Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δημιουργούνται τμήματα τριετούς φοίτησης στα Πανεπιστήμια μετά την κατάργηση των διετών “Γαβρόγλου”

Τα τριετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια
Δημοσίευση: 30/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τμήματα τριετούς φοίτησης , μετά την κατάργηση των διετών που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,με νέο νόμο, που  θα   προωθηθεί στη Βουλή, με τροπολογία ή να ενταχθεί στο νέο νόμο  πλαίσιο.

Με τη τα τμήματα αυτά το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια":

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της χαμηλής βάσης που έχουν, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τριετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή  των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η ίδρυση των τριετών τμημάτων

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύπτει από δύο πηγές:

Α. Τη  μετατροπή  ήδη λειτουργούντων τμημάτων που δεν θα έχουν φοιτητές, λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις  το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δίνει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητά τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

3. Θα   υλοποιεί  την   κάθε πρόταση  μετά από Γνωμοδότηση τς ΕΘΑΑΕ.

Σχετικά με τους λόγους αναστολής των Διετών Προγραμμάτων ο υφ. Παιδείας Β. Διγαλάκης είχε δηλώσει πως “Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα από τα 43 δημοσιευμένα διετή προγράμματα, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω ιδρύθηκαν με υπουργικές αποφάσεις μόλις λίγες ημέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές, δεν υπήρξε διατύπωση γνώμης από το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και την Εθνική Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όταν αυτό προέβλεπε ο ίδιος ο νόμος (άρθρο 48Α ν.4485/2017) της προηγούμενης Κυβέρνησης”.

Τα διετή   Κέντρα  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων , που είχαν θεσμοθετηθεί με το   ν. 4485/2017 (άρθρου 48Α ) του Κ. Γαβρόγλου,καταργήθηκαν με το  νόμο για την επαγγελματική  εκπαίδευση και κατάρτιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών  θα ξεκινούσε με  60 και πλέον προγράμματα σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας.
Στα προγράμματα είχαν τη δυνατότητα να φοιτήσουν, σε πρώτη φάση,  περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ  οι οποίοι θα επιλέγονταν ν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ.

Η φοίτηση ήταν  δωρεάν και θα διαρκούσε  τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων θα απονέμονταν  διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Σχόλια (60)

 
Οι περισσότεροι έχουν άγνοια
02 Ιαν 2021 20:39

αλλά σχολιάζουν χωρίς δισταγμό. Μέχρι και 3 έτη σπουδών με βάση το Σύνταγμα οι σχολές ανήκουν στην Ανώτερη Βαθμίδα, όπως είναι τώρα οι Ανώτερες 3ετης σχολές υπαξιωματικών. Τα ΤΕΙ ανήκαν στην Ανώτατη εκπαίδευση δηλαδή ήταν ΑΕΙ. Άρα τα καινούργια 3ετη ιδρύματα θα είναι Ανώτερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα , όχι Ανώτατα, και θα είναι όπως τα παλιά ΚΑΤΕΕ που καταργήθηκαν πριν περίπου 35 χρόνια.
Σωστή η δημιουργία τους αφού δεν υπάρχουν στελέχη Ανώτερου επιπέδου και τα ΙΕΚ δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό αφού στην ουσία είναι κατάρτιση

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
02 Ιαν 2021 19:29

@εκ των έσω
Τα 3-ετή θα είναι πτυχία Πανεπιστημιακά, Ανώτατης Τεχνολογικής εκπαίδευσης 6ου επιπέδου. Έτσι ακριβώς Πανεπιστημιακά 6ου επιπέδου θα είναι και τα δικά μας. Πολύ σωστά έχεις αντιληφθεί.

