλύτερη του αφού όλα πάνε καλά νε την τηλεκπαίδευση.τελικα ας απoφασισουμε και εμείς οι ίδιοι τι θελουμε ανοιχτά γ κλειστά σχολεία;για τους μαθητές μας ομως όχι για εμάς.Προσωπικα για χίλιους λόγους επιθυμώ ανοιχτά τα σχολεια

 
όλα καλά
28 Δεκ 2020 14:48

όσα λέτε αλλά στα παλιά τους τα παπούτσια (οι καθηγητές ιατρικής είναι σοβαροί αλλά η απόφαση είναι πολιτική και η στάση απέναντι στον κλάδο σαφώς εκδικητική και αρνητική). "αφού δεν κόλλησε κανείς" όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία (έκλεισαν για τη μετακίνηση και τις βόλτες των γονέων των μικρών και τις ομαδικές βόλτες των μεγαλύτερων μαθητών), με μάσκα και η επιστροφή. η λογική δεν τους νοιάζει, ακόμα να γίνει κατανοητό;

 
Αναστασία
28 Δεκ 2020 14:01

Ο τίτλος του άρθρου θα έπερεπε να είναι "The show must go on", γιατί περί σόου πρόκειται. Σόου κανονικότητας. Όλα πάνε καλά, άρα και βαθμοί, και εξετάσεις και Τράπεζα θεμάτων και, και, και. Κάνετε λάθος. Τίποτα δεν πάει καλά. Οι απουσίες στη Δευτεροβάθμια χτυπάνε ρεκόρ, το μεγάλο ποσοστό των παιδιών μπαίνει από κινητό, οι συνδέσεις είναι δραματικές, τα πετάει έξω, ακούνε με διακοπές, η συμμετοχή των παιδιών σε εργασίες είναι ελάχιστη. Όταν ανοίξουμε πρέπει να κάνουμε επαναλήψεις. Η ύλη δεν τελειώνει χωρίς παράταση. Δεν τελειώνει ουσιαστικά. Τώρα κάνουμε ραδιοφωνική εκπομπή, όχι μάθημα. Τα παιδιά έχουν τεράστια κενά. Δεν σας νοιάζει καθόλου; Αυτό θέλετε; Κόσμο για τα ΙΕΚ;

 
Κωνσταντινα
28 Δεκ 2020 12:05

Δεν γίνεται να ανοίξουν τα σχολεία όταν οι τάξεις έχουν από 25 μαθητές και πάνω.Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι άτρωτοι.Πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για την επιστροφή στα σχολεία.Σχετικά με τη βαθμολογία πρέπει οπωσδήποτε να πάρει παράταση.Δεν μπορούμε να βαθμολογήσουμε τα παιδιά μόνο μέσα από τα τάμπλετ και τα μικροφωνικά ......ακούσματα.
Και με την ύλη των μαθημάτων για τις πανελλήνιες τι γίνεται;Όλα πηγαίνουν καλά;Είναι δυνατόν να παραμείνει η ύλη ίδια Κάτω απ'αυτές τις συνθήκες;.Δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία.Μην έχετε την αυταπάτη ότι όλα πάνε καλά και ότι η Τράπεζα θεμάτων είναι η τρομερή αλλαγή που φέρατε στα σχολεία.Μην περνάτε όλα τα νομοσχέδια νύχτα και μέσα στην πανδημία.Και να μην ξεχνάμε τι έγινε με το μάθημα της Κοινωνιολογίας και τα μαθήματα Πολιτικής Παιδείας και Βασικών Κοινωνικών Επιστημών.Καταργήθηκαν μέσα στην πανδημία αφού πρώτα μας ακινητοποίησαν στα σπίτια μας για να μην μπορούμε να αντιδράσουμε γιατί βέβαια φοβήθηκαν να μη βγούνε πολύ "προοδευτικά"τα νέα παιδιά. Έλεος πια! Φτάνει! Σταματήστε να παίζετε με μικρούς και μεγάλους! Και μην μπερδεύετε άλλο τα παιδιά μ'αυτές τις απερίσκεπτες ενέργειες.

