Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Πρωθυπουργός: Προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας

Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα.
Δημοσίευση: 31/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας.

Την αναφορά αυτή κάνει  για το άνοιγμα των σχολείων , ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Συμπολίτες μου,

Σε λίγο, αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Μέχρι τις αρχές της, η χώρα είχε ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική καθήλωση και προχωρούσε ενωμένη μπροστά.

Στη συνέχεια, όμως, ξέσπασε η πανδημία που πολιορκεί ακόμη ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η πατρίδα μας κλήθηκε να διαχειριστεί πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα: Την έκρηξη των μεταναστευτικών κυμάτων. Τις συνέπειες του κορονοϊού στην υγεία και την οικονομία. Και, βέβαια, τις αναταράξεις στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Στον Έβρο, ασφάλισε τα σύνορά της. Στο Αιγαίο, προστάτεψε και ανακούφισε τα νησιά της. Στην Ανατολική Μεσόγειο, περιφρούρησε τα δικαιώματά της.

Και, παράλληλα, θωράκισε την ζωή και το εισόδημα όλων. Με τόλμη αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της δημοκρατίας και στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού. Στο γύρισμα του χρόνου, λοιπόν, έχουμε τα εφόδια ώστε να μετουσιώσουμε την εμπειρία του 2020 σε δύναμη για το 2021.

Εφέτος γιορτάζουμε διαφορετικά: Στο σπίτι, με την οικογένειά μας, κλείνοντας την πόρτα στον ιό. Γιατί τα κρούσματα υποχωρούν, όμως οι κίνδυνοι καραδοκούν. Και, παρά την πολύμηνη κόπωση, θα ήταν άδικο λίγες στιγμές χαλάρωσης να γκρεμίσουν όσα με θυσίες χτίσαμε έως σήμερα.

Άλλωστε, το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: Το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει.

Τώρα, συνεπώς, είναι η ώρα να διασχίσουμε με ωριμότητα τη γέφυρα ανάμεσα στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στην αρχή της μάχης για την πρόοδο. Μία γέφυρα, όμως, που κρύβει παγίδες. Γι’ αυτό και πρέπει να την περάσουμε με αργά και σταθερά βήματα.

Έτσι, οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν θα τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας.

Συμπολίτες μου,

Το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021. Και το δικό μας αντίδωρο θα είναι η καθολική αποδοχή του. Γιατί σημαίνει αυτοπροστασία αλλά και αλληλεγγύη προς τους αγαπημένους μας.

Η προφύλαξη του καθένα δεν επιτρέπει επιφύλαξη από κανέναν. Η ελευθερία της άρνησης δεν μπορεί να γίνεται άρνηση της ελευθερίας. Και όσο προχωρεί ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο κορονοϊός.

Ο ίδιος εμβολιάστηκα γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Βλέποντας, μάλιστα, προσωπικά την ικανότητα των γιατρών και των νοσηλευτών μας, σας καλώ με μεγαλύτερη θέρμη να τους εμπιστευτείτε, διευκολύνοντας το έργο τους έως το τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας.

Γιατί η επιφυλακή απέναντι σε μία νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παραμένει. Και η μάσκα, όπως και όλα τα μέτρα προστασίας, θα εξακολουθήσουν να μας συντροφεύουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού.

Όμως βρισκόμαστε πια στον επίλογο της περιπέτειας. Και αυτό πρέπει να μας οπλίζει με νέα δύναμη. Το κράτος θα συνεχίσει να φροντίζει την κοινωνία και να στηρίζει την οικονομία. Και η νέα χρονιά θα γίνει σίγουρα χρονιά ελευθερίας.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο τίτλος της εθνικής εξόρμησης που εξελίσσεται για την οριστική απαλλαγή μας από τον Covid-19. Αλλά και η ουσία του εορτασμού των δύο αιώνων της ανεξαρτησίας μας.

Το 2021, λοιπόν, θα είναι πυκνό, κλείνοντας παλιές πληγές και ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Ολοκληρώνει 200 χρόνια εθνικής πορείας. Συμπληρώνει 40 χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας. Και εγκαινιάζει μία καινούργια δεκαετία ευημερίας.

Όπως άλλοτε οι Έλληνες συναντηθήκαμε με τα μεγάλα ρεύματα των εθνικών κρατών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, έτσι και τώρα οφείλουμε να αφουγκραστούμε το μήνυμα των δικών μας καιρών: Την ανάπτυξη για όλους με δυναμισμό, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Γνωρίζουμε, πλέον, καλά τη δύναμη της ενότητάς μας: Χωρίς αυτήν δεν θα τα είχαμε καταφέρει, ούτε στην πανδημία και την οικονομία, ούτε στην άμυνά μας. Τώρα, αυτή η ενότητα γίνεται η κοινή πορεία προς τους μεγάλους στόχους.

