Εγκύκλιος:Εννέα συστάσεις για τη λειτουργία των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας

08/01/2021

Ενημερώθηκε: 11/01/2021, 08:23

Άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιο με εννέα συστάσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο  με σκοπό την αποφυγή διασποράς του ιού SARS-CoV-2 θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, ως ακολούθως:

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται  η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

 

 

Σχόλια (36)

Πλανήτης τηλεόραση-Δια βιου τηλεόραση
|

Πλανήτης τηλεόραση

11 Ιαν 2021 17:14

Συμφωνώ απολύτως με τα μέτρα:
-Μην καίτε την τηλεόραση γιατί δεν θα έχετε χρήματα να την ξανααγοράσετε.
-Μην πιστεύετε στην ψυχανάλυση και στα συμπλέγματα. Διαβάστε την Μαύρη Βίβλο της ψυχανάλυσης.
-Αν έχετε ψυχολογικά προβλήματα κάντε CBT
-Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως.
Στην αντίθετη περίπτωση θα ζέχνει ο τόπος.
-Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς.
Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μπόχα.
-Όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν.
Στην αντίθετη περίπτωση θα μας πιάσει ζαλάδα.
-Η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς.
Αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει.

Eγκάθετος.

ΑΡΤΕΜΙΣ
|

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ.

Δημήτρης
|

Να τοποθετηθώ καλοπροαίρετα και ας πούμε οκ ανοίγουν τα σχολεία και βλέπουμε πως θα πάει ... ένας όχι πολλοί ΕΝΑΣ δεν μπορεί να πει στην υπουργό ότι το ολοήμερο είναι επικίνδυνο να είναι ανοιχτό ;;; Ενταξει λειτουργούν τα σχολεία όπως θα λειτουργήσουν αλλά πώς ανακατεύει όλες τις τάξεις σε μια αίθουσα; εκεί είναι ο υπεύθυνος και άξιος συμβουλος - ηγέτης να δείξει πως νοιάζεται για την ουσία που είναι η ελάχιστη έστω προστασία της υγείας .. Άραγε η επιτροπή ξέρει ακριβώς τι γίνεται στο ολοήμερο ;

Γιώτα
|

Εγώ προτείνω από μεσοβδόμαδα που θα κάνει κανονικό χειμώνα να έρθει η Κεραμέως να κάνει μάθημα με σκούφο και γάντια, να δούμε αν το μυαλό της θα είναι στο μάθημα ή στο κρύο.
Με την τηλεκπαιδευση καλή - άσχημη ούτε ιώσεις είχαμε, ούτε φόβο covid, ούτε μάσκες. Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στις τάξεις. Αλλά με ανθρώπινες συνθήκες. Όχι να βλέπουμε το σχολείο ως κάτεργο.

Το άλλο με τον τοτό το ξέρετε?
|

50 εκ ευρώ που δόθηκαν στα ΜΜΕξυμέρωσης μπορούσαν να πάνε σε προσλήψεις αναπληρωτών, κι έτσι οι τάξεις να έχουν 10-12 παιδιά. Να παγώνει το παιδί μου, να πάθει καμία πνευμονία και να μου το βγάλουν με Covid.. Βρε ούστ... Προτιμώ να το κάνω μάθημα εγώ το αγγελούδι μου...

HΡΑ*
|

Η κ. Υπουργός χάριν Παιδιάς δυστυχώς πιστεύει ότι ελληνική σχολική πραγματικότητα στην καθημερινότητά της ταυτίζεται μ' αυτό που η ίδια "βλέπει" στο laptop . Άραγε γι' αυτό χαμογελά μονίμως στις φωτογραφίες που προτάσσονται των ανακοινώσεών της;

foros1
|

@οποιος δεν δουλευει διακοπη μισθου

Σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η τηλεεργασια είναι εργασία. Στην εκπαίδευση η τηλεκπαίδευση δεν είναι.
Άξιος ο κομματικός μισθός σου για να τα γράφεις αυτά!

