Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας προς ΣΥΡΙΖΑ:Μέχρι 11 Ιανουαρίου τα συγγράμματα θα βρίσκονται στους φοιτητές όταν επί Κυβέρνησης σας έφταναν στις 8 Φεβρουαρίου

Το 99,5% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών
Δημοσίευση: 29/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως προθεσμία ολοκλήρωσης της κατ’ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου 2021,ενώ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, η προθεσμία ολοκλήρωσης της διανομής είχε οριστεί  , μετά από τρεις παρατάσεις, στις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Την απάντηση αυτή έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας στη σχετική  ερώτηση  που κατέθεσαν στη Βουλή 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Διαβάστε εδώ την ερώτηση).

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά: Οι δηλώσεις των διδακτικών συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ολοκληρώθηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, ανήλθαν σε 251.825 και το πλήθος των δηλωθέντων συγγραμμάτων σε 1.377.788, όντας περισσότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

Κατ’ οίκον διανομή: Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ’ οίκον διανομής τους στους φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), με ευθύνη και δαπάνη των εκδοτικών οίκων και τελικούς διεκπεραιωτές τις συνεργαζόμενες εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ένα μήνα νωρίτερα: Ως προθεσμία ολοκλήρωσης της κατ’ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου 2021, επίσης νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά: για παράδειγμα, το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, η προθεσμία ολοκλήρωσης της διανομής είχε οριστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μετά από τρεις παρατάσεις, στις 8 Φεβρουαρίου 2019!

Δυστυχώς ανάμεσα στους Βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι και πρώην υπουργοί Παιδείας: Αυτό, ως απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή αναρωτάται για την ως άνω καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των συγγραμμάτων, και δυστυχώς ανάμεσα στους βουλευτές που αναρωτώνται είναι και βουλευτές που έχουν διατελέσει στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το υπ. Παιδείας σε διαρκή επικοινωνία με τους εκδότες: Με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας διανομής των συγγραμμάτων και έχοντας υπόψη το ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό όλο εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται σε μία έντονα επιβαρυμένη περίοδο για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, λόγω του μεγάλου όγκου των αποστολών από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα (lockdown και εορταστική περίοδος), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσής τους προς τους φοιτητές.

Έχει παραδοθεί προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών το 99,5% των συγγραμμάτων: Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (24 Δεκεμβρίου 2020), τα οποία προέρχονται από δεδομένα τα οποία απέστειλαν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. μέλη του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), έχει παραδοθεί προς τις εταιρείες ταχυμεταφορών το 99,5% των συγγραμμάτων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η παράδοση των συγγραμμάτων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών στους φοιτητές, με τον μεγαλύτερο όγκο να έχει ήδη διεκπεραιωθεί.

Παρέμβαση υφ. Παιδείας στις εταιρείες ταχυμεταφορών: Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης έχει επικοινωνήσει τόσο με τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ζητώντας τους να θέσουν σε απόλυτη προτεραιότητα τις παραδόσεις των συγγραμμάτων στους φοιτητές, όσο και με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας, ζητώντας τους να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και της παράδοσης των συγγραμμάτων στον προγραμματισμό της επερχόμενης εξεταστικής περιόδου.

Για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης δήλωσε: «Η κατ’ οίκον διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων ήταν η μόνη δυνατή και ρεαλιστική επιλογή προκειμένου οι φοιτητές να λάβουν τα συγγράμματά τους στο χειμερινό εξάμηνο εν μέσω ειδικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Γνωρίζαμε εξαρχής τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, καθώς οι εταιρείες ταχυμεταφορών αναμενόταν να έλθουν αντιμέτωπες με έναν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας, γι’ αυτό και υπήρξε έγκαιρος ορισμός του πλαισίου και της διαδικασίας διεξαγωγής, καθώς και διαρκής παρακολούθηση και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επειδή το δικαίωμα των φοιτητών στο σύγγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί στο ακέραιο και έγκαιρα η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων, όπως άλλωστε έγινε και στο εαρινό εξάμηνο».