 
@Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
02 Ιαν 2021 19:06

Για να μην ανησυχούν κάποιοι για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά, ουσιαστικά με τον τελευταίο νόμο και με τις υπόλοιπες κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει με εμβληματικό και αδιαπραγμάτευτο πλέον τρόπο, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχει ήδη πρσγματοποιηθεί. Ευτυχώς για τους αποφοίτους, τα πάντα είναι ήδη δρομολογημένα. Έτσι όπως πρέπει να συμβαίνει, σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

 
εκ των εσω
02 Ιαν 2021 18:29

@Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
Σαφώς και θα γίνει αντιστοίχιση των δικών σας πτυχίων με τα νέα 3ετή. Εκ των έσω, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

 
Thomas Paschalis
02 Ιαν 2021 17:14

@ Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
Αν θεωρείς τεχνολογικά πανεπιστήμια τα τελευταία σε ζήτηση τμήματα που ενδεχομένως γίνουν τριετή με σπουδαστές ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει να γράψουν στις πανελλήνιες ούτε 8, τότε μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά. Πρόσεχε όμως απόφοιτε του ΤΕΙ Αθήνας μην σε εξισώσουν με αυτά τα τριετή τμήματα, γιατί όπως σωστά είπε ο σχολιαστής παρακάτω, τότε να δεις χαρά που θα πάρεις

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
02 Ιαν 2021 16:54

Η αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά, αποτελεί μονόδρομο και προς απογοήτευση κάποιων, είναι προ των πυλών. Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά δείχνει το δρόμο. Οι εμβληματικές κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας ευθυγραμμίζονται πλήρως και καθ' ολοκληρία, με ότι συμβαίνει σ' όλη την πολιτισμένη Ευρώπη.

 
Πρώην ΤΕΙτζης
02 Ιαν 2021 15:54

Οι πολλές σπουδές μορφώνουν τον κόσμο και αυτό δεν το θέλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες σε οποιαδήποτε χώρα.
Σιγά-σιγά όλα τα τμήματα των προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών θα γίνουν τριετή (οικονομία στις δαπάνες και γρήγορη εισαγωγή στο επάγγελμα) όπως είναι σε πολλές χώρες στο επαγγελματικό επίπεδο 6.
Όποιος θέλει και άλλες σπουδές με δικές του δαπάνες πλέον, επίλεγει μεταπτυχιακό μονοετές ή διετές (επαγγελματικό επίπεδο 7) ή επιλέγει δια βίου μάθηση.
Και στο τέλος ελάχιστοι συνεχίζουν στο διδακτορικό (επίπεδο 8)

 
@Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
02 Ιαν 2021 12:52

Άχου χαρούλες που βλέπω κάτσε να δεις τι χαρά που θα πάρεις όταν θα εξισωθεί το πτυχίο που έχεις με αυτά τα τριετή. Όσο για τα νέα πενταετή που ήδη έλαβαν master μην φας έχουμε γλάρο.

 
Αρθούρος
02 Ιαν 2021 12:11

Καταρχήν να εκφράσω την αγανάχτησή μου γιά έναν άλλο σχεδιασμό στο πόδι που προφανώς είναι προϊόν κάποιου σοφολογιότατου συμβούλου της κας υπουργού, η οποία του έδωσε το πράσινο φως.
Και αποτελεί φτηνή δικαιολογία η έγνοια γιά την κατάληξη των ακριτικών τμημάτων που δε θα έχουν φοιτητές, η μετατροπή τους σε τριετή. Γιατί παρά τις μεγάλες κουβέντες, μέσα στα περισσότερα απ' αυτά που αρκετοί εδώ μέσα υποστηρίζουν τη συγχώνευση ή την κατάργησή τους βρίσκονται και τα επόμενα:
1.Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Ψαχνών(ΕΚΠΑ)με βάση 7975 μόρια.2.Τμήμα Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας Καρδίτσας με βάση 7975 μόρια. 3.Τμήμα Πληροφορικής Καστοριάς με βάση 7925 μόρια. 4.Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου με βάση 7900 μόρια. 5.Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς με βάση 7875 μόρια.6.Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Αγρίνιου με βάση 7800 μόρια. 7.Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Καλαμάτας με βάση 7875 μόρια. 8. Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ με βάση 7750 μόρια. 9. Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας Μυτιλήνης με βάση 7750 μόρια. 10. Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων Σερρών με βάση 7700 μόρια.
Όπως καταλάβατε, αυτά τα 10 τμήματα βρίσκονται λίγο πιό κάτω από το ψυχολογικό όριο των 8000 μορίων που θα θέσουν τα περισσότερα τμήματα ως βάση τους. Αν συνεχίζαμε την παράθεση τμημάτων προς τα κάτω-ας πούμε μόνο μέχρι τις 7000 μόρια βάσης-που δεν απέχουν και πολύ από τα 8000 μόρια, θα βρίσκαμε περισσότερα τέτοια τμήματα, τα οποία ούτε να ακούσουν δε θέλουν τέτοιες "σοφές" προτάσεις.
Θα δεχτούν ποτέ τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Πληροφορικής, Κοινωνικής ή και απλής Θεολογίας, Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας να πέσουν στο επίπεδο των ΤΕΙ ή ακόμα χειρότερα-όταν με τρομερές θυσίες οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια- στο επίπεδο των ιδιωτικών κολλεγίων γιά να είναι καλά με τη συνείδησή της η Κεραμέως;
Και νομίζαμε ότι μόνο οι Συριζαίοι έχουν ιδεοληψίες.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
01 Ιαν 2021 22:23