Ξέρουμε, επίσης, πως η κρίση μπορεί να γίνεται ευκαιρία: Το δηλώνουν το νέο ΕΣΥ, το ψηφιακό κράτος, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητο. Κι όμως, τώρα είναι βιώματα του χθες που πυροδοτούν το αύριο της χώρας.

Συμπολίτες μου,

Το 2021 είναι στο χέρι μας να γίνει η «Χρονιά των Ελλήνων». Ο κρίκος που θα ενώνει τις νίκες των προγόνων με τις επιτυχίες των απογόνων. Και ο δρόμος που θα μετατραπεί σε λεωφόρο για τη νέα Ελλάδα. Αξίζει, λοιπόν, να τον υποδεχτούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Με υγεία και προκοπή.

Σχόλια (14)

 
Αναρωτιούνται πολλοί..
03 Ιαν 2021 18:33

Πως συμβάλλει το άνοιγμα των σχολείων στην οικονομία;
Ποιά είναι τα έσοδα του κράτους από το άνοιγμα;
Γιατί τόσος ντόρος;
Γιατί δεν υπάρχει ντόρος για το άνοιγμα της οικονομίας και των καταστημάτων;
Και των επιχειρήσεων;
Εκεί που οι άνθρωποι καταστρέφονται;
Γιατί καθημερινά ακούμε το τι θα γίνει με τα σχολεία και αποσιωπούνται όλα τ'άλλα;
Κουράστηκε ο λαός, βαρέθηκε, κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, από τη μέρα που τα σχολεία κλείσανε..
Γιατί δεν συζητάνε με τον ίδιο ζήλο για την εστίαση και τα μαγαζιά;
Γιατί δεν συζητάνε για την καταστροφή του καλλιτεχνικού κόσμου;
Μήπως δεν υπάρχουν σχέδια για να βγούμε από αυτό τον μαρασμό;
Μήπως δεν υπάρχουν σχέδια για στήριξη των καλλιτεχνών (μαζική καταστροφή) και των ελεύθερων επαγγελματιών, και συζητάμε για το άνοιγμα ή μη των σχολείων το οποίο ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ( γυμνάσια-λύκεια);
Πολλά γιατί. Ίσως τις απαντήσεις τις ανακαλύψουμε στην πορεία..

 
Ρωτάμε
03 Ιαν 2021 18:18

Οι γιατροί λένε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες. Και με full μεταδόσεις. Πως γίνεται και συμβάλλουν ελάχιστα στη μετάδοση -από τη unicef που αναφέρθηκε-, οι γιατροί δεν το κατανοούν.
Μήπως έχουν υπογράψει θεϊκές συμβάσεις ή μήπως τα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα;
Η Τσεχία και το Ισραήλ είπαν ότι από τότε που έκλεισαν τα σχολεία μειώθηκε το ιικό φορτίο. Το ίδιο είπε και Έλληνας γιατρός δημοσίως.
Εγώ γνωρίζω οικογένεια που κόλλησε από το παιδί τους που πήγαινε σχολείο. Και γνωστοί μου λέγανε ότι ξέρουν φιλικές τους οικογένειες που κολλήσανε από τα παιδιά τους. Είχε δημοσιευτεί και άρθρο που έλεγε ότι κολλήσανε νοσηλευτές από τα παιδιά τους.
Και τα σχολεία δεν είναι κλειστός χώρος. Τα παιδιά έρχονται σε επαφές με πολλά άλλα άτομα εκτός οικογενειών.
Υπάρχει λογική ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν ή μήπως (λέω μήπως) σκεφτούν κάποιοι ότι υπάρχουν συμφέροντα;

 
ΣΟΛΩΝ
02 Ιαν 2021 22:10

Πανεπιστήμια,δικαστήρια,μανταλωμένα ουδέν προβλημα..

 
ΝΙΚΟΣ
02 Ιαν 2021 16:32

Φαγωθήκατε να τα ανοίξετε.Πρέπει να έχει έσοδα μάλλον το κράτος από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών,δεν εξηγείτε αλλιώς τέτοιο κόλλημα.Για τις επιχειρήσεις τέτοιο πόνο δεν έχετε δείξει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας.Για την έρημη την εστίαση ούτε λόγος τόσους μήνες...

 
Ψάξε βρες!
02 Ιαν 2021 08:21

Έρευνα με στοιχεία από 191 χώρες έδειξε ότι τα σχολεία συμβάλλουν ελάχιστα στη μετάδοση του κορονοϊου. Το αναφέρει η UNICEF σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 7/12/2020.

