Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Νέα σύσκεψη “Κεραμέως” με τους εμπειρογνώμονες του υπ. Υγείας
Δημοσίευση: 08/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας  θα συνεδριάσει εκ νέου  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ,με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, όπου θα τεθούν τρεις εκδοχές για το άνοιγμα των σχολείων από 18 Ιανουαρίου:

Α. Να ανοίξουν, οριζόντια,όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας

Β. Να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια

Γ. Να επαναλειτουργήσει στα σχολεία μόνο η Γ Λυκείου (σ.σ. μάλλον εγκαταλείπεται ως ιδέα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών)

Η επιλογή μία από τις παραπάνω  εκδοχές θα εξαρτηθεί από την αύξηση ή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Εφόσον δεν σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί το άνοιγμα τόσο των Γυμνασίων , όσο και των Λυκείων για τις 18 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί μικρή αύξηση αριθμού κρουσμάτων εκτιμάται ότι η απόφαση για δια ζώσης εκπαίδευση θα αφορά μόνο τα Λύκεια, και τις τρεις τάξεις.

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει μόνο η Γ΄ Λυκείου,   “προσκρούει” σε αντικειμενικά λειτουργικά προβλήματα.

Αποτελεί “ρίσκο” για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μια τέτοια απόφαση, δεδομένου ότι οι καθηγητές που διδάσκουν στη Γ’ Λυκείου ταυτόχρονα την ίδια ημέρα στις ώρες διδασκαλίας τους περιλαμβάνονται και οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου που ταυτόχρονα θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Επειδή οι καθηγητές θα βρίσκονται στο Λύκειο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει το σχολείο να του διαθέτει Ίντερνετ, εδικό χώρο και εξοπλισμό για να κάνουν την τηλεκπαίδευση, κάτι που στις περισσότερες σχολικές μονάδες μάλλον θεωρείται αδύνατο.

Δεν αποκλείεται , ωστόσο, να υιοθετηθεί η ιδέα  ενός από τα στελέχη του υπουργείου “οι καθηγητές για την τηλεκπαίδευση των άλλων δύο τάξεων Α΄ και Β΄να χρησιμοποιούν, χώρο και εξοπλισμό   όμορων  σχολικών μονάδων”.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί να λειτουργήσουν και οι τρεις τάξεις Λυκείου, διότι αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση να εφαρμοστεί από φέτος η Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου.

Γι αυτό και θέλει να δώσει το ίδιο βάρος στη δια ζώσης διδασκαλία για τους μαθητές της Α' Λυκείου, όπως και με τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Το “τοπίο” θα  ξεκαθαριστεί μετά την Τετάρτη και η απόφαση θα ληφθεί  στην προγραμματισμένη σύσκεψη της Πέμπτης κι ενδεχομένως την Παρασκευή.

Σχόλια (37)

 
Απορία
11 Ιαν 2021 11:50

Σήμερα που βρέχει, πως θα βγουν τα παιδιά του δημοτικού έξω στο διάλειμμα; Προφανώς και δεν μπορούν άρα θα μείνουν μέσα και θα κάνουν διάλειμμα στο διάδρομο συνωστισμένα. Μερικές απλές λεπτομέρειες τις έχουν σκεφτεί οι ειδικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία; Ο καιρός δεν θα είναι καλός, τώρα είναι χειμώνας, μέχρι και το Μάρτιο θα βρέχει, πιθανόν να χιονίσει, θα κάνει κρύο. Πως θα βγαίνουν τα παιδιά στην αυλή για να αερίζονται οι αίθουσες που είναι απαραίτητο;

 
πολυτιμότης
11 Ιαν 2021 02:32

Αφού θεωρούν τόσο πολύτιμη την δια ζώσης εκπαίδευση, τότε γιατί δεν καλοπληρώνουν τους εκπαιδευτικούς;

