Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανασχηματισμός: Ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις της Ν. Κεραμέως

Τολμηρές χαρακτηρίζονται οι μεταρρυθμίσεις “Κεραμέως” στο Μ. Μαξίμου , που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια
Δημοσίευση: 04/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για ανασχηματισμό, ήταν εξ αρχής να μην μετακινηθεί η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας.

Κι αυτό διότι:

Α. Εχουν  ήδη  “δρομολογηθεί” μεταρρυθμίσεις από τη Ν. Κεραμέως και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, οι οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζονται τολμηρές , που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια και τις στηρίζει η πλειονότητα της  ελληνικής κοινωνίας , και

Β. Ο Κ. Μητσοτάκης Θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας ανταταποκρίθηκε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως:

α. Τηλεκπαίδευση: Παρέλαβε τη δομή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τα “σπάργανα” και κατάφερε να γίνεται για 1.300.000 μαθητές, με τα  αναμενόμενα τεχνικά προβλήματα

β.Ομαλή έναρξη λειτουργίας των σχολείων, εν μέσω πανδημίας.

γ. Ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, χωρίς απώλεια μαθημάτων.

Η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στοχεύει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να προωθήσει στη Βουλή σειρά Σχεδίων Νόμων :

 1.     Για την θεσμοθέτησης της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.
 2.     Για την θεσμοθέτησης ανώτατου ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ .
 3.     Για την τοποθέτησης Σωμάτων Προστασίας  και Ασφάλειας των ΑΕΙ.
 4.     Για τον ΔΟΑΤΑΠ .
 5.     Την αξιολόγηση την εκπαιδευτικών.
 6.     Τη λειτουργία των ΑΕΙ με νέο νόμο πλαίσιο.
 7.     Για τις Δομές Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Έργου (Στελέχη Εκπαίδευσης).
 8.     Για την καθιέρωση του  πολλαπλού  βιβλίου στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

 Επίσης μέσα στο 2021:

Α. Θα επεκταθεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία το μάθημα  δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα. Ηδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε   πενήντα οκτώ (58) Νηπιαγωγεία της χώρας.

Β. Θα διατεθεί κονδύλι 17,8 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση 453 αναλυτικών Προγραμμάτων  Σπουδών στη Γενική και την Επαγγελματική Εκπαίδευση και 4,4 εκ ευρώ για τη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επί των νέων αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (Διαβάστε εδώ αναλυτικα)

Γ. Θα διοριστούν 5.250 μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  (σ.σ. προβλέπεται να διοριστούν επιπλέον 5.250    το σχολικό έτος 2021-22.

Δ. Τα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ μπαίνουν σε νέα βάση λειτουργίας  με το νέο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα  η υπουργός Παιδείας   θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ,ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ και την Ομάδα  Προστασίας των Πανεπιστημίων .

Πατήστε εδώ για να διαβάστε τι θα ισχύσει για την βάση εισαγωγής

Πατήστε εδώ για να δείτε τι θα ισχύσει για το ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ

ΔΟΑΤΑΠ

θα ακολουθήσει η κατάρτιση νέου   νόμου  για τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, που θα στοχεύει:

Πρώτον: Στην πάταξη του φαινομένου να περιμένουν οι πτυχιούχοι μήνες ή χρόνια για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους.

Δεύτερον: Αναγνώριση των πτυχίων βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τρίτον: Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναγνώρισης των τίτλων σπουδών.

Την “γεύση” του τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος την έδωσε στη Βουλή ο Ορέστης Καλογήρου.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές είπε:

"Τα  αγορασμένα πτυχία είναι μια πληγή σε όλο τον κόσμο -αν θέλετε- ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορασμένα πτυχία, είναι αγορασμένες μεταπτυχιακές εργασίες, φοιτητικές εργασίες -5 σελίδες κάποιος θέλει- να παραδώσει στον καθηγητή, για να πάρει μια μονάδα στο μάθημα και μπορεί να δώσει 50 € σε κάποιον να του τη φτιάξει. Είναι μια πληγή ακαδημαϊκή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα".