απορία
|

Τα μέτρα που πήραν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ποια είναι;;;
Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στο Υπουργείο!!!

Αθήνα
|

Εγώ πάντως από την Αθήνα, που όντως μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα και τα ανοίγουμε πολύ πριν τον covid και τις φοβερές οδηγίες του Υπουργείου, αναρωτιέμαι ποια παράθυρα;;;
Φέτος είμαι σε τάξη/πρώην αποθήκη που λειτουργεί λόγω αύξησης των τμημάτων. Για ποια παράθυρα, λοιπόν, μιλάμε;;;
Σημ.:απ'όσο γνωρίζω δεν είναι το μοναδικό τμήμα

Νίκη
|

Καταρχάς θεωρώ περιττές τις παραπάνω συστάσεις, γιατί τα παιδιά, όπως από τον Σεπτέμβρη έχουν πείσει" οι ειδικοί και οι μη", όλη την κοινωνία " δεν κολλάνε, δεν μεταδίδουν, δεν αρρωσταίνουν".
Άρα προς τι όλη αυτή η παγωνιά; Η κα Κεραμέως έχει διαβάσει άραγε σε κανένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, ότι το μάθημα γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες , που απαιτούν και συγκεκριμένες θερμοκρασίες τάξης για να μπορούμε όλοι να συγκεντρωθούμε στο έργο μας;
Αλλά τι λέω τώρα ;
Συνάδελφοι, εκπαιδευτικοί, διαλέξτε. Έχετε από τη μια τη δυνατότητα επιλογής μια ωραίας φυσιολογικής πνευμονίας και από την άλλη αυτή του covid!

Κοινός νους
|

Επιχειρημα ειδικών: "Το να είναι τα παιδιά στο σχολείο είναι πιο ασφαλές από το να είναι στις πλατείες". Κύριοι που τα λέτε αυτά μάθετε πως ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι με το σχολείο, το απόγευμα ξένες γλώσσες ή και φροντιστήρια, μετά μελέτη. Δεν έχουν χρόνο ούτε για βόλτες ούτε για τίποτα. Τα παιδιά των ΑΝΕΜΕΛΩΝ γονιών που γεμίζουν τις πλατείες κατά την διάρκεια των γιορτών και των Σαββατοκύριακων, θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς, μόνο που τώρα θα ανακατευτούν με τα παιδιά ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ μέσα στο σχολείο!!!!!!!! Έλεος πια.

Εκπαιδευτικός
|

Οι ειδικοί παλαιότερα είχαν πει ότι μέσα σε 8 λεπτά σε κλειστό περιβάλλον αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός.
Πού βασίζονται οι οδηγίες;
Καιρός να ζητηθούν τα πρακτικά της επιτροπής εγγράφως.
Στοιχειώδες για μια δημοκρατία δυτικού τύπου.
Συνεχίζεται η ορμπανοποίηση ...

Δον Κιχώτης
|

@ Αριστεία, όχι αστεία 09 Ιαν 2021 10:04
Δεν λες αλήθεια! Δεν λες αλήθεια!...
Πες μου πού είσαι να έρθω να τα δω.
Σιδερένια με ανάκλιση;
Τέλος πάντων, σου έχω μια λύση. Άνοιξε τις κατάλληλες τρύπες στα τζάμια,
ώστε να μπορείς να σφηνώσεις 5 παγουρίνο που θα τους έχεις κόψει τον πάτο.
Θα περνάει έτσι ο αέρας και θα σου σιγοσφυρίζει τον γλυκό του σκοπό!
Είδες πόσο χρήσιμα είναι τα παγουρίνο;
Και μην νομίζεις ότι σου τα έδωσαν έτσι, χωρίς μελέτη. Με τα παγουρίνο μπορείς να κάνεις κι άλλες κατασκευές, λίγο φαντασία χρειάζεται, δεν γίνεται να τα περιμένεις όλα από το Υπουργείο! Έχουν τώρα και τον ουρανό, τα σημάδια του, τον Ήλιο και τις κινήσεις του, τα αστέρια, την Πούλια με τα εφτά παιδιά, μ΄αυτά τα παιδιά ποιος θα ασχοληθεί; Εσύ;