Σχόλια (17)

 
Έλεος
31 Δεκ 2020 19:20

Βγαίνει ο υπουργός και ο υφυπουργός παιδείας και δηλώνει με καμάρι και υπερηφάνεια ότι οι φοιτητές θα πάρουν βιβλία δυο τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις και αυτό είναι αποδεκτό από την Ελληνική κοινωνία γιατί οι προηγούμενοι τα έδιναν μετά τις εξετάσεις. Κάθε λαός έχει τον ηγέτη που του αξίζει.

 
Τέλεια
31 Δεκ 2020 15:27

Ωραία! αυτή τη φορά τα βιβλία θα τα πάρουν λίγες μέρες ΠΡΙΝ τις εξετάσεις :)
Άλλη μια επαναστατική αλλαγή! Τι άλλο θέλετε πιά! όλο γκρίνια είστε!
Δηλαδή τι θέλετε να τα παίρνουν την ημέρα του Αγιασμού όπως γινότανε τη δεκαετία του 60-70 και να τα έχει ο μαθητής/φοιτητής ταγάρι στο κεφάλι του όλο το εξάμηνο. Σοβαρευτείτε επιτέλους με αυτή την γκρίνια. Υπάρχει σχεδιασμός και οργάνωση.

 
Συγγράμματα στην αρχή του εξαμήνου
30 Δεκ 2020 13:28

Το πλουραλιστικό σύστημα επιλογής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, πρέπει να αλλάξει ώστε τα συγγράμματα να παραδίδονται στους φοιτητές με την εγγραφή τους στην αρχή κάθε εξαμήνου. Δεν νοείται να παραλαμβάνουν τα συγγράμματα αφού έχουν διανυθεί τα 3/4 του εξαμήνου, γιατί παρακολούθηση των διαλέξεων δίχως μελέτη δεν γίνεται.
Οι αρμόδιοι Τομείς πρέπει να εγκρίνουν (κατόπιν τεκμηρίωσης και ελέγχου) κάθε Μάιο ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα και όλα αυτά τα συγγράμματα θα πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα στην αρχή κάθε εξαμήνου (την πρώτη εβδομάδα) μαζί με την εγγραφή στο κάθε μάθημα.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
30 Δεκ 2020 13:13

μελος δεπ. Σε ποιο τμήμα είσαι μέλος ΔΕΠ; Για να δούμε ποιος λέει αλήθεια. Εγώ είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 
Φοιτητής
30 Δεκ 2020 12:44

Κυρια Κεραμεως περσυ που βρισκόμασταν στις σχολές μας τα βιβλια ερχόντουσαν στα βιβλιοπωλεία και τα παραλαμβαναμε ολα νωρίς. Εγω πέρσι παρέλαβα ολα μου τα βιβλια πριν τις δι:κοπες των Χριστουγέννων . ΦΕΤΟΣ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ 1/7! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

 
Xrysa
30 Δεκ 2020 12:34

Αν και με καθυστέρηση τα παρέλαβα από την εκδοτική.
Έστειλε μνμ στις 10:00 το πρωί να πάμε να τα παραλάβουμε από τις 12:30 μέχρι τις 14:30 σε αίθριο χώρο. Άργησαν αλλά τα έφεραν ...

 
γιωργος Δ
30 Δεκ 2020 12:12

ΕΙΝΑΙ αλήθεια οτι σε κάποια πόλη αφέθηκε παλέτα με βιβλία και τηλεφωνούσαν στους φοιτητές να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να πάρουν τα βιβλία τους;
Αυτό είναι έγκαιρη διανομή;

 
μελος δεπ
30 Δεκ 2020 11:01

Εδω και 2 εβδομαδες όλοι οι φοιτητές έχουν παραλάβει.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
30 Δεκ 2020 10:01

Εγώ από τα 6 βιβλία που αιτήθηκα, έχω παραλάβει έως σήμερα μόνο τα 2,. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο στο Υπουργείο, είναι ότι δεν παραδέχονται ποτέ τις ολιγωρίες τους αλλά πάντα κατηγορούν τους άλλους.

 
ήταν δίκαιο έγινε πράξη
30 Δεκ 2020 07:19

Έχουμε μνήμη δυστυχώς για κάποιους. Και θυμόμαστε πολλά. Ας αφήσουν λοιπόν το βερμπαλισμό και ας αλλάξουν στυλ αντιπολίτευσης για να γίνονται πιστικοί.