Αξιολόγηση-Δομές Εκπαίδευσης

Το τρίτο  Σχέδιο Νόμου θα αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις Δομές Εκπαίδευσης και τις διαδικασίες νέων κρίσεων στελεχών εκπαίδευσης. Στο νόμο αυτό θα προβλέπεται επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου και την κατάργηση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου.

Κεντρικό ρόλο την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα παίξουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι για τους οποίους γίνονται εισηγήσεις να αλλάξει ο τίτλος τους.

Διαβάστε εδώ το Σχέδιο Νόμου που είχε ετοιμάσει η ποιλιτική ηγεσία του υπιουργείου Παιδείας την περασμένη 'Ανοιξη αλλά λόγω της πανδημίας το είχε βάλει στο "συρτάρι".

Για την αξιολόγηση συζητείται να παίξουν σημαντικό ρόλο μια σειρά αντικειμενικών παραγόντων, όπως  αξιολόγηση των μαθητών, ερωτηματολόγια κλπ.

Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Ο  νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, θα περιλαμβάνει   μεταξύ άλλων:

 •     την επαναφορά διάταξης του νόμου 4009/11, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ένα τμήμα να παρέχει  περισσότερα Προγράμματα Σπουδών  σε συνεργασία  με άλλα τμήματα ή ακόμα και με τμήματα άλλων Πανεπιστημίων,
 •     κριτήρια  αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων και πραγματικών αναγκών της χώρας,
 •     αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ, με το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης θέσης εξωπανεπιστημιακού , ο οποίος θα τοποθετείται με ανοικτό διαγωνισμό,
 •     επαναφορά  των Συμβουλίων διοίκησης , με τροποποιημένες τις αρμοδιότητες που προέβλεπε ο νόμος 4009/11

Δημιουργία  τμημάτων τριετούς φοίτησης

Το υπουργείο παιδείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα "κατεβάσει" μεμονωμένο Σχέδιο Νόμου , ή θα εντάξει διατάξεις σε άλλο Σχέδιο Νόμο τη δημιουργία τμημάτων  τριετούς φοίτησης , μετά την κατάργηση των διετών που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου, ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,με νέο νόμο, που  θα   προωθηθεί στη Βουλή, με τροπολογία ή να ενταχθεί στο νέο νόμο  πλαίσιο.

Με   τα τμήματα αυτά το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια":

 •     Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της χαμηλής βάσης που έχουν, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις επικείμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,
 •      Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Πολλαπλό βιβλίο

Ένα απο τα παραπάνω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση του  πολλαπλού βιβλίου για τους μαθητές των σχολείων , προκειμένου, όπως ήδη έχει δηλώσει η Ν. Κεραμέως,  τα παιδιά να έχουν να συνδυάσουν πολλές πήγες για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να μην εστιάζουν στη σελίδα 5 μέχρι τη σελίδα 7 στο κάθε μάθημα.

Σχόλια (25)

 
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
06 Φεβ 2021 20:43

Κανενας εκπαιδευτικος δεν στηριζει την κεραμεως.

 
@Εκπαιδευτικος
06 Ιαν 2021 12:21

Όλοι? Το 95% των συναδέλφων σας, ΠΟΎ ακριβώς την στήριξε στις εκλογές των αιρετών?

 
Εκπαιδευτικος
06 Ιαν 2021 02:08

Την Κεραμέως την στηρίζουν όλοι. Μιλάω ως εκπαιδευτικός για μένα και τους συναδέλφους.

 
Panagiotis G
06 Ιαν 2021 02:05

Επιτέλους η Ελλάδα μπροστά.
Αγαπάμε Κεραμέως. Πάντα μπροστά με σωστές αλλαγές.

 
το σπίτι του γείτονα
05 Ιαν 2021 03:06

Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε και το δικό σου, λέει μια παροιμία.
Με σειρά πηγαίνουν δημόσιοι, ιδιωτικοί, επαγγελματίες..
Αρκεί να μην κλάψουν!!
Γιατί θα θυμηθούν που είχαν χαρεί όταν ψόφησε η κατσίκα του γείτονα!
Η ζωή κύκλους κάνει..