 
Σουηδικό μοντέλο
11 Ιαν 2021 02:22

Οι Σουηδοί εδώ και εβδομάδες -άρθρο του Εθνους τον Δεκέμβριο- έχουν κλείσει τα σχολεία και κάνουν τηλεκπαίδευση.
Και το υπουργείο μας λέει ότι έχουν οι Σουηδοί τα σχολεία ανοιχτά;
Θα τρελλαθούμε τελείως ή συμφέροντα εξυπηρετούνται;;;

 
Αναλγησία
11 Ιαν 2021 02:17

..με την τράπεζα θεμάτων. Αλοίμονο στην Α' Λυκείου..

 
Γονέας
11 Ιαν 2021 02:16

Να πάει το παιδί μου σχολείο και να μας κολλήσει κορονοϊό;

 
Το μόνο μέτρο εναντίον της πανδημίας
11 Ιαν 2021 02:14

Ο χωρισμός των τμημάτων στη μέση..
Και δεν μιλά κανείς γι'αυτό.
Σε κανένα κανάλι. Τυχαίο;
Ούτε καμμιά αναφορά από την κυβέρνηση. Για το αυτονόητο..
Αλλιώς μοιάζει με ανοσία αγέλης -ακούγεται από παντού-.

 
Γέλια και κλάματα
11 Ιαν 2021 02:05

<<08 Ιαν 2021 21:08
Ο γιος μου από Δευτέρα θα έχει φιλόλογο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διδαχθεί ούτε μια ώρα Γλώσσα, Λογοτεχνία και Ιστορία.>>.
Να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα, κοπτόταν το υπουργείο!
Ελλάδα μου κατακαϋμένη!!

 
Ανοιχτά σχολεία τον Ιανουάριο
10 Ιαν 2021 02:05

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορούν να ανοίξουν με εκ περιτροπής διδασκαλία σε φροντιστηριακά τμήματα 10-12 μαθητών, έστω και με 5 ώρες μάθημα στα βασικά μαθήματα.

Παράλληλα, ας αποφασιστεί παράταση του σχολικού έτους μέχρι τον Ιούνιο

Είναι απαράδεκτο το 2021 να συνεχίζουν να χάνονται δεκάδες ώρες μαθήματος - η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σχολική αίθουσα και το μάθημα δε γίνεται σωστά.

Ας θέσει ως προτεραιότητα η ελληνική κοινωνία το μέλλον της: τα σημερινά παιδιά 12-18 ετών είναι οι αυριανοί φοιτητές και πολίτες.

 
ΕΥΡΗΚΑΜΕΝ, ΕΥΡΗΚΑΜΕΝ.. ΛΥΣΗ
10 Ιαν 2021 01:54

Δεν αποκλείεται , ωστόσο, να υιοθετηθεί η ιδέα ενός από τα στελέχη του υπουργείου “οι καθηγητές για την τηλεκπαίδευση των άλλων δύο τάξεων Α΄ και Β΄να χρησιμοποιούν, χώρο και εξοπλισμό όμορων σχολικών μονάδων”.

Πώς θα ήθελα να γνώριζα αυτό το "στέλεχος του υπουργείου".'
Αν όλο το υπουργείο έχει τέτοια στελέχη με τέτοιες ιδέες, φαεινές και πρωτότυπες και κυρίως εφαρμόσιμες, έτσι εξηγούνται πολλά....
Ναι, σίγουρα. Μάλλον τώρα πήραμε απάντηση σε πολλές απορίες μας, για το πόσο άσχετος μπορεί να υπάρξει κάποιος προσοντούχος.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
09 Ιαν 2021 23:47

Εδώ ο κόσμος 'χάνεται', η τράπεζα θεμάτων μάς μάρανε.