 
Τ.
28 Δεκ 2020 10:39

Θα πρέπει να εξεταστούν από το υπουργείο όλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην τηλεκπαίδευση. Πολλοί καθηγητές απουσιάζουν με άδεια ειδικού σκοπού. Άλλοι με αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού. Η ύλη έχει μείνει πίσω σε πολλές περιπτώσεις και για να βγει οι καθηγητές όταν αναλάβουν υπηρεσία θα "τρέχουν" για να προλάβουν να την βγάλουν αδιαφοροντας για το αν γίνεται εμπέδωση ή όχι. Όπως φαίνεται τα παιδιά θα δώσουν προαγωγικές ή και πανελλήνιες εξετάσεις κάνοντας για ένα μεγάλο διάστημα τηλεκπαίδευση. Εξετάσεις που σε πολλές περιπτώσεις θα καθορίσει το μέλλον τους μέσα από οθόνες υπολογιστών!!! Πρέπει να γίνει κάτι να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά. Αλλιώς η χρονιά για τη δευτεροβάθμια τουλάχιστον εκπαίδευση θα πάει χαμένη...

 
foros1
28 Δεκ 2020 07:57

Δεν μπορώ να φανταστώ, τώρα που υπάρχει το εμβόλιο, να στείλει ανεμβολιαστους εκπαιδευτικούς μέσα στον συνωστισμό της τάξης σε καιρό παγκόσμιας πανδημίας. Θα είναι εγκληματικό, το λιγότερο.

 
Κράλλης Βασίλειος
28 Δεκ 2020 01:03

Να ανοίξουν τα σχολεία εφόσον εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί μια και είναι ομάδα κινδύνουν. Φυσικά όσοι επιθυμούν.
1.Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όταν
υπάρχει συνωστισμός. (Αστυνόμευση) .
2.Να αποφεύγεις να έρχεσαι σε κοντινή επαφή με παιδιά του σχολείου σου,
ιδιαίτερα όσα δεν πηγαίνουν στο Τμήμα που πας εσύ. Το ίδιο ισχύει και με
τους μεγάλους. Να φροντίζεις να κρατάς τις μέγιστες δυνατές αποστάσεις
από φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο.(Αστυνόμευση)
3.Σύσταση για μη μετακίνηση των μαθητών σε άλλες αίθουσες από την
προκαθορισμένη του τμήματος τους,(Αστυνόμευση) κ.λ.π.

 
Μ.
27 Δεκ 2020 23:54

Πρώτα εμβολιασμοί. Σωστά τα λέτε. Υποτίθεται ότι θα δινόταν προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά κολλάνε και αφήστε τις αστειότητες. Ανοίγουμε αφού εμβολιαστούμε. Πόσους θα θρηνήσουμε ακόμη; Και με τεστ κάθε εβδομάδα. Παίζετε με τις ζωές μας!

 
Ελένη
27 Δεκ 2020 22:15

Με τόσα κενα στα σχολεία, μαθήματα που δεν διδάσκονται λόγω άδειας ειδικού σκοπού, μαθήματα που προχωρούν αργά λόγω προβλημάτων σύνδεσης η ήχου στο webex, η εμμονή του υπουργείου ότι η εκπαίδευση και η μάθηση δεν επηρεάζονται από την πανδημία θα καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας. Ήδη σε έχει γεμίσει με άγχος τις οικογένειες με την τράπεζα θεμάτων και την μη μείωση ύλης. Έλεος πια.......

 
πρόταση
27 Δεκ 2020 21:55

Ειναι μία δύσκολη χρονιά. Ας παραταθεί το τετράμηνο για να υπαρξει χρόνος για τη δια ζώσης. Η εξ αποστάσεως δεν είναι για βαθμολογία. Αν δεν ανοίξουν λυκεια γυμνασια στις 8/1 καλό είναι να μη δοθούν καθόλου βαθμολογία για το διάστημα αυτό αλλά να πάει το επόμενο εξάμηνο.

 
Μητερα
27 Δεκ 2020 20:56

Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων!!!

 
Εκπαιδευτικός
27 Δεκ 2020 19:06

Ειναι αναλώσιμοι... ευκαιρία να δούμε και ποιοί είναι πιο ανθεκτικοί ....θα ειναι σαν το survivor ενα πράμα....χα χα χα... Καλή χρονιά

 
Γιώργος
27 Δεκ 2020 18:25

Να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί (όσοι επιθυμούν) και τότε θα ανοίξουν τα σχολεία !!!Ντροπη της υπουργού που δεν ενδιαφέρεται για τους εκπαιδευτικούς !!!Αλλιως δεν ανοίγουν εαν ένα ποσοστό εκπαιδευτικών δεν εμβολιαστεί .Απορώ πως δεν επικρατεί η κοινή λογική

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