Σύγκλητος ΑΠΘ:Η προστασία του Πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα είναι ευθύνη της Πολιτείας

“Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου”

29/12/2020

Άκουσε το άρθρο

"Η έκκληση προς την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία του Πανεπιστημίου από προσβολές ποινικού χαρακτήρα, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις, αποτελεί ιστορικά ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της χώρας αλλά και της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας".

Τη θέση αυτή διατυπώνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ , σε απόφαση που εξέδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σχετικά με τη  ρύθμιση  που προτίθεται να φέρει προς συζήτηση η Κυβέρνηση για την ίδρυση της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Φύλαξης».

Οι Συγκλητικοί του ΑΠΘ σημειώνουν πως αναγνωρίζουν , «κατ’ αρχήν, την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, την ασφάλεια και την φύλαξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», και σημειώνουν:.

Το Πανεπιστήμιο  δεν είναι είναι χώρος  παραβάσεων και παραβατικών στοιχείων: Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ασύλου ιδεών και όχι παραβάσεων του κοινού δικαίου     και παραβατικών στοιχείων.

Στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας:   Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, όπου θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας περί προστασίας της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας κατά τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζονται σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Μας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός: Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα Πανεπιστήμια είμαστε δημόσια ιδρύματα, στα οποία ο Ελληνικός Λαός έχει εμπιστευθεί ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας του και ένα ακόμη πιο σημαντικό καθήκον της εκπαίδευσης των παιδιών του.

Διαφορετικές προσεγγίσεις: Στη Σύγκλητο διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη μορφή που μπορεί να λάβει μια πρωτοβουλία ενίσχυσης των μέτρων διασφάλισης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Νομοθετική ρύθμιση  με καθαρές λύσεις: Πλην όμως, πιστεύουμε πως η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να διέπεται από συνταγματικά αποδεκτούς κανόνες και να καταλήγει σε καθαρές λύσεις που θα διακρίνουν τις εξής αρμοδιότητες:

Α.     Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μια πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης (security), που θα υπάγεται στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Ιδρυμάτων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αρμόδιας υπηρεσίας φύλαξης.

Β.     Η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της Πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα Πανεπιστήμια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

Υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης στα ΑΕΙ
|

Τις περισσότερες ημέρες τα πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα λόγω παραβατικότητας ή εγκληματικότητας. Μην πέφτουμε σε υπερβολές, τα ελληνικά ΑΕΙ δεν είναι εμπόλεμη ζώνη.

Ας μην εγκλωβίζεται η συζήτηση σε θέματα φύλαξης, αποπροσανατολίζοντας από τα ουσιώδη θέματα: την αναδιάρθρωση των Σχολών και την ενίσχυση της εκπαίδευσης. Με σωστή οργάνωση τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ΑΕΙ θα βρεθούν πόροι και για παροχές φοιτητικής μέριμνας (ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της λέσχης και των εστιών) και για υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

ΔΕΠ
|

Αγαπητοί συνάδελφοι της Συγκλήτου, πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και το παιχνίδι με τις λέξεις. “Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου”. Αν είναι έτσι το Πανεπιστήμιο (όχι μόνο το ΑΠΘ) έχει Α-ΠΟ-ΤΥ-ΧΕΙ. Ξεχάσαμε τις φθορές, τις καταστροφές των servers, τους χώρους με καταλήψεις, τα στέκια και κυλικεία τα "ανεξάρτητα" και αφορολόγητα; Τη φυσική βία σε φοιτητές και καθηγητές; Τα "ντου" σε συνεδριάσεις την Πρυτανεία και Σύγκλητο; Το συνάδελφο που τον έσπρωξαν προς το παράθυρο; Το ότι το ΑΠΘ έγινε ελευθερο κάμπινγκ πριν 2-3 καλοκαίρια; Και τόσα τόσα άλλα; Αποτύχατε/με. Γιατί η αποτροπή των παραπάνω και το συμμάζεμα αυτών που τελούν τέτοιες πράξεις δεν είναι δουλειά του πανεπιστιμίου αλλά της αστυνομίας ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Και όχι, ΔΕΝ "μας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός". Το αντίθετο. Ώρα να πειτε/πούμε καθαρές κουβέντες - έστω και στην ύστατη στιγμή - διαφορετικά τίποτα. Είναι μεσαίωνας αυτό που έχουμε αφήσει να συμβαίνει 10ετίες τώρα τα ΑΕΙ. Μακάρι να τελειώσει.

Καλή χρονιά με ένα νέο ξεκίνημα
|

Ευγενική και ψύχραιμη, αλλά εξ απαλών ονύχων απάντηση στις δηλώσεις του ΑΠΘ αποτελεί το πρωτοσέλιδο της 'Καθημερινής' της 31.12.2020 "Ταμπού για τους καθηγητές η αστυνομία στα ΑΕΙ" και απάντηση στις συναφείς πρόσφατες δηλώσεις της Παντείου το άρθρο άποψης στο ίδιο φύλλο "Δεν εκπλήσσει το Πάντειο «όχι»". Η χρονιά λοιπόν κλείνει με την δημόσια μομφή ότι η παρούσα στρατηγική των ΑΕΙ είναι "μην μιλάτε για τα ταμπού", "μην θίγετε τα κακώς κείμενα", "μην δημιουργείτε τρικυμία εν ποτηρίω", και εν τέλει "απελθέτω το ποτήριον τούτο". Με άλλα λόγια, "όχι σε όλα".

Εύχομαι για την νέα χρονιά σε όλους τους συντάκτες, τους συναναγνώστες και τους συνσχολιαστές του esos να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους και εκφράσεις πολιτισμένης και εποικοδομητικής, αλλά περισσότερο μαχητικής και έξω από τα δόντια συμπαράστασης στον αγώνα της κυβέρνησης (και κάθε μελλοντικής κυβέρνησης), των υπουργών και των γονέων για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Όπως γράφει ο Κοσμήτορας κ. Χιντήρογλου στο 'Έθνος' της 27.12.2020, πρέπει κάποτε να πέσουν οι μάσκες, για να κολλήσουμε (συμπληρώνω εγώ) τον ιό της προόδου και της απελευθέρωσης από τις αγκυλώσεις και τα ταμπού. Πρέπει κάποτε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να παραδεχθούμε δημόσια ότι μια προσωρινή περίοδος μισητής 'καταστολής' και 'μπατσοκρατίας' αποτελεί στην παρούσα συγκυρία αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αντιμετωπιστεί ο ιός της ανομίας, όπως ακριβώς διεξάγεται η μάχη με τον κορωνοϊό στη χώρα μας και διεθνώς. Καλή Χρονιά!

Νίκος
|

Τα ξέχασαν κιόλας ; Δεν το πιστεύω!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