Πλανήτης τηλεόραση
|

Συμφωνώ απολύτως με τα μέτρα:

-Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως.
Στην αντίθετη περίπτωση θα ζέχνει ο τόπος.
-Οι κοινόχρηστοι χώροι θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς.
Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μπόχα.
-Όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν.
Στην αντίθετη περίπτωση θα μας πιάσει ζαλάδα.
-Η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς.
Αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει.

Eγκάθετος.

Εκπαιδευτικός Φλώρινα
|

Ας έρθουν αυτοί από το υπουργείο να αερίσουν τις τάξεις μας με -7 που θα έχει από την Πέμπτη ....

οποιος δεν δουλευει διακοπη μισθου
|

Μακεδονία@ Να πας να δουλέψεις αναπληρωτρια. μονο τον μισθό ξερεις να παιρνεις

Πλανήτης τηλεόραση
|

Χρόνια πολλά στο esos. Eγκάθετος.

Ευαγγελία Γκαντίδου
|

Απαράδεκτο!

ΠΕ86
|

Τα παράθυρα θα ανοίγουν 5 λεπτά ανά 20-λεπτο ή μια φορά ανά 45 λεπτά.

Ρε διαβάζετε τι ανοησίες γράφετε στο υπουργείο ή απλά τα γράφετε και όποιον πάρει ο χάρος.

Μαρία
|

Αυτές οι γελοιότητες του υπουργείου θα έπρεπε να έχουν και ποινικές συνέπειες. Να πάει η υπουργός και ο θίασός της στη Βόρεια Ελλάδα όταν θα αρχίσουν οι πολικές θερμοκρασίες. Έχουν ξεπεράσεις το στάδιο της γραφικότητας και είναι πλέον ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.

Ανοιχτά παράθυρα κρύο, κλειστά παράθυρα κορονοιος
|

Τα ανοιχτά παράθυρα είναι τα αυτονόητα μέτρα στις αερογενείς λοιμώξεις απο τον καιρό των παππούδων μας . Το οτι έπρεπε να βγει εγκύκλιος γι αυτό, δείχνει τα γνωστικό επίπεδο του κόσμου και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Οτι δεν ξέρουμε να το κάνουμε. Αλήθεια στα σπίτια μας νομίζετε δεν πρέπει να γίνεται; Ειδικά τον χειμώνα όλοι επιβάλλεται να αφήνουμε τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα ανοιχτά πόσο μάλλον όταν ειμαστε κρυωμένοι.Τι να πει κανείς;Στο εξωτερικό τα παιδια βγαινουν στον χιονιά ολη την ωρα και εμεις με τον πρώτοβρόχι τα ντύνουμε σαν κρεμμύδια και τους δίνουμε αγκαλιά τα καλοριφέρ και τα ταΐζουμε σαν να μην υπαρχει αυριο μην και στάξει η μύτη. Και αυτο που πετυχαίνουμε ειναι να τα εχουμε μονιμως άρρωστα. Να συνέλθουμε λιπγο.

Ολοημερο
|

Με το ολοημερο που μαζευονται σε μια ταξη παιδια πολλών διαφορετικων τμηματων αι μαλιστα πρεπει να φανε ολα μαζι υπαρχει καποια προβλεψη?Θα μπορουσε να θεσει το ερωτημα το esos?

