Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση 36 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές χωρίς να έχουν παραλάβει συγγράμματα;

Δημοσίευση: 29/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Διανύοντας τον τελευταίο μήνα πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα. Τα επιστημονικά συγγράμματα αποτελούν, όμως, αυτονόητα μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, ώστε να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην ομαλή εξέλιξή της η μη διάθεσή τους. Επιπλέον αποτελεί και σημαντικό πλήγμα για το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, αφού υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα σπουδών και περιστέλλεται σημαντικά η μετάδοση της ακαδημαϊκής γνώσης, που αποτελεί και τον ιδρυτικό σκοπό των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικές της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι οι επιστολές της Πρωτοβουλίας Νέων και των Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και δηλώσεις φοιτητών σε διάφορα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης. Οι φοιτητές αναφέρουν πως εξαρχής υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στη διαδικασία παράδοσης των συγγραμμάτων αφού ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίστηκε η 22α Νοεμβρίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει η εξεταστική περίοδος σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης παράδοσης των συγγραμμάτων, καθώς αυτή αποτελεί τη μόνη δυνατότητα του μέσου σπουδαστή να
επιτύχει στις εξετάσεις, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας του covid – 19, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα την παρακολούθηση των μαθημάτων και την πρόσβαση στη διδακτέα ύλη.

Χωρίς συγγράμματα είναι αναγκασμένοι, δηλαδή, οι φοιτητές να προετοιμαστούν μόνο από τις σημειώσεις που μπορεί να έχουν διαθέσιμες για κάθε μάθημα ή ακόμη να αγοράσουν τα συγγράμματα.

Κάνουν λόγο εν συνεχεία οι φοιτητές για μία κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά είχε επαναληφθεί και στο εαρινό εξάμηνο, γεγονός που έπρεπε να καθιστά πλέον ευχερέστερη την αντιμετώπισή του. Όμως, ούτε και κατά το εαρινό εξάμηνο δόθηκε λύση από την Κυβέρνηση και το βάρος της παράδοσης σήκωσαν οι εκδοτικοί οίκοι αναλαμβάνοντας το κόστος της αποστολής των συγγραμμάτων στους μαθητές, χωρίς να αποζημιωθούν για αυτό τελικά.

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, που είναι η δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιλαμβάνουσα και την χορήγηση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων. Η μη έγκαιρη χορήγησή τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα προσβολή αυτού του με συνταγματική διάσταση δικαιώματος, υποβαθμίζοντας την διαδικασία παραγωγής επιστημονικής γνώσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστη την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και οδηγώντας τους νέους που έχουν την οικονομική δυνατότητα στο δρόμο της επιλογής ενός πανεπιστημίου του εξωτερικού. Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για την νεολαία της χώρας μας, καθώς η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές των φοιτητών και να δρομολογήσει τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος άμεσα. Εξάλλου μια πρωτοβουλία ευθύνης από εκατοντάδες φοιτητές δεν συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα για τους απείθαρχους και ανεύθυνους νέους.

ΕΠΕΙΔΗ το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές συμπίπτει ως προς την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ΕΠΕΙΔΗ είναι sine qua non προϋπόθεση της ορθής προετοιμασίας του φοιτητή ως προς την συμμετοχή του στην ακαδημαϊκή διαδικασία και την εξεταστική περίοδο η διάθεση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ βρίσκεται στον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος που απορρέει από το αρ 16 του Συντάγματος η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές προς
διασφάλιση της απρόσκοπτης και ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε και στο εαρινό εξάμηνο χωρίς να διευθετηθεί και τότε από το Υπουργείο Παιδείας, μετακυλίοντας το κόστος της διανομής κατά τρόπο απαράδεκτο στους εκδοτικούς οίκους, χωρίς τη μέχρι σήμερα αποζημίωση αυτών.