 
Φ.Φ.
01 Ιαν 2021 23:42

Ανοίξτε τα σε πρώτη φάση εκ περιτροπής όπως τον Ιούνιο!!! Νηπιαγωγείο και Δημοτικό λένε οι ειδικοί ότι είναι πιο ασφαλή. Η τηλεκπαίδευση είναι μεγάλο φιάσκο ειδικά για τις μικρές αγγελίες. Άδειες στους εκπαιδευτικούς άνω των 60 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η τηλεόραση έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο και πολλοί εκπαιδευτικοί φοβούνται. Ενημερώστε πρώτα τους πολίτες.

 
@Γιωργος
01 Ιαν 2021 23:24

Σωστά τα κες συνάδελφε ομως με αυτήν την επιλεκτική λογική θα πρέπει να κλείσουν και τα νοσοκομεία ξαι τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα κομμωτήρια και τα κανάλια πιυ κάνουν ρεβεγιόν με πολλά άτομα και πολλά αλλά.Δεν είναι και αυτοί συνάνθρωποι μας εργαζόμενοι που καθημερινά είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία; Αν συνεχίσουμε έτσι επιλεκτικά και κλειστούμε όλοι οι συνέπειες και επιπτώσεις της πανδημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τώρα και οι ζωντανοί νεκροί χιλιάδες.

 
Nikos
01 Ιαν 2021 21:57

H Αγγλία ανακοίνωσε πριν λίγο ότι κλείνει όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για τις επόμενες δυο εβδομάδες, λόγω της αυξημένης διασποράς της νέας μετάλλαξης του ιού.

 
Πάνος
01 Ιαν 2021 21:10

Ναι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Σε άλλα κράτη στην Ευρώπη δεν έκλεισαν καθόλου. Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά νηπιαγωγεία δημοτικά.

 
Γιώργος σ
01 Ιαν 2021 20:29

Καλή χρονιά ..τώρα έβλεπα στις ειδήσεις ποσό επικίνδυνα θα είναι τα πράγματα τους επόμενους δυο μήνες .Ο υπουργός υγείας το έλεγε και ο προέδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου .Ποια ΔΙΑΝΟΙΑ είναι αυτή που συμβούλεψε την υπουργό παιδείας να λέει συνέχεια προτεραιότητα μας να ανοίξουν τα σχολεία ;;;Το επαναλαμβάνει και ο πρωθυπουργός... προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών της χώρας ΟΧΙ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ....επειδή διαμαρτύρονται κάποιοι γονείς να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς ;;Κάνουν ελέγχους και σωστά για ρεβεγιόν ..αλλά τόσα πολλα άτομα από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ οικογένειες μπείτε στις τάξεις και μετά πάτε ολοήμερο φάτε χωρίς μάσκα .Μέχρι 31/3 δε γίνονται δικές έχει βγει απόφαση το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για τα σχολεία ΠΑΝΔΗΜΙΑ έχουμε !!!

 
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ
01 Ιαν 2021 19:00

Θα είναι εγκληματικό αν ανοίξουμε... εφόσον η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από ό,τι όταν κλείσαμε (Νοέμβριο). Είμαστε χειρότερα (στην καρδιά του χειμώνα), με παράθυρα κλειστά κ.λπ...
Μέχρι να εμβολιαστούμε οι δάσκαλοι (τουλάχιστον όσοι επιθυμούν), τα σχολεία πρέπει να είναι κλειστά. Αν θελήσουν όντως μες στον Γενάρη να τα ανοίξουν, αυτό να γίνει εκ περιτροπής οπως τον Ιούνιο. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε και μετά από λίγο πάλι να μας κλείσουνε...
Κανείς μας δεν τρελαίνεται για την τηλεκπαίδευση...είναι μεγάλος βραχνάς και για μαθητές και για εμάς τους εκπ/κούς ιδίως...!!!! Αλλά από την άλλη ...για σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτή...!!!!!!!!!!!!!

 
Θάνος
01 Ιαν 2021 18:04

Κούρασε λιγάκι αυτό με τις συνεχείς δηλώσεις για το ότι είναι προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.

 
Α.Τ.Ι.Α.
01 Ιαν 2021 12:21

Γέφυρες, δρόμοι, λεωφόροι, νίκες, πρόγονοι, απόγονοι.
4.500 νεκροί, οικονομία στα τάρταρα, τηλεσχολεία και τηλεπανεπιστήμια, 1 χρόνο ένταση με τον Τούρκο.
Καλή χρονιά σε όλους. Στους υπόλοιπους.... ούτε καλημέρα....

 
μαθητής
01 Ιαν 2021 07:13

Αφού είναι προτεραιότητά σας, ανοίξτε τα να τελειώνουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