Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υφ. Παιδείας: Πότε θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια – Εξ αποστάσεως η εξεταστική, πώς θα εξεταστούν τα εργαστήρια

Δημοσίευση: 13/01/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αυτή τη στιγμή το πρώτο ζητούμενο είναι η εξεταστική περίοδος των φοιτητών, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας την Κοινωνία Ώρα Mega, και τόνισε:

  • Τελειώνει αυτές τις ημέρες το εξάμηνο, όποτε αρχίζει η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου.
  • Η εξεταστική περίοδος θα γίνει μόνο εξ αποστάσεως τόνισε ο υφυπουργός, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα δια ζώσης.
  • Η θέση του υπουργείου, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα, είναι ότι οι εξετάσεις αρχίζουν 27 Ιανουαρίου αλλά μπορούν κάποια τμήματα να ξεκινήσουν πιο νωρίς.Είναι η περίοδος που εκτιμούμε ότι όλοι οι φοιτητές θα έχουν πάρει τα συγγράμματα τους τουλάχιστον 10 ημέρες πιο πριν.
  • Το 87% των συγκραμάτων, όπως εξήγησε, έχει δοθεί στους φοιτητές από τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διανομές, όμως το θέμα θα λυθεί εντός των επόμενων ημερών.
  • Σχετικά με τις εξετάσεις μαθημάτων που περιλαμβάνουν εργαστηριακά μαθήματα  υπάρχει ειδική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο για τα τμήματα εκείνα που χρειάζονται κλινικές ασκήσεις, τα οποία μπορούν με εξαίρεση να λειτουργούν.
  •  Όσον αφορά του άνοιγμα των πανεπιστημίων  όλα αυτά εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία εξετάζονται ανά βδομάδα.
  • Ούτως ή άλλως,  η εξεταστική περίοδος διαρκεί περίπου ένα μήνα, όποτε υπολογίζεται ότι θα τελειώσει στις 19-20 Φεβρουαρίου, καθώς τώρα δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα έλλειψης αιθουσών.
  • Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα με βάση και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασιστεί και τι θα γίνει.

Σχόλια (6)

 
Οι άριστοι!!!!!
13 Ιαν 2021 21:20

Δηλώσεις επί δηλώσεων, ασαφείς επιεικώς και απαράδεκτες. Μπράβο στους άριστους υφυπουργούς μας. Νοιάζονται για τις οικογένειες, για την μόρφωση των φοιτητών, για την υγεία όλων. Σε όλα τέλειοι. Πετυχημένη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ( όπως δηλώνουν), πετυχημένες διαδικτυακά εξετάσεις (όπως επίσης δηλώνουν). Γονείς και φοιτητές σε ομηρία, αναμένοντας το αυτονόητο, πραγματική εκπαίδευση και όχι άλλο εμπαιγμό. Τί άλλο να περιμένουμε;

 
Ανοικτά Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο
13 Ιαν 2021 14:44

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η κανονική διδασκαλία, έστω με παρουσία εκ περιτροπής των φοιτητών σε μικρές ομάδες για συζήτηση και επίλυση αποριών (flipped classroom). Μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις κλινικές, τις πρακτικές και τα εργαστηριακά μαθήματα - επίσης, για τους πρωτοετείς που δεν είχαν την ευκαιρία να εγκλιματιστούν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Οι βιβλιοθήκες και οι εστίες πρέπει να παραμείνουν ανοικτές και φυσικά να παραταθεί το εαρινό εξάμηνο ώστε να γίνουν 1-2 εβδομάδες επαναλήψεων προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά. Προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία στα ΑΕΙ, κάτι που δε γίνεται *αποκλειστικά* μέσω τηλεδιδασκαλίας.

Το υπουργείο και οι ακαδημαϊκοί ας προετοιμάσουν σχέδιο για την άνοιξη, όταν η κατάσταση με την ίωση θα έχει ομαλοποιηθεί: Οι νέοι έχουν δικαίωμα στην Δημόσια Εκπαίδευση, και αυτό δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα για την κοινωνία μας - ένας χρόνος ισοδυναμεί με το 1/4 ή 1/5 των σπουδών.

 
Καθηγήτρια ΑΕΙ-Μητέρα φοιτήτριας
13 Ιαν 2021 12:49

Προς θεού μην επιστρέψουν οι φοιτητές σε δια ζώσης διδασκαλία για το εαρινό εξάμηνο! Η τήρηση των υγειονομικών κανόνων στις υπάρχουσες κτηριακές υποδομές είναι αδύνατη, οι μετακινήσεις φοιτητών μεταξύ νομών και εν συνεχεία εντός της πόλης που φοιτούν με τα ΜΜΜ θα κορυφώσει τη μεταδοτικότητα και επιπλέον η πληθυσμιακή ομάδα των φοιτητών είναι η πλέον απείθαρχη στους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό! Ας σταματήσουν να πιέζουν συγκεκριμένοι κυβερνητικοί βουλευτές της επαρχίας (παραδείγματος χάριν της Ροδόπης ή των Ιωαννίνων ή της Αχαΐας ή της Κρήτης) για να πουλήσουν εκδούλευση στην τοπική βιομηχανία της γκαρσονιέρας και της πίτσας. Προέχει η δημόσια υγεία και αυτό επιβάλλει διδασκαλία εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ η οποία άλλωστε λειτουργεί άψογα κατά κοινή παραδοχή υπουργείου, καθηγητών και φοιτητών!

 
Καταταρκτήριες
13 Ιαν 2021 12:16

γιατί κανείς δεν αναφέρει τις κατατακτήριες?

 
Thalis
13 Ιαν 2021 11:49

Η ρύθμιση του Σεπτεμβρίου για τα εργαστηριακά μαθήματα, αναιρέθηκε με ΚΥΑ το Νοέμβριο και από τότε έχουμε πλήρη αναστολή κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας που απαιτεί φυσική παρουσία. Είναι δυνατόν να λέει ανακρίβειες ο υφυπουργός;

 
Ερωτήματα
13 Ιαν 2021 11:31

Τι θα γίνει με αυτούς που πήραν μετεγγραφή; Παρακολουθούσαν μαθήματα, έδωσαν προόδους στο νέο τους τμήμα και, δυστυχώς, τα τμήματα δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αποδοχής για να δώσουν εξετάσεις και να μην χάσουν το εξάμηνο. Αναφέρομαι σε τμήματα που δεν έχουν εργαστήρια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