 
μεταρρυθμίσεις
05 Ιαν 2021 02:56

"Δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις μόνο ο Μητσοτάκης αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων".
Επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις με κλείσιμο οικονομίας και καταστροφή επιχειρήσεων. Χειροκρότημα!

 
Μητέρα
05 Ιαν 2021 00:25

Έτσι κρατήστε την να τακτοποιήσει όλη την εκπαίδευση. Να φτάσει στα άκρα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με το σύστημα "χύτρας ταχύτητας" που νομοθετεί. Να ξεκάνει τα παιδιά στις εξετάσεις, να αφήσει έξω από τα πανεπιστήμια το 20-30% για να λένε μετά οι "σχετικοί" ότι έτσι πρέπει να μην σπουδάζουν, να μην δίνονται ευκαιρίες, να κλείσουν τμήματα γιατί κοστίζουν κλπ. Στο όνομα των αιώνιων που διάβασα ότι κοστίζουν γτ παρακολουθούν τα εργαστήρια και κόβουν θέσεις από τους φοιτητές του έτους...τόση ασχετοσύνη..έλεος! Γονείς μας περιμένει μεγάλος αγώνας, δεν έχουμε δει τπτ ακόμα, με τη φετινή Γ Λυκείου που θα δοκιμαστεί πρώτη στο μύλο, και τα παιδιά μας της Αλυκειου που θα μπλέξουν με την τράπεζα..το νου μας να εχουμε και όταν χρειαστεί να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στους δασκάλους τους!

 
Δημήτρης
04 Ιαν 2021 22:58

Πολύ σωστά κάνει. Αρκετά με συντεχνίες και βολεμένους. Πάμε μπροστά . Είναι από τις πιο επιτυχημένες υπουργούς, εργατική και στηρίζει μεταρρυθμίσεις. Ναι το ξέρω ότι στενοχωρεί αυτό αλλά το καραβάνι προχωρά.

 
ως έχουν τα μέτρα θα είναι περιορισμένο το αποτέλεσμα
04 Ιαν 2021 22:49

Μόνο με τη βάση με ποσόστωση (80%-120%) απλά θα κλείσουν 20-30 κυρίως νησιωτικά τμήματα λόγω μη απορρόφησης νέων φοιτητών
και αν δείτε τις βάσεις στην πλειοψηφία τους δεν θα είναι από πρώην ΤΕΙ αλλά από προϋπάρχοντα πανεπιστήμια-πολυτεχνεία.
Επίσης θα κοπούν περί το 20% των υποψηφίων με λιγότερα από 6000-7000 μόρια.
Αυτό είναι όλο κι όλο η περιβόητη μεταρρύθμιση.

Αν όμως συνοδευτεί από μείωση του αριθμού εισακτέων που λαμβάνει το κάθε τμήμα τότε επιπρόσθετα:
- γίνεται διαχειρίσιμος ο αριθμός φοιτητών που καλείται να εκπαιδεύσει το κάθε τμήμα και μειώνεται η αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων,
- μειώνονται οι εργαστηριακές/κλινικές ομάδες
- μειώνεται το πρόσθετο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό
- μειώνεται η ένταση του προβλήματος λόγω μεταγραφών
- αποδεσμεύονται πόροι από τον τακτικό προϋπολογισμό (που θα κατέληγαν σε μισθοδοσία ακαδημαϊκών υποτρόφων) για αναβάθμιση εργαστηριακού/κλινικού εξοπλισμού
- δημιουργούνται απαιτήσεις από τους ίδιους τους υποψήφιους προς τη μέση εκπαίδευση για αποδοτικότερη διδασκαλία, όχι απλά για την είσοδο σε κάποιο ΑΕΙ αλλά και λόγω αυξημένου ανταγωνισμού για είσοδο σε Τμήματα με υψηλότερες βάσεις εισαγωγής
Όλα τα παραπάνω με απλή μείωση του μέγιστου αριθμού εισακτέων όπως σχεδίασε, ανακοίνωσε, ...αλλά δυστυχώς δεν έπραξε το ΥΠΑΙΘ πέρυσι.
Το μέτρο αυτό δεν κοστίζει τίποτα, μόνο ευεργετικά λειτουργεί!