 
Απορίας άξιον
09 Ιαν 2021 23:18

Να την ρωτήσει κάποιος πραγματικός δημοσιογράφος τι θέλει να αποδείξει.
Το παράδειγμα της Σουηδίας είναι τρομακτικό. Δεν παραδειγματίζεται; Με τι στυγνότητα λειτουργεί; Οι εισαγγελείς πού είναι;

 
ΣΟΦΙΑ Σ
09 Ιαν 2021 21:15

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.ΘΕΩΡΩ ΡΕΠΑΝΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ.ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 5 6 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΩΡΑ,ΑΣ ΜΕΙΩΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

 
Λέω μια και θα βρεθείτε
09 Ιαν 2021 20:03

Να δείτε τον καιρό στη Δυτική Μακεδονία που θα είναι βροχερός (!) από βδομάδα και να σκεφτείτε τα παιδιά των δημοτικών που θα κάνουν διάλειμμα στο διάδρομο του σχολείου ...

 
ΠΕ04.01
09 Ιαν 2021 16:22

Η τράπεζα θεμάτων είναι το τυράκι για να τρέξει η τηλεκπαίδευση. Την Άνοιξη θα την αποσύρουν...

 
Κάποιος
09 Ιαν 2021 14:40

Αν είναι έτσι ν'ανοίξει και η πρώτη γυμνασίου που πέρυσιήταν δημοτικό και άνοιξαν τελευταίοι και τώρα πάλι θα τους αφήσετε στο έλεός σας. Συγχαρητήρια στο υπουργείο για τις αποφάσεις του

 
Μαρία
09 Ιαν 2021 13:32

Μόνο η τράπεζα θεμάτων; Και τα διαγωνίσματα ηλεκτρονικά; 4 στην επόμενη εβδομάδα και χωρίς να έχει γίνει ένα δοκιμαστικό, μια προσομοίωση. Χρόνος περιορισμένος και πολλές ερωτήσεις πολλαπλής. Για τα παιδιά που έχουν γνωματεύσεις για περισσότερα χρόνο ....δεν το συζητάμε. Για όσους βιώνουν τα πλείστα όσα προβλήματα στα σπίτια τους, πάλι... αδιάφορο. Τα διαγωνίσματα πάνω από όλα για να βάλουν βαθμό, λες και δεν μπορούν να αξιολογήσουν αλλιώς...πολύ μονοδιάστατη και κοντόφθαλμη προσέγγιση. Λυπάμαι.

 
Μαμά
09 Ιαν 2021 13:13

Απόλυτο δίκιο πολύ μίσος για τα παιδιά!!

 
φιλελεύθερος
09 Ιαν 2021 12:57

H πρεμούρα του υπουργείου με την τράπεζα θεμάτων είναι όντως ακατανόητη.

 
@ΠΕ19
09 Ιαν 2021 12:30

αυτά που περιγράφεις γίνονται, είναι επίσης ευκαιρία να εξοπλιστούν τα σχολεία μας
πιστεύεις ότι με τις ταχύτητες των συνδέσεων των σχολείων μας, μπορούν να κάνουν upload παραπάνω από 5-6 εκπαιδευτικοί ταυτόχρονα;

 
Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία
09 Ιαν 2021 11:36

Η κ. Κεραμεως δεν γνωρίζει ότι τα Καλλιτεχνικά και τα Μουσικά Σχολεία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση και ενιαίοπρόγραμμα (γυμνάσιο ΚΑΙ λύκειο μαζί) και, ως εκ τούτου, όλοι οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων διδάσκουν σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου; Καλή επιτυχία!