Με την ενίσχυση του Τεχνολογικού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα στα Πανεπιστήμια, γίνονται πραγματικότητα τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή αλλιώς Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Επιτέλους οι δεσμεύσεις, γίνονται πράξη. Τα πράγματα αρχίζουν και μπαίνουν σιγά - σιγά στη θέση τους. Είχαμε καλή πληροφόρηση τελικά, όσοι λέγαμε ότι οι πληροφορίες ήταν εκ των έσω.

 
Απόφοιτος Επιστήμης τροφίμων
01 Ιαν 2021 11:43

Τα ΤΕΙ, απο το 2001 τυπικά ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι απόφοιτοι τους έχουν πτυχίο επιπέδου Bachelor και 6ου επιπέδου στα προσόντα. Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την Ελληνική αναγνωρίζει τα πτυχία Bachelor (είτε απο ΤΕΙ είτε απο Πανεπιστήμιο) ώς πτυχία τετραετή ανώτατης εκπαίδευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον εργαζόμενο και την εξέλιξη του. Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όντας τετραετές ,είτε λέγεται Τεχνολογικό είτε Πανεπιστημιακό είναι ανώτατο ίδρυμα. Δεν υποβαθμίζονται τα πτυχία ΤΕΙ γιατί θα υπάρξουν νομοθετικά προβλήματα αλλά ουσιαστικά η Κεραμέως θέλει να διευρύνει τις ήδη διευρυμένες ανισότητες μεταξύ των πτυχιούχων.
Επιπρόσθετα, οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ δεν στερούνται αναγνώρισης σε καμία χώρα εκτός της Ελλάδας. Απόφοιτος Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων απο πρώην ΤΕΙ νύν μεταπτυχιακός στο University of Reading, UK.

 
giannis
31 Δεκ 2020 13:30

οποτε θα πρεπει να περιμενουμε ποτε θα ερθει το επόμενο ΠΑΣΟΚ να προσθεσει ένα ακομη εξαμηνο σπουδων + ενα εξαμηνο πρακτικής ασκησης στα τριετη αυτα τμηματα και να τα κανει ανωτατα, μετα να ερθει ο επόμενος Γαβρόγλου που θα τα κανει πανεπιστημιακα τμηματα...... και παλι απο την αρχη. Τι δεν καταλαβαίνετε?

 
Τίποτα δεν θα κλείσει
31 Δεκ 2020 12:47

... Όπως μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν έκλεισε τίποτα αλλά δημιουργήθηκαν καινούργια τμήματα χωρίς καμία απολύτως υποδομή. Ο λόγος είναι καθαρά πολιτικός, κανείς δε θέλει να χάσει ψήφους. Κι όλα αποτελούν μια υποκρισία, γιατί ναι μεν λένε αυτά αλλά από πίσω δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