 
Μιας και το 'φέρε η κουβέντα
30 Δεκ 2020 04:00

Δεν ξεχνάμε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, περιζήτητων και επιφανών επιστημόνων (ή αλλιώς βάλτοι ώστε να μη γίνει τίποτα το ουσιώδες) για την αντιστοιχία των σχολών, όπως είχε ανακοινώσει ο Αχιλλέας Καραμανλής πριν κάτι μήνες, μεθαύριο υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμη για δουλειά. Εγώ λέω πως δεν είναι ούτε έτοιμη, ούτε έχει συσταθεί, αν υπήρχε κάτι νεότερο σίγουρα το esos (κυρίως) ή κάποια άλλη ιστοσελίδα ειδήσεων θα το είχαν αναρτήσει..

 
Α μαρη κουκουμαφκα
29 Δεκ 2020 23:09

Ναι αν 11 τα στείλουν οι εκδοτες και κανουν 1 μηνα να φτάσουν με τα κουριερ δουλειά δεν γινεται! Και 11 να ειναι εδω 18 εχουμε εξεταστική... πως θα βγαλουμε απο 300 σελιδες επι 7 μαθήματα μεσα σε 1 εβδομάδα? Εσείς κ κεραμεως στο Χάρβαρντ μεσα σε 1 εβδομάδα διαβάζατε ?

 
Πατρίκιος
29 Δεκ 2020 22:15

Τα συγγράμματα έχουν έρθει πλην εξαιρέσεων. Πάλι ανενημέρωτοι;

 
@koraka
29 Δεκ 2020 22:14

Όταν είναι αντιπολίτευση τα θέλουν όλα τέλεια όταν είναι κυβέρνηση τι; Γι αυτο ας αφήσουμε "το κόρακα" κι ας παμε στην ουσία. Βρήκαμε θέμα τώρα. Είπα κι εγώ!

 
Οι εκδοτικοί οίκοι τα απέστειλαν νωρίς...
29 Δεκ 2020 21:50

πλήν εξαιρέσεων που τα εχουν στις αποθήκες τους γιατί εταιρίες κούριερ δεν παραλαμβάνουν. Επίσης τα ΕΛΤΑ courier ενώ εισπράτουν τα μεταφορικά αφήνουν ειδοποιητήρια για να πάνε οι φοιτητές να τα παραλάβουν, παραβλέποντας οτι πολλοί απο αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Οπότε η 11η Ιανουαρίου είναι πλασματική ημερομηνία παραλαβής. Ίσως στην εξεταστική και βλέπουμε.

 
Πλάκα μας κάνουν
29 Δεκ 2020 21:41

Γνωρίζουν οι κύριοι και οι κυρίες πότε ξεκινά η εξεταστική; Άρχισαν να μας αραδιάζουν πάλι αριθμούς και για αυτό το θέμα προκειμένου να μας πείσουν για την σβελτάδα τους! Έλεος! Ο γιος μου πρωτοετής στο Πολυτεχνείο και δεν έχει βιβλία να διαβάσει. Σήμερα ήρθε των Αγγλικών! Ωραία! Περιμένει ακόμα 3 για ισάριθμα μαθήματα που θα εξεταστεί μέσα στο Γενάρη. Κοιτάζει ξανά και ξανά τις παρουσιάσεις των καθηγητών της Σχολής σε powerpoint οι οποίες φυσικά είναι δυο κουβέντες όλες κι όλες. Τι διάβασμα να κάνει και από πού χωρίς βιβλία. Το άγχος αρχίζει να τον κυριεύει και ακούει τους καρεκλάτους να καμαρώνουν. Τουλάχιστον να είναι μετρημένοι στα λόγια τους γιατί έχουν να κάνουν κυρίως με παιδιά τα οποία πάλεψαν να περάσουν στη σχολή που ονειρεύονταν και περίμεναν το υπουργείο να προτρέχει και όχι να ψάχνει δικαιολογίες για τις ανεπάρκειές του. Είτε έτσι είτε αλλιώς τα παιδιά μας θα παλέψουν με αυτά που έχουν ή δεν έχουν. Αυτοί όμως έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα. Καλή χρονιά σε όλους και καλή δύναμη.

 
πετρος
29 Δεκ 2020 20:47

Κύριοι του υπουργείου
Μας ενδιαφέρει τι στο κόρακα κάνετε εσείς και αφήστε τους προηγούμενους

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