 
Τράπεζα θεμάτων χθες
09 Ιαν 2021 10:37

Αυτο το πισωγύρισμα της θεσμοθέτησης της τράπεζας θεμάτων πρεπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι ο μόνος τρόπος αξιολόγησης μαθητών και εκπαιδευτικών και της πλασματικής δουλειάς των φροντιστηρίων.. Αυτό είναι που τρομάζει τους συναδέλφους και το πολεμούν. Ειναι όμως το μοναδικό εφόδιο του εκπαιδευτικού στην δουλειά του, ενάντια στους γονεις που απαιτούν υψηλή βαθμολογία για μαθητες που ειτε ειναι στην πραγματική αιθουσα ειτε ειναι διαδικτυακα ειτε απουσιάζουν ειναι το ιδιο ακριβώς. ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ και εμεις απαιτούμε να περάσει σε ΑΕΙ με 3. Ε οχι συνάδελφοι φτάνει.

 
foros1
09 Ιαν 2021 09:20

Είναι πραγματικά αξιο συγχαρητηρίων το Παιδείας, πως μπόρεσε να επισκιάσει κάθε άλλη αντιθετη άποψη και να σπρώχνει μια ολόκληρη χώρα στις επιθυμίες του.
Ούτε οικονομία, ούτε γιατροί, ούτε κίνδυνοι μεσηλίκων γονέων και εκπαιδευτικών προηγούνται, μόνο η δια ζώσης. Οι μελλοντικοί ιστορικοί θα έχουν πολύ μελέτη για το φαινόμενο που ζούμε.

 
Γιώργος
09 Ιαν 2021 03:20

Η τράπεζα θεμάτων θα πρέπει να μείνει στην άκρη για φέτος. Στο σχολείο που είμαι (ΕΠΑΛ) υπάρχουν τμήματα της Α που θα ξεκινήσουν Γεωμετρία τη Δευτέρα για πρώτη φορά, λόγω έλλειψης καθηγητή. Πως θα καλυφθεί η ύλη και τι επίπεδο κατανόησης θα υπάρξει, αν δοθούν οδηγίες να προχωρήσει "βιαστικά" η ύλη?

 
Κ.Σ.
09 Ιαν 2021 01:47

Υπάρχουν σχολεία ειδικά σε χωριά με συνδέσεις 10-15mbps download και 1mbps upload (απλες ADSL σαν σε σπίτι). Μην κρίνετε κάποιοι από κάποια σχολεία στις πόλεις με οπτικές ινες που έχουν κάποια. Και να έχεις δίκτυο δεν αρκεί αυτό.

Τα είχαμε συζητήσει και το Πάσχα πέρυσι. Δεν μπορεί να γίνει από το σχολείο τηλε-εκπαίδευση στα τμήματα που λείπουν για λόγους α) δικτύου ανεπαρκούς και β) ανεπαρκούς εξοπλισμού στις τάξεις (οι περισσότερες στα περισσότερα δεν εχουν καν ιντερνετ ενώ τα λάπτοπ/pc με κάμερα του σχολείου είναι επίσης λιγα).

Για να μην τα πολυλογούμε ΔΕΝ γίνεται για τεχνικούς λόγους εκτός αν υπάρχει κανα κόλπο με το πρόγραμμα (να κάνει 2 ώρες στην Γ και να φεύγει σπίτι του αλλά πάλι μπέρδεμα αν το σπίτι ειναι 50' λεπτά οδήγηση). Οπότε κόλπο με το πρόγραμμα μαλλον δεν υπάρχει γιατί θα το ξέραμε. Η όλοι τηλεκπαίδευση ή όλοι από κοντά σε αυτό το θέμα.

Υ.Γ. Πείτε και για τα παράθυρα που πρέπει να είναι ανοικτά κάθε λιγα λεπτά και τέτοια. Καλά δεν είναι κανένας από Φλώρινα ή Καστοριά Κοζάνη; Ολοι όσοι τα σκέφτονται στην Κρήτη και στη Ρόδο ζούνε ή έχουν συμφωνία με το θεό ότι θα συνεχιστούν τα 15άρια Γενάρη μήνα (και μάλιστα 8.10 το πρωί). Αν επιμένουν δεν θα πάνε από Πνευμονία κορονοιού τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί αλλά από κοινή πνευμονία λόγω κρύου...