 
Καμιά διαφοροποίηση
31 Δεκ 2020 12:27

Για όσους λένε πως στα 3ετή δεν θα θέλουν να σπουδάσουν και θα πάνε εξ ανάγκης. Δεν το πιστεύω επειδή α) Στα ΤΕΙ εξ ανάγκης πήγαιναν?, β) στα πρώην ΤΕΙ που εγιναν ΑΕΙ και δεν απέκτησαν ποτέ δικαιώματα εξ ανάγκης πηγαίνουν? Και ακόμα και να το δεχτούμε αυτό, ποιος από πανελλαδικές δεν πηγαίνει εξ ανάγκης σε κάποιο τμήμα που δεν το ήθελε ως πρώτη επιλογή? 90% και πάνω? Πόσοι περνάνε στην πρώτη επιλογή τους? Μια μικρή μειοψηφία. Αυτό είναι οι πανελλαδικές. Σε στέλνουν σε άσχετα τμήματα από την πρώτη επιθυμία σου. Καμιά πρωτοτυπία λοιπόν αν σ' αυτά τα 3ετή πηγαίνουν υποψήφιοι που δεν θα είναι η πρώτη επιλογή τους. Συμβαίνει και με ένα σωρό άλλα τμήματα το ίδιο

 
Thomas Paschalis
31 Δεκ 2020 10:24

@ Αναβάθμιση είναι
Δηλαδή θα πάρουν τα χειρότερα τμήματα, θα βάλουν εκεί άτομα που δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να σπουδάσουν, θα ονομάσει όλο αυτό το έκτρωμα τεχνολογική εκπαίδευση και τελικά θα έρθει αναβάθμιση και οι απόφοιτοι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας? Ενδιαφέρουσα προσέγγιση!

 
Σάκης
31 Δεκ 2020 09:08

πειράματα με την παιδεία και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, μάλλον αποφάσισαν να χάσουν στις επόμενες εκλογές

 
Η μόνη λύση
31 Δεκ 2020 09:04

Ολα τα προπτυχιακά, πολυτεχνεία και μη(εξαιρείται η ιατρική,κ.λ.π) πρέπει να έχουν 4-ετη διάρκεια σπουδών, όπως ισχύει και στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες. Ετσι θα σταματήσει κι αυτό το χάος με τις αναγνωρίσεις πτυχίων. Κάποιος υπουργός πρέπει να τολμήσει.Εχει περάσει πολύς καιρός απο τότε που εβγαιναν με τη μία, ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι.

 
10.000 φοιτητές κάθε χρόνο
31 Δεκ 2020 03:46

Το υπουργείο πρέπει καταρχάς να βρει τρόπο να μειωθεί το ποσοστό αποτυχίας και κατόπιν να κατανείμει κατάλληλα τις θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: 60% και 40% των αποφοίτων Λυκείου κάθε έτους να εισάγεται στα ΑΕΙ και τα ΙΕΚ, αντίστοιχα.

Περίπου δέκα χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία (λιγότερα από 7.000 μόρια) και δυσκολεύονται να εισαχθούν στο 70% των σχολών. Ούτε είναι σίγουρο ότι μπορούν να απορροφηθούν από τα ΙΕΚ για επαγγελματική κατάρτιση.

Η δημιουργία μιας παράλληλης δομής απλώς μεταφέρει νέους που δεν έχουν αποκτήσει σωστά θεμέλια στην Υποχρεωτική Γενική Εκπαίδευση.

 
Σκεπτόμενος
31 Δεκ 2020 00:08

Το όλο ζήτημα βρίσκεται καθαρά στα επαγγελματικά δικαιώματα και στους κρεμασμένους αποφοίτους ΤΕΙ. Αν δε εξισωθούν με κάποιο τρόπο οι απόφοιτοι ΤΕΙ με Πολυτεχνικές τότε πάντα θα υπάρχει τεράστιο κενό στην εκπαίδευση.

 
@Βικτωρία
30 Δεκ 2020 23:31

θα απονέμωνται πτυχια ΤΕΙ... εεεεεε πανεπιστημιακά 3ετούς ήθελα να πώ...

