Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι ισχύει για τη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 05/01/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέα  διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο   για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ισχύουν τα εξής:

1. Εφόσον δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003 (Α ́ 1) με τον ορισμό ως μελών τους, τακτικών και αναπληρωματικών, αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, λόγω μη ανάδειξής τους ή μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησης τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τα εν λόγω συμβούλια συγκροτούνται μετά από αντικατάσταση εκείνων από τα αιρετά μέλη, τακτικά ή αναπληρωματικά, που ελλείπουν από ισάριθμους διευθυντές σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας ε παίδευσης, καθώς και από Προϊσταμένους εκπαιδευτικών ή υποστηρικτικών δομών ή σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή από μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατά περίπτωση.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλην των διευθυντών σχολικών μονάδων, πρέπει να έχουν τουλάχιστον δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία, ενώ τα μέλη του ειδικού προσωπικού, πλην των Προϊσταμένων εκπαιδευτικών ή υποστηρικτικών δομών ή σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν τουλάχιστον δεκαετή εκπαιδευτική - υποστηρικτική υπηρεσία.

Ειδικώς όσον αφορά στα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια οι αντικαταστάτες που ορίζονται πρέπει, κατά προτίμηση, να υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

Σε περίπτωση που αιρετοί εκπρόσωποι, οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση συγκρότησης, παραιτηθούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκλείψουν ή εκπέσουν ή απωλέσουν την ιδιότητά τους αυτή κατά το χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης συγκρότησης των εν λόγω συμβουλίων μέχρι τη λήξη της θητείας των συμβουλίων αυτών, αντικαθίστανται κατά τα αναφερόμενα στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο εδάφιο, με απόφαση του οργάνου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι κατά περίπτωση αρμόδιο για τη συγκρότηση των εν λόγω συμβουλίων και για ολόκληρη ή μέρος της νόμιμης θητείας τους, αναλόγως του χρόνου που απομένει για τη λήξη της θητείας των υπόλοιπων μη αιρετών μελών των συμβουλίων.

Σε περίπτωση που μη αιρετά μέλη των εν λόγω συμβουλίων, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση συγκρότησης, για οποιονδήποτε λόγο εκλείψουν ή εκπέσουν ή απωλέσουν την ιδιότητά τους, με βάση την οποία ορίσθηκαν και συμμετέχουν στα εν λόγω συμβούλια, κατά το χρονικό διάστημα από την έκδοση της απόφασης συγκρότησης των εν λόγω συμβουλίων μέχρι τη λήξη της θητείας των συμβουλίων αυτών και δεν καταστεί δυνατή η αναπλήρωση ή η αντικατάστασή τους κατά τις ισχύουσες διατάξεις αντικαθίστανται κατά τα οριζόμενα στο τέταρτο εδάφιο και τις λοιπές διατάξεις του παρόντος.

2. Τα μέλη που ορίζονται σύμφωνα με την παρ. 1 συγκροτούν και τα συμβούλια επιλογής ή και οποιοδήποτε άλλο συμβούλιο ή συμμετέχουν στα τελευταία αυτά συμβούλια, σε οποιαδήποτε περίπτωση ορίζεται ότι τα συμβούλια αυτά συγκροτούνται και από μέλη ή σε αυτά συμμετέχουν και μέλη, αιρετά ή μη, των υπηρεσιακών συμβουλίων του άρθρου 1 του π.δ. 1/2003.

3. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη νόμου, προεδρικού διατάγματος ή υπουργικής απόφασης που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή κατά το μέρος που ρυθμίζει κατά διάφορο τρόπο θέματα που ρυθμίζονται με το παρόν άρθρο καταργείται.

Σχόλια (8)

 
@ Eκπαιδευτικός
07 Ιαν 2021 17:39

Δηλαδή όταν το συνδικάτο προκηρύσει απεργία και κάποιος δεν συμμορφώνεται
με την απόφαση, να διαγράφεται.
Είσαι στα καλά σου;

 
φιλελεύθερος
05 Ιαν 2021 14:34

Παρακαλώ μη παραλείψετε να διαγράψετε και εμένα.

 
Τι ισχύει;
05 Ιαν 2021 12:48

Αυτό που ισχύει είναι το εξής απλό: Διαγραφή των αιρετων και των διορισμένων σε περίπτωση που πάνε στα υπηρεσιακά συμβούλια. Απλα και όμορφα.. όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε.

 
Μάκης
05 Ιαν 2021 12:40

@george

Λάθος κάνεις. Αυτό είναι για την πρώτη φορά... Αν δεν υπάρξει αυτή η απαρτία τότε η απόφαση παίρνεται με τα παρόντα μέλη ανεξάρτητα με τον αριθμό τούς σε δεύτερη συνεδρίαση. Αρκετά με όλο αυτό το παιχνιδάκι. Όποιος θέλει να στηρίξει τον αυταρχισμό της Υπουργού απέναντι στο 95% του κλάδου τότε θα υποστεί και τις συνέπειες.

 
Εκπαιδευτικος
05 Ιαν 2021 12:25

Να διαγραφούν όλοι.Οποιος δε θέλει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του συνδικάτου δε μπορεί να είναι μέλος.Η πλειοψηφιατο95% αποφάσισε ,άρα τι δε καταλαβαίνουν μερικοί;Στο σχολείο μας υπάρχει δάσκαλος ,που δε θελει να είναι μέλος στο συνδικάτο και κάνει μάθημα στο τμήμα εκείνες τις ημέρες.Βεβαια δε θα πω τιτου συνέβη και απαίτησε βοήθεια,αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 
George
05 Ιαν 2021 12:11

Δικαίωμα διαγραφής έχει μόνο η Γενική Συνέλευση του κάθε Συλλόγου και εφόσον έχει τη νόμιμη απαρτία, 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.( δηλ. ποτέ). Μην ξεχνάμε και τις νομικές συνέπειες σε αυτούς που θα προχωρήσουν σε παράνομες διαγραφές μελών.

 
Μαρία
05 Ιαν 2021 10:24

Ε ρε διαγραφές που έχουν να πέσουν

 
ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ
05 Ιαν 2021 09:05

έχουν οριστεί οι αιρετοί αλλά δεν υπάρχει η νέα σύνθεση από 1/1/21, ξεχάστηκανα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.