 
Γιωργος
04 Ιαν 2021 18:23

Και στα τρια που επικαλεισθε απετυχε κ. Μητσοτακη! Απετυχε στην τηλεκπαιδευση, απετυχε στην ομαλη(;) εναρξη λειτουργιας των σχολειων, απετυχε ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ στις εκλογες για τα υπηρεσιακα συμβουλια! Τι κρυβεται πισω απο την εμμονη σας να διατηρειτε στη θεση της μια υπουργο που την απεχθανεται το συνολο του εκπαιδευτικου κοσμου μαζι με τους μαθητες και τους γονεις;

 
@Μαίρη
04 Ιαν 2021 18:11

Οι φιλελεύθεροι είναι αντιφασίστες, αντικομμουνιστές. Δεν έχουν σχέση με την ακροδεξιά. Τους αδικείς.

φιλελεύθερος

 
Βασιλης
04 Ιαν 2021 17:56

Ποσες φορες θα το πουμε! Την Κεραμεως την απορριπτουν οχι μονο οι συνδικαλιστες, αλλα και η συντριπτκη πλειοψηφια εκπαιδευτικων, μαθητων, γονεων! Και την απορριπτουν οχι μονο για τις επιλογες της, αλλα κυριως για τον αυταρχισμο της. Δεν εφυγε οχι γιατι ειναι επιτυχημενη, αλλα γιατι εχει πλατες!

 
φιλελεύθερος
04 Ιαν 2021 16:46

Συγχαρτήρια στην Κεραμέως. Και τώρα συμβούλια επιλογής χωρίς συνδικαλιστές.

τέως σχολικός σύμβουλος

 
χ
04 Ιαν 2021 16:45

ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ ΛΟΓΟ.

 
Ερτ
04 Ιαν 2021 15:43

Πανωλεθρίαμβος για τους συνδικαλιστές. Χαχα.

 
Μαίρη
04 Ιαν 2021 15:42

Έλα όσο πάμε και πιο δεξιά. Δεξιότερα της δεξιάς.

 
ΝΙΚΟΣ
04 Ιαν 2021 15:25

Εμένα πείτε μου το άλλο,τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ τώρα που την θέση του Θεοδωρικάκου πήρε ο Βορίδης.....

 
Παναγιώτης
04 Ιαν 2021 14:57

Καζάνι που βράζει είναι η Παιδεία, θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν συμφωνεί καθόλου η πλειοψηφία με την επαγγελματική αναγνώριση πτυχίων των κολεγίων και ταυτόχρονα μείωση των εισακτέων.

 
Μπράβο!
04 Ιαν 2021 14:52

Μακράν η πιο επιτυχημένη Υπουργός Παιδείας μαζί με Διαμαντοπούλου!
Μπράβο Νίκη, ΠΡΙΧΩΡΑ!!!

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
04 Ιαν 2021 14:48

Θα το δεις σύντομα ποιος στηρίζει ποιον.

 
ΝΔ
04 Ιαν 2021 14:48

Εκλογές βλέπω και θα λάβουν μαύρο και οι δυο και για το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και για το άνοιγμα των σχολείων . Είπαμε δεξιοί δεξιοί αλλά ζωντανοί ....

 
Απορών
04 Ιαν 2021 14:16

Καλά τόσο αγώνα έκαναν οι συνδικαλιστές μας να τη διώξουν. Ακόμα και οι ΔΑΚΙτες ορκίζονταν ότι "θα φύγει στον ανασχηματισμό με τις κλωτσιές" !!!
Φαίνεται πως αυτοί που θα φύγουν είναι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές απ'την εκπαίδευση!!

 
Thomas
04 Ιαν 2021 14:00

Φαίνεται ότι βάζουμε μυαλό μετά από πολλά χρόνια...

 
Χικ
04 Ιαν 2021 13:46

@Νώντας
Θα πήγαινα για ένα raking αλλά μου το απαγορεύει η Θρησκεία μου....

 
Νώντας
04 Ιαν 2021 13:28

Δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις μόνο ο Μητσοτάκης αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πλην μπαχαλάκηδων, συντεχνιων, συνδικαλιστων και φίλα προσκυμενων αυτών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