ΕΠΕΙΔΗ ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διανομή των συγγραμμάτων, ενώ και η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των φοιτητών στην διδακτέα ύλη

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Υπουργός ώστε χωρίς
άλλη καθυστέρηση να γίνει η παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές;

2. Έχει μετακυλήσει ξανά η Υπουργός το βάρος της παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους, που ήδη φορτώθηκαν ένα τεράστιο κόστος κατά την
παράδοση των συγγραμμάτων κατά το προηγούμενο (εαρινό) εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Αβραμάκης Ελευθέριος
 2. Αναγνωστοπούλου Σία
 3. Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
 4. Βαρδάκης Σωκράτης
 5. Βέττα Καλλιόπη
 6. Δρίτσας Θοδωρής
 7. Ζαχαριάδης Κώστας
 8. Ζουράρις Κώστας
 9. Ηγουμενίδης Νίκος
 10. Καλαματιανός Διονύσης
 11. Καρασαρλίδου Φρόσω
 12. Κασιμάτη Νίνα
 13. Καφαντάρη Χαρά
 14. Μάλαμα Κυριακή
 15. Μαμουλάκης Χάρης
 16. Μάρκου Κώστας
 17. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 18. Μπουρνούς Γιάννης
 19. Μωραΐτης Θάνος
 20. Νοτοπούλου Κατερίνα
 21. Λάππας Σπύρος
 22. Παπαδόπουλος Σάκης
 23. Πούλου Γιώτα
 24. Ραγκούσης Γιάννης
 25. Σαντορινιός Νεκτάριος
 26. Σκουρολιάκος Πάνος
 27. Σκούφα Μπέττυ
 28. Τελιγιορίδου Ολυμπία
 29. Τζούφη Μερόπη
 30. Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
 31. Τσίπρας Γιώργος
 32. Φάμελλος Σωκράτης
 33. Φίλης Νίκος
 34. Χαρίτου Δημήτρης
 35. Χατζηγιαννάκης Μίλτος
 36. Χρηστίδου Ραλλία

Σχόλια (2)

 
ΔΕΠ
01 Ιαν 2021 20:45

Η ιστορία με τα συγγράμματα είναι μακρά και αμαρτωλή. Και τώρα και παλιότερα - με εξαίρεση λίγα εξάμηνα πριν τον κορωνοϊό - τα συγγράμματα έφταναν στους φοιτητές ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ του εξαμήνου. Αυτό είναι ξεφτίλα. Και προφανώς σε καμια πολιτισμένη χώρα δε συμβαίνει αυτό.

Για όποιον δε γνωρίζει, τα μαθήματα αρχίζουν τέλη Σεπτεμβρίου. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι *εγγραφές* και μετά *δηλώσεις μαθημάτων* (σε άλλες χώρες αυτά έχουν τελειώσει Αύγουστο ας πούμε) για να ξέρει ο "μηχανισμός' ποιός πρέπει να πάρει ποιό βιβλίο. Σε μας αυτό συμβαίνει μέσα Οκτωβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Άρα, μέχρι να πάρει στο χέρι το βιβλίο ο φοιτητής, το μισό εξάμηνο έχει περάσει. Τουλάχιστον.

Κανένας δεν ιδρώνει, κανένας δεν το διορθώνει αυτό. Απλά λένε "τι να κάνουμε". Για ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. Και φυσικά με τον κορωνοϊό τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες και μπορούμε να κάνουμε και μεις;
1) Ηλεκτρονικά βιβλία (όχι της πλάκας, τα κανονικά συγγράμματα διατίθενται και με ηλεκτρονική πρόσβαση μέσω ιδρυματικών λογαριασμών των φοιτητών)
2) Οι φοιτητές να αγοράζουν το βιβλίο μόνοι τους (και θα μπορούσαν να αποζημιωθούν αργότερα)

Περιμένοντας το "τζάμπα" σύγγραμμα λοιπόν, περνάει το εξάμηνο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των μαθημάτων για την οποία όλοι κόπτονται.

 
Σταύρος
30 Δεκ 2020 09:19

Με τόσες καταλήψεις προκοπή δε γίνεται!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.