Αριστεία, όχι αστεία
|

Συνοψίζοντας, τα μέτρα Κεραμέως για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία είναι μάσκες, παγουρίνο, ανοίγουμε τα παράθυρα.
ΥΓ Στη δική μου τάξη που έχει μόνο σιδερένια με μονό τζάμι και με ανάκλιση παράθυρα τι ακριβώς πρέπει να κάνω;

όλα τα σχολεία να ανοίξουν
|

κλειστές εκκλησίες (και οικονομία φυσικά). ανοιχτά παράθυρα παντού. να δω τους γονείς που δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους -μουρλάθηκαν λένε όλοι , οι επιστημόνισσες δηλαδή, στα σπίτια - να τα έχουν με πνευμονία. ντυθείτε καλά οι εκπαιδευτικοί. και τα γέλια τέλη γενάρη. ας πλευριτώσουν όλα. συγχαρητήρια στο υπουργείο για τις εξαιρετικές λύσεις . και στους γιατρούς που τα προτείνουν

draft
|

Εν έτη 2021, ένα υπουργείο στέλνει τέτοια εγκύκλιο;; Μου θυμίζει πρόχειρες σημειώσεις, με αντικρουόμενα περιεχόμενα, ανεφάρμοστα, παρατημένα στην άκρη ενός γραφείου

Κώστας
|

Και τις βροχερες μερες που στο διαλειμμα ειναι στην αίθουσα τα παιδια;
Μάλλον δεν έχετε καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Γιώργος
|

Τα σχολεία μας με τα κουφώματα που έχουν ίσα ίσα ζεσταίνουν με κλειστά παράθυρα.Άρα βάζουν τους δάσκαλους και τα 25 παιδάκια στην τάξη να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο.
Απαράδεκτο. Κάθονται στις πολυθρόνες τους και στη ζεστούλα και δίνουν οδηγίες. Είπαμε να μορφωθούν τα παιδιά μας, αλλά όχι στην παγωνιά.

Παύλος...
|

Εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο.... ; Γιατί εμείς μέχρις τις 13.30 που συνεδριάζαμε δεν είχε έρθει τίποτα με την υπηρεσιακή αλληλογραφία και προσπαθούσαμε να βγάλουμε άκρη με ό,τι ο καθένας είχε ακούσει στις ειδήσεις ή στα εκπαιδευτικά site.
Οι ¨αριστοι" του υπουργείου μας είχαν πάλι δυο μήνες να προετοιμαστούν, και ενώ από τη Δευτέρα έλεγαν ότι θα ανοίξουμε, ούτε καν αυτές τις οδηγίες δεν είχαν έτοιμες να τις γνωρίζουμε το πρωί στα σχολεία.
Κατά τα άλλα η "πετυχημένη" έμεινε στη θέση της.

ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΙ
|

Είστε σοβαροί κύριοι του ΕΟΔΥ και φωστήρες του Υπουργείου;;; Ελάτε στη Βόρειο Ελλάδα να καθίσετε με ανοιχτά παράθυρα με -5 και - 10 βαθμούς!!! Τι είμαστε νομίζετε, Αθήνα; Θυμάστε το σλόγκαν: Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα... Σα δεν ντρέπεστε κύριοι του ΕΟΔΥ, να δίνετε τέτοιου είδους συστάσεις και να σέρνεστε πίσω από πολιτικές αποφάσεις της ανεκδιήγητης ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης! Υποτίθεται είστε "επιστήμονες", ιατροί, που έχετε δώσει όρκο...Καθίστε εσείς τόσες ώρες με ανοιχτά παράθυρα και θερμοκρασίες μείον τόσο... Εσείς στα γραφεία σας και στα σπίτια σας κυκλοφορείτε με το μπουφάν;;; ΚΑλύτερα να πάμε από κορωνοϊό, παρά από πνευμονία και κρυοπαγήματα;;; ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΖΕΙΤΕ;;;!!!

Φωστήρας
|

Επίσης, μπορούμε να φυσάμε όλοι μαζί στην τάξη, να σηκώνεται αέρας κι έτσι να φεύγει ο κορωνοϊός χωρίς κόστος και με τρόπο φυσικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