Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Επιτροπή για τα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας

Δημοσίευση: 12/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Εξωτερικών στέκεται αρωγός και επιδιώκει την εξεύρεση λύσεων - στο μέτρο του εφικτού και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του - με στόχο την έγκαιρη επίλυση προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν και δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των Ελληνικών και Ομογενειακών Σχολείων στο εξωτερικό.

Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης σε γραπτή απάντηση, στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή   Κ. Βελόπουλου και υπογραμμίζει τα εξής:  

  • Αναφορικά με τα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας, σας γνωρίζουμε ότι συστάθηκε άμισθη Επιτροπή με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία φακέλου αίτησης έγκρισης άδειας λειτουργίας του υπό ανέγερση διδακτηρίου στο Berg am Laim. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχει και το Υπουργείο Εξωτερικών με έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.
  • Η Επιτροπή έχει συγκληθεί διαδικτυακά μία φορά μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου 2020. Κατά την τηλεδιάσκεψη, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Μονάχου, κα Σπυριδούλα Μπέση, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα ισχύοντα στα Ελληνικά Ιδιωτικά Δίγλωσσα Σχολεία της Βαυαρίας, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογηθεί στα υπογεγραμμένα Πρωτόκολλα της Μικτής Ελληνοβαυαρικής Επιτροπής στις 26/2/2008 και 9/6/2008, βάσει των οποίων λειτουργούν τα Ελληνικά Δημοτικά και Γυμνάσια Μονάχου και Νυρεμβέργης. Παρουσιάστηκαν επίσης τα προβλήματα, καθώς και προτάσεις για βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.
  • Όσον αφορά στην ανταλλαγή απόψεων και την συμμετοχική διαδικασία των μέλων των Συλλογικών Οργάνων Γονέων και Κηδεμόνων, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, σας ενημερώνουμε ότι είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας με κάθε ομογενειακό φορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή πρότεινε να αποσταλεί άμεσα επιστολή στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Μονάχου και περιχώρων σε απάντηση της επιστολής τους με θέμα «Ανοικτή Επιστολή σχετικά με το θέμα της μετατροπής των ελληνικών σχολείων σε γερμανικού τύπου για τη δημιουργία φακέλου αίτησης έγκρισης της άδειας λειτουργίας». Η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή και έχει ήδη αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα μέλη της Επιτροπής σχέδιο απάντησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι σχετικές παρατηρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
  • Η συνεχής και άμεση επαφή με την Ομογένεια και δη με τους φορείς και τις οργανώσεις που την εκπροσωπούν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της άσκησης επιτυχούς πολιτικής για τη διατήρηση στενών δεσμών με τον απανταχού Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τη διαρκή επικοινωνία μας με την Ομογένεια, με στόχο πάντα την επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν.

Σχόλια (7)

 
Συλλογος Γονεων
19 Ιαν 2021 19:32

Ετσι, σωστά έγραψες Γιώργο!

 
Συλλογος Γονεων
18 Ιαν 2021 20:35

Ετσι, σωστά έγραψες Γιώργο!

 
Δημήτρης
15 Ιαν 2021 13:10

Θα ήθελα να ρωτήσω τους γονείς , που ενδιαφέρονται για τα σχολεία , γνωρίζουν πολύ καλά ότι έρχονται εκπαιδευτικοί και σε 10 μέρες κάνουν ανάκληση απόσπασης με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν , τι έκαναν αυτοί για να τους βοηθήσουν ;
Ρώτησαν γιατί φεύγουν;
Στο Ισραήλ, π.χ. , που πραγματικά θέλουν τα σχολεία, δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

 
HΡΑ*
13 Ιαν 2021 19:30

@ Σταύρος

Τον ελληνισμό του Μονάχου και της Νυρεμβέργης τον ρώτησες και αποφαίνεσαι έτσι ελαφρά τη καρδία ερήμην τους; Γνωρίζεις, αλήθεια, πως λειτουργούν αυτά τα σχολεία;Και επειδή γνωρίζω αρκετά καλά το status αυτών των σχολείων, μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος; Και τι ακριβώς σημαίνει εκείνο το "... μονάδες με μη αξιολόγηση";

 
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων
13 Ιαν 2021 17:15

Αναφορικά με τα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας, συστάθηκε άμισθη Επιτροπή με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία φακέλου αίτησης έγκρισης άδειας λειτουργίας του υπό ανέγερση διδακτηρίου στο Berg am Laim στο Μόναχο. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχει και το Υπουργείο Εξωτερικών με έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι :
-Από το άρθρο που αναρτήθηκε στο esos.gr ενημερωθήκαμε ότι η άμισθη Επιτροπή έχει συγκληθεί διαδικτυακά μία φορά μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου 2020. Σε εμάς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση!
-Εάν η Επιτροπή πρότεινε να αποσταλεί άμεσα επιστολή στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Μονάχου και Περιχώρων ο οποίος είμαστε εμείς, σε απάντηση της επιστολής μας με θέμα «Ανοικτή Επιστολή σχετικά με το θέμα της μετατροπής των ελληνικών σχολείων σε γερμανικού τύπου για τη δημιουργία φακέλου αίτησης έγκρισης της άδειας λειτουργίας» και η εν λόγω πρόταση έγινε αποδεκτή και έχει ήδη αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα μέλη της Επιτροπής σχέδιο απάντησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι σχετικές παρατηρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, εμείς δεν έχουμε λάβει κάτι τέτοιο. Έχουμε λάβει μία απάντηση την οποία θεωρούμε εμπαιγμό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αναφέρεστε σε αυτή!
Ήδη έχουμε απάντησει και στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στο Γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών κο. Βλάση, έπειτα από διαβούλευση με τους συνυπογράφοντες της Ανοιχτής Επιστολής για τον εμπαιγμό που δεχόμαστε!
Είμαστε πρόθυμοι για διαφανή επικοινωνία και διαδυκτυακό διάλογο.
Επιμένουμε στο να θέλουμε γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα του υπομνήματος της Ανοιχτής Επιστολής!

 
γιωργος
13 Ιαν 2021 16:24

Την κατάπτυστη ΚΥΑ του Φίλη το 2016 θα την δωσετε δρομο καμιά φορά;;;; ελεος πια θελει και σκεψη ακομη;;;;; γι αυτο σας ψηφισαμε για να επανελθει η κανονικοτητα....ποσους ανασχηματισμους πρπει για να κανεντε το πιο απλο;;;

 
Σταύρος
13 Ιαν 2021 10:33

Πρέπει να ενταχθούν στα γερμανικά σχολεία σε ειδικά τμήματα ελληνικών και όχι ξεκομμένα τμήματα και μονάδες με μη αξιολόγηση .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.