 
Τράπεζα θεμάτων
09 Ιαν 2021 00:27

Η τράπεζα θεμάτων είναι το τυράκι για να τρέξει η τηλεκπαίδευση. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με μια εγκύκλιο θα καταργηθεί άμεσα. Δεν νοιάζονται για την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Εκτελούν συμβόλαια...

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
09 Ιαν 2021 00:24

Αυτές οι εμμονές της υπουργού θα έχουν ως τίμημα ανθρώπινες ζωές...Δεν είναι πια αστείο ούτε καν γραφικό. Είναι επικίνδυνο.

 
Άσχετοι
09 Ιαν 2021 00:16

Στο δικό μου σχολείο δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τηλεκπαίδευση μαζί με ζωντανή διδασκαλία στη Γ. Δεν υπάρχει εξοπλισμός και εγκαταστάσεις. Πόσο άσχετος μπορεί να είναι κάποιος που προτείνει να μεταφερομαστε σε όμορα σχολεία!! Τα ομορα σχολεία έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Και αυτό να μην συνέβαινε, τους έχει ενημερώσει κανείς ότι τα διαλείμματα είναι ολιγόλεπτα και όχι ωριαία, άρα δεν μπορείς να βρεθείς σε 10 λεπτά ούτε σε όμορο σχολείο με φαντασιακή πληθώρα τεχνικών μέσων, ελεύθερες αίθουσες και εγκαταστάσεις (που δεν έχει έτσι κι αλλιώς); Εγώ πάντως θα πρότεινα κάποιοι να φύγουν νύχτα με διακτινισμό. Πηγαίνεις παντού σε ελάχιστη ώρα και συμφέρει και οικονομικά... Αηδία πχια...

 
Τ.Γ.Κ.
08 Ιαν 2021 23:50

"...θα πρέπει το σχολείο να του διαθέτει Ίντερνετ, εδικό χώρο και εξοπλισμό για να κάνουν την τηλεκπαίδευση, κάτι που στις περισσότερες σχολικές μονάδες μάλλον θεωρείται αδύνατο"
Θα 'θελα να 'ξερα, άλλο υπουργείο έβγαζε πριν λίγους μήνες αποφάσεις για ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη;

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
08 Ιαν 2021 23:49

Η εμμονή αυτή με την τράπεζα θεμάτων αρχίζει να αποκτά ψυχοπαθολογικές διαστάσεις και αποτελεί κυνικό σαρκασμό απέναντι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα η όλη μεθόδευση κάτω από αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες και με τα σχολεία κλειστά εδώ και δύο μήνες! Είναι αστείο και να σκέφτεται κανείς ότι προχωρά κανονικά η ύλη μέσω τηλεκπαίδευσης. Ακόμη και το υπουργείο το παραδέχεται πλέον εμμέσως πλην σαφώς αυτό και βιάζεται να ξανανοίξει τα σχολεία, δυστυχώς χωρίς καμία προφύλαξη και σε συνθήκες υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων από τότε που είχαν κλείσει.
Αλλά επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο και σ' αυτό το ανέκδοτο που περιέχεται στη φράση: "Δεν αποκλείεται , ωστόσο, να υιοθετηθεί η ιδέα ενός από τα στελέχη του υπουργείου “οι καθηγητές για την τηλεκπαίδευση των άλλων δύο τάξεων Α΄ και Β΄να χρησιμοποιούν, χώρο και εξοπλισμό όμορων σχολικών μονάδων”!!! Ανέκδοτο είναι αυτό και μάλιστα κατεψυγμένο! Ειλικρινά, θα περίμενα όχι μόνο να μη δημοσιοποιείται μια τόσο εξωφρενική ανοησία, αλλά να είχε ήδη επιβληθεί αυστηρή επίπληξη στο ευφάνταστο αυτό "στέλεχος", επειδή εργάζεται στο υπουργείο παιδείας, ενώ έχει παντελή άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.