 
@σχόλιο
30 Δεκ 2020 22:42

Προς απογοήτευση πολλών τα νέα 5-ετή και φοιτητές θα πάρουν και integrated master και επαγγελματικά δικαιώματα.
Τι θα συμβεί όμως με τα πολλά παλαιά 5-ετη πολυτεχνικά τμήματα με βάσεις 2.5, 3.5, 4.5 που έχουν ήδη integrated master και επαγγελματικά δικαιώματα ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ οι υποψήφιοι;
Θα τολμίσει ο αρμόδιος υφυπουργός να τα κάνει 3-ετη και να βάλει τους καθηγητές τους να διδάσκουν σε αυτά;

 
ΓΣ
30 Δεκ 2020 22:17

ΟΚ, είναι τραγικό αυτος ο πειραματισμός στην ανώτατη εκπαίδευση. Έλεος. Σε ποιά χώρα συμβαίνουν τόσες αλλαγές - βροχή - συνέχεια για τόσα χρόνια; Πόσα χρόνια για το πτυχίο - αποφασίστε! 3 όπως ΗΒ, 4 όπως ΗΠΑ και αλλού, 5 για "integrated Master"; Οχι όλα μαζί στο μπλέντερ ρε αδέρφια! Οχι άλλοι αυτοσχεδιασμοί στο πόδι και με ετήσια συχνότητα!

 
Δον Κιχώτης
30 Δεκ 2020 21:41

@ τρικυμία 30 Δεκ 2020 19:58
Να φύγουν με 3 χρόνια άδεια;
Και να επιστρέψουν δηλαδή ακμαιότατες;
Για σκέψου λίγο τις συνέπειες!...
Να φύγουν με μετάθεση, να πάνε αλλού και επειδή είμαστε πονόψυχοι, να μην πάνε σε άλλο υπουργείο, να υποφέρουν άλλοι άνθρωποι, ας τις στείλει στις Βρυξέλλες, στον ΟΗΕ, σε διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ μαζί με αμερικανούς αστροναύτες, κάπου τέλος πάντων μακριά!...

 
jimdenin
30 Δεκ 2020 21:29

Μια παρατήρηση σε άποψη του συνομιλητή ΓΓ θα ήθελα να κάνω:

1) Ο πρώην υπουργός παιδείας δεν είχε στην πραγματικότητα πρόθεση καμιάς πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ και αυτή την ιστορία την έχει "διαβάσει" καλύτερα από τον καθένα ο σύλλογος των αποφοίτων γεωπονικών τμημάτων των πρώην ΤΕΙ. Ο Γαβρόγλου βασικά ήθελε απλά να καταργήσει τα ΤΕΙ και αυτό φαίνεται από την κατάληξη των ΤΕΙ Χαλκίδας και Κοζάνης αλλά και σε άλλες περιοχές της επαρχίας. Το πρόβλημα του ήταν με τα κεντρικά ΤΕΙ και συγκεκριμένα με αυτά της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά ακόμα και των Σερρών, Πάτρας και Ηρακλείου. ενδεχόμενη κατάργηση αυτών των ιδρυμάτων θα προκαλούσε όχι απλά αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος για την πρώην κυβέρνηση θα ήταν τεράστιο. Οπότε η μοναδική λύση "για να χρυσωθεί το χάπι" ήταν να υπάρξει κάτι στην θέση όλων αυτών των κεντρικών ΤΕΙ. Και η λύση ήταν να βαπτιστούν όλα αυτά τα ΤΕΙ πανεπιστήμια και γι'αυτό έγινε το ΠΑΔΑ, το ΔΙΠΑΕ το ΕΛΜΕΠΑ κλπ. Φυσικά όλα αυτά τα νεόκοπα Πανεπιστήμια έμειναν στην ίδια μετέωρη κατάσταση όπως ήταν με το πρότερο καθεστώς (ΤΕΙ), δηλαδή χωρίς Ε.Δ μεταθέτοντας βολικά το αλλά και πονηρά το ζήτημα στο "όποιο μέλλον". Διόλου τυχαίο, 1,5 και πλέον χρόνο από την έναρξη λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων και το ζήτημα των Ε.Δ τους "είναι στις καλένδες" και όσο και αν δεν θέλω να στεναχωρήσω κάποιους συνομιλητές- σπουδαστές αυτών των ιδρυμάτων ή γονείς τους- θα παραμείνει για ακαθόριστο χρονικό διάστημα (και ο νοών νοείτω).

 
Kostas
30 Δεκ 2020 20:58

Βλέπω η υπουργός αναβαθμίζει την τριτοβάθμια. Μιλάμε για όραμα όχι αστεία. . Λοιπόν εδώ θα είμαστε θα χάσει τις εκλογές από αυτό... Όταν θα αρχίζουν ένα ένα τα τμήματα της επαρχίας να κλείνουν...

 
Αναβάθμιση είναι
30 Δεκ 2020 20:34

Μια χαρά είναι τα 3 έτη για τεχνολογική εκπαίδευση. Μην ξεχνάμε ότι τα τα ΤΕΙ είχαν 3,5. Η διάρκεια σπουδών μοιάζει να είναι ό,τι πρέπει για τα παλιά τμήματα των ΤΕΙ. Τα παιδιά θα βγαίνουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας και με τα κατάλληλα εφόδια που απαιτεί η αγορά. Οι απόφοιτοι θα είναι περιζήτητοι.

 
@προς σχολιαστές
30 Δεκ 2020 20:27

Θα σου πω την γνώμη μου αγαπητέ,
Τι έκανε η κα Κεραμέως το 2020(ένα ρεζουμέ με τα "SOS") ; 5 πράγματα.
1) Αγνόησε επιδεκτικά τους απόφοιτους των πρώην (και σύντομα νυν) ΤΕΙ όσον αφορά, τα ΕΔ και την ισοτίμησή τους με τα νέα ΑΕΙ.
2) Έδωσε πολλά κίνητρα στους νέους, ώστε να επιλέξουν την επαγγελματική εκπαίδευση. Δηλαδή, να πάνε σε ΙΕΚ ή ΔΙΕΚ ή ΟΑΕΔ μαθητεία.
3) Αγνόησε επιδεκτικά τις εισηγήσεις για τα master των νέων τμημάτων μηχανικών σε τέτοιο σημείο, που είχε τρεξίματα ώστε να φτιάξει νέα ΑΔΙΠ υπό το όνομα ΕΘΑΑΕ.
4) Σε ~1 μήνα (εκτιμώ εγώ), θα έχουν αποδοθεί στα κολλέγια ΕΔ το οποίο κατ' επέκταση, οδηγεί σε ισοτιμία των κολλεγιακών πτυχίων με αυτά που δίνουν τα δημόσια. Αυτό οδήγησε το ΤΕΕ και το ΟΕΕ να στραφούν εναντίον των αποφάσεων που πήρε η κα Κεραμέως.
5) "Πόλεμο" με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός έκανε "αντιπολίτευση" στα σχέδια της. Διάλογοι τύπου "Εσύ τα άφησες χειρότερα και προσπαθώ να τα διορθώσω".

Εδώ έρχεται το κομμάτι της απάντησης για την ερώτησή σου.
Ναι, γνωρίζει αψεγάδιαστα τι πρέπει να κάνει και πως θα το κάνει. Τα 1,3 και 4 επιτέλους δένουν, ενώνονται σαν παζλ με την σημερινή είδηση. Τι εννοώ; Δεν υπήρχε λόγος να δώσει ΕΔ και "master" στα τμήματα που σχεδιάζει να τα ξαναμετατρέψει σε ΤΕΙ. Συν τοις άλλοις, αυτό θα κατευνάσει τα πνεύματα (ΤΕΕ , ΟΕΕ) ώστε να δώσουν τα ΕΔ στους απόφοιτους κολλεγίων(Αν τα τμήματα των μηχανικών και των οικονομολόγων αποδυναμωθούν ή ακόμα καλύτερα καταργηθούν γι' αυτούς). Η λογική του ΥΠΑΙΘ είναι τα ΑΕΙ ( πανεπιστήμια και προσεχώς ΤΕΙ) να λειτουργούν με όσο το δυνατόν λιγότερο δημόσιο χρήμα, αυτό υποστηρίζουν τόσο καιρό. Δεν είναι ούτε σύμπτωση, ούτε τεμπελιά το γεγονός ότι συνεχώς κωλυσιεργούσαν για την απόδοση των integrated masters, τις επιτροπές και τις διαδικασίες ώστε τα νεοϊδρυθέντα τμήματα να μην είναι πλέον αυτό ακριβώς, νεοϊδρυθέντα ( άσχετα από τις δηλώσεις που έκανε τον Ιούλιο του 19). Παράλληλα, για διώξει λίγο τον όχλο που δεν συμφωνεί τόσο με το τι θέλει να κάνει στον ακαδημαϊκό χάρτη ώστε να γλυτώσουν το πολιτικό κόστος, σου λέει θα τονώσω τα ΙΕΚ,ΔΙΕΚ,ΟΑΕΔ μαθητεία (2). Αν θες κάτι πιο safe σαν επιλογή, όπου θα σου καθορίσω τα ΕΔ και το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο, πάνε σε κάποια απ' αυτά. Αν δεις ότι σου αρέσει και θες κάτι παραπάνω, σου δίνω μια ευκαιρία με κατατακτήριες να μπεις σε κάποιο ΑΕΙ.
Τα παραπάνω δεν πιστεύω πως χρειάζεται να τα εξηγήσω περαιτέρω.
Τώρα όσον αφορά το (5), ποιος είναι καλύτερος; Αυτός που άφησε ένα "καλό ή κακό" έργο μισοτελειωμένο ή αυτός που το αναγνωρίζει, ξέρει τι πρέπει να κάνει για να το τελειώσει ή να το ισοπεδώσει, ωστόσο επιλέγει να δίνει ελπίδα και στις 2 πλευρές χωρίς να κάνει τίποτα για 1.5 χρόνια;

 
τρικυμία
30 Δεκ 2020 19:58

εγώ θα πρότεινα να πάρει η ηγεσία του υπουργείου άδεια να απουσιάσει για 3-4 χρόνια μπας και λειτουργήσει τίποτα στην εκπαίδευση.
Όσο μένει επάνω θα πηγαίνει το πείραμα σύννεφο, με επιπτώσεις βέβαια στον μέσο Έλληνα γονέα που θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον....άλλο ένα πείραμα στην πλάτη μας...

 
Manos
30 Δεκ 2020 19:40

Είναι λάθος αυτό που σχεδιάζεται. Η τριτοβάθμια θέλει συρρίκνωση έτσι ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να πάνε στις όποιες σχολές παραμείνουν, έτσι ώστε να καταλήξουν να λειτουργούν αξιοπρεπές με τους (λιγότερους) φοιτητές που θα έχουν. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προφέρει το κράτος 3ετή ανώτερη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, όταν για αυτή υπάρχουν ΚΕΣ και ΙΕΚ. Μένει μονο να αναβαθμίσει το καθεστώς λειτουργείας και εποπτείας τους και αυτό αρκεί. Τώρα όσον αφορά τον (αποτυχημένο) θεσμό των ΤΕΙ, καλό είναι να μην επαναληφθεί. Όλοι γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι φοιτητές τα επέλεγαν πραγματικά και μόνο για συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες σήμερα είναι όλες πανεπιστημιακές (πχ νοσηλευτική, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία).
Ειδικότητες του τύπου ολίγον γεωπόνος και ολίγον ηλεκτρολόγος, αυτή η κοροϊδία των περασμένων 10ετιών δεν έχει θέση σήμερα. Όταν όλοι ξέρουμε πως τα κανονικά πολυτεχνεία και οι γεωπονικές βγάζουν καθε χρόνο εκατοντάδες πτυχιούχους ανέργους.

 
@ Καιρός ήταν
30 Δεκ 2020 19:34

Τόσο πολύ αγωνιούσατε για την μη αντιστοίχηση των αποφοίτων των ΤΕΙ; Θα σας στεναχωρήσω αλλά όποιες αλλαγές και να συμβούν δεν θα μας αφαιρέσουν τα πτυχία ΑΕΙ Τ.Τ που κατέχουμε , 4 ετών διάρκειας και 240 ects, συν τα μεταπτυχιακά που κατέχουμε από ελληνικά ΑΕΙ Π.Τ . Πληροφοριακά και για να σας στεναχωρήσω ακόμα περισσότερο ως Λογιστής ΤΕ με ΜΔΕ οικονομικής κατεύθυνσης, είμαι κανονικά εγγεγραμμένος ως μέλος του ΟΕΕ με πλήρη δικαιώματα , παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν απόφοιτοι δίχως επαγγελματικά δικαιώματα θα διατρανώνω όπως μπορώ το αίσθημα της αδικίας και του κοινωνικού εκφοβισμού που συνεχίζουμε να υφιστάμεθα ως απόφοιτοι των ΤΕΙ .
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά MSc.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